FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Změna sazby DPH

Dobrý den, stavím rodiný dům.Chci se zeptat, pokud by se např. od 1.4.2011 zvýšila sazba dph z 10% na 17%, jak se můžu vyhnout vyšší sazbě daně?Musím např. podepsat smlouvy na práce (podlahy,okna,omítky) ještě před tímto datem a realizovány budou např.až v červnu nebo už musí být vše před tímto datem zaplaceno?Děkuji za odpověď.

dovoz zboží

Dobrý den, mám zájem dovážet zboží z Číny (jedná se o textil). Avšak nevím si rady ohledně cla a zdanění. Dočetla jsem se, že zboží v hodnotě nad 150 EUR podléhá clu. Z účetnictví na střední škole si matně pamatuji, že se clo vypočítává z částky za zboží + náklady spojené s pořízením zboží - v mém případě doprava. Co vše je potřeba k tomu abych mohla bez problémů převzít balík? Tuším, že je nezbytné mít u sebe faktury, ale nevím co je dále za potřebí. Zboží kupuji za účelem dalšího prodeje, ovšem ne na živnoteský list, ale pouze přes internetový bazar. V tom případě, pokud po mně budou celníci žádat vysvětlení kvůli četnosti mých objednávek, nejspíše bude problém je přesvědčit, že se jedná jen o zboží pro moji osobní potřebu. Objednávky se budou pohybovat do 10 000 Kč. Jaké je řešení? O založení živnosti prozatím neuvažuji. Jsem studentkou. Předem děkuji

přerušení odpisování

Dobrý den, mám dotaz ohledně DzPFO - může podnikatel NEUPLATNIT plánované daňové odpisy??? respektive pozastavit a použít je poté až by bylo třeba???velice děkuji za odpověď

pořízení obchod.podílu

Dobrý den,mám dotaz, když koupím část podílu v jedné firmě,můžu si tuto částku dát do svých nákladů, když podnikám jako OSVĆ ? Předem děkuji. S pozdravem Amounehová

pořízení auta do majetku

Dobrý den, ještě během toho to roku si zřídím živnost na organizování sportovních akcí. ale již nyní si k tomu potřebuji koupit osobní automobil, který budu využívat jak k podnikání tak osobní potřebě, ale chtěl bychho zahrnout do majetku firmy. Bude možné si tento automobil zahrnou do nákládů zpětně, až budu mít živnostenské oprávnění? Děkuji za odpověď

pořízení majetku

Dobrý den, firma si postavila na pozemku plot z betonových desek, aby oddělila určité zóny, cena 9.000 Kč. Jak tento plot zaúčtovat? Lze ho dát do daňových nákladů ihned, nebo se musí odepisovat?

výdaje procentem

Dobrý den,živn. list mám vystavrn na pomocné stavební práce. Uplatňuji tedy výdajový paušál jen 60%? Děkuji

sazba daně

Prosím o určení sazby daně. Servis a zkouška plynových kotlů v bytových jednotkách a domech splňující §48 Z o DPH - sociálnost bydlení. taktéž bych prosila o určení sazby daně při opravách, případně materiálu taktéž na plyn. kotlích při splění pod. §48 Z o DPH. Děkuji. Sedláková

základ daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně darovací daně. S přítelem jsme si vzali hypotéku na byt. Já bych mu tedka svou polovinu chtěla darovat a zajímalo by mě, jestli jde od ceny nemovitosti odečíst cenu hypotéky a teprve ten rozdíl danit? Viz.: § 7 Základ daně (1) Základem daně darovací je cena majetku, který je předmětem této daně, snížená o a) prokázané dluhy a cenu jiných povinností, které se váží k předmětu daně Předem děkuji za odpověd

daňová povinnost

Dobrý den, S bývalým parterem jsme řešili nákup nemovitosti hypotékou, po rozchodu se celá hypotéka přenechala na partnera a ten mi vyplatil za mou polovinu (nikoliv za cenu nemovitosti ale za investovanou částku do nemovitosti) teď chce FÚ daň z převodu nemovitosti. Je v rámci situace možnost nějaké výjimky nebo jiného řešení než zaplatit 3% z odhadu? Kde bych našla seznam případných odhadců pro tento účel? Děkuji Lenka

