FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem podnikatelka-mám bar, kde mám zaměstnance. V listopadu jdu na mateřskou dovolenou. Současně s podnikáním jsem byla zaměstnaná, podnikání mám jako vedlejší činnost. Jak mám postupovat se živností, když budu na mateřské. Přeruším pouze na 6 měsiců, kdy budu pobírat dávku nebo je jiná možnost ? Děkuji
Dobrý den,právě prodáváme nemovitost přes realitní kancelář a makléř nám řekl,že Daň z převodu nemovitosti za nás zaplatí notář,že my jen podáme daňové přiznání.Je tento postup obvyklý? Jak zjistím,že to notář opravdu zaplatil,že si peníze třeba neponechá na svém účtu a zaplatí to třeba později,kvůli úrokům a po nás bude finanční úřad vymáhat penále? Do kdy od prodeje musí být daň zaplacena? Děkuji
Dobrý den.Vedu daňovou evidenci.V roce 2006 jsem měla ostatní příjmy dle §10 ZDP z prodeje nemovitosti. Do výdajů r. 2006 jsem tehdy uplatnila daň z převodu nemovitosti zaplacenou až v roce 2007 (dle §10 odst.5 ZDP). FÚ mi tento výdaj neuznal jako daňový. Je jeho postup správný?? Děkuji za odpověď, Krýslová
Dobrý den, mám dotaz,měla jsem životní pojištění u ČSOB a to jsem letos na jaře zrušila a uzavřela nové u Kooperativy s tím, že jsem u ČSOB žádala, že chci převést kapitálovou hodnotu na nové životní pojištění u Kooperativy. Takže mně to ČSOB zaslala na novou smlouvu u Kooperativy. Musím to dodanit, když jsem si život.poj. u ČSOB odečítala od základu při ročním zúčtování? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. M.Adámková
Dobrý den, účtuji s.r.o. a společnost má problém s dobropisy, které ji odběratelé nevrací zpět s potvrzením o převzetí. Doklady i zboží je zasílané poštou z 80%. Prosím o radu jak postupovat při účtování. Společnost je obchodní a účtuji typem B. Děkuji Klučková
Dobrý den, prosím Vás, je obec jako prodávající osvobozena např. nějakou výjimkou v zákoně od placení daně z převodu nemovitostí, když se jedná o klasickou kupní smlouvu o prodeji a koupi obecního pozemku z obce jako prodávajícího na soukromou fyzickou osobu jako kupujícího? Děkuji.
Dobry den, mela bych dotaz tykajici se spol. s ručenim omezenym. Pokud pri cinnosti firmy (nikoli pouze pri vedeni a kontrole) vypomaha i majitel firmy i jini rodinni prislusnici (manzel atd.), jak musi byt vedeni v ucetnictvi, vyplaceni atd.? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem Kabrtova
Dobrý den, zakoupili jsme na firemní objekt nová vrata, při jejich přepravě přepravní službou došlo k jejich odření. Přepravní služba je pojištěna. Jelikož jsme firma, která se zabývá mimo jiné i lakováním plastů, můžeme si tuto opravu zajistit sami, vyfakturovat a požadovat po pojišťnovně přepravní služby?Děkuji Hrubá.
Dobrý den, prosím o radu ohledně sazby DPH u podnikatele/plátce DPH/ jehož činností je "revize vzduchotechnických zařízení včetně měření jejich výkonnosti". Může podnikatel uplatnit sníženou sazbu DPH, pokud fakturuje větší firmě, která zakázku spravuje,za měření vzduchotechniky, pokud se jedná o měření pro bytové účely /např. novostavby,ubytovny, výtahy v obytném domě,apod./. Nebo se ho týká jen základní sazba. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně zahraniční faktury. Faktura došla v červenci 2010, zaúčtována do účetního programu, zaevidovaná do INTRASTATU za červenec 2010. Nyní po 2 měsících se nám podařilo zjistit,že jako měna není uvedeno EURO ale Švýcarský frank. Chci se zeptat - je možné, aby firma z Německa fakturovala v CHF?
Dobrý den. Mám dotaz ohledně přeúčtování služby za přepravu našemu něm.zákazníkovi. Službu nám poskytl český neplátce DPH, doprava byla poskytnuta v rámci ČR. Máme vypočítat DPH při výstupu (při přeúčtování faktury), když jsme DPH nepřijali na vstupu? Děkuji moc za radu.
