FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, koncem loňského roku jsem jako fyzická osoba nakoupil investiční zlato. Po cca 9 měsících jsem ho prodal a realizoval jsem zisk. Stává se tento výnos předmětem mého daňového přiznání za rok 2010 a je tedy povinnost z něho zaplatit daň z příjmu? Děkuji za radu. Josef
Dobrý den, prosím o kontrolu mého účtování: poskytnutý nebankovní úvěr v délce 36 měsíců na nákup auta. Měsíční splátky se skládají z úmoru+úroku+pov.ručení. 1. úhrada dod.faktury úvěrem 321/479 2. předpis úroku z úvěru na r.2010: 562/479, na další roky bude použito časové rozlišení 38x/479 3. předpis pojistného (pov.ruč.) na r.2010: 540/479, dále časové rozlišení 38x/479 4. splátky úvěru z účtu: 479/221 Mohou být úroky+pojistné takto evidovány na úvěrovém účtu nebo o nich mám účtovat jako o jiném závazku? Výše sjednaného úvěru je např.150000 Kč, zaplatím samozřejmě o úroky+pojistné víc. Děkuji.
Dobrý den, pokud koupim od kolegyne kuchyn, sepiseme smlouvu, jak by mela vypadat? nechame si podpisy overit na urade. Bude muset kolegyne nebo ja uvest castku cca 35 tis, kterou ja zaplatim a ona dostane, do danoveho priznani? Kuchyn kupovala v kvetnu 2010. Napadlo nas to v analogii s prodejem auta mladsiho 1 rok. Dekuji Kovarova
Dobrý den, prosila bych o radu v nasledující záležitosti. Manžel koupil před ca 10 lety starší domek na svou firmu. Domek jsme z velké části přestavěli a rozšířili. Nyní manžel uvažuje o jeho prodeji. Slyšeli jsme, že v rámci prodeje manžel musí kromě daně z převodu 3% platit také DPH z prodejní ceny. Jaké daně a poplatky by se z tohoto prodeje musely platit a z jakého základu. Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala na daň z příjm při prodeji nemovitosti. Manžel v r.2004 dostal darem dům, který si postupně začal rekonstruovat, aby v něm mohl bydlet - použil úvěr ze stav.spoření. v domě neměl r¨trvalé bydliště, ale občas v něm přebýval. Pak v roce 2008 de z finančních důvodů rozhodl dům prodat, zaplatil daň z převodu a považoval vše za vyřízené. Nyní se ozval FÚ,že by měl zaplatit daň z příjmu. Je to nutné, když si nemovitost prokazatelně rekonstruoval a připravoval k bydlení ale neměl tam trvalé bydliště? Jak může prokázat, že tam bydlel? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, naše firma od 7/2010 je plátcem DPH, provozuje činnost cestovní agentury+silniční motorová doprava , zejména – se zabýváme organizaci a prodejem jednodenních exkurzi (bez ubytovaní) turistům – fiz. osobám. V nabídce máme exkurze : Praha, Karlovy Vary, Kutná hora, Český Krumlov aj., dále také Vídeň a Drážďany. Každá exkurze se skládá z: vlastní dopravy vlastním autobusem, placeného průvodce, parkovného, vstupného (hrady, zámky, muzea), někdy i stravy. Dotaz: je li náš produkt-služba „exkurze“ - cestovní službou která podléhá pod zvláštní režim podle §89, zákona o DPH č.635/2004 Sb., nebo máme standardně uplatňovat daň na výstupu?
Dobrý den, může jediný společník s.r.o. mít zároveň ŽL jako fyzická osoba a fakturovat své společnosti? Např. s.r.o. je reklamní agentura, tento společník by jí fakturoval za provedené grafické práce. Děkuji Blažková
Dcera nastoupila k novému zaměstnavateli, který po ní požaduje,aby předložila potvrzení od zaměstnavatele jejího bývalého druha (otce dítěte, které má u sebe v nové domácnosti a vyživuje jej dcera), že na toto dítě neuplatňuje odečitatelnou položku z daně příjmu. S bývalým druhem však ztratila jakýkoliv kontakt, nebá žádné trvalé bydliště a patrně ani nikde nepracuje. Může být toto potvrzení druha nahrazeno čestným prohlášením dcery, že odečitatelnou položku uplatňuje toliko ona? Pokud ne, jak lze tuto situaci řešit jinak? Děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz k DPH. 1) Tuzemský plátce DPH prodává ojetý N1 automobil z obchodního majetku. Tento automobil prodává fyzické osobě (nepodnikatel, není plátce DPH) na Slovensko. Bude toto plnění podléhat tuzemské daní, kterou odvede prodávající? Nebo bude odvod na Slovensku? 2) Pokud by výše uvedené vozidlo podnikatel (plátce DPH) převedl nejprve z obchodního majetku do svého soukromého majetku a toto vozidlo prodal téže fyzické osobě v SK? Jaká by byla povinnost s DPH? Děkuji za odpověď
