FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, před časem jsem asi naprosto nevhodně jako investici založil životní pojistku s jednorázovým vkladem na 10 let, tak že mi po 10 letech bylo garntováno vyplatit částku pojistky(vyšší než úročení účtu v bance)+zisky z rezerv. Např tedy vklad 1000000,-, výplata částky pojistky 1400000CZK + částku z rezerv 100000,-CZK. DOTAZ. Jak se uvedená výplata daní? děkuji StPečený

nárok na odpočet

Dobrý den, prosím o informaci ohledně DPH. Jako P.O. jsme zakoupili byt k pronájmu a bylo nám vráceno dph a nyní byt chceme pronajmout a získali jsme inf. že dph musíme f.ú. vrátit z důvodu pronájmu neplátci, ale u pronájmu plátci dph vracet nemusíme? A je toto i u výstavby RD za účelem pronájmu?

osvobození od daně

Zdědil jsem letos byt po matce. Z družstevního vlastnictví do osobního byl převede v r. 2008. Budu v případě prodeje tohoto bytu platit daň z příjmu? Děkuji za odpověď Horáček

náležitosti písemností

Dobrý den, vedu daňovou evidenci. Nedílnou součástí vystavených Faktur je Dodací list. Musí být na Dodacím listu údaje o registraci podnikatele na ŽÚ, nebo stačí tento údaj pouze na Faktuře. Děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, ještě jednou se vracím k todazu zaslanému včera večer (koupě nového bytu, jeho krátký pronájem a krátce na to prodej, to vše v kratší době než 2 roky), na který jsem od Vás dnes dostala odpověď. Jen pro upřesnění... Přestože jsem byt pronajímala do června a prodala ho v srpnu, v době mezi tím jsem v něm bydlela. Stačí tato kratičká doba ke splnění podmínky užívání bytu k vlastnímu bydlení bezprostředně před prodejem nebo je někde stanovena přesná minimální doba? Ještě jednou děkuji za pomoc a odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, přišla nám zahraniční faktura ze země mimo EU (Norsko) za službu, zprostředkování prodeje našeho zboží v Norsku. Jak to bude s DPH u nás a kterého řádku se to bude týkat?

Odvod DPH při škodě na majetku

Dobrý den, měla bych ještě dotaz k dotazu "Škoda na vozidle způsobená zaměstnancem". Pokud bude mít zaměstnavatelem vnitřním předpisem stanoveno, že zaměsnanec, kterému je svěřeno referenční vozidlo způsobí škodu-svým zaviněním, tak odpovídá za škodu v plné výši. Tak potom může zaměstnanci předepsat náhradu škody v plném rozsahu? nebo opět jen do výše 4,5 násobku průměrného výdělku? A dále, škoda je daňovým nákladem jen do výše náhrady a zbytek je nedaňový, musí se také krátit odpočet DPH u části nedaňového nákladu? Mockrát děkuji Alena Š

pořízení zboží z UK

Dobrý den,chtěla bych dovézt zboží k dalšímu prodeji z UK cca v hodnotě 1000 Liber.Můžete mi prosím poradit ,co vše je k tomu potřeba? Kde platím DPH( nejsem plátcem DPH)? Je třeba nějakých informací o zboží od dodavatele?Podléhá zboží ještě jiným poplatkům? atd.Děkuji za odpověď

Škoda na vozidle způsobená zaměstnancem

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Zaměstnanec řídí běžně referenční vozidlo, pouze pro pracovní cesty.Dne 10.9.2010 se mu stala autonehoda, škoda byla jen na firemním vozidle - narazil do meze.Může po něm zaměstnavatel požadovat náhradu škody?Auto nebylo havarijně pojištěno,připojištěno bylo jen čelní sklo, které firma nahlásila na pojišťovnu. Po zaměstnanci může firma chtít jen 4,5 násobek průměrného platu? Škoda se odhaduje na 170 000Kč a 4,5násobek platu nepokryje ani polovinu škody. Zbytek škody musí být tedy jako nedaňový náklad? Nebo když bude cena větší než 40 000Kč, tak se to považuje za technické zhodnocení-já si myslím, že ne.Moc děkuji za radu. Velmi oceňuji fungování této poradny.

osvobození od daně

Dobrý den, můj dotaz se týká placení daně z příjmu FO v případě prodeje bytu před uplynutím 2 let od doby jeho nabytí. V listopadu 2005 jsem koupila nový byt a po přidělení čísla popisného a provední vkladu do KN (zapsáno v dubnu 2006) jsem si na této adrese zařídila trvalé bydliště. Od října 2006 do června 2007 jsem byt pronajímala a v srpnu téhož roku jsem ho prodala, abychom si s manželem mohli koupit pozemek a začít se stavbou rodinného domu. Nedávno mi přišlo předvolání na FÚ kvůli přezkoumání nezaplacení DZP. Bylo mi řečeno, že DZP musím zaplatit bez ohledu na způsob využití utržených peněz, protože jsem byt jednak nevlastnila 2 roky a navíc jsem ho (byť 8 měsíců) pronajímala. Je takový výklad FÚ správný nebo jsem měla "nárok" na osvobození od DZP? Děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den, jaká výše se přiznává manželovi na manželku při vrácení daní? Jakou čásku si mohu vydělat za rok, aby mu byla přiznána celá čáska na manželku? Děkui za informaci.

