FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pořízení majetku

Živnostník plátce DPH, vede DE. V září t.r. zakoupil starší vůz. Faktura /kupní smlouva/ na IČ, DIČ. Je možné zařazení do majetku a uplatnění DPH, pokud vůz dosud nebyl přepsán v TP na nového majitele? Děkuji

prodej nemovitosti

Dobrý den, měl bych sest otazek a (tri podotazky): 1) Pokud bych zdědil, nebo bych dostal darem garáž, nebo chatu od svého strýce, nebudu muset platit dědickou ani darovací daň, protože je můj strýc ve skupině č. 2? Musí se v případě darování platit daň z převodu nemovitosti? Pokud ano, tak v případě darování ji platí dárce, nebo obdarovaný? 2) Pokud bych treba za rok chatu prodal, (ať zděděnou, nebo darovanou) nebudu muset platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti, protože můj strýc ji vlastnil déle než pět let? 3) Pokud by k té chatě neexistovala kupní smlouva s cenou nemovitosti, můj strýc ji neměl, protože ji také zdědil, bylo by nutné pred prodejem udělat znalecký odhad? 4) Pokud bych tu chatu prodal za víc peněz, než je znalecký odhad a tento rozdíl překročil 20.000 Kč, tak stejně budu muset tento příjem zdanit jako ostatní příjem, protože jsem na tom tzv. vydělal? Nebo toto rusi bod cislo dve (vlastnictvi dele nez pet let)? 5) Stejně bych ale při prodeji musel zaplatit daň z převodu nemovitosti a to ve výši 3%, je to tak? 6) A je tedy potřeba platit: daň z příjmu z prodeje nemovitosti a pak pokud případný výdělek (kladný rozdíl) překročí 20.000,- Kč to ještě danit jako ostatní příjem, nebo to už spláchne ta daň z příjmu z prodeje nemovitosti? Petr

daňová povinnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně silniční daně. Koupili jsme v roce 2008 nákladní auto nad 12t v nepojízdném stavu. Chtěli jsme jej použít na náhradní díly. (Reg. značky vozidla neměl původní majitel v depozitu, silniční daŃ mu patrně nic neříká, ale to je jeho věc.) Vozidlo přesto mělo ještě stále techničák, manžel přepsal vozidlo na sebe a v ten okamžik zároveň uložil značky do depozita. FÚ po nás teď vymáhá doplatit za jeden měsíc silniční daň, že prý vozidlo uložené do depozita je osvobozeno od SD až od následujícího měsíce. To že vozidlo má prakticky jen rám a motor, není schopno provozu je nezajímá. Jak se na to díváte vy? Kdo má pravdu? Sami pracovníci FÚ prohlásili, že tato situace není ošetřena zákonem.

prodej bytu

Dobry den (pane doktore Dytrichu), dekuji za zaslani informace k memu poslednimu dotazu: "Dobry den, chystam se provest prevod sveho spoluvlastnickeho podilu nemovitosti (za urcitou castku) a zajimalo by mne co vse je k tomu nutne zajistit, jakou formou a idealne i za jake zhruba ceny. Predem dekuji za odpoved a rady." ale dovoluji si vas oslovit jeste pro upresnujici informace. Doplnuji, ze převod by se mel uskutečnit prodejem. N zminovanou nemovitost (byt) mam spolecnou hypoteku se svym expritelem a kazdy nyni vlastnime idealni polovinu bytu. Predmetem reseni je, ze me vyplati a to zpusobem, ze prevedu svuj podil na jeho soucasnou partnerku (za urcitou castku), tzn., ze ji vlastne prodam svuj podil a prevede se na ni i moje cast hypoteky. Muzete mi prosim poradit na co (jake smlouvy ci jine doklady, potvrzeni, posudky, atp.) nesmim zapomenout, jake zhruba mam za ne cekat poplatky jak dlouho ktere zalezitosti trvaji? Btw, dan z prijmu by se me tykat nemela, nebot mam v teto nemovitosti vice jak 2 roky trvale bydliste. Dekuji mockrat za doporuceni a rady. S pozdravem M. Krispinova

