FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pořízení majetku a odpisy

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpisů za osobní automobil. Ososbní automobil jako firma jsme pořídili v 6/2009 na úvěr. Tím pádem šla celá částka do nákladů. Od toho měsíce děláme dopisy které jsou taky do nákladů. Odpisujeme to způsobem rovnoměrným. Je celá ta operace správně nebo není. Jak je možné, že by nám to šlo 2x do nákladů? Děkuji za odpověď Kůtová

daňová povinnost

Dobrý den, podléhá zdanění finanční dar synovi, který podniká jako OSVČ? Existuje nějaký limit? Děkuji. Zdraví Nedbal

nákladové úroky

Dobrý den, provozujeme podnikovou spořitelnu, která slouží jen našim zaměstnancům ke spoření mzdy. Zajímá nás do jaké výše múžeme uplatnit poskytovaný úrok jako daňový náklad. Předem děkujeme.

splákový kalendář

Dobrý den,prodal jsem nemovitost a dodatečně jsem si musel udělat ještě jednou odhad,jenže byl bohužel vyšší než ten původní když se nemovitost prodávala a nemám bohužel tolik financí jak jsem původně počítal že budu potřebovat,dá se daň z prodeje splatit i nějak na splátky?popř.je nějaká jiná možnost jak se stím vypořádat?Děkuji Polášek

Výdaje na společenský oblek

Prosím, dostala jsem k zaúčtování do daňové evidence nový společenský oblek pro podnikatele a potřebuji ho vést jako pracovní oblek k jednání s klienty. Jakým způsobem to mám zavést v peněžním deníku? Předem děkuji za odpověď, Marková

sleva na studenta

Dobrý den, o prázdninách jsem pracoval pro dvě pracovní agentury a nešťastnou náhodou se mi povedlo, že jsem u obou v jednom měsíci použil slevu na dani pro studenty. U první agentury jsem si v daném měsíci vydělal 488 Kč a u druhé 595 Kč. Chci se tedy zeptat, jestli to dle vašeho názoru bude vadit finančnímu úřadu, případně jak můžu situaci napravit. Děkuji. Honza

náhrady paušálem

dobry den, pokud vyplacime cestovní náhrady paušálem, jsou tyto náhrady osvobozené od zdrav. poji, socialniho poji i dane z příjmu ź mezd ? Stejne jako diety ? dekuji za odpověd

výdaje procentem z příjmů

Dobrý den, mám dotaz ohledně paušálních výdajů. Jsem lektorkou tanců, udělala jsem si na tuto činnost živonostenský list ( tuto činnost provozuji při mateřské dovolené ) a ráda bych v účetnictví uplatňovala výdaje paušální sazbou, sazba tedy asi činí 60%, že? . Chtěla bych si pořídit automobil na leasingové splátky a chci se zeptat, zda, mohu zaúčtovat akontaci a následně pak účtovat leasingové splátky, nebo i toto už je zahrnuto v těch paušálních výdajích, anebo se ještě uplatňuje nějaký další paušální výdaj na auto. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den (boudovaveronika@seznam.cz )

převod bytu

Dobrý den, asi před 2,5 roky jsem si koupil družstevní byt, který jsem letos převedl do osobního vlastnictví. Zajímalo by mě, zda a za jakých podmínek se z tohoto převodu podává/nepodává daňové přiznání na darovací daň a z čeho se případně vypočítává tato daň. Při převodu jsem družstvu platil nějaký správní poplatek. Děkuji

odpočet daně

Dobrý den,mám dotaz ohledně phm u osvč.Osvč je plátce dph,prodejnu má mimo své bydliště,kam jezdí osobním vozem,který není v obchodním majetku.Jaké budu uplatnovat náklady a jak to bude s dph.Je možné ho odečítat u phm?

odpočet daně

Může si s.r.o. uplatnit DPH z dokladů za benzín, který uplatňuje v průběhu roku, vede knihu jízd a na konci roku v daň.přiznání uplatní paušál na automobil a neuplatní náklad za pohonné hmoty?

