FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vrácení srážkové daně z příjmu

Dobrý den, v listopadu a prosinci 2016 jsem jako student vysoké školy pracoval na DPP, můj měsíční příjem se pohyboval okolo 5000kč, žádný jiný příjem jsem neměl. Zaměstnavatel mi nedal podepsat "růžové prohlášení",ze mzdy se mi strhla 15% daň. Chci se zeptat, mám možnost nechat si i zpětně tuto daň vrátit? Děkuji.

Vrácení daně z příjmu fyzických osob

Dobrý den, chci se zeptat na vrácení daní. V září jsem úspěšně odmaturovala. V červnu jsem byla na brigádě kde jsem měla podepsaný růžový papír a vydělala jsem si kolem 10 000 čistého. Od července do konce září jsem nastoupila do práce na zkušební dobu a průměrně jsem si vydělala 11 000 čistého. Od října do současnosti si vydělám průměrně 13 000 čistého. Moje otázka tedy je jak je to s vracením daní a kolik by mi přibližně mohli vrátit?

Darování nemovitosti a daň z příjmu

Chtěl bych navázat na článek... Budete platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti? Jde mi o to, když je nemovitost darována, jestli se to počítá jako u dědictví a 5 let se nemusí čekat, abych byl osvobozen o daň z příjmu při prodeji? Děkuji

Daňový odpočet úroků z hypotéky

Dobrý den, prosím o radu ohledně odpočtu zaplacených úroků z hypotéky ze základu daně z příjmů fyzických osob. Zjistil jsem, že úroky je možné odečítat pouze pokud jsem v katastru uveden jako majitel nemovitosti. Jde-li tedy o developerský projekt, kde na mne byl byt převeden až po dostavbě, není možné si odečíst úroky zaplacené v době, kdy dům/byt ještě nebyl postaven, i když hypotéka už byla splácena. V loňském roce jsem se ale právě dostal do situace, kdy na mne byl byt převeden, k čemuž došlo v červenci. Rád bych se tedy zeptal, jakým způsobem mám doložit výši zaplacených úroků. Za celý rok jsem zaplatil na úrocích cca. 70 000 Kč, na což mám potvrzení o banky. Pokud jsem ale majitelem až od cca. poloviny července, nemám jak doložit, kolik jsem na úrocích od té doby zaplatil. Nelze to ani snadno spočítat, protože poměr úroků a splátky jistiny z celkové zaplacené splátky se mění každý měsíc. Rád bych se tedy zeptal, jak mám postupovat. Počítá se měsíc, ve kterém k přepisu v katastru došlo do období, za které si mohu úroky odečíst nebo ne? A jak mám doložit danou částku? Mám si od banky vyžádat toto potvrzení jen za patřičnou část roku? Nebo si mohu odečíst celých 70 000 když tato částka nepřesahuje stanovených 25 000 Kč/měsíc (potvrzení z banky neuvádí, jestli jsem úroky platil celý rok nebo jen jeho část). Děkuji za odpověď,

Dividendy s mezinárodním prvkem

Dobrý den, Nejsem danovým rezidentem ČR a mám k výplatě dividendy na pobočce České Spořitelny. Pokud nejsem rezidentem, měl bych být vyplacen celou nedaněnou částkou, kterou bych následně zdanil v zemi danového rezidentsví(Austrálie). Jakými doklady prokážu danové rezidentsví v Austrálli, možno jednodušeji nerezidentsví v ČR. Stačí kopie dopisu, kterou každoročně předkládám finančnímu úřadu o rezidentsví v jiné zemi? Děkuji a s pozdravem

Daňová sleva na studenta

Dobrý den, byla jsem studentem do 31.1. 2016 od 1.2.2016 jsem nastoupila do práce na hpp. Musím v práci doložit nějaké potvrzení o studiu aby mi vratili o něco vyšší daně? Děkuji za odpověď

Zaměstnanecké akcie

Syn dostal zaměstnanecké akcie. Zahrnují se do danového základu, nebo až když je prodá? Děkuji

Daňové přiznání a daňové zvýhodnění

Dobrý den.V roce 2015 jsem si uplatňoval slevu na dani a daňový bonus na mé dvě děti.V září 2015 jsem byl veden na úřadu práce kde jsem byl do 1.12.2016 kdy jsem si našel zaměstnání.Máme nárok na slevu na dani,když si děti bude uplatňovat manželka při daňovém přiznání za rok 2016? Děkuji

Daňové zvýhodnění na dítě dcery

Dobry den,mohu jako babička uplatnit vrácení daně na vnučku.Dcera je samoživitelka,dostává výživné na dceru(mají to jenom dohodou,nežije s ním).První 2 měsíce ještě byla na rodičovské,pak na pracovním úřadě(z toho 4 měsíce měla smlouvu o dohodě práce) a teď poslední měsíc už pracuje na smlouvu.Za loňský rok uplatňoval otec vnučky vrácení daní,ale nechal si je.Co k tomu bych potřebovala.Děkuji

