FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, jsem vlastníkem nemovitosti(bytu), na kterou máme hypotéku. Mohu manželovi darovat polovinu, aby byl zapsán v katastru nemovistí a mohl si tak odečíst z daňového přiznaní za rok 2010 úrok z hypotéky. Ve smlouvě na hypotéku už je dopsán jako spoludlužník.Lze uplatnit odpočet úroku z přiznání jak u mě, tak u manžela (50% já - 50%manžel)? A co vše budu muset při zápisu do katastru a převodu 50% bytu zaplatit? Děkuji za odpověď. Čermáková

Předání a převzetí účetnictví

Dobrý den, Chci se zeptat jak se má najatá účetní zachovat při převzetí účetnictví a jak má vypadat předání účetnictví bývalým společníkem a spoluzakladatelem firmy. Důvod: Bývalý společník úmyslně poškozoval účetnictví a lhal o platbách po předání mi dal pouze svou osobou podepsaný předávací protokol. Učinil jsem zákonné kroky vyhledal jsem přes internet profesionální účetní a po následné schůzce jsem ji účetnictví předal neobdržel jsem ani přijímací protokol ani doklad o předání razítka firmy natož plnou moc o plném zastupování na úřadech. Prosím o radu jak mám postupovat v celkové věci a jak řešit děkuji.

ochranná známka

Vážený pane doktore,520co děkuji Vám mnohokrát za odpověď k dotazu o ochraných známkách. Mám k této problematice ještě další dotazy: 1) podle § 32a, odstavec 1),bod 2 vstupní cena ochranné známky nedosahuje 60.000,- CZK. Jak mám tyto ochranné známky účtovat? Mám je účtova přímo do nákladů, 2) náklady na obnovu známky nedosahují 60.000,- Kč - jak mám tyto náklady účtovat? 3) Budu-li účtovat tyto náklady, které nepřesahují při pořízení za l ochrannou známku 60.000,- CZK přímo do nákladů, potom musím vést jejich jejich evideni-inventuru k 31.12.? Pane doktore mnohokrát Vám děkuji za odpověď, a přeji Vám dobré zdraví a pěkné dny. S pozdravem M.V.

dárkové poukázky

Dobrý den, naše firma /provádí nákup a prodej zboží/by chtěla začít vystavovat dárkové poukazy pro zákazníky, odběratele. Jaký je správný postup vystavování dokladů, odvod DPH a proúčtování? Děkuji za odpověď.J.J.

odstupné

Dobrý den, manželka byla 5,5let na rodičovské dovolené a po jejím ukončení dostala výpověď od zaměstnavatele. Dostala od něj 5 měsíční odstupné ca 100 000Kč. Nyní je nezaměstnána a vedena na úřadu práce. 1/na jakou finanční částku má manželka od úřadu práce nárok? 2/Započítává se odstupné do základu daňě u daňového přiznání na konci roku? Děkuji za odpověď a s pozdravem hezkého dne Pavel

oprávnění k podnikání

Dobrý den, mám několik kamarádů sportovců, kteří si kvůli mým zkušenostem v branži přejí, abych je zastupoval ve vyjednávání s kluby na základě mandátní smlouvy. Odměnou poté bude procentuální část z ročního příjmu sportovce, který vyjednám. Nemohu ovšem zjistit na jakém základě já poté tuto částku budu fakturovat, na jakou činnost potřebuji živnostenské oprávnění či zda to vůbec lze. Pokud to nejde přes mandátní smlouvu, dá se to přes něco jiného? Předem děkuji.

placení pojistného

Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, když byl pracovní poměr skončený okamžitým zrušením prac. poměru zaměstnancem (z důvodu porušení povinnosti zaměstnavatele) v době pracovní neschopnosti zaměstnance a zaměstnavatel odhlásil zaměstnance den poté ze sociálky a zdr. pojišťovny a (bývalého)zaměstnance odmítli zaregistrovat u úřadu práce (trvání dočasné prac. neschopnosti), kdo platí za zbývající dobu pobírání nemocenského (trvání dočasné pracovní neschopnosti) soc. a zdr. pojištění zaměstnance do doby, než skončí dočasná pracovní neschopnost a zaměstnanec se bude moci zaregistrovat u úřadu práce? A ještě jeden dotaz, prosím, když je zaměstnanec nemocný (pobírá nemocenskou - dočasná pracovní neschopnost), musí za něj i v této době platit zaměstnavatel soc. a zdr. pojištění, když mu nevyplácí mzdu a zaměstnanec vlastně vůbec nepracuje? A jak je to u OSVČ v době nemoci? Děkuji velmi.

