FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odměna ve SVJ

Dobry den, jsme SVJ (spolecenstvi vlastniku jednotek ne druzstvo) a zajimalo by me, jak postupovat v pripade jednorazovych odmen clenum vyboru ke konci roku, castky max do 6 tis. Kc. Nebudou vyplaceni mesicne. Musime odvadet ZP a zalohu na dan? Musime se registrovan na zdravotni ojistovne? Moc dekuji.

Stavba billboardu na Slovensku

Dobrý den, dodáváme na Slovensko bilboardy a tam je stavím, takže potřebujeme využívat služeb místních firem (např. betonování, jeřáb, apod.). Některé slovenské firmy nám účtují včetně DPH, což si myslím, že je správně, protože si příští rok požádáme na Slovensku o vrácení DPH. některé firmy nám ale účtují bez DPH s poznámkou, že jsme povinni odvést DPH my. Ale to si myslím, že pokud bylo zdanitelné plnění na Slovensku, tak je to špatně. Můžete mi poradit? Děkuji. Lida

Přechodné ubytování zaměstnanců

Dobrý den, společnost s.r.o. poskytuje zaměstnanci přechodné ubytování. Smlouvu s majitelem bytu má podepsánu zaměstnavatel. Chtěla bych se zeptat zda bude tento náklad pro zaměstnavatele daňově uznatelným a zda bude zaměstnanci tento příjem daněn vč.pojištění? Za odpvěď před děkuji. Petra

daňové náklady na stáže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s daní v případě, že jako firma (a.s) platíme svým zaměstnancům registrační poplatky na různé akce, či odborné stáže. Máme nárok na odpočet či ne? Předem děkuji za odpověď

registrace plátce

Jsem fyzická osoba podnikající v ČR. Nejsem plátce DPH. Pracuji na Slovensku pro slovenskou firmu. Mám nějaké povinnosti ohledně DPH jak v ČR tak na Slovensku. Předem děkuji za odpověď. Ivo Saran

sazba daně

Dobrý den, jsem plátce DPH, provádím izolaci rodinných domů pěnou, kterou nakupuji v zemi EU od plátce DPH tedy bez daně. Chci se zeptat musím rozepisovat na daň.dokladu práci a materiál zvlášť? A jakou sazbu použiji na materiál a jakou sazbu na práci (jedná se výhradně o rodinné domy). Děkuji za odpověď

pořízení zboží z EU

Dobrý den,jsem plátce DPH.Pokud budu chtít vrátit DPH ze zboží zakoupené v zemi EU, jak postupovat? Děkuji.

auto v podnikání

Dobrý den. Mám problém, finanční úřad se mnou začal daňové řízení. Celkem se mi vedlo, někde byly chybky ale teď stojím před problémem. Pracoval jsem v roce 2007 pro splátkovou společnost a jezdil jsem vybírat peníze. Týdně jsem na tyto výběry utratil za benzin tak 1000-1500 Kč. Já trubka jsem ale auto nepřihlásil k silniční dani, daňové přiznání jsem podával podle příjmů a výdajů a knihy jízd. Má význam kniha jízd, když jsem silnič.daň neplatil ? Jak to mám teď řešit ? Jak mám výdaje na dopravu sorávně uplatnit ?Díky

odměny zaměstnancům

Dobrý den, pracuji v a.s., která mimo jiné motivuje své zaměstnance soutěžemi - výhra může být i nepeněžní - formou zájezdu (jede skupina výherců)obvykle se jedná o zábavný program - zaměstnancům se zdaňuje ve mzdě, zaměstnavatel si dává do nedaňových nákladů. Chci se zeptat, zda by tento náklad mohl daňově uznatelným a za jakých podmínek. Děkuji

vyplnění cesťáku

Dobry den, 5 zamestnancu jelo spolecne do zahr. na sluz.cestu-skoleni. jeden vypsal cestak se vsema nalezitostma, ostatni napsal jako spolucestujici a na tom jednom cestaku jsou vypsane cele diety pro vsechny. Podepsani jsou take vsichi na tom cestaku. Z pokladny vyplatime kazdemu zvlast diety. Staci takto jeden spolecny cestak k uznani dan. N - straveného ? dekuji za odpověd

směna nemovitostí

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně. Se sousedem, který bydlí ve stejném baráku, jsme si vyměnili sklepy. Tyto sklepy vždy patří k bytové jednotce, kterou každý vlastníme, tzn. vyměnujeme jenom malou část toho co patří k té jednotce. Jeden sklep má cca 11m2, druhý je asi o 1m2 menší, dohodli jsme se na směně bez doplatku. Jakou daň musíme zaplatit, co k tomu potřebujeme mít ? Děkuji.

