FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dcera pracuje celý rok v Irsku. Musí podávat daňové přiznání za rok 2010 metodou prostého zápočtu? Děkuji.heril
Dobrý den, takže když výrobce není u nás registrován k DPH, musím se u nás registrovat hned po začátku podnikání a DPH platit? A kolik % (dále budu prodávat jen neplátcům). Nebo se musím registrovat až při obratu 1 mil kč, i když výrobce není u nás registrován? Také, pak doplácím dph zpětně? Není mi zkrátka jasné, zda musím se k dph hlásit či ne? A neplatí nějaké možnosti daň na vstupu si uplatnit zpět? A co dohody o dvojím zdanění? Velmi děkuji
Jak mohu zjistit,že zaměstnavatel platí za zaměstnance zdravotní a sociální pojištění
Dobrý den, prosím o informaci ohledně daně z přidané hodnoty. Konkrétně se mi jedná koupě nemovitostí z dražby s následným prodejem fyzické osobě. Např. koupím nemovitost v dražbě za cenu 500tis. Kč a prodám ji za cenu 700tis. Z čeho se bude vypočítávat DPH? Daň z nemovitosti a daň z příjmu mi je jasná.
Hezký den, chtěla jsem se zeptat, zda sleva na dani pro firmy, pokud zaměstnávají osoby se zdravotním postižením platí i pro zaměstnance na Dohodu o pracovní činnosti, nebo jen HPP.Předem děkuji,
Dobrý den Měl jsem dotaz ohledně zaúčtování nákupu otevřených podílových fondů. Jsem jednatelem PO, která si chce vytvořit fond rezerv. Nejsme si úplně jisti jak je zanést do účetnictví a jaká daňová povinnost se na ně vztahuje. Děkuji za radu
Hezký den, můj dotaz zní. - Pokud dáme zaměstnancům od 1.1.2011 stravenky ve výši 100,- Kč, kdy zaměstnanec platí 50,- Kč a zaměstnavatel také 50,- Kč můžeme celou částku tedy 50,- Kč dát do nákladů? - Pokud bychom chtěli koupit dárkové poukazy Titet comliments ve výši 500,- Kč pro naše obchodní partnery, kde bude uvedeno naše logo - můžeme si je uplatnit jako reklamní předmět i když to je vlastně cenina? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz matka mého přítele mi chce darovat chalupu. Společně se o přítelovu maminku staráme co musím doložit abych spadala do druhé skupiny? Ksždá máme jiný trvalý pobyt. Děkuji Svobodová
Dobrý den, odkoupili jsme byt od obce v rámci privatizace a poté ho prodali. Chci se zeptat jaké daně v tomto případě budeme platit? Budeme daň z převodu nemovitosti platit jednou (převod z obce na nás) nebo dvakrát (převod na kupujícího), v bytě bydlíme déle jak 5 let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chystám se rekonstruovat stodolu (střech a podlaha), která je součástí uzavřeného čtvercového statku, na kterém podnikám v oblasti zemědělství. Celá nemovitost je v SJM a není vložena do pdnikání. Investice bude provedena na podnikání a investovaná částka se bude odepisovat. Je nutné vložit nemovitost - tuto její část do podnikání? Jsou vynaložené investice věcným plněním pro majitele a je nutno je zdanit? Pokud by na rekonstrukci byla poskytnuta částečná dotace zdaňovala by se i částka této dotace? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, doposud podnikám, jako fyzická osoba, mám několik provozoven a zaměstnanců. Zvažuji založení s.r.o., chtěla bych se tedy zeptat, jak se postupuje v tomto případě s převodem zaměstnanců apod. Jako fyzická osoba činnost ukončím ( pozastavím živnostenké listy)? Se zaměstnanci ukončím pracovní smlouvy a podepíši nové pracovní smlouvy pod jménem nové společnosti? A co s mou osobou ( jako jednatel společnosti), také musím uzavřít pracovní smlouvu mezi svou osobou a společností? A jak je to s placením záloh na sociální a zdravotní pojištění?
