FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

plnění do EU

Plátce DPH v ČR provede práce na nemovitosti na Slovensku pro plátce DPH v ČR. Jak postupovat při fakturaci a kdo odvede DPH? Je dodavatel prací povinen se registrovat na území Slovenska k DPH?

stanovení výše daně

Dobrý den. Vedu DE, jsem FO, plátce DPH. Odevzdal jsem kovový šrot do sběrny, dostal jsem doklad a Kč 2000 - bez DPH (je zde uvedena 0% DPH).Musím z této částky odvést DPH t.j. 2000 x 0.1667 anebo musím DPH vypočítat z celé částky t.j. 2000x20%.Děkuji moc za radu.

příruční pokladna

Naše firma prodává oblečení jako internetový obchod. Nedávno jsem přečetla, že máme mít registrační pokladnu, protože spadáme do kategorie maloobchodu. Platby v hotovosti jsme dostávali jen několikrát za rok v případech osobního odběru zboží a vyplňovala jsem příjmové pokladní doklady. Přečetla jsem spoustu článků o tom, ale stále nevím, co mám dělat s platbami v hotovosti. Vím, že je možné místo registrační pokladny použit počítač s fiskální pamětí. Podle zákonu "Fiskální pamětí se rozumí technické zařízení pro jednorázový a neměnný zápis výsledných údajů z provozní paměti, zahrnutých do denní finanční závěrky, které umožňuje opakovaný tisk uložených údajů v různém členění jak prostřednictvím pokladny, tak prostřednictvím elektronického zařízení jiného typu, než jehož je součástí." Mohou být tyto případné platby evidovány v programu Money pomocí příjmových pokladních dokladů?

auto paušálem a odpočet DPH

Dobrý den, chtěl bych si na jedno auto uplatnit paušál 5000Kč na cestovní náklady.Skutečné náklady by se pak na provoz auta nepočítali. Jsem ale plátce DPH.Lze z prokázaných nákladů odečíst DPH? Základ by se do nákladů nepočítal. Děkuji za odpověd.Končel

dovoz zboží

Dobrý den, při dovozu zboží z USA, v případě že jsou plátci DPH, clo vyměří celní úřad a nebo má být na faktuře? Mohu si toto DPH uplatnit na vstupu? Děkuji. Opltová

plnění do EU

Dobrý den, vlastním web a na něm mám umístněnou reklamu Google Adsense. Reklama je tam zobrazená po celý rok, každým dnem se navyšuje částka, kterou mi Google Ireland za tuto službu platí. Po změně zákona o DPH jsem se od 1.1.2010, coby poskytovatel služby do EU, musel stát plátcem DPH. Jsem čtvrtletním plátcem. Na internetu jsem se od různých daňových poradců ke službě Google Adsense dočetl, že: - v případě Google Adsense jde o plnění, na které navazují postupné platby, a proto se považuje tato služba za poskytnutou dnem, kdy uplyne období, k němuž se vztahují přijaté platby. Tj. nejpozději k poslednímu dni kalendářního roku. - v zákoně o DPH je nově zakotvena možnost vykázat služby uvedené v §102 odst.2 až k poslednímu dni kalendářního roku, pokud smlouva trvá alespoň po dobu 12 měsíců. Dotazy bych měl 2: - k souhrnnému hlášení: je možné ho za těchto podmínek podat až k 31.12. a v něm uvést souhrnou částku za celý rok? - k daňovému přiznání: je možné po 3 čtvrtletí uvádět daňové přiznání s částku 0,- a až ve 4. čtvrtletí uvést souhrnou částku za celý rok (a to na základě faktury, kterou bych řekněme k 12. měsíci vystavil)?