Prohlášení poplatníka

Dobrý den.V roce 2005 jsem podepsala u svého prvního zaměstnavatele,,Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob". V únoru 2009 jsem nastoupila na MD, nyní jsem na RD.Teď jsem si našla brigádu u jiné firmy, se kterou budu spolupracovat na základě Dohody o provedení práce. Nerozumím tomu, zda mohu u této druhé firmy podopsat rovněž "Prohlášení poplatníka..." Děkuji za odpověď.

základ daně

Dobrý den, mám dotaz stran danění ostatních příjmů dle paragrafu 10. Z níže uvedených dotazů a odpovědí vyplývá, že pokud je tento příjem nižší než 20 tis. Kč, tak nepodléhá zdanění. A co pokud je vyšší než 20 tis. Kč (třeba 21500 Kč)? Jakou sazbou se daní - 15%? A daní se touto sazbou pouze ta část příjmu, která přesahuje onu hranici 20 tis. Kč (tj. třeba v tomto případě 1500 Kč) nebo se daní částka celá (tj. celých 21500 Kč)? Děkuji a přeji hezký den. Hanka

darování bytu a daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně podání daňového přiznání. Jedná se o byt v OV, který na mě převedli rodiče (9/2010). Převod byl formou darovací smlouvy. Do kdy musím nejpozději podat daňové přiznání a hlavně bych potřebovala vědět, který tiskopis "Přiznání" vyplnit a podat na FÚ? Je potřeba doložit nějaké přílohy? Na FÚ jsem si vyzvedla zelený tiskopis - PŘIZNÁNÍ k dani z převodu nemovitostí dále jen "přiznání" podle zákona č.357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí,.....(tiskopis pro změnu vlastnictví od 1.1.2004). Je toto ten správný tiskopis? Budu platit i daň darovací? Moc děkuji za odpověď.

výkon práce

Dobrý den, mám prosím dotaz. Obec vlastní obchodní společnost s.r.o.. Novým ředitelem byl jmenován můj manžel, mohu já jako jeho manželka vézt účetnictví, mzdy a personalistiku? Umožňují to zákony? Není to střet zájmů? Děkuji za odpověď

služební auto

Dobry den, mam dotaz, jak by melo byt mezi zamestnavatelem a zamestnancem administrativne osetrino pouziti sluzebniho vozu k soukr.ucelum. Ma zamestnavatel pravo pozadovat plnou hmotnou odpovednost za vozidlo v pripade kradeze/poskozeni? Dekuji Jana H.

srážková daň

Dobrý den, z fakturace se mi strhává 10% na zajištění daně dle §38e zákona o dani z příjmu. Těchto 10% měla za mě odvést firma, pro kterou pracuji, ale neučinila tak. FÚ po mě požadoval oněch 10% doplatit. Jak mohu doložit FÚ, že jsem tyto peníze od firmy nedoslal a povinnost je odvést je na firmě pro kterou byla uskutečněna fakturace.

pořízení zboží z EU

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pokud firma obchoduje s Cizí zemí ( jde konkrétně o nákup v Polsku a poté prodej v ČR) jakým způsobem se v účetnictví tyto operace zpracovávají.A jak je to s odvodem DPH a vracením DPH po Polské straně.7

oprava dokladu

Dobrý den, mám následující problém: U knihaře jsme si nechal 28.5.2010 vyvázat 8 ks bakalářské práce a dostal na ni doklad s účelem platby: bakalářská práce. Nyní jsem zašel do knihařství, jelikož bych potřeboval uvést jako účel platby knihařské práce (bakalářská práce) kvůli účetnictví grantu, kde musí být specifikována daná služba. V knihařství mě však ráyně odmítli, že nic přepisovat nebudou. Domnívám se však, že jednat přesně neuvedli účel (vymezení) práce a že je nějaká půl roční lhůta, kdy mám právo požadovat opravu dokladu. Vyhledem k jejich neochotě bych rád věděl, jak přesně to právo je yda-li nějaké je), popřípadě jak postupovat jiným způsobem. Mnohokrát děkuji za pomoc a radu.

příležitostná činnost

Vyplatila jsem jednorázově odměnu za úpravu www stránek osobě, která nepodniká. Nebyla s ní sepsána žádná smlouva. Musí být na takovou věc smlouva sepsána?A musím z takto vyplacené odměny odvést srážkovou daň?

pořízení služby od neplátce

Dobrý den, přišla nám zahraniční faktura dodavatel z Velké Británie nemá DIČ za službu, zprostředkování prodeje našeho zboží v Velké Británii. Jak to bude s DPH u nás a kterého řádku se to bude týkat?