rozdělení zisku

Prosím, může se v průběhu roku sejít mimořádná valná hromada s.r.o. a rozhodnout o výplatě zisku společníků z nerozděleného zisku, který máme na účtě 428? A po tomto rozhodnutí vyplatit a odvést srážkovou daň? Valná hromada o schválení 431 už proběhla v červnu. Děkuji.

prodej bytu a daně

Dobry den, rada bych se zeptala na nasledujici vec tykajici se prevodu nemovitosti. Zakoupila jsem druzstevni byt za castku 200 tis Kc. Dum byl preveden do osobniho vlastnictvi. Rada bych ho prodala. Trzni cena se pohybude cca 1300 000 kc. V tomto dome nemam trvale bydliste. Chtela bych se Vas zeptat, pokud bych dum prodavala za trzni cenu, jake dane se z neho plati a kolik? A pokud bych si trvale bydliste zavedla, ovlivnilo by to nejak dane? Dekuji za odpoved Vl.

poplatník daně

dobrý den. 3.2.2010 prodala firma A s.r.o. automobil firmě B s.r.o. Zahrnuto do OM, stala se vlasníkem dle kupní smlouvy. Teprve až 14.10.2010 došlo k přepisu vlastníka v technickém průkazu z firmy A na firmu B. A já se ptám? Kdo bude plátcem silniční daně za rok 2010 od 3.2.2010? děkuji

kurzové rozdíly

Dobrý den,ráda bych se zeptala:naše firma přijala fakturu,která je uvedena v měně USD.Úhradu faktury však provádíme z našeho korunového běžného účtu.Musíme v účetnictví vyúčtovávat kurzový rozdíl,když jsme nehradili v měně USD? Děkuji za Vaši odpověď.

účetnictví podnikatele

dobrý den, prosím Vás manžel je od 10.11.živnostníkem (pokrývač) a chce být plátcem DPH. Povedu mu daňovou evidenci - výdaje bude mít většinou stavební materiál, příjmy budou uhrazené faktury za práci. Musím mu vést podvojné účetnictví nebo stačí jednoduchá daňová evidence v exelu? Je možné doporučit nějakou odbornou literaturu.A prosím Vás, může uplatnit do výdajů materiál, který zakoupil ještě před registrací? Děkuji za odpověď.

výše pojistného

Prosím Vás o radu, dcera OSVČ, v jaké výši by měla v příštím roce 2011 platit sociální a nemocenské pojištění, v případě, že bude chtít v tomto roce nastoupit mateřskou dovolenou. V letošním roce je příhlášena k nemocen. pojišť. a platí minimální pojištění. Výše mateřské cca 14000,-- Kč.

náhrada mzdy

Jsem v invalidním důchodě (ID je 10 258,-Kč). Dále pobírám od České pojištovny náhradu za ztrátu na výdělku ve výši 24 666,- Kč měsíčně. Tento příjem jsem vždy v daňovém přiznání uváděl mezi ostatní příjmy jako pojistné plnění podle (§10 ostatní příjmy). Uvádím tento příjem správně a musím z tohoto pojistného plnění platit sociální a zdravotní pojištění, když jej za mě jako invalidního důchodce platí stát? Děkuji Jiří Rouzaf

stravenky při pracovní cestě

Dobry den, prosim o radu. pokud nasim obchodnim zasupcum kdyz jsou na služební ceste cely den v tuzemsku poskytujeme stravenku. Diety neproplácíme, nechteji si psát cesták. Mají právo na stravenku a nebude u nás problém ji mít v nákladech 55%, kdyz v zákone je napsane, ze si muzeme dát do N jen pokud nevznil nárok na diety ? dekuji z odpověd

účtování licence

Prosím o radu, na jaký účet zaúčtovat Licence POS (označení na faktuře) celkem 3 ks za 133710,-Kč bez dph za šechny, jedná se o účetnictví a.s., plátce DPH. Moc předem děkuji.