FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam dotaz ohledne zdaneni prijmu ze zahranici. Jsem pred podpisem smlouvy, na jejimz zaklade investuji (stanu se jejim klientem) do svycarske akciove spolecnosti, ktera se zabyva vystavbou a naslednym prodejem nemovitosti ve Svycarsku. Priblizne za rok bych mel obdrzet vynos z teto investice. Zajimalo by me, kde bude nutne tento prijem zdanit, zda ve Svycarsku nebo v CR. Vim, ze existuje smlouva o zamezeni dvojiho zdaneni, ale nejsem si v tomto pripade jist jakym zpusobem bude zdaneni probihat. Dekuji.
Dobrý den. Můj přítel se rozhodl své dceři byt. Od daně darovací je osvobozen, ale nevím, jestli bude povinen zaplatit daň z převodu nemovitosti. Děkuji. Lausmannová
Dobry den,chci poprosit o radu,zdedila jsem dum s pozemkem s nevlastnim bratrem,kazdy jsme dostali urcity podil,zajima me konkretni vec,vse jsme prodali,ja si koupila byt a dalsi penize jsem ulozila na nejaka sporeni,budu platit z techto vsech penez dan z prijmu a kolik,je prodej zdedeneho majetku prijem?Tu 3%dan jsem platila,dekuji mockrat za radu.
Dobrý den, mám dva dotazy, 1. Nejsem plátce DPH. Začala jsem odebírat zboží od něměckého dodavatele, plátce DPH. Ačkoli jsem ho opakovaně upozorňovala, že nejsem plátce, účtuje mi zboží bez jejich DPH a argumentuje tím, že pokud oni vyváží/já dovážím odpadá účtování DPH. Já si tím ale nejsem jistá, myslím, že to platí jen pokud bych byla také plátce. Jak to ve skutečnosti je? Je možné even. DPH dopočítat a zaplatit přímo něm. fin. úřadu? 2. Je řádný daňový doklad faktura od něm. dodav. bez podpisu a razítka? Doklad je označený jako faktura, má fakturační číslo, adresu mou i dodavatele, IČ a bank. spojení dodavatele, mé zákaznické číslo a samozřejmě datum, popis a cenu zboží. Faktura je hrazena bankovním převodem SEPA, kde je také uvedeno jméno a adresa příjemce. Mohu tedy takovou fakturu zahrnout do daňové evidence? Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den
Česká firma-plátce DPH- bude ve Španělsku montovat membránové zastínění na české ambasádě v Madridu. Kovová konstrukce a plachta bude vyrobena v Česku a převezena do Madridu. Prosím o odpověď na dotazy 1.Jaké doklady je nutné mít pro převoz materiálu přes hranice, 2.jak bude probíhat fakturace /s DPH platným v Česku nebo bez DPH?/ Moc Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj dotaz se týká daně z převodu nemoovitostí. Existuje nějaká výjimka z placení daně z převodu nemovitostí? Jedná se o to, že jsem prodala nemovitost, která byla zatížena hypotečním úvěrem. Nemovitost byla prodána za cenu zůstatku úvěru.Tzn., že jsem z prodeje neviděla ani korunu, celá kupní cena byla převedena bance, která byla věřitelem. Daň z převodu nemovitostí činí 80 tisíc Kč, které nemám. Děkuji za odpověď
Dobrý den, darování mezi osobami ve II.skupině(patří sem i sourozenci) je osvobozeno od darovací daně a nepodléhá ani dani z převodu nemovitosti(obě strany podávají přiznání k D z N), jak je to ale v případě, že se jedná o polorodé sourozence, tedy takové, kteří mají pouze jednoho společného rodiče? Děkuji za zodpovězení dotazu. Marie
Dobrý den,chtěl bych se ubezpečit 1) že spolupracující osoba nemusí mět živnostenský list, podle jakého § a zákona v ŽZ jsem to nenašel. 2) FO má v majetku drobný hmotný majetek a chce ho vyřadit do osobního používání a pak vložit do s.r.o. kde budou 2 jednatele, musí odvést DPH z ceny obvykle z tohoto majetku a do příjmu nic. Děkuji
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,zda je nutné v daňovém přiznání uvádět postoupení pohledávek, pokud dotyčný koupil pohledávky (postoupil na sebe pohledávky) a pak je prodal (postoupil na třetí osobu) avšak za cenu, za kterou je nabyl čili fakticky by mu ani žádná daňová povinnost nevznikla. Fakticky – koupil za X a prodal za totéž X. B) Stejně tak při převodu akcií. Totiž koupil akcie za X a prodal v témže účetním období taktéž za X.Je to pro finanční úřad relevantní informace? Děkuji mnohokrát
Dobrý den,mám otázku týkající se archivace dokladů. Jako právnická osoba plátce DPH jsem povinna uchovávat daňové doklady 10 let. Pokud v průběhu této lhůty provede finanční úřad kontrolu dokladů, začíná běžet lhůta 10ti let znovu od data kontroly? Jak dlouho musím doklady uchovávat po kontrole úřadem? Děkuji za odpověď
Jak účtovat v případě, že byla otevřena provozovna mimo okres. Jsem plátce DPH, fyz. osoba. Účtovat dohromady spolu s první provozovnou, nebo každou zvlášť a jak odvádět DPH - zvlášť či dohromady? Musím ohlásit novou provozovnu a do kdy? Mnohokrát děkuji za odpověď. Ještě snad - DPH výkaz je nutné podat za III. čtvrtl. do 25.ledna jen za III. Q, nebo ještě jeden za celý rok?
