FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane Dytrich, nedalo mi to a obětovala jsem dalších 15 Kč, abych Vám oznámila jak vtipné odpovědi v této "poradně" podáváte, ale co jsem mohla za 15 Kč čekat, snad že se za těch 15 Kč nad tím dotazem někdo zamyslí? Níže posílám otázku i odpověď. Za prvé, předmět podnikání firmy je uveden. O tom, že náklady na reklamu jsou daňově uznatelné, nemám pochyb. Otázka byla, je-li daňově uznatelná reklama na uvedenou sportovní soutěž (která nemá s podnikáním nic společného, ale je na ni uvedená firma inzerována jako sponzor). Žádné další souvislosti nejsou. Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dańovou uznatelnost nákladů spojených se spoluorganizováním sportovní akce. Firma poskytující služby v oblasti požární ochrany spoluorganizovala siláckou soutěž (sportovní akce). Akci pořádala nepodnikající fyzická osoba, firma poskytla této fyzické osobě dar ve výši 10 tis. Kč, předpokládám, že tento dar bude nedaňově, vzhledem k tomu, že přijímající strana je fyzická osoba. Na druhé straně firma přijala dar 10 tis. Kč na spoluorganizování této akce, který použila na úhradů nákladů na reklamu této sportovní akce v rádiu a a na produkční náklady. Můj dotaz je - bude přijatý dar předmětem daně a na druhé straně náklady na reklamu této sportovní akce budou daňově uznatelné (a tím možný odpočet DPH)? S touto sportovní akcí byla spojena i reklama dané firmy jakožto sponzora a je ji možno prokázat fotkami. Velice děkuji Odpověď: Obecně náklady na reklamu jsou daňově uznatelným nákladem. Ale neznám podrobnosti případu ani předmět podnikání firmy a tudíž se nemohu závazně k problému vyjádřit. Lituji. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu jak bych mohla zaúčtovat převzetí závazku jinou společností...Společnost, které vznikl závazek, nemá dostatek financí, aby uhradila tento závazek............ Druhá společnost se rozhodla, že za ně tento závazek uhradí......můžete mi prosím poradit, jak zaúčtovat tento závazek u jedné i druhé společnosti? Děkuji.
Majitelka byla na služební cestě v Číně, vybírala hotovost z účtu( v CNY). Na účtě jsou samozřejmě odepsané koruny. Říká, že to účtují do korunové pokladny. Podle mě by to mělo jít na valutovou pokladnu. Protože, pak bych musela proúčtování dokladů dát do korunové pokladny. Nemyslím si, že by to takto bylo správné.Můžete mi prosím napsat jak by to správně mělo být? Děkuji.
Dovoz zboží ze Švýcarska Dobrý den, vedeme daňovou evidenci a jsme dobrovolní plátci DPH. Ráda bych se zeptala jestli je nutné dát navědomí zahraničnímu dodavateli (mimo EU), že jsme u nás DPH odvedli? Pokud ano, na základě jakého paragrafu a jakým způsobem. Předem moc děkuji za odpověď. BH
Dobry den, jak je to v pripade, ze budu v CR reprezentovat jako OSVC firmu se sidlem v EU - kazdy mesic budu fakturovat teto firme provizi z uzavrenych obchodu, ktera urcite neprekroci 1 mil. Kc/rok. Musim byt platcem DPH? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je pravda, že od ledna r. 2011 bude povinnost platit plné soc. a zdrav. pojištění pro všechny OSVČ - např.důchodci, ženy na mateřské, zaměstnanci, kteří při zaměstnání podnikají apod. děkuji za odpověd´ s přáním pohodového dne
Pro vyúčtování zahraniční služební cesty do Kazachstánu od 22.10.2010 potřebuji znát kurz kazachstánské tenge k euru. Dle par.138 Zák.práce musím vycházet z kurzu České národní banky. Ta ale vyhlašuje kurz této měny pouze poslední prac.den v měsíci. Mám tedy použít pro výpočet kurzu nejprve kazach.tenge k čes.koruně ze dne 30.10. a dále kurz euro k čes.koruně z 22.10.?
Dobrý den, prosím o radu v následující věci. Do obchodního rejstříku byla naše společnost zapsána 4. 10. 2010 (od stejného data jsme v registru plátců DPH). 30.9. 2010 jsme odkoupili stávající zásoby provozovny, kterou od 4. 10. 2010 máme v pronájmu (jedná se o potravinářské zboží). Je možné odkup těchto zásob zahrnout do zřizovacích výdajů, případně uplatnit odpočet DPH? Děkuji za odpověď. Jan Král
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dańovou uznatelnost nákladů spojených se spoluorganizováním sportovní akce. Firma poskytující služby v oblasti požární ochrany spoluorganizovala siláckou soutěž (sportovní akce). Akci pořádala nepodnikající fyzická osoba, firma poskytla této fyzické osobě dar ve výši 10 tis. Kč, předpokládám, že tento dar bude nedaňově, vzhledem k tomu, že přijímající strana je fyzická osoba. Na druhé straně firma přijala dar 10 tis. Kč na spoluorganizování této akce, který použila na úhradů nákladů na reklamu této sportovní akce v rádiu a a na produkční náklady. Můj dotaz je - bude přijatý dar předmětem daně a na druhé straně náklady na reklamu této sportovní akce budou daňově uznatelné (a tím možný odpočet DPH)? S touto sportovní akcí byla spojena i reklama dané firmy jakožto sponzora a je ji možno prokázat fotkami. Velice děkuji
Dobrý den,jsem studentkou a pronajímám svůj byt. Daň z příjmu budu platit podle par. 9 zák. o dani z příjmu.Budu si v daňovém přiznání kromě výdajů vztahujících se k bytu odečítat také částku na poplatníka podle par.35ba odst.1 ?Pokud ano, předpokládám, že moji rodiče již nemohou uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě, je to tak? Děkuji.
