FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sazba daně

Dobrý den, prosím o informaci o DPH. Objednala jsem pro svůj rodiný dům, kde trvale bydlím, stavbu kanalizační přípojky. V nabídce mi účtují DPH 20%, loni, když jsem platila sondu na kanalizaci účtovali také 20% DPH, je to správně? Šlo o práci, nyní o práci včetně materiálu. Při výměně plynového kotle účtovala jiná firma 10% DPH.Protože se jedná o vysokou částku za kanalizaci, prosím o radu, jak to opravdu s daněmi na faktuře je správně. Děkuji Strnadová

maximální příjmy

Dobrý den.Zajímá mě,jakou max. částku si mohu vydělat,pokud nejsem podnikatel.Tuším,že se ta částka vyměřuje na rok,jestli ano,zajima mě,kdy končí a začíná tato roční etapa.Mockrát děkuji,Petr

odpočet daru

dobrý den. pracuji na HPP jako zamestnanec (prijem cca 250tis). K tomu podnikam na ŽL v oblasti IT (prijem cca 200tis). Daroval jsem jedne organizaci 20tis ve forme sluzby a zbozi. Druhe forme financni dar ve výši 10tis. Jak spravne budu danit tento dar? Resp. pokud od prijmu na ZL (200tis) odectu náklady 60%, tedy zdanim castku 80tis sazbou 15% = dan 12tis Kč. A dar 30tis uvedu na přiznani do kolonky "dary" čimž tuto částku budu moci odecist, tak co mi to prinese? a) Prinese mi to 15% z 30tis daru, tedy 4,500 kč b) nebo odectu 30tis od částky 80tis, takze zaplatim dan 15% z 50tis = dan 7,500 místo 12,000 kč? c) nebo odectu 30tis od zisku podnikani tedy 200-30tis a z 170tis odectu náklady 60%, a daním 68tis = dan 10,200 kč? d) jaky je rozdil mezi darem ve formě služby, zbozi, financemi? e) rozlišuje se jestli jsem dar dal jako podnikatel (OSVČ) nebo jako bezny obcan ? diky

přefakturace nákladů

OSVč-plátce DPH, může přefakturovat poštovné za reklamace za uplynulý rok pouze jednou položkou, zdanitelné plnění k 31.12.2010? Děkuji za odpověď.

prodej majetku

Dobry den, k 30.9.2010 jsme zamestnanci prodali sluzebni vozidlo, jehoz zustatkova cena v ucetnictvi k 30.9.2010 byla 494 tis. Dle odhadu z autoservisu je cena tohoto automobilu 403 tis. Je potreba tento rozdil, tj. 91 tis. na strane zamestnance dodanit a zaplatit pojistne nebo zustatkova cena evidovana v ucetnictvi nehraje v tomto pripade roli? Je rozdil mezi temito cenami pro spolecnost danove uznatelny? Dekuji K. Kaszper

odpočet ŽP

Dobrý den, od března 2009 jsem na MD. Chtěla jsem se zeptat jak je to s uplatněním daní na MD, můj rodičovský příspěvek činí 7600Kč měsíčně, ale za rok 2010 jsem si přividělala 6800Kč. Od ledna 2010 si platím životní pojištění 1000Kč a chtěla bych ho uplatnit v daních za rok 2010. Je to možné když jsem na mateřské dovolené? Děkuji za odpověď Kudrnová Petra

pronájem letadla

Dobrý den, společnost si pronajala na služební cestu cca 20 svých zaměstnanců letadlo a spolu s těmito vlastními zaměstnanci cestovalo cca 10 zaměstnanců jiné firmy,se kterou spoluracují. Můj dotaz zní, můžu dát do účetnictví jako uznatelný výdaj celou fakturu vystavenou leteckou společností a nebo bych ji měla nějakým způsobem upravit?Moc děkuji za odpověď.Yvona

daňová povinnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z příjmu. Prodávám byt a kupní smlouva bude podepsána koncem tohoto roku. Uplatňuji osvobození z příjmu (bydliště méně než 2 roky, ale získané finanční prostředky použiji na uspokojení bytové potřeby). Peníze však fakticky dostanu z advokátní úschovy až začátkem roku 2011. Zajímá mě, kdy mám povinnost podat daňové přiznání (rok 2011 nebo až následující rok 2012) a jestli se žádost o osvobození podává s daňovým přiznáním.

daňové náklady

Firma s.r.o., má v jiné f?rmě obchodní podíl. Moje otázka. Může na základě tohoto podílu si ve své firmě uplatňovat náklady, které souvisí s tímto obchodním podílem.Např. zařízení kanceláře, PHM, při dojížděné a plnění úkolů v souvislosti s tímto podílem. Děkuji.