zánik daňové povinnosti

Dobrý den, prosím o odpověď na níže uvedený dotaz: Dne 5.8.2010 prodala naše společnost nákladní automobil autobazaru. Kdo bude platit silniční daň za měsíc srpen? V tomto případě zřejmě nelze použít pravidlo, že vzhledem k 10denní lhůtě pro zapsání změny vlastníka do technického průkazu, bude platit silniční daň již nový majitel, který vůz používá plně ke své ekonomické činnosti. Pokud bude platit silniční daň prodávající, bude ji platit až do dne prodeje vozidla novému majiteli nebo jen za měsíc srpen, protože v tomto měsíci jej částečně použil k podnikání? Jak se dozvíme, kdy byl vůz prodán a kdy byl nový majitel zapsán do tech.průkazu? Předem Vám děkuji za odpověď, Marie Vedralová

DUZP

Máme smlouvu o nájmu reklamní plochy od 1.7.2010-30.6.2011, splatnost 30.10.2010. Budu nyní zaplaceno hotově, mám vystavit fakturu, jaké bude DUZP? Jsme plátci a je to pro plátce. Může to být dle smlouvy 30.10.2010? Děkuji.

daňové náklady

Dobrý den, prosím, je může si podnikatel-právník/organizační poradenství/ dát do podnikání motocykl a do nákladů dávat oblečení na motorku, kalhoty, bundu rukavice, přilbu? Může pro své klienty uspořádat plavbu na lodi v Chorvatsku spojenou s propagací svých služeb a dát to do nákladů? Děkuji za odpověď. Marie Woll.

sazba daně

Dobrý den, prosím o radu. Když použiji metodu samovyměření - nákup ze Slovenska, jakou sazbou (procentem) DPH násobím základ? Naším DPH 20 % nebo 19 % platným na Slovensku. Děkuji za odpověď.

služba do EU

Dobrý den, jsme plátci DPH. Poskytli jsme své služby-montažní práce na Slovensko(registrovaný plátce na Slovensku, slovenské DIC).Fakturu jsme vystavili bez DPH. Jak postupovat při podání přiznání k DPH (které řádky?, je povinost dopočítávát DPH?), jsme povini podat souhrnné hlášení?

odpočet daně

Dobrý den, jsem plátce DPH a vyvážím zboží do zemí EU (s 0% DPH) a chtěl jsem se zeptat, zda-li si můžu uplatnit odpočet DPH na vstupní materiál vzhledem k tomu, že DPH na výstupu neuplatňuji. Děkuji.

Prodej vozidla bez DPH

Mám dotaz k DPH. V roce 2009 naše společnost (s. r. o.) koupila osobní automobil od akciové společnosti s nulovou sazbou daně (bez DPH).Můžu teď při prodeji vystavit fakturu bez DPH (osvobozenou od daně)? Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobry den, mam dotaz ohledne danoveho priznani. Pracuji jako OSVC prekladatelka v CR - uplatnuji 50% pausal na dane. Od rijna do konce tohoto roku jsem dostala kratkodoby 3-mesicni kontrakt v Irsku, kde se prave fyzicky nachazim. Muj status zde v Irsku ovsem neni primo status zamestnance, ale kontraktora - v podstate zivnostnika. To znamena, ze pracuji sice jakoby na plny uvazek, ovsem zamestnavatel za me neplati ani socialni ani dane a je moji povinnosti si tyto zalezitosti vyresit, az budu podavat danove priznani. Zajimalo by me, jak budu muset postupovat pri vyplnovani priznani za rok 2010. Evidentne budu muset platit dan ze svych irskych prijmu v CR, jelikoz v Irsku zdaneny nebudou. Zajimalo by me, zda pak sectu vsechny sve prijmy - CR + Irsko, uplatnim 50% pausal a tak ziskam zaklad dane, na ktery uplatnim slevy na dani? Nebo je postup jiny? Dekuji, Jana B.

převod nemovitosti

Dobry den, chystam se provest prevod sveho spoluvlastnickeho podilu nemovitosti (za urcitou castku) a zajimalo by mne co vse je k tomu nutne zajistit, jakou formou a idealne i za jake zhruba ceny. Predem dekuji za odpoved a rady.