Dobrý den, chci si jako OSVČ pořídit motocykl a ten bude sloužit pro cesty ke klientům. Jelikož jeho kubatůra bude vyšší, než na kterou mám oprávnění, budu si muset řidičské oprávnění rozšířit. Mohu si dát autoškolu do nákladů? Nepodnikám v dopravě. Děkuji
- vyplývající povinnosti z prodeje pozemků - Dobrý den, mám dotaz, týkající se prodeje pozemků. Pozemek je rozpracelován na několik pracel a skládá se z vodní plochy, pastvin a stavební parcely. Pozemky vlastním již deset let, a nabyl jsem je dědictvím. 1) Co je potřeba udělat před a po prodeji pozemků: - Jak začít samotný proces prodeje pozemků. - Jaké povinnosti vyplývají ze zákona před a po prodeji pozemků pro prodávajícího? 2) Jaké jsou daňové sazby při prodeji pozemků - Jaká je % sazba daně za převod pozemků a možnosti osvobození od této daně? - Jaká je % sazba daně z příjmů při prodeji nemovitosti a možnosti osvobození od této daně? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně dotace od ÚP. Fyzická osoba si zažádalo o dotaci na ÚP pro zřízení nového pracovního místa. Dotace jí byla udělena na 8 měsíců ve 100% výši mzdových nákladů, včetně odvodů pojistného. Dotace byla zaúčtována jako nedaňový příjem a zajímá mě jestli mzdové náklady se potom účtují jako daňový náklad, nebo bych musel účtovat dotaci také jako daňový příjem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, budeme jako firma vystavovat jiné firmě fakturu za měsíční podnájem na 13 031,- bez DPH. přičtem DPH 20% at nemusíme krátit na vstupu. Dále nám dle podnájemní smlouvy platí zálohy na vodné, odpad a elektřinu a vyúčtování bude dle skutečných nákladů. Jak správně vystavit a zaúčtovat fakturu? Vystavila bych fakturu vlášt na podnájemné, poté zálohovou fakturu na služby, po její úhradě danový doklad o přijaté platbě a konečnou až po vyúčtovámí od elektráren a vodáren. Děkuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o radu s přítelem jsme před čtyřmi lety společnými prostředky koupili družstevní byt, protože jsme nebyli manželi, členem družstva se stal jen přítel. Nyní získal byt do osobního vlastnictví, manželé nejsme a chceme převést 2/3 bytu na mě. Jak to udělat? Jak se vyhnout dani?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám vložené auto v podnikání, v jakém případě nemusím vést knihu jízd? Slyšela jsem, že když za rok nenajedu určitý počet km, knihu vést nemusím. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když zvažuji dovoz zboží ze zahraničí ( Španělsko - tudíž v rámci EU), ale jedná se o maloobchod. Mají povinnost vystavit mi doklad bez DPH ( jsem plátce DPH)? Nebo z důvodu maloobchodního prodejny budu muset zaplatit DPH v dané zemi a zároveň i v ČR? Děkuji Ondrová
Dobrý den, zajímalo by mne , zda mohu zahrnout do odpisů výdaje, které souvisí s podnikáním, ale byly před vydáním živnostenského listu a začátkem podnikání. Do jaké doby tyto mohu případně uplatňovat. Děkuji Kocián
Dobry den, jsem OSVC neplatce DPH v Cesku, potrebuju nakupovat zbozi od zivnostnika na Slovensku a prodavat jine firme na Slovensku... Je nekde problem? Musim byt platce DPH? Je problem, ze zbozi ze Slovenska jde opet na Slovensko prese me - zivnostnika v Cesku? Zalezi na tom, jestli ten, kdo mi zbozi zprostredkuje na Slovensku, je nebo neni platce DPH? Staci, kdyz zdanim zisk, ktery ziskam prodejem zbozi na Slovensko ve svem ucetnictvi v Cesku?