zadržování dokladů

dobrý den, prosím o radu:jak dlouho může finanční úřad zadržovat doklady, předány ke kontrole DPH byly předány 14.6.2010. Až dnes kdy jsem volala, proč tak dlouho zadržují doklady, jsem byla pozvána na konzultaci??? Předem děkuji Cupová

registrace plátce

Dobrý deň. Plánujem začať nakupovať z 3. krajín tovar a následne ho predávať v rámci ČR a SR na českú živnosť. V ČR chcem faktúrovať v Kč a na SR samozrejme v €. Ročne by z počiatku obrat nemal presiahnuť 20000 Kč. Potrebujem byť platca DPH? V ktorej krajine? Chcel by som sa ešte opýtať ako si môžem dopredu vyrátať zisk: Nakúim tovar za nákupnu cenu (príklad) 500 Kč, zaplatím poštovné 500 Kč. Tovar nepodlieha colnej povinnosti (drevo) ale musím platiť dovoznú daň, je to teda 20 %? Dovoz tovaru ma teda stojí 1200 Kč? Napríklad na tom chcem získať 800 Kč to znamená, že dám cenu 2000 Kč. Ďalej v závislosti od toho či som platca alebo nie som platca DPH prirátam ešte 20 % DPH ak som platca, teda tovar budem ponúkať za 2400 Kč. Rozdiel je 1200 Kč a z toho teda ešte musím odviesť daň z prijímu? Ak nie som platca DPH tak k predávam za 2000 Kč a mám plus 800 Kč z ktorých tak isto odvediem daň? A čo faktúry v € a daň na SR 19 %. Mám v tom obrovský zmätok. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

převod majetku

Vážený pane JUDr. Dytrichu, děkuji Vám za odpověď. Pro vysvětlení problému jedná se o neoprávněný převod stroje z mého s.r.o. do společného s.r.o.: Mé s.r.o. je spolumajitelem v jiném s.r.o.ˇÚčetní(je společná) bez dokladů(kup.smlouvy) vložila účetní(v odpisové hodnotě) z mého s.r.o. do společného s.r.o. stroj(mně navýšila částku na KF o zůstatkovou cenu stroje, ve spol.s.r.o.) , stroj si koupil společník ze společného s.r.o. a převedl si jej na své vlastní s.r.o. Já chci stroj zpět.Chci napadnout už převod stroje do spol.s.r.o. bez dokladů a jen za zůstatkovou cenu.

dobropis

Dobrý den, už více jak rok řešíme problém s uplatněním DPH u dobropisů. 1x měsíčně vystavujeme několika odběratelům dobropisy.Jedna účetní mi tvrdí zaúčtovat potvrzený dobropis do období, ve kterém byl doručen odběrateli(př.dobropis vystavený v srpnu převést po potvrzení do září).Od daňové poradkyně mi bylo řečeno, že odběratel i dodavatel musí mít dobropis ve stejném měsíci.Pro kontrolu jsem si na srpnové dobropisy nechala od fakturantky napsat kolonku pro vyplnění zaúčtování do období: Dobropisy jsou již zpátky a je na nich napsán srpen. Převést nebo nepřevést je do září?Díky za odpověď

převod majetku

Jak má být správně proveden vklad(stroje) do kapitálových fondů z jednoho s.r.o. do druhého.Mám být nějaká smlouva o vkladu?Má být učiněn soudní odhad stroje?Má být o vkladu učiněn notářký zápis? Jaké má mít náležitosti? Děkuji Vám předem za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat na následující. Asi před třemi lety jsem zakoupil auto, které nyní prodávám. Auto mám zanesené v účetnictví, vrácení DPH ( nyní jsem již asi dva roky plátce) od státu jsem nepožadoval. V té době to ani nebylo možné, šlo to pouze u aut se "zadní mříží".Musím znovu odvádět DPH z prodejní ceny a nebo stačí dát zisk z prodaného auta do účetnictví? Pokud bych musel znovu odvádět DPH, pak mi přijde , že by se jednalo o dvojí zdanění od státu Předem děkuji za radu.

