FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prodej darované nemovitosti a DPFO

Dobrý den, mám dotaz ohledně výše daně při prodeji nemovitosti, kterou jsem získal darem od svého otce za jeho života. Již jsem zapsán v katastru nemovitosti jako majitel. Rozhodl jsem se nemovitost prodat. Budu platit daň z příjmu? V nemovitosti jsem nebydlel a neměl v ní ani trvalé bydliště. Nemovitost prodávám po několika měsících od jejího darování po smrti svého otce. Otec v nemovitosti bydlel cca 10let a měl zde trvalé bydliště. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Prodej auta a daň z příjmu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak to je když jako obyčejný nepodnikající člověk (zaměstnanec) chci prodat auto, které vlastním méně jak jeden rok. Samozřejmě ho prodán za cenu nižší než kupní (99000 Kč). Zaplatím nějakou daň? Děkuji

Daň z příjmu při prodeji pozemku

Dobry den, jednou z podminek vyhnuti se dane z prijmu fyzicke osoby pri prodeji pozemku je uspokojeni vlastni bytove potreby. Znamena to, ze pokud vyuziji financni prostredky ziskane prodejem pozemku na stavbu RD nebo nakup pozemku, nemusim priznavat daň? Dekuji za odpoveď

Daňový časový test u pozemku

Dobrý den, prodej pozemku 2016,časový test 5 let nesplněn, bude použito na koupi bytu ve 2017. Je nutné podat přiznání k dani z příjmů za 2016 a poté dodatečně uplatnit osvobození ??? Nebo jen oznámit Fú.Děkuji

Prodej pozemku a daňové osvobození

Dobrý den, darovací smlouvou jsem před rokem získal od rodičů pozemek (orná půda). Pokud ho budu chtít prodat jako stavební parcelu (v katastru vedený stále jako orná půda), budu muset platit 15% daň z příjmu? Existuje nějaká možnost, jak se vyhnout této dani? Na Vašich stránkách píšete, že pokud bych peníze využil k vlastnímu uspokojení bytových potřeb, tak bych daň platit nemusel. Budu totiž stavět rodiný dům. Předem mnohokrát děkuji za odpověď S pozdravem

Doložení dokladů k daňovému přiznání

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z příjmů při prodávání bytu. Byt jsem koupil v roce 2015 za 250000, byt jsem kompletně zrekonstruoval a teď ho prodávám za 500000. Rekonstrukce mě vyšla na zhruba 200000, bohužel jsem si ale neschovaval účtenky, a tak nemám jak prokázat, že na bytu videlam jen těch 50000. Jak se prosím v takovém případě postupuje, aby si finanční úřad nemyslel, že jsem podvodník, a chci stát okrást o daň? Děkuji za odpověď.

Prodej rodinného domu a daň z příjmu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na daň z prodeje rodinného domu. Rodiče přepsaly v dubnu dům na mě a sestru a bydlí v domově pro seniory. V současné době v domě nikdo nebydlí. Dům bychom chtěli prodat. Já mám od října hypotéku na byt,sestřina dcera rovněž. Je možno použít peníze z prodeje tohoto domu na splácení těchto hypoték za účelem osvobození od daně z prodeje nemovitosti, resp. za jakých podmínek je možno takovou situaci řešit. Děkuji za odpověď.

Dodanění odpočtů u životního pojištění

Prosím, poraďte - ruším životní pojistku uzavřenou v roce 2008. Uplatňovala jsem slevu na dani za rok 2009, 2010, 2011 a 2012 a zaměstanavateli dokládala potvrzení o zaplaceném ročním pojisteném kolem 4000. Od roku 2013 jsem na rodičovské, proto neuplatňuji nikde nic. Musím po vyplacení odbytného zrušenou pojistku dodaňovat? Moc děkuji IP zaznamenána

Mezinárodní příjmy

Mám v Německu u Banky dvoje akcie plus bankovní fondy a konto od roku 2003.Konto generovalo úroky a akcie a fondy dividendy které jsem nevybírala a ani nezdaňoval.Nyní hodlám vše přes banku prodat,konto zrušit a výsledek převést do české banky.Jak budu danit??Předpokládám že v ČR.Jsem nepracující důchodce jehož jediným příjmem je důchod.Děkuji za odpověď.FJ .

Student s více příjmy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s odvodem daní u studentů. Studuji VŠ a přitom mám dvě brigády (DPP). Růžový formulář jsem podepisovala již v únoru, kdy jsem začala vyučovat pro jazykovou školu. Od října do konce prosince mám smlouvu s jinou firmou, kde už ale odvádím 15% daň. Bylo mi řečeno, že v roce 2017 mohu žádat o vrácení daně, je to tak? Pokud ano, byla bych ráda za informaci, jak postupovat, jak vypsat daňové prohlášení - kde ho najít, kdy a kam ho dodat a jak se vůbec postupuje. Děkuji za informaci.

Souběh dvou DPP a vrácení daně

Souběh dvou DPP a vrácení daně Jsem OSVČ a mám k tomu 2 DPP. U jedné mám podepsané prohlášení (růžový papír). Můžu žádat v daňovém přiznání o vrácení daně z druhé DPP. Děkuji.