Dobrý den, Můj dotaz se týká příjmů z fotobanky v zahraničí. Jsem živnostník, nejsem plátcem DPH. Musím se stát plátcem DPH, pokud chci získat peníze z prodeje fotografií v zahraniční fotobance? Pokud ano, pak mne dále zajímá, jestli se tak stane ve chvíli prodeje fotografie, kdy na můj účet ve fotobance přibudou kredity ( za které je možno kupovat fotografie jiných autorů ) nebo až po odeslání peněz na můj účet v ČR? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Potřebovala bych poradit s místem plnění v situaci, kdy objednáváme dopravu zboží z Německa do Španělstka. Obě firmy včetně naší jsou plátci DPH a my obržíme fakturu od Německé firmy, kde je vyúčtováno přepravné (Německo - Španělsko). Potřebuji poradit, kde bude místo plnění této přepravní služby a kdo má povinnost přiznat daň. Předem velice děkuji za odpověď a přeji příjemný den. S pozdravem Ing. Michaela Hlavová Nové Strašecí
Dobrý den, Deset let jsem budovala svůj zásilkový obchod,nyní vlastním dobře zavedený eshop provozovaný na vlastní doméně. Jenže také vlastním důchodový věk a chtěla bych s podnikáním skončit. Je mi líto při představě, že mnohaletá práce přijde nazmar. Obchod bych ráda nabídla k prodeji, ale nevím,vůbec netuším jak se toto dá provést. Podnikám jako fyzická osoba a nemám zaměstnance, závazky i pohledávky bych chtěla mít před vlastním prodejem vyrovnané. Poradíte ?
Dobrý den, prosím o informaci ohledně účtování v podvojném účetnictví u právnické osoby ohledně dárkových šeků - voucherů pro zaměstnance a pro zákazníky. Lze vouchery zahrnout do daňově uznatelných nákladů a odepsat si DPH, nebo nelze. Případně v jaké výši lze. Děkuji za Vaši odpověď.
Dobry den – Dotaz ohledne Zivnostnika, ktery si vede jednoduche ucetnictvi. Na zivnost ma napsany motocykl takze predpokladam, ze musi zaplatit silnicni dan a pote by si chtel odpocitavat pausalni castku jako naklady za benzin, ktera bude snizena, jelikoz motorku pouziva i k osobnimu vlastnictvi. (prosim dejte vedet, pokud spatne) Zivnostnik ma smlouvu s jednou firmou, pro kterou pracuje a vykonava Obchodni Sluzby. ( tudiz jim posila fakturu kazdy mesic na pausalni castku stanovenou ve smlouve o Provozu cinnosti…). Tato firma ovsem chce zivnostnikovi pujcit auto bez zadnych najemnich poplatku k vykonu prace pro tuto firmu. Jaka smouva by mela byt uzavrena mezi stranami? Jak ucetne by se resil naklad na benzin, pokud by firma jiz benzin neproplacela a zivnostnik uz si odpocitava naklad za motocykl, ktery je napsany na Ico? Dekuji predem za odpoved Pavla
Dobrý den, platí se daň z převodu nemovitosti při přepsání rodinného domu z otce na syna darovací smlouvou? (syn má v místě trvalý pobyt) Pokud ano, kolik je daň z převodu a kde se platí? Musí být nemovitost oceněna odhadcem? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ a chtěl bych se zeptat, zda si mohu dát oblečení do nákladů, které by se používalo obchodním schůzkám, avšak dalo by se zaměnit za "normální" oblečení. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,od 1.září nastoupím do zam . na 3/4 úvazku a chci svoji živnost provozovat jako vedlejší příjem,jak vysoké částky jsem povinna hradit na soc.a zdrav.pojištění?Děkuji.Petrová
Máme z kontroly FÚ doměrek DPH za rok 2005 +2006 z faktur přijatých za provedené služby, které byly uznány jako daňový náklad, ale uplatnili jsme si chybně DPH,protože dodavateli bylo zrušeno plátcovství DPH, i když nám vystavoval daňové doklady s náležitostmi v četně DPH,bohužel jsme si dále neověřili platnost jeho DIČ při každé fakturaci. Můžeme si doměrek DPH dát do daňových nákladů roku kdy jsme dostali platební výměr a zaplatili jsme doměřenou DPH?