prodej majetku

V roce 1991 jsem zakoupil nemovitost,kterou jsem v r.1993 zrekonstruoval tak,že jsem v ní kromě prodejních a skladovacích prostor vybudoval i 1 bytovou jednotku.Nemovitost jsem vložil jako obchodní majetek a postupně ji odepisoval.Pro zřizování bytu jsem neprováděl odpisy DPH,dále jsem do nemovitosti vložil finance získané za prodej rodinného domu . Nyní nemovitost prodávám,vím,že musím uhradit dań z převodu nemovitostí.V bytě jsem bydlel od r.1993 jsem plátce DPH.Podnikám od r.1990. Musím krom daně z převodu nemovitosti zaplatit ještě nějaké daně např. DPH a daň z příjmu.V případě,že budu muset uhradit daň z příjmu bude odečitatelnou položkou úhrada bytu,který si budu muset zakoupit,abych mohl kde bydlet. Díky Slobodzian

směna cizí měny

dobrý den. v EUR pokladně ve s.r.o. nám zbyla nějaká EURa, která bychom chtěli vybrat(už je více nebudeme potřebovat pro podnikání) a vložit do pokladny CZK.Provedli jsme směnu techto EUR, ale s "obyčejným" člověkem, který nám nemůže vystavit žádný doklad o této směně. Jakým způsobem to zaúčtovat, když nemám doklad do účetnictví?děkuji.

vymáhání daně

Dobry den.Když nepracujete ani nepodnikáte v ČR.tudíš nemusíte platit daně.Zajímalo by mě,jak je to s daněma na Slovensku??...když nepracujete ani nepodnikáte a nejste hlášen ani na prac.úřadu nekolik let,jste státu dlužen na daních??Múžou případne ekzekuovat.??dekuji za odp.

zastupování

Dobrý den, v minulosti mi byl zodpovězen dotaz, který potvrdil mou domněnku. Ráda bych Vás, pane doktore Dytrichu v této věci oslovila a zdvořile požádala, zda by byla možná osobní konzultace se zvážením možnosti mého zastupování. Vím, že nejste advokátem, nicméně hledám odborníka - právníka, který se zabývá právem v oblasti účetnictví a daní. Pokud byste Vy sám neměl o zastupování zájem, třeba mi doporučíte kolegu. Nenašla jsem na Vás kontakt, proto využívám této cesty. S úctou a poděkováním, Martina Slaninová, Chomutov, tel.: 777322104

pořízení nádobí

Mám advokátní kancelář - jsem plátce DPH, vedu DE. Klientům nabízím kávu, čaj, sodovku apod. Pokud pro tyto účely koupím a)varnou konvici, přístroj na sodovku b)nádobí - šálky, sklenice , mohu je uplatnit jako daňové výdaje a odečíst DPH?

povinnost registrace plátce

Dobrý den. Zajímalo by mě jak je to s plátcem DPH. Kolik můžu vydělat ročně, abych se nemusela povinně(za zákona)stát plátcem DPH. Předem děkuji za odpověď.

danění autorského honoráře

Dobrý den, jsem studentem prezenčního studia na VŠ. Při studiu si přivydělávám psaním článků pro různá média. V případě některých vydavatelství můj měsíční příjem nepřekračuje hraniční částku 7000 Kč a honoráře jsou tedy sráženy 15procentní daní na jejich straně. U jednoho vydavatelství však mé hnoráře částku 7000 překračují (dostávám ji nezdaněnou). Jak mám v tomto případě postupvat - musím podat daňové přiznání a platit sociální a zdravotní pojištění? Za jakých okolností mohu dostat daně zpátky?

pronájem auta

Prosím, zaměstnanec si vypůjčí firemní automobil, zaplatí si benzín a k tomu zaplatí za půjčení (jako za nájem )cenu ve výši 10% z ceny benzínu, který projel, podle vnitřní směrnice. Proto nebudeme přidaňovat 1% z ceny auta ve mzdě, nejedná se o bezplatně zapůjčené. Je to takto možné udělat, je ta cena za pronájem vozidla dostačující? Např. projede benzínu za 1000,-, zaplatí si ho a pak ještě 100,- za půjčení. (Můžeme zkontrolovat výpočtem podle ujetých km a spotřeby.) Předem moc děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den. V rozmezí 1.1.2010 - 13.4.2010 jsem prodal cca. 150 drobných předmětů na serveru aukro.cz. Jednalo se převážně o nové drobné příslušenství k mobilním telefonům, ale byly mezi tím i nějaké použité věci. Jejich celková prodejní cena nepřesáhla částku 20 000,-Kč. Je nutné podávat na konci roku daňové přiznání, či platit vůbec nějaké daně. Jsem student a jiný příjem jsem neměl a nemám. Četl jsem, že do částky 20 000,- Kč by se daňové přiznání podávat nemuselo, ale úplně jistý si tím nejsem. Je hranice osvobození od daně různá? Záleží na tom, jestli jsem student, důchodce nebo trvale zaměstnaný člověk? Popřípadě je-li tomu tak jaké jsou ty částky? Předem velmi děkuji za odpověď. Michal