FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 1998 chtěl můj otec začít podnikat s galanterním zbožím (kabelky, peněženky, šály, šátky) jako sro. Nakoupil zboží v hodnotě 1 M ještě v době, kdy žádnou společnost ani ŽL neměl s tím, že si to pak na firmu převede. Onemocněl však rakovinou a od úmyslu sešlo. Toto zboží mi daroval. Dar jsem přijala. Bylo to 18 beden po 25 kg zboží. Já žádný ŽL neměla a nějak jsem nevěděla, co s tím. Otec v r. 2000 zemřel. V r. 2006 na mě dolehla finanční tíseň a jelikož zboží bylo stále v naprosto netknutém a bezvadném stavu, rozhodla jsem se tento dar zpeněžit a rozprodala jsem ho postupně jako soukromá osoba v internetových aukcích, prodej trval do letošního června (2010) a celkem jsem utržila cca 1,2M. Musím něco danit? Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem L. Lacinová

účtování o opravě

dobrý den, jak postupovat při zaúčtování faktur - oprava nárazníku auta a za náhradní vozidlo. Oprava byla prováděna v záruční době automibilu a vyfakturována včetně DPH, s poznámkou od dodavatale, že máme uhradit pouze DPH.

služby delegáta

Dobrý den,ještě jednou se vracím k mému dotazu-delegát české cestovní kanceláře v Řecku: pokud řecká cestovní kancelář vyplatí na základě mandátní smlouvy delegátu české cestovní kanceláře provize za zprostředkování výletů v Řecku, je tento povinen podat přihlášku k registraci k DPH podle § 94 odst.11 ZDPH (pokud je tato řecká cestovní kancelář plátcem řecké DPH)? Děkuji za odpověď.

pořízení auta z EU

Dobrý den, prosím Vás o radu jak postupovat v případě, když spol.s r.o. zakoupila z Rakouska nový OA a faktura je vystavna v měně EUR s datem vystavení 29.11. Mohu provést přepočet z EUR na koruny dle kurzu ČNB ze dne 29.11.2010 (dle vnitřní směrnice firmy-používáme denní kurz). Předpokládám, že si vypočtu částku v korunách bez daně a jsem povinna provést samovyměření DPH, když jsem OA koupila od plátce, tak že ho budu mít jak na vstupu tak i na výstupu. Prosím je moje úvaha správná ? Děkuji za Vaši odpověď

povinnost podat přiznání

Dobrý den, jsem žena na rodičovské dovolené, prvních 21 dní roku jsem byla na nemocenské, následně jsem pobírala mateřskou, nyní již rodičovskou. Jelikož jsem měla nárok na proplacení zbývající řádné dovolené od zaměstnavatele, proplatili mi jí v srpnu tohoto roku a samozřejmě zdanili. Superhrubá mzda byla vyšší než 16tis, musím podat daňové přiznání? A pokud ano, mohu si odečíst úroky z hypotéky v plné výši? Děkuji předem za radu a odpověď... Borčová

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, prosím o radu. S manželem jsme si každý zvlášť, sjednali úvěr ze stavebního spoření na výstavbu rodinného domu. Dům je již zkolaudován a v SJM. Nyní pobírám rodičovský příspěvek a nemám kde uplatnit odečet úroků z daní, proto bych je chtěla uplatnit v manželově danovém přiznání. Jak máme postupovat? Co je potřeba k vyučtování dodat. Děkuji

danění více příjmů

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO(neplátce DPH) na základě svého ŽL působí jako delegát v Řecku. Příjmy měsíčně fakturuje a uplatňuje výdaje paušálem 60%. Kromě těchto příjmů má na základě mandátní smlouvy s řeckou cestovní kanceláří příjmy - provize z prodaných výletů přímo v Řecku. Do r. 2009 byla z těchto příjmů srážena daň při úhradě od řecké cestovní kanceláře. Od r.2010 není srážena daň a delegát-český rezident obdrží celou částku. Jak postupovat při podání přiznání k DPFO za r.2010? Je možné také k této částce uplatnit výdaje paušálem ve výši 60% jako u příjmů ze zdroje v ČR? Děkuji za odpověď.

Vrácení přeplatku na dani z příjmů

Dobrý den. Od listopadu 2008 do dubna 2009 jsem pracovala na smlouvu na dobu určitou. (V této době jsem již pobírala starobní důchod.) Ze mzdy mě byla strhávaná daň sociální a zdravotní. Dotaz: Mám nárok na vrácení odvedené daně, nebo ev. přeplatku na dani, a jakým způsobem mám postupovat. Děkuji Milena

daňová povinnost

Jsem důchodce a zdědil jsem pole po rodičích. Tyto pole jsem pronajal zemědělskému družstvu, které mi za to platí cca 14.000Kč ročně. Dále vlastním akcie ze kterých mi plyne každoročně cca 3.000Kč. Jsem povinen z těchto příjmů platit nějaké daně? Děkuji za odpověd. Jaroslav Vokoun

časové rozlišení

prosim jak se postupuje, pokud se chybne cas. nerozlisti trzba a zdani se az o rok pozdji nez mela byt spravne. v tom predchozim roce se nam asi dopocita dan + úroky a v tom co jsme chybne zdanili se nejak da resit ? nebo se k tomu neprihlizi ? dekuji za odpověd

kapesné

Dobrý den, představenstvo družstva se dohodlo o výplatě kapesného ke stravnému svým zaměstnancům při služebních zahraničních cestách, jak je to daňově, lze i toto kapesné dát firmě do nákladů, nebo jaká výše ? Děkuji Svobodová

daňové náklady

Může si OSVČ uplatnit výdaje za poštovné (22,- Kč složenka) a za jízdné (autem, MHD) na poštu k zaplacení zákonem stanovených poplatků(sociální a zdravotní pojištění)?

daňová povinnost

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se daní obchody uskutečněné prostřednictvím fyzické osoby ve forexu? Uvítám odkaz na nějaký příklad, ukázku, literaturu. Děkuji.

povinnost registrace

Dobry den, potreboval by som poradit: som zivnostnik registrovany na zivnostenskom urade v CR, nie som platca DPH, budem fakturovat pre firmu sidliacu vo Velkej Britanii, ktora je tam registrovana ako platca DPH (VAT registered", ma VAT certificate). Jedna sa o spracovanie dat. Musim sa prihlasit v CR ako platca DPH a fakturovat s DPH (v tom pripade - mozem si uplatnovat naklady percentom s prijmov ?) Vopred dakujem. Pekny den.

sleva na dani

Existuje nějaké daňové zvýhodnění pro studenty starší 28 let? Jsem zaměstnaná a zvyšuji si kvalifikaci studiem na VŠ - magisterské kombinované studium (každý druhý pátek a sobota). Děkuji za odpověď. MR

daňová povinnost

Dobrý den, pracuji pro Slovenskou firmu, která mi posílá každý měsíc 1 000 Kč za překlady do českého jazyka, pracuji tedy doma, mám to jako brigádu, jsem studentka..z té částky 1 000 Kč mi ta firma nestrhává žádnou daň, protože u nich prý pokud roční částka nepřesáhne 27 000 Sk, tak se žádná daň nestrhává, nemám ale já pak v ČR tu daň dodatečně nějak odvést? nebo si ty peníze můžu nechat nezdaněné, tedy 12 000 