Dobrý den, pořídila jsem do podnikání čtyřkolku ( za účelem - práce v lese). Chtěla bych se tedy zeptat, platí se ze čtyřkolky silniční daň? Do které odpisové skupiny se čtyřkolka zařadí? Děkuji za odpověď. Ondrová
Dobrý den,zvažuji dovoz zboží se zahraničí ( v rámci EU), jsem plátce DPH. Chtěla bych se zeptat, jak to bude v tomto případě s DPH. Když mi prodají zboží bez DPH, jak dále postupovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, budu nakupovat na ŽL software z USA a dále jej zde prodávat. Jde o software stahovaný přes internet, kupuji si licenční klíče. Nikoliv krabicový software. Budu neplátce DPH a chci prodávat produkt pouze v ČR a pouze konečným spotřebitelům neplátcům DPH. Jak mám řešit DPH jednak při nákupu a jednak při prodeji? Hraje roli, zda výrobce software je plátce či není plátce DPH (VAT) v USA? Výrobce uvádí, že DPH je v ceně, jež za produkt zaplatím. Co kdyby tomu tak nebylo a prodával mi bez DPH? Jak by to bylo, kdybych chtěl prodávat i plátcům DPH? Děkuji Vám
dobrý večer podníkam v obchodní činosti mám dotaz na výdajoví paušal jestli je paušál ze zisku nebo z veškerého obratu předem dekuji za odpoved robert vaňátko
Dobrý den, Firma je nakladatelství a právě z tiskárny přišlo sto knížek, které vydali. Celkové náklady (tisk, doprava, práva, redakce, překlad) bylo dohromady 300.000. Vím, že těchto 300tisíc musím aktivovat. Myslím si, že by účtování mělo vypadat: Zůstatek na účtu 5xx je MD 300.000 Nyní přijmu knížky na sklad ("příjemkou"): 300.000 - 613MD/123DAL. A teď si nejsem jistá jak dál - můžu účtovat prodej rovnou z tohoto skladu následovně? výdejka: 123/504 FV: 311/601, 311/343 (Tak to ve skutečnosti je. Vyrobené knížky se prodají pouze distributorovi. Žádné prodejny tudíž nejsou). Děkuji za radu a přeji pěkný den, Katzová
Dobrý den, společník poskytuje bezúročnou půjčku svému sro v listopadu 2010 na zaplacení faktur. Půjčka bude vrácena v březnu roku 2011. 1)Může to i v tomto případě být bezúročná půjčka? 2)Pro společníka, který je zároveň živnostníkem to neznamená ani výdaj v roce 2010 ani příjem v roce 2011, je to tak? Děkuji za odpověď, Karasová
Dobrý den, prosím o radu k určení místa počátku zahraniční pracovní cesty. Jsme podnikatelský subjekt (ZP 262/2006 Sb., §170). Příklad: Zaměstnanec absolvoval pracovní cestu z ČR do Ruska s použitím letecké linky. Přeprava letecky z Ostravy-Mošnova do Prahy-Ruzyně. V Praze-Ruzyni přestoupil na letadlo do Moskvy. V Praze-Ruzyni neopustil letiště. Do Prahy letěl jen proto, že není přímá linka Ostrava - Moskva. Je místem počátku zahraniční pracovní cesty Ostrava, nebo Praha? Jak by to bylo v případě mezipřistání v Praze-Ruzyni (tz. neopustil by letadlo) Děkuji, Jiří Gargulák
Dobrý den, zajímá mě, jestli musím platit silniční daň za nákladní vozidlo, s kterým jezdím jen 2 měsíce v roce/za tyto měsíce daň platím/ a po zbývající měsíce mám uloženy SPZ v depozitu. Zajímají mě ty měsíce, kdy vozidlo nejezdí a SPZ jsou v depozitu. Děkuji.
Dobrý den, podnikám v nákladní autodopravě, vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH. Vloni jsem jezdila pro firmu s ručením omezeným, která mi nakonec fakturu za tuto práci nezaplatila celou. Dlužnou částku si stále eviduji v pohledávkách. V dnešní době je dlužná firma v likvidaci a majitel mě žádá o prominutí dluhu, s tím, že mi dává práci v jeho nové firmě /také s.r.o/. Faktury zatím platí. V případě, že přistoupím na prominutí dluhu, kam mám zaevidovat dlužnou částku. A můžu si zpětně požádat o vrácení DPH z dlužné částky a na základě jakého dokladu? V případě, že můžu požádat o DPH tak v 19% nebo ve 20%? Případně jaké další kroky mám podniknout, abych měla vše účetně správně. Děkuji