Dobrý den, ve výrobní firmě aktivujeme jednoduché zařízení, které se skládá z velké části z různých starých dílů, které nejsou vedeny ve skladové evidenci a nemají tudíž žádnou skladovou hodnotu, a dále částečně z některých nově nakoupených dílů. Je správný postup, že zařízení aktivujeme pouze hodnotou nově nakoupených dílů a vlastní práce bez ohledu na staré vlastní díly? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výši základní náhrady pro rok 2010 při používání soukromého nákladního automobilu (dodávka Citroen Jumper) při vyúčtování cestovních náhrad (paušálem za km), PHM - nafta, spotřeba dle tech. pr. 9,80. Všude je totiž uváděna náhrada při používání osobního automobilu (3,90 Kč). Je v tom rozdíl? Děkuji.
Dobrý den. Mám 3roky starý byt, který chci v příštím roce prodat. Prosím, jaká daň z tohoto prodejese bude počítat? Děkuji Z.Jelínková
Dobrý den, před časem (v létě tohoto roku) jsem prodala práva na užívání zahrady v zahrádkářské kolonii. Na zahradě byla malá dřevěná chatka, která není zapsaná v katastru nemovitostí. nyní jsem zjistila, že i z takového prodeje se musí odvést daň z převodu nemovitostí(jaké je to prosím procento?). Problém ale je, že nemám k dispozici odhad nemovitosti a ani nemám možnost jej získat. Když jsem zahradu před rokem kupovala, bývalá paní majitelka mi ukazovala odhad, kde bylo uvedeno 250 000 Kc. Na zahradě a ani na chatě jsem nic neměnila, takže odhad by byl nejspíše stejný. Ceny nemovitostí naopak ještě klesly. Zahradu jsem prodala za 300 000 Kč, takže je jasné, že daň budu platit z té vyšší částky. Potřebuji i v tomto případě odhad? Případně, jak mám postupovat, když nemám možnost odhad získat? (Nemám na kupující kontakt a měli v plánu chatku předělávat, takže by to ani nebylo aktuální ke stavu, kdy jsem zahradu prodávala) Jsem z toho zoufalá, protože mi nikde nedovedou poradit. Nerada bych měla někde dluhy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zakoupili jsme do firmy motocrossový motocykl - bez SPZ a rařadili do majetku, odpisujeme. Zakoupen za účelem reklamy a propagace firmy. Máme uzavřenou smlouvu s jezdcem, který má závodní licenci. Do nákladů nám jdou vlastně jen odpisy a náhradní díly na moto, případně i ochranné prostředky /přilba/. Pohonné hmoty a startovné jezdec hradí sám. Je možné z hlediska daňových nákladů takto postupovat? Nemáme s tím žádnou zkušenost. Děkujeme Odměnu žádnou nedostává - užívá motocykl naší firmy.
Dobrý den, Jsem fyzická osoba s trvalým bydlištěm na území ČR a od konce října 2009 pracuji v zahraničí,kde není zaveden systém odvodu daně (Saudská Arábie).Chci se zeptat,jakým způsobem bude uplatněna daňová povinnost z příjmu FO pracujícíh v zahraničí. A zda-li musím podat daňové přiznání ještě letos,jestliže se ze zahraničí vrátím až příští rok v říjnu (2-letý kontrakt).Dodávám,že se jedná o jediný zdroj příjmu během těto doby.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat v účetnictví přijatý finanční dar. Společnost (s.r.o.), která se zabývá mj. organizováním sportovní činností dostala od jiné společnosti na základě darovací smlouvy finanční dar ve výši 340.000,- Kč na tělovýchovnou a sportovní činnost. Bude tento dar předmětem daně z příjmu nebo daně darovací? Pokud bude předmětem daně z příjmu, jakým způsobem se vykazuje v daňovém přiznání? Zahrnuje se rovnou do základu daně nebo se o něj základ daně zvyšuje dodatečně na zvláštním řádku? Děkuji Blažková
Ukrajinská firma bude vozit do elektrárny v ČR palivo (peletky v snížené sazbě 10%). Mají Ukrajinci povinnost platit 'DPH' a právo naúčtovat DPH elektrárně? ..nebo jak to je? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, můj dotaz se týká účtování a odvodu DPH při prodeji zboží, které bylo nakoupeno bez DPH. Pokud nakoupím zboží k dalšímu prodeji od správce konkursní podstaty (faktura je vystavena pouze na částku k úhradě, není DPH na vstupu), jak budu já plátce DPH při prodeji tohoto zboží účtovat DPH? Není mi jasné, z jakého základu - buď částku, za kterou chci prodat, rozdělit na základ a DPH, nebo DPH jen z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou? Nebo je na tento případ jiná metoda účtování DPH na výstupu? Děkuji. Novotný.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně daně z příjmu. Moje matka vlastnila 1/2 domu. V roce 2007 jsme dostali nabídku na odkup druhé poloviny domu. Tuto koupi jsem financovala já, jak dcera, překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření. Matka mi celý dům darovala o rok později. Další rok jsem dům prodala a prodejní cena byla nižší o úvěr, který jsem tímto zaplatila. Nikdy jsem tam nebydlela ani neměla trvalé bydliště. V daňovém přiznání jako příjem uvedu prodejní cenu s úvěrem nebo bez něj? Předem děkuji za odpověď. Jindra Pokorná