daňové výdaje

Loni jsem se začala živit jako OSVČ a daňové přiznání jsem řešila 60% paušálním odečtem výdajů.Za letošní rok bych chtěla náklady snížit, abych dosáhla na hypotéku. Nevím, zda mohu uplatnit do nákladů zimní pneumatiky (s odečtem 20% pořizovací ceny?) a studium oboru Řízení podniku na finančně správní škole (do výše 10000?)jako zkoušky ověřující další vzdělávání. Pokud ano, musí být ve faktuře uvedeno také moje IČO a DIČ nebo stačí moje jméno? Děkuji

sazba daně

Zeť podniká v oboru kamnář, nyní otvírá prodejnu ve které bude mimo jiné prodávat krbová kamna a příslušenství /plátce DPH/. S jakou sazbou DPH bude kamna prodávat v případě, že je zároveň nainstaluje. Děkuji

deaňová povinnost

Dobrý deň, mám na Vás dotaz ohľadom daňového priznania. Moja situácia je v celku pre mna zložitá. Žijem v Českej republike od 2005, kde mám prechodný pobyt a trvalý pobyt mám na Slovensku. K 14.9.2010 som bol zamestnany, od 15.9.2010 do 31.10.2010 budem na úrade práce v Českej republike a od 1.11.2010 budem zamestnaný pre spoločnosť v Číne, kam sa aj s manželkou sťahujeme. Prosím Vás musím podávať ďaňové priznanie na Českej republike? Je nejaký postich v prípade ak nepodám daňové priznanie? Ďakujem za radu. S pozdravom Róbert Škovran

darovací smlouva

Dobrý den, je nutné při darovací smlouvě tuto sepsat pro každý list vlastnický zvlášť, nebo je možné je všechny shrnout? Jedná se samozřejmě o poplatky za vklad do katastru nemovitostí. Děkuji. Ladislav

nákup na kartu

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak správně účtovat nákup PHM platební kartou. Firma je plátce DPH. Děkuji.

škoda a daň

Dobrý den, měla bych dotaz na DPH a DPFO. Kroupy mi poškodily auto, které mám zahrnuté v podnikání. Oprava byla pouze výměna skla a dále auto využívám. Pojišťovna mi poskytla plnění ve výši 68 367,-. Hodnotu vozidla pojišťovna stanovila na 101 tis., odečetla hodnotu zbytků 31 633 a spoluúčast 1 tis. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla z přijaté částky odvést 20% DPH a zda se jedná o zdanitelný příjem pro DPFO. Velice děkuji za odpověď. M. Dunajová

sleva na děti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Ve výplatě za 4.a 5. měsíc jsem uplatnil daň. zvýhodnění na děti (včetně bonusu). Od 6. do 8. měsíce jsem byl na nemocenské.Od 9.měsíce jsem na ÚP. Může manželka uplatnit úlevu na děti za 1.-3. měsíc a 6.-12.měsíc? Budu muset za ty dva měsíce při ročním zúčtování vrátit daňový bonus? Děkuji za odpověď

DPH na dokladu vystaveném neplátcem

Dobry den, pisi vam po jednani s financnim uradem. Za zprostredkovani jednoho prodeje jsem vyuctovala makleri urcitou castku, pricemz fakturu vystavil v rychlosti makler s mymi udaji. Ja jsem to podesala a orazitkovala. Az doma jsem zjistila, ze na fakture je uvedeno DPH. Jelikoz nejsem platcem DPH, vystavila jsem novou fakturu na stejnou castku, ale jiz bez DPH, kterou jsem taky zaslala makleri (ktery ji ovsem nechal bez povsimnuti), a zalozila do sveho ucetnictvi. Nyni me financni urad vyzval k uhrade DPH z one faktury, s odvolanim na § 108 odst. 1, pism k, zakona c.235/2004 Sb. Muj dotaz zni, existuje nejaka obrana v teto situaci? Predem dekuji za odpoved. O.G.

DPH u zprostředkování

Dobrý den,prosím poraďte mi:potřebuji vyfakturovat do Německa provizi za zprostředkování obchodu tady v Česku.Bude to s DPH nebo bez DPH?? A jaký paragraf tady platí ??Děkuji za Vaši odpověď.Lenka

DPH u fyzické osoby v Rakousku

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat z hlediska přiznání k DPH v případě, že : FO-občan ČR měla po nějakou dobu trv.pobyt v Rakousku, tam i podnikala (second hand). V červenci 2010 činnost v Rakousku ukončila, provedla inventuru zásob a vrátila se zpět do ČR. V ČR má nyní trv.pobyt, přihlásila se k podnikání i plátcovství DPH v témže oboru (second hand), jako původně v Rakousku. Jak postupovat ohledně zásob? Může si FO zásoby z AT vůbec "sama sobě" prodat do ČR? Uvádí se toto v daň. přiznání k DPH v ČR? Popř. v jakých řádcích? Děkuji.

dodání zboží do EU

Dobrý den,potřebovala bych poradit, jak je to s prodejem zboží, česká firma, plátce DPH prodá zboží na Slovensko spotřebiteli-neplátci DPH, zboží musí být prodáno včetně DPH?Česká firma DPH odvede?Částka bude v přiznání k DPH na řádku 24 - zaslání zboží dle §18 včetně DPH?Toto se souhrnného hlášení zřejmě netýká? Částka bude cca 300EUR. Mnohokrát děkuji za odpověď.