prodej auta z obchodního majetku

Dobrý den, rád bych se na Vás obrátil s dotazem na téma firemní vozidlo a ukončení činnosti. Jedná se o osobní vůz, který bylpořízen v roce 2003, rovnoměrně odepisován do roku 2006 a v letošním roce ho chce majitel prodat, předpokládám že se bude jednat o daňový příjem? Kdyby ho prodal až po ukončení činnosti( pravděpodobně 31.12.2010), musel by tento příjem z prodeje také zdanit? A pokud by se rozhodl letos, před ukončením činnosti koupit nový vůz a uplatnit z něj DPH na vstupu a začal ho odepisovat a ukončení činnosti by nastalo až o rok později, bylo by nutné vrátit DPh celé nebo jen poměrnou část? Předem děkuji za odpověď

Přemístění zboží na Slovensko

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Česká firma A s.r.o. je plátcem DPH v ČR a také na Slovensku. Zakázka, kterou provádí je na nemovitosti na Slovensku a pro firmu "B" registrovanou na Slovensku.Problém se kterým chci poradit spočívá v tom, že firma A nakupuje materiál v ČR a převáží jej na stavbu na Slovensko a českým dodavatelům poskytuje české DIČ a uplatňuje si DPH na vstupu v ČR a část materiálu nakupuje na Slovensku,kdy slovenským dodavatelům poskytuje slovenské DIČ a uplatňuje si DPH na vstupu na Slovensku. Celou zakázku fakturujeme firmě B a DPH na výstupu budeme odvádět na Slovensku (místo plnění je Slovensko). Mohu část daně na vstupu uplatnit v ČR, když DPH na výstupu odvádím na Slovensku? Jsem z této problematiky zmatená. Budu Vám velmi vděčná za cennou radu.

Odškodnění pracovního úrazu

Dobrý den, prosím o radu,jak správně postupovat při odškodnění pracovního úrazu. Jde mi o to, jestli se ze ztráty na výdělku sráží zdravotní a sociální pojištění. Ztrátu na výdělku jsme vypočítali na tiskopise pro pojišťovnu a nechali jsme vyplatit odškodnění přímo zaměstnanci. Od pojišťovny přišel výpočet,kde je sražená daň(tomu rozumím) ale teď mi vrtá hlavou,jestli to je tak správně,protože výpočet se prováděl z hrubé mzdy,což je výslovně uvedeno na tiskopise pojišťovny. Pokud bychom to vypláceli přes mzdu, bylo by odškodnění zahrnuto do hrubé mzdy?

platba pojistného

Dobrý den, ke dni 31.8.2010 jsem ukončila pracovní poměr trvající 1,5 roku dohodou z organizačních důvodů s tříměsíčním odstupným. Od 1.9.2010 jsem v pracovní neschopnosti. Mám povinnost platit sociální a zdravotní pojištění a v jaké výši? Děkuji za odpověď

ochranné známky

Vážený pane doktore, jak mám v účetnictví vést ochranné známky-na jaký účet MD, DAL? Nebo se mají vést jen na podrozvahových účtech? Poplatek mohu účtovat na účet 538? Pane doktore, děkuji Vám předem za odpověď. M.V.

daňová uznatelnost odstupného

Dobrý den, dá se odstupné zaplacená za předčasné ukončení nájemní smlouvy na restauraci považovat za daňový náklad u firmy, která toto odstupné původnímu nájemci zaplatila? Děkuji.

slevy na dani

Dobrý den, dcera nastoupila do zaměstnání ve věku 20 let a při zaměstnání si dodělává školu. Vztahují se na ni nějaké úlevy na dani z příjmu či něco obdobného? jaké doklady musí předložit v případě nároku na slevu na dani apod.? Školu navštěvuje 1 den v týdnu. Děkuji za odpověď.