pořízení zboží z EU

Dobrý den, jsme plátci DPH nakupujeme zboží z Polska, od plátce DPH. Tak že DPH tu odvedeme, ale zároveň nárokujeme a chci se zeptat, teď bychom měli překročit částku 326 000,- za zboží, které jsme letos pořídili z Polska, měli bychom se stát - osoby identifikované k dani, to znamená, že se v Polsku zaregistrujeme a budeme tam podávat DPH??? Nebo co to znamená??? Děkuji za odpověď S pozdravem Fantová

místo plnění

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH. Tuzemský plátce DPH, fyzická osoba poskytne službu (reklamní práce - reklamní označení provozovny: označení výloh, světelné panely, světelné nápisy vše včetně výroba a montáže)osobě povinné k dani na Slovensko. Podle mě je dle §9/odst.1 místo plnění na Slovensku, tedy tuzemký plátce vystaví fakturu bez DPH a toto plnění uvede v souhrném hlášení. Je to takto správně?

zahájení podnikání

Dobrý den, chtěla bych začít podnikat. Potřebuji se ohlásit na živnostenském úřadě za účelem vydání živnostenského listu ještě letos, nicméně s vlastní podnikatelskou činnosti začnu od 1.1.2011. Dočetla jsem se, že samotným ohlášením na ŽÚ mi vzniká oprávnění provozovat činnost, jak mám tedy postupovat tak, aby se na mě nahlíželo, že začínám podnikat až od 1.1.2011? A další dotaz - pokud po ohlášení na ŽÚ začnu nakupovat věci potřebné k podnikání, mohu si je pak odepsat pro účely daně z příjmu až v následujícím roce? Děkuji za informaci.

vrácení daně

Dobrý den.Jsem student a je mi 15 let,o prázdninách jsem byl na měsíční brigádě.Chtěl bych se zeptat,zda-li mám nárok na vrácení daně z příjmu,pokud ano,jakou formou a kde si mám o navrácení této daně zažádat.

dopravní prostředky v podnikání

Zivnostnik a jeho vydaje na auto: 1. jakym zpusobem si muze odecist naklady na benzin a jine, kdyz si automobil jen pujcuje od osoby z rodiny a tudiz neni zahrnuto do jeho majetku? Plati se silnicni dan? 2. Pokud ma zivnostnik ve svem majetu uvedeny Motocykl. Jakym zpusobem si muze odecist naklady na benzin a jeji spotrebu? Plati se silnicni dan u motocyklu? Diky Pavla

skupinová registrace

Dobrý den,organizační složka zahraniční právnické osoby (německé) byla zapsána do obchodního rejstříku v ČR. Nyní se musí registrovat k dani. Je nutná také registrace k DPH (kromě daně z příjmu PO a závislé činnosti), jestliže organizační složka bude pouze prostřednictvím zaměstnanců v ČR vyvíjet software pro svou (mateřskou) zahraniční právnickou osobu. Nebude mít žádné výnosy, pouze mzdové a režijní náklady.Děkuji JP

Prodej elektřiny v Německu

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Uvažuji o koupení stroje na výrobu elektřiny a tepla, která by byla instalována v Německu. Jedná se o stroj, který je přistaven např. k nemocnicím, kde je smlouva o odběru elektřiny a tepla pro danou nemocnici. Zisky by byly jednak z prodeje elektřiny a tepla, ale také z německých bonusů - tzv. zelených bonusů. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli budu danit v ČR, jelikož žiju v ČR a mám zde trvalé bydliště nebo budu danit v Německu, když prodávám elektřinu a teplo do Německa a stroj se nachází v Německu. Potom by mě zajímalo, jestli je v čechách nějak daňově osvobozen nebo zvýhodněn prodej elektřiny a jestli by se to týkalo i mě. V poslední řadě by mě zajímalo, jestli na prodej elektřiny se dá pohlížet jako na službu čili by se uplatňovala snížená sazba DPH(v Německu) nebo by se uplatňovala klasická 19% sazba? Moc děkuji za odpověď S pozdravem a přáním hezkého dne

podnikání při zaměstnání

Dobrý den, jsem OSVČ,vedu DE, čtvrtletní plátce DPH, od 1.11. jsem zaměstnaná, OSVČ vedlejší činnost, vlastním auto u kterého jsem si uplatnila DPH. 1) nepředpokládám za 4Q/ žádnou fakturaci, mohu podat DPH přiznání z 0, nebo zřušit registraci, ale pokud ji zruším budu muset vrátit část DPH z automobilů?(nenám ho déle než 5let) 2) pokud budu mít vyšší příjmy pro rok 2010 a v roce 2011 bych chtěla být spíše na hlavní pracovní poměr, je možnost nějakým způsobem zažádat o neplacení vysokých záloh na sociální a zdravotní, když v určité výši je budu odvádět z HPP? děkuji za odpověd

platby v hotovosti

Na pokladnu nesmím podle zákona 254/2004 Sb.přijmout hotovostně úhradu vyšší než 15.000,00 EUR. Je porušením zákona, když nám dlužník (který trvá na hotovostním splácení) zaplatí svůj dluh v celkové výši 50.000,00 Eur v několika hotovostních splátkách, rozložených po týdnu. Již jsem slyšela i názor, že pokud jde o jeden účel mohlo by to být chápáno jako obcházení zákona a mohla by za to hrozit pokuta.