Darování nemovitosti a daň z příjmu

Dobrý den, mám prosím dotaz zda při prodeji nemovitosti platí osvobození od daně z příjmu v tomto případě. Nemovitosti (rekreační objekt s pozemkem, lesní a zemědělské pozemky) jsem spoluvlasnil rovným dílem se sestrou na základě dědictví po babičce z roku 1988. V roce 2013 (tedy méně než před 5 lety) jsem polovinu sestřina podílu získal od ní darem a nyní jsem výhradním vlastníkem. Musím při prodeji uhradit 15% daň z příjmu z 1/2 ceny nebo budu plně osvobozen od povinnosti platit daň z příjmu? Děkuji.

Vysoké příjmy důchodců

Je platné zrušení části zákona Ústavním soudem ,který zdanoval penzi po dosažení dalšího příjmu přesahujícího 840000 Kč?

CP a daň z příjmu

Dobrý den, zajímal by mě výpočet daňové povinnosti - zejména část zdanění kapitálových zisků - v rámci daňového přiznání FO za rok 2016 na konkrétním příkladu: - Prodej 230 ks (v roce 2016) zahraničních akcií v EUR v ceně cca 240 000 Kč nabytých postupně v letech 2011, 2012 a 2013 (tedy před 1.1.2014 - splněn časový test?). - Prodej českých akcií ČEZ a ERSTE nakoupených a následně i prodaných v roce 2016. Příjem z prodeje činí 99 000 Kč (tedy < 100 000 Kč). - Výplata zůstatkové / kapitálové hodnoty z ukončeného kapitálového / investičního životního pojištění v roce 2016 v hodnotě 20 000 Kč. Zajímal by mě především souběh výše uvedených předpokladů. Např. zda akcie splňující časový test (tj. v tomto případě ty zakoupené před 1.1.2014) se započítávají do stávajícího ročního limitu 100 000 Kč, kdy není nutné příjem z prodeje např. akcií i bez splnění časového testu zdaňovat. Dále mě zajímá, zda výplata zůstatkové hodnoty z ukončeného IŽP či KŽP se započítává do limitu 100 000 Kč? Dále zda se do limitu 100 000 Kč počítají např. i úroky připsané bankou na běžné a spořící účty. Předem velice děkuji za odpověď. S pozdravem,

Daňové zvýhodnění na dítě druhého z manželů

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně daní na dítě. Jsem rozvedená a dítě je v mé péči. Bývalý manžel platí na dítě výživné. Když jsem pracovala tak jsem si jednou za rok dělala úlevu na dítě. Teď jsem vdaná a jsem na mateřské. Nemám příjem tak si daně dělat nemohu? Může si nynější manžel udělat pak na dítě daně za rok 2016 i když není jeho, ale žijeme spolu ve společné domácnosti a pomáhá mi i s výchovou. Děkuji za odpověď

Dědictví a daň z příjmu

Dobrý den, Tchyně zdědila družstevní byt po svém manželovi, který jej před třemi léty také zdědil od své matky, která v něm bydlela několik desítek let. Tchán v něm již nebydlel, jen jej pronajímal. Tchyně byt prodává ihned po přechodu po tchánovi. Musí platit daň z příjmu? Nebo musí počkat další 2 roky na osvobození? Započítává se více dědictví v řadě? Děkuji za odpověď

OSVČ a DPP

OSVČ a DPP Dobrý den.Jsem OSVČ a budu mít k tomi DPP. Můžu u zaměstnavatele na DPP podepsat prohlášení (růžový papír)? Děkuji.

Penzista a daňové přiznání

Dobrý den manželka je důchodkyně a pobírá starobní důchod 9 510Kč. Mimo to pronajímá pole zemědělské společnosti za roční nájem cca 30 000 Kč. K tomu ještě pronajímá pozemek k těžbě pro Keramost a.s. s nájmem cca 90 000 Kč. Musí zaplatit daň z příjmu a jaká bude asi její výše. Děkuji za odpověď

Zaměstnanec a výdaje

Jsem důchodce. Zároveň na plný úvazek jezdím učit do Trnavy. Dotaz: mohu si odečíst ze základu daně náklady na dopravu Praha Trnava a zpět a náklady na ubytování? Mám nárok na odečtení nákladů na stravu?

Nedodržení časového testu u nemovitosti

Dobrý den, manželka získala od své matky darovací smlouvou byt s věcným břemenem./ Právní účinky zápisu 5.8.2009/. Po smrti matky jsme byt přes RK prodali /právní účinky zápisu ke dni 8.7.2004/ a peníze poskytli synům na bydlení. Z uvedených dat vyplývá, že k prodeji došlo za 4 roky a 11 měsíců. RK nás na pětiletou lhůtu neupozornila. Nyní jsme dostali od fin. úřadu výzvu k zaplacení daně z příjmu. Existuje nějaká šance jak se placení daně vyhnout? Děkuji za odpověď. JK