poskytnutí služby do EU

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dva následující dotazy: OSVČ, plátce DPH, poskytl službu s místem plnění na Slovensku (poskytl zvukové a technické služby na koncertu, který se konal na Slovensku.) Za tyto služby fakturuje české firmě s.r.o, která koncert zabezpečuje jako celek. Musí OSVČ uplatit na faktuře DPH 20%, nebo je fakturace bez DPH ? Pokud je bez DPH, na jakém řádku v daňovém přiznání se fakturovaná částka uvádí? Druhý dotaz: Česká firma s.r.o. po OSVČ chce, aby vystavil následovně fakturu: za služby 1000 EUR, srážková daň 19% - 190 EUR, k úhradě 810,- EUR. S.r.o. tvrdí, že 190 EUR si může OSVČ odečíst jako zálohu na daň z příjmu fyz.osob ve svém daňovém přiznání za rok 2010. Pokud ano, musí k tomu mít nějaké potvrzení, že Slovenská firma, která si od české firmy s.r.o. zabezpečení koncertu objednala, uhradila daň na svůj příslušný finanční úřad na Slovensku? Děkuji za odpovědi.

činnost v nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel pracující jako OSVČ je od září v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Vzhledem k tomu, že si platil nemocenské pojištění má nárok na nemocenskou. Pracuje ve stavebnictví a má nasmlouvané zakázky, které musí dodělat. Je mi známo, že v pracovní neschopnosti nesmí vykonávat práci osobně. Znamená to tedy , že pokud si najme na ŽL instalatéra, který práci vykoná za něj, může tuto odvedenou práci s dodávkou materiálu sám vyfakturovat a tím mu vlastně vzniká zisk z dané zakázky. Děkuji za odpověď

změna režimu

Dobry den, prosim o radu. OSVČ, plátce DPH od 10.5.2010. V listopadu 2009 nakup ojeteho vozu za 150.000,-. Vuz pouzivan k podnikani. Lze si zpetne uplatnit odpocet DPH? Pokud ano, musi se pak pri zruseni registrace k DPH vratit odpocet? Pokud odpocet za vuz nelze uplatnit, lze si uplatnit alespon opravy tohoto vozu, ktere probehly po 10.5.2010? Dekuji, Jezova

změna režimu

Dobrý den, prosím o radu: Dne 17.9.2010 mi byla zapsána s.r.o. do obchodního rejstříku.Od 25.9.2010 jsem se stal plátcem DPH. Mohu si za září 2010 nárokovat odpočet DPH z fa od právníka na založení mé společnosti, když datum zdanitelného plnění na fa je 14.9.2010? A kam v přiznání k DPH toto uvést? S díky Veselý

podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den, jsem OSVČ a od 1.1.2011 budu na dlouhodobé pracovní neschopnosti - asi 4 měsíce.Pravděpodobně mi můj zdravotní stav nedovolí nadále vykonávat nynější činnost, kterou budu nucena ukončit. Bojím se, že pro svůj zdravotní stav a věk /56 let/ neseženu práci a skončím na Úřadu práce. Zajímalo by mě, z čeho by mi byla vypočtena podpora pracovní nezaměstnanosti. Děkuji Janečková

Zahájení živnosti

dobry den,chtela bych si zazadat o ZL.A slo by o cinnost nakupu obleceni z Anglie ale problem je v tom ze nevim pokudu budu platce DPH nebo nebudu?Nakupovat budu asi takto, mam znameho ktery zbozi nakupuje v obchode a v cenne uz DPH zahrnuto je.S podnikani zacinam a nevim jak to funguje,jestli po nakupu zbozi musim jeste nacennit dph.A za druhe pokud koupim auto, ktere bude vyuzivat muj znamy v Anglii,musim platit silnicni dan?A muzu si zakoupene vozidlo dat do nakladu?Predem moc dekujui a preji hezky den

Text na faktuře při dodání zboží do EU

Hezký den, moc děkuji za odpověď. Zjednodušeně lze tedy říci, že vlasní daňovou povinnost - daň, která se platí FÚ - lze snížit daní na vstupu jen tehdy, jde-li o nákup služeb a zboží z tuzemska, pokud jsem to pochopila správně? Měla bych ještě jednu otázku. Jsem plátce DPH, firma ze Slovenska, též plátce, si u nás objednala zboží. Evidentně nebude určeno k jejich dalšímu prodeji. Bude správně, když jim vyfakturujeme toto zboží v sazbě 0% snížené o naši 20%DPH? Následně podáme Sohrnné hlášení. Je nějaký dovětek, který je na fakturu nutno uvést - nějaká věta, že je zboží v nějakém režimu? Případně, jak by takováto věta měla znít.Moc děkuji za odpověď a za možnost takovéto poradny. Je to neocenitelná pomoc.

Dovoz zboží z USA, pořízení zboží z EU

Hezký den, moc prosím o podrobné vysvětlení k účtování nákupu zboží z UK a USA. Jsme plátci DPH. 1/ UK: nakupujeme od dodavatele zboží bez daně: do skladových zásob vkládáme cenu zboží jako nákup s 0% v ceně NC bez DPH * kurs, DPH vykazujeme pouze na Přiznání po samovyměření na vstup a výstup 2/USA: cenu zboží do skladových zásob vkládáme jako NC*kurs (účetní používá vždy kurs z ČNB k prvnímu pracovnímu dni v měsíci) + 20%DPH ( zboží je u nás v sazbě 20%), clo účtujeme jinde. Daň na vstupu se vykazuje na JSV dle podkladů z celního úřadu. Následně je tato daň uváděna na Přiznání k DPH na vstupu a výstupu ve stejné výši jako u zboží z EU. Chtěla bych se zeptat, zda je tento postup správný. Chápu to správně, že v obou případech tedy dochází k tomu, že se na vstupu u prodeje zboží daň neuplatňuje ( tedy v tom smyslu, že v konečném důsledku se mi nesníží vlastní daňová povinnost ?)a pouze se odvádí daň na výstupu z prodeje zboží? Děkuji za odpověď

změna režimu

Dobrý den. V červnu 2010 FO (neplátce DPH) dovezla ze státu EU zboží které se v tomto měsíci neprodalo a zůstalo na skladě.V červenci 2010 se uvedená FO stala plátcem DPH,chtěla bych se zeptat,zda je možné uplatnit odpočet DPH u nakoupeného zboží ze státu EU z června,zda se tento odpočet musí zároveň uvést do výstupu DPH.Děkuji za odpověď.

příjmy z pronájmu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při podání daně z příjmu z pronájmu, se uvádí příjem celkový, nebo snížený o výdaje na elektriku, plyn, internet atd.? Děkuji

danění příjmů z prodeje cenných papírů

Dobrý den, prosím o radu - jakému paragrafu podléhá resp. podle jakého paragrafu se daní příjmy z obchodování na burze (komodity, opce)? Předem děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, byl jsem členem stavebního bytového družstva, po dokončení stavby najemní smlouva k bytu od r.2004, v říjnu 2008 jsem byt převedl do osobního vlastnictví, v listopadu 2010 byt prodávám a celou částku hodlám použít na koupi nového bytu. Byt jsem do r. 2009 pronajímal, trvalé bydliště mám jinde. Je možné se v mém případě vyhnout dani z příjmu? Jak prokázat bydliště dle varianty: bydlište méně než dva roky, příjem použit v plné výši na bytové potřeby?

nemocenská

Dobrý den, podnikatel(fyzická osoba), podnikající ve sdružení pobírala 25 dní nemocenskou. je nutné tuto částku připočítat k příjmu konkrétní osoby a zdanit? Děkuji za odpověď Vašutová

prodej v komisi

Dobrý den, ptala jsem se vás na komisní prodej různého pracovního nářadí,přičemž se zabýváme prodejem zahrádkářských a chovatelských potřeb. Vedeme DE, ale nemám s tímto typem prodeje žádnou zkušenost, mohl by jste mi poradit, na základě čeho se toto zboží přijímá, kolik je rabat a jak se fakturuje případný prodej a vyúčtovává rozdíl. Děkuji, nejsem vůbec v obraze. Hrubá.