Dobrý den,chtěla bych se zeptat: Firma-družstvo půjčuje fyzické osobě (není to zaměstnanec) peníze. Může tyto peníze půjčit bezúročně, nebo musí být stanoveny úroky. V případě, že ano, jaká musí být nejnižší úroková sazba, kterou zanese firma do smlouvy o půjčce (doba splácení asi 2 roky). Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Pokud dojde k zániku účasti společníka na společnosti - rozhodnutím valné hromady společnosti. Ke stejnému dni je potřeba sestavit účetní závěrku, ze které vyplyne výše vlastního kapitálu. Pokud datum zániku společníká=31.12., stačí udělat klasickou řádnou roční účetní závěrku (z které se zjistí výše vyplatitelného vlastního kapitálu) a nemusí se tedy dělat mimořádná účetní závěrka? Jde mi o to, aby v kalendářním roce jsem nemusel dělat 2 účetní závěrky. Děkuji
Dobrý den, když zprostředkovávám služby, ze kterých mám provizi: 1) jak je to s DPH, když prodejce je plátce a já nejsem plátce DPH 2) na jakou částku by mně měl prodejce vystavit fakturu (pouze na provizi?) Radek
Dobrý den. 3 společníci s.r.o. z (celkově 5-ti)(společníci kteří jsou zároveň i zaměstnanci) se rozhodli zcela odejít ze společnosti a i prodat/zrušit svůj podíl (nebudou již dále ani společníky ani zaměstanci). 1) Jakým způsobem to zanést do účetnictví 2)jak má proběhnout vypořádání se společníky? Prosím pokud možno detailnější odpověď nebo odkaz na literaturu. Děkuji
Dobrý den, mám synovce,který skončil školu,ale nenastoupil nikde jako zaměsnanec, sehnal si sice nějakou práci,ale na smlouvu o dílo. Chce si sám platit sociální i zdravotní pojištění. Musí mít živnostenský list? Vůbec nevíme,co by měl vlastně teď udělat,aby nebyl v nějakém průšvihu. Na rady,že by měl osobně navštívit sociální i zdravotní nechce slyšet a tvrdí,že stačí,když bude posílat minimální částky pod svým rodným číslem. Za každou radu budu moc vděčná. Děkuji Dufková
Zaměstnanec v 1. prac. poměru (25 let) měl u živnostníka jako obchodní zástupce smlouvu na plat 15.000 CZK měsíčně. Nastoupil 01.09.2009, načež odpracoval 4 dny (32 hod). Poté byl dlouhodobě na nemocenské. Ukončil zaměstnání dohodou po skončení ochranné lhůty, a to dne 10.06.2010. Účetní formulář pro výpočet podpory v nezaměstnanosti pro pracovní úřad mu vypočetl průměrný/pravděpodobný hrubý měsíční výdělek 10.870 Kč a čistý 7.483. Prosím, je tento postup a výpočet dobrý? Nechci zaměstnance poškodit.
Dobrý den. Jsme firma s.r.o.plátce DPH. Naši zaměstnanci chodí v pracovní době na angličtinu.Jak má prosím vypadat faktura abychom si ji mohli dát do nákladů. Stačí název naší firmy nebo musí být uvedeno jméno kdo se kurzu účastní.Děkuji
Vážený pane doktore, moc Vám děkuji za odpověď ohledně ochranné známky. 1)Ještě bych potřebovala poradit na jakém účtu mám evidovat tyto ochrané známky v ceně do 60.000,- CZK za jednu. 2)Odpisovámí známky v ceně do 60.000,- CZK bych tedy mohla odpisovat podle ZDP § 32a, odstvec 4)Podle věty první podle smlouvy- na příklad smlouva o používání ochranné známky je na 7 roků, tak 1/2 odpisování by byla rovnoměrně na měsíce 42 měsíců? Pane doktore moc a moc Vám děkuji. a přeji Vám úspěšné a pěkné dny. S pozdravem M.V.
Jsme spol. s r.o.,plátci DPH.Vlastníme obytný dům se 4 byt.jednotkami,pozemek pod ním a okoldomu.Vzhledem k fin.situaci spol.jsme se rozhodli dům s pozemky prodat.Kupujícími jsou 2 nájemci bytů (prodejní cena).Dva byty,co nájemci odkoupit nechtějí,odkupuje společník s.r.o. (za cenu nižší než odhadní).Koupě probíhá na základě kupní smlouvy ne fakturace.Kupní smlouvou je odkoupený byt a příslušenství,poměrná část spol.prostor a připadajících pozemků.Dotazy: 1. Jsme povinni odvést DPH z prodeje? 2. Týká se to bydlení,takže 10%? 3. Co je DUZP? Den, kdy byl byt přepsán na katastrálním úřadu na nového majitele,kdy byla podepsaná smlouva o koupi nebo den zaplacení bytu? 4. Daň.přiznání z prodeje je třeba udělat do 3 měsíců? 5. Daň z prodeje nemovitosti je 3%? 6. U prodeje společníkovi daň z nemovitosti zaplatit z odhadní ceny,je-li nákupní cena nižší než odhadní? Děkuji za odpověď. Hönigová Marie můj email: Honigovamarie@seznam.cz
Dobry den, obracim se na Vas s zadosti o poskytnuti rady pri vyplneni dan. priznani FO - OSVC. Mam prijmy zaroven z Ceske rep., ale i z Recka. Dle smlouvy o zamezeni dvojiho zdaneni se ma pouzit metoda vyneti s vyhradou progrese. Do ktereho radku mam tyto prijmy z Recka a odvedenou dan, kterou jsem odvedla v Recku, uvest? Musim je do dan. priznani uvest, i kdyz uz v Recku byla odvedena dan z prijmu? Dekuji mnohokrat za odpoved. Radka U.
Dobrý den, dá se odečíst naše DPH u nakoupeného zboží v USA?