prodej bytu

Dobrý den,prodal jsem byt,zaplatím 3% daň.Peníze chci použít na stavbu RD a nevím,když si dám peníze do příjmu jestli budu muset platit 15% daň.Tuto daň bych musel platit pokud bych nestavěl,protože nesplňuji podmínky dané zákonem jako je trvalé bydliště a pod.

zdanitelné plnění

Mám smlouvu s českou televizí Nova na službu porotce-umělecký výkon v Talentmánii. Fakturovat budu dle smlouvy české Nově, ale služba se koná jen na Slovensku. Mám fakturovat Nově cenu bez DPH a 19%DPH, které je podle sazby na Slovensku. Nova mi to celé zaplatí a já odvedu DPH na Slovensku(po zaregistrování). Je to tak, že mohu fakturovat české firmě podle slovenských zákonů? Ani můj účetní program mi takovou fakturu nevystaví, je nastaven buď na 20% nebo na revers charge. Děkuji moc za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na povinost placení silniční daně na nákladní vozidla pro autobazary. Jsme společnost zabívající se prodejem nákladní techniky a u většiny vozidel jsou technické průkazy odhlášené na naší společnost a reg. značky nejsou uložena do depozita. Vozidla jsou pro nás zboží určená k dalšímu prodeji a neprovozujeme je. Jsme povinni odvádět silniční daň za vozidla, která jsou vedena jako zboží? Děkuji za odpověď.

Oznámení krácení daně finančnímu úřadu

Dobry den, objevili jsme tasku plnou nezdanenych dolkadu od roku 2005.Vsude ctu jak stat bere penize nam,obycejnym lidem,ale takovito podnikatele pritom nepriznavaji dan jednu za druhou.Jiste mi rozumite.Celkova neodvedena dan cini okolo 500.000Kc na zisku cca 3.000.000kc,to je jsem jenom namatkove spocital.Mohu s temito papiry zajit na financak a nejakym zpusobem tohodle cloveka udat?Nebo na policii a rovnou trestni oznameni?Chtel bych se zeptat,co mam delat.Cely dotaz vyzniva velmi sobecky,ale tak to neni :-) Dekuji za odpoved

dědické řízení

Dobrý den, zemřel mi otec, měl s matkou napůl nemovitost, matka žije a mám jednoho sourozence a chci se zeptat, zda budu muset platit dědickou daň? A druhá otázka jestli musíme mít odhad nemovitosti? a třetí, zda nás notář kontaktuje sám a jestli se za tyto složby platí? děkuji a přeji hezký den, Pavlicová

danění více příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak postupovat při podání daňového přiznání - jestli mám nárok něco dostat zpět nebo doplatit a také jak je to s pojištěním v následující situaci: - Jsem studentka prezenčního studia bez přerušení po celý rok 2010 - 1. února 2010 jsem začala provozovat volnou živnost, kterou pozastavím k datu 12. října 2010. Během té doby jsem si vydělala cca 80 000 a neměla jsem žádné prokazatelné výdaje. - Zatím sama neplatím žádné zálohy na daň ani pojištění - Jsem u jednoho zaměstnavatele na praxi - zde jsem v lednu podepisovala daňové prohlášení. Mé příjmy zde budou za rok cca 30 - 40 000. - Ze školy jsem dostala cca 40 000 formou stipendií - Dále jsem vydělala 10 000 na dohodu o provedení práce, ze kterých mi byla stržena daň (loni jsem u této položky měla nárok na vrácení daně, nevím ale, jak to bude letos, když jsem několik měsíců pracovala jako OSVČ - Z akcií, které držím déle než 6 měsíců jsem dostala dividendu, která je už zdaněná Moc děkuji, Jana Honová

prodej bytu a daně

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou daň budu platit při prodeji bytu. Po své matce jsem zdědila byt v družstevním vlastnictví. Nyní jsem zažádala o úplatný převod bytu do OV a bytové družstvo mé žádosti vyhovělo. Nyní se chystám tento byt již v OV prodat přes realitní kancelář za částku 1 mil. Kč. Zajímalo by mne, jakou daň a v jaké výši budu platit a zda ji musím jako prodávající uhradit nebo je nějaká možnost osvobození od daně. Děkuji