Vrácení daně z příjmu

Dobrý den, v březnu jsem nastoupila do nového zaměstnání a po třech týdnech nastoupila na nemocenskou s tehotenstvim. Hrubý plat jsem mela 24.000,- Budou mi neco vracet na daních, kdyz jsem byla na nemocenské a od července ma mateřské? Dekuji

Sleva na manželku a daňové zvýhodnění

Dobrý den, za rok 2016 jsem byl od 01/16 do 03/16 veden na pracovním úřadě a zbytek roku jako zaměstnanec na HPP. Můžu jsi uplatnit slevu na manželku a dítě(u zaměstnavatele neuplatňuji měsíční paušál na dítě)za celý rok nebo jen za 9.měsíců co jsem byl zaměstnán? Děkuji za odpověď Michal

Darování nemovitosti

V 1/16 jsem polovinu svého domu daroval svým synům.Musím podat nové daňové přiznání nebo stačí když ho podají synové? Děkuji.

Daňoví nerezidenti

Dobrý den, mí přátelé, příslušníci státu mimo Evropskou unii prodávají nemovitost v České republice (dům se zahradou), kterou mají v podílovém vlastnictví. Protože ho v roce 2013 koupili za nižší cenu než ho prodávají a ne ke všem rekonstrukčním pracím si schovali doklad, musí podat přiznání k dani z příjmu. Protože v letošním roce neměli jiný příjem než z prodeje domu a protože nesplnili podmínky časového testu ( neměli v domě trvalé bydliště), rádi by věděli, zda vzniklý rozdíl-zisk mohou rozdělit na polovinu a zda múže každý z nich uplatnit daňovou slevu na cca 160 000,-Kč ? Děkuji

Vrácení daně z příjmu

Dobrý den,chci se zeptat jestli vrácení přeplatku na dani z příjmu za loňský rok je zdanitelný příjem nebo nikoliv.(vedu daňovou evidenci) Děkuji

Daň z příjmu při prodeji bytu

Daň z příjmu při prodeji bytu do dvou let vlastnictví. Byt jsem koupil rekonstruoval a následně prodal. Jsem ženatý, byt jsem koupil za trvání maželství ze společných prostředků, ale na LV jediný vlastník. Je možné kupní cenu a náklady, příjem z prodej rozdělit mezi manžele na daňovém přiznání stejným dílem. Děkuji

Prodej bytu a daň z příjmu

Daň z příjmu při prodeji bytu do dvou let vlastnictví. Byt jsem koupil rekonstruoval a následně prodal. Jsem ženatý, byt jsem koupil za trvání maželství ze společných prostředků, ale na LV jediný vlastník. Je možné kupní cenu a náklady, příjem z prodej rozdělit mezi manžele na daňovém přiznání stejným dílem. Děkuji

Daň z příjmu u darované nemovitosti

Dobrý den, před necelými 5 lety jsme dostali darem od rodičů byt. Letos jsme se rozhodli stavět RD a tím pádem byt prodat. Volal jsem na FU a zde mě bylo sděleno, že pokud prostředky použiji na výstavbu RD /bydlení) nebudu muset platit daň z přijmu. Po prodeji bytu jsem šel na FU a úřednice mě sdělila, že při daru se musí daň z přijmu za byt zaplatit. Chtěl jsem se zeptat zda tento výklad je správný a zda opravdu musím zaplatit tuto daň. Děkuji a přeji hezké a veselé Vánoce

Prodej bytu a daň z příjmu

Dobrý den, před necelými 5 lety jsme dostali darem od rodičů byt. Letos jsme se rozhodli stavět RD a tím pádem byt prodat. Volal jsem na FU a zde mě bylo sděleno, že pokud prostředky použiji na výstavbu RD /bydlení) nebudu muset platit daň z přijmu. Po prodeji bytu jsem šel na FU a úřednice mě sdělila, že při daru se musí daň z přijmu za byt zaplatit. Chtěl jsem se zeptat zda tento výklad je správný a zda opravdu musím zaplatit tuto daň. Děkuji a přeji hezké a veselé Vánoce

Příjmy manželky a daňová sleva

Můžu si uplatnit v daňovém přiznání slevu na manželku, >která pobírá starobní důchod nepřesahující 68 tis.?

Započítávané příjmy manželky

Dobrý den, manželka pobírá rodičovský příspěvek.Mimo ten přijala pojistné plnění z životního pojištění otce jako obmyšlená osoba po smrti otce.Počítá se tento příjem do vlastního příjmu?Mohu uplatnit slevu na manželku?Děkuji.