FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, při zpracování celního dokladu dávám do základu daně: základ pro vyměření cla, clo a event. ost. náklady. Zjistím základ daně a vypočtu DPH, které se mi promítne na vstupu i výstupu. Při obdržení dodatečného platebního výměru od celního orgánu mám postupovat stejně t.j. dodatečná částka cla vstupuje do základu daně? A jak postupovat při rozhodnutí o vrácení cla? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pořídili jsme si fotovoltaickou elektrárnu na rodinný dům. Do kreté odpisové skupiny ji mám zařadit? Mohu si uplatnit odpočet DPH? Děkuji Radovnická
Pokud je se mnou vedeno daňové řízení týkající se let 2007 a 2008 ve smyslu zjištění správnosti zaplacené daně z příjmu fyzických osob, je možné podat opravné daňové přiznání k DPH za rok 2007 a 2008 ? Děkuji.
Dobrý den, hlavní prac.poměr mám ve státním sektoru a také jsem OSVČ, ale pouze jako vedlejší činnost. Od 1.8.2010 jsem plátcem DPH. Dozvěděl jsem se, že budu muset platit soc. a zdrav. pojištění (neplatil jsem žádné zálohy) za rok 2010, což mě překvapilo, protože jsem si myslel, že stačí, když za mě odvádí obojí pojištění můj zaměstnavatel. Proč musím jako OSVČ odvádět soc. i zdrav. pojištění a tím platit pojištění dvakrát? Čím je to podmíněno? Je to dáno výši příjmů z mé vedlejší činnosti jako OSVČ? A jaká tedy výše tohoto pojištění? Např. při příjmech 100 000,-Kč od začátku roku. Děkuji. M.N.
Dobrý den, prodávám byt, který není v osobním vlastnicví ale je ve vlastnictví družstva, tak se chci zeptat zda budu platit daň z převodu nemovitosti a daň z příjmu. Předem děkuji za odpověď, Bára Štěpánková.
Dobrý den, chci se zeptat, kdy platím daň z příjmu, když prodávm nemovitost(nemyslím daň z prodeje nemovitosti, ta je dana zakonem). Jak dlouho musím rd mít ve vlastnictví, abych nemusela dělat danové přiznání. Daň ze zisku odvádím z celé částky prodejní ceny a nebo z rozdílu mezi nakupem a prodejem. Nákup nemovitosti byl financován z poloviny hypotekou. Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Když předčasně ukončíme důch.poj.( provádíme odpočet)a obdržíme peníze, které dodaníme. Může FÚ vyměřit nějaké pokuty?Díky
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu.Firma má v nájmu byt pro zaměstnance, kteří jsou vysílání na montáže.V tomto měsíci přišlo vyúčtování za služby (voda,úklid,odvoz odpadu,kominíci) za rok 2008 a 2009.Myslím si, že to budu muset dát jako daňově neuznaný náklad, protože se to vztahuje k minulým obdobím.Prosím o radu, zda je to tak i když nám vyúčtování přišlo až letos. Dohadnou položku jsme netvořili.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH, místo podnikání ČR. Stanu se plátcem DPH v případě, že poskytnu službu elektronického rázu soukromé osobě, která sídlí v jiném členském státě či v třetí zemi ( mimo EU i ČR )? Jak tomu bude v případě, že odběratelem služby bude podnikatel, neplátce DPH? V případě přijmutí služby z členské země EU či z třetí země se stává plátcem DPH poskytovatel služby či jsem jím já? Opět vezměme v úvahu možnosti, že poskytovatelem služby bude buď soukromá osoba nebo podnikatel, neplátce DPH. Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz.Máme s manželem životní a důchodové pojištění. Provádíme odečty z daní.Když by jsme toto pojištění ukončili a peníze vybrali jak provedeme dodanění?Podáme dodatečné přizn.k jednotlivým rokům nebo vše dodaníme v roce ve kterém obdržíme peníze. Díky
Odběratel si zvolil název složený z devíti slov (a to nepočítám 4 čárky a 1 spojku). Fakturační program nedovoluje tolik nesmyslů ani zapsat. Jak dalece smíme svévolně název zkrátit při zachování plného IČ a DIČ odběratele ? Pokud nesmíme zkracovat, jak máme postupovat? Děkuji
Dobrý den , potřebovala bych zjistit, zda povolení daňové evidence u provozu fotovoltaických elektr. od 1.8.2010 se vztahuje i zpětně na povolené dříve, které musely vést podvojné účetnictví.Děkuji
Dobrý den,zaměstnanec je Ital a má řádnou pracovní smlouvu. V Itálii nepracuje nebere žádné dávky.Zaměstnavatel zde platí sociální,zdravotní pojištění,daň ze mzdy+ ještě cca 2000 měsíčně strhává navíc,protože prý je cizinec.Na základě čeho zaměstnavatel odečítá tuto položku?Pokud to není správné ,kde a v jakém zákoně si toto může zjistit?A pokud toto bylo odečteno neoprávněně,je možné rozdíl zpětně doplatit?
Dobrý den, prosím o radu. Firma s.r.o., pan jednatel není zaměstnán a jiný zaměstnanec ve firmě není, má náklady na PHM ve výši 35 000kč a nevím jak to mám uplatnit/zaúčtovat. Je vůbec nějaká možnost? Děkuji za radu.
Dobry den, Chtela jsem se zeptat, zda je mozne narokovat za DPH na vstupu za instalaci elektronicke cafeterie pro nase zamestnance a zda je mozne narokovat DPH z pravidelych mesicnich poplatku za udrzbu portalu teto webove aplikace? V pripade, ze by instalace prevysila porizovaci cenu bez DPH 100 tis. CZK, jednalo by se o porizeni dlouhodobeho majetku? Dekuju moc. S pozdravem M. Dunajova
Dobrý den, naše firma ukončila nájem v pronajaté budově. Na budově máme TZ (příčky, elektroinstalaci atd.), které ještě není odepsáno. Kanceláře nemusíme vracet do původního stavu, nový nájemce si to bez úplatně od nás převezme. Jaký je daňový dopad na vyřazení TZ? Nepomohlo by, kdyby si nová firma od nás TZ odkoupila alespoň za 1 kč? Děkuji Zahradníková
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na doporučení, jak postupovat, resp. jaké sankce plynou z následujícího. Partner při své podnikání (OSVČ) nepřihlásil zaměstnance ke zdravotní pojišťovně ani na sociálku. Pracovní poměr trval od konce roku 2009 do začátku roku 2010. Lze zaměstnance ještě teď dodatečně přihlásit? Jaké sankce z toho pro partnera plynou? Bude muset dodatečně platit penále za období, kdy zaměstnanec nebyl pojištěný a bude tam ještě třeba nějaká další pokuta? Děkuji
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se příspěvku zaměstnavatele na pezijní připojištění svým zaměstnancům. Jakou maximální částkou může zaměstnavatel zaměstnanci měsíčně přispívat, aby pro ně zároveň byla daňově uznatelným nákladem? Hledala jsem v zákoně (domnívala jsem se, že kdysi bylo omezení procenty z hrubé mzdy), ale nic konkrétního jsem nenašla. Jediné, co mě napadlo bylo, řídit se §24 odst. 2 písm. j) 5. a udělat dodatek k pracovní smlouvě, kde stanovit příspěvek zaměstnavatele na penz. připojištění. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem J. Mejsnarová
Zaměstnanci naší společnosti mají možnost (na základě dvoustranné smlouvy)ponechat část, případně celou mzdu (NELZE VLOŽIT JINÉ PENĚŽNÍ PROSTŘEDKY)k výplatě v tkzv. "DEPOZITU". Mzda není vyplacena, účetně je vedena na samostatném účtu 333.200 odložená mzda, o jednotlivých částkách a zaměstnancích vedeme samostatnou evidenci. Částky jsou úročeny obvyklým úrokem v čase a místě (úročí se pouze vklad). Úroky jsou ihned po výpočtu (2x ročně) odesílány na os. účty zaměstnanců. pro zaměstnance neprovádíme žádné bankovní služby (platby/příjmy).Je toto považováno rovněž za "Vnitropodnikovou spořitelnu" ve smyslu zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku, v platném znění? Děkuji. S pozdravem Jiří Gargulák
Dobrý den, vedu DE a koupila jsem si auto za 1 200 000,Kč. Z účtu jsem uhradula 600 000,- a 600 000,- za mně uhradil GE z úvěru. Do jakých položek navedu v DE tyto položky a z jaké částky budu odepisovat auto?