FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pronájem movitých věcí

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Podnikatel vlastní majetek - lednice, mražáky, prodejní pulty - většinou odepsané. Může tento majetek místo prodeje pronajmout novému nájemci jakou soubor majetku a za jakou cenu? Děkuji za odpověď Bujnochová

sleva na zásoby

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně prodeje zásob. Firma prodává potraviny a končí svou činnost v tomto oboru. Provedla řádnou inventarizaci zásob. Může tyto zásoby novému nájemci prodat ze slevou? Bude mít případná sleva vliv na DPH? Děkuji za odpověď Bujnochová

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala: Potřebovala bych zjistit jak moc nevýhodný je pro mě prodej baráku teď po jednom roce vlastnictví. Daň z prodeje nemovitostí je stále 3% nebo už 5%??? Jakou budu platit daň ze zisku, když mám nemovitost jen rok a zda ji budu platit z celé částky i hypotečního úvěrua nebo jen z částky,kterou mám nad hypotéku např: prodejni cena 3miliony, hypotéka 1,5mil a 1,5mil vlastní investice. Danóvé přiznání budu dělat na 1,5mil a nebo budu odvádět i daň z celé částky 3mil??? Děkuji

povinnost registrace plátce

Dobrý den, Mám dotaz k DPH. Je nutno se registrovat jako plátce DPH v případě, že OSVČ poskytuje službu zahraničnímu subjektu ( obchodní zastoupení v tuzemsku) právnické osobě která má sídlo v v EU? Zahraniční firma je plátcem DPH bez provozovny v ČR. Fakturuje OSVČ tuto službu s DPH? A jak se toto eviduje v daňovém přiznání? Děkuji zdvořile.

daňové náklady

Dobrý den, mám dotaz. Jsem OSVČ - podnikám z domova. V současné době jsme rekonstruovali vjezdovou bránu (výměna za novou), která je hojně užívaná k podnikání. Můžeme stavební materiál a dodávku brány uplatnit jako daňově uznatelný výdaj nebo se jedná o daňově neuznatelnou investici - zhodnocení majetku? Druhý dotaz je zda si můžeme z těchto dokladů uplatnit DPH? Děkuji Ladislav Hubáček

pořízení z EU

Dobrý den, prosím, jsme s. r. o. (plátci dph), platíme výdaje polské s. r. o. (plátci dph), na jejich fakturách dph vyčísleno není. Máme si tedy spočítat dph sami dle českých sazeb a mužeme si tím snížit platbu v přiznání k dph? Prosím ještě o § zákona, dle kterého se toto uskutečňuje. Velice děkuji.

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: Pokud bych měla kromě pravidelného příjmu / platu od zaměstnavatele ještě vedlejší příjem (vyšší než 20 000 Kč za rok), který by měl být daněn podle par. 10 zákona o dani z příjmu, musím daňové přiznání vždy podávat u finančního úřadu sama nebo je možné toto učinit přes zaměstnavatele, tzn. tak jak bych to dělala, pokud bych žádný vedlejší příjem neměla. Děkuji. Alena Nováková

daňová povinnost

Dobrý den,v roce 2009 v breznu na nas byl svagrem formou darovaci smlouvy preveden byt, ve kterem ale nejsme hlaseni jako trvaly pobyt, mame jej na vikendy na horach. Veskere s nim spojene naklady do te doby platime my, tj. voda, elektrina, apod. Soucasne dobe tento byt prodavame a kupujeme jiny, ktery financujeme castecne z vlastnich zdroju a castecne z hypoteky. Chci se zeptat, je-li mozne se vyhnout v tomto pripade placeni dane z prijmu, az se byt proda, tim, ze prostredky z prodeje pouzijeme na uhrazeni hypoteky na nove kupovany byt, dojde tedy k refinancovani techto penez. A to pripadne na financnim urade dokladovat. Dekuji, Andrea

založení s.r.o. - registrace

Dobrý den, pokud zakládám s.r.o., které nemá žádné zaměstnance, které budu provozovat vedle zaměstnání, takže si nebudu zpočátku vyplácet žádnou odměnu, musím se přesto registrovat na zdravotní pojišťovně a ČSSZ? Registrace na finačním úřadu bude asi nutná v každém případě. Děkuji za odpověď

Dovoz obědů pro zaměstnance

Prosím o informaci, jak je to s daňovou uznatelností nákladů na dovoz obědů pro zaměstnance do firmy? Je rozdíl mezi tím, jestli nám dováží obědy jejich dodavatel nebo si pro ně jezdíme sami vlastním firemním autem? Děkuji

DPH u pronájmu kanceláří

Jako firma právnická osoba budeme pronajímat kanceláře. pokud tomu správně ze zákona o DPH rozumím, budeme k ceně připočítávat sazbu DPH 20%. Požadujeme vratnou kauci ve výši 2měsíčního nájmu. u této kauce se bude účtovat DPH? Děkuji za odpověd, Marcela.

obchodní vztahy

Dobrý den, jsme internetový obchod a spolupracujeme s velkoodběrateli, se kterými máme domluvu, že zboží k jejich zákazníkům zavážíme. Jelikož se jedná o platby v hotovosti, vyzvedáváme jim také peníze za zboží na základě vystavené faktury velkoodběratele k zákazníkovi. My velkoodběratelům toto zboží fakturujeme, ovšem za nižsí ceny. Je možný jiný způsob, než zasílat vybrané peníze velkoodběrateli, který nám na základě obdržených peněz zaplatí naši fakturu?

reklama do nákladů

Prosím o sdělení,zda si podnikatel může dát do nákladů výdaje spojené s reklamou vlastní firmy. Jedná se o let balónem bez klienta, pouze letí pilot a na balónu je umístěna reklama vlastní firmy.

daň u nájmu

Plátce DPH vlastní nemovitost, ta je zahrnutá v obchodním majetku podnikatele. Přízemí využívá podnikatel k provozování vlastní podnikatel.činnosti. 2 a 3 NP pronajímá jiným plátcům DPH (on sám je plátce DPH, tudíž pronájem fakturuje s DPH). K nemovitosti patří ještě trafika. Tuto bude nyní pronajímat neplátci DPH. Zajímá nás jakým způsobem fakturovat: a) nájemné, b) spotřebovanou el.energii. Pokud bychom nájemné pro neplátce fakturovali jako osvobozené zd.plnění - kde se toto uvádí v daňovém přiznání pro DPH (nemáme s tímto žádné zkušenosti). Dále nás zajímá, zda budeme muset používat koeficient, kdy ho budeme používat a jaké vlastně vstupy budeme nuceni krátit??? ad b) 1x za tři měsíce se dle skutečného stavu fakturuje spotřeba el. energie. Jakým způsobem se bude přefakturovávat spotřeba elektřiny, s DPH nebo bez DPH??? Děkujeme.

spolupracující osoba

Dobrý den, prosím o radu. K 31.03.2010 jsem poprvé přerušila provozování živnosti na živnostenský list. Nyní jsem na podpoře. Pravděpodobně od 1.12. 2010 bych chtěla zase podnikání obnovit. Může manžel, který podniká také na živnostenský list v jiné oblasti než ja podnikala, rozdělit na mně za měsíce leden,únor, březen a prosinec (4 měsíce) příjmy a výdaje za rok 2010? Nějakou poměrnou část? Děkuji předem za radu a zdraví J. Beranová

uzavření knih při skončení likvidace

dobrý den. Veřejná obchodní společnost prodala (formou prodeje podniku) s.r.o. vše co šlo. Nyní proběhla její likvidaci. Jak mám jako účetní uzavří účetní knihy a účetnictví v.o.s. jako celku? děkuji

cestovné jednatele

dobrý den. Může jednatel s.r.o. bez pracovní i mandátní smlouvy uplatnovat výdaje na služební cesty v tuzemsku i do zahraničí firmením vozidlem? Vyřizuje různá obchodní jednání plynoucí z funkce jednatele.Nedostvá za to však od s.r.o. žádnou mzdu ani odměnu během roku.Příjmy mu plynou z jiných podnikatelských zdrojů.děkuji.

předmět daně

Dobrý den,jsem majitelkou 50% bytové jednotky. Má se na mě v blízké budoucnosti přepsat i druhá polovina. Daň z převodu nemovitosti se platí pouze z aktuálně převáděné poloviny bytové jednotky nebo ze 100%?

zálohy na pojistné

Dobry den, chtel bych se zeptat na takovou situaci. Jsem zamestnanec firmy a mam plat 33000 hrubeho, tedy asi 27000 cisteho, firma za me odvadi dane. Dale jsem zacal podnikat na ZL, dane z podnikani resim vypoctem 15ti procent po odectu nakladu (procentuelni odpocet 60%). Dotaz zni: kolik si mohu na ZL max. vydelat, abych nespadl do skupiny, kde si budu muset platit dane zalohove (mesicne) sam? Predpokladam, ze pokud mam ze zamestnani rocne cca 330000 cisteho, nesmi cisty vydelek na ZL presahnout tuto castku, ale radeji se ptam - dekuji moc za odpoved a pomoc. Robert Visek.

uplatnění dokladu

Dobrý den, mám výhodnou smlouvu na volání přes firmu ve které pracuje jeden známý. Domů mi přijde vyúčtování na které je jako odběratel uvedena ona firma, já jsem uveden pouze jako adresát. Mohl bych si přesto uplatnit do svých nákladů (fyzická osoba)? Vyúčtování samozřejmě platím já ze svého účtu. Kolik bych si mohl uplatnit na podnikání, lze i 100%? Mohu nárokovat i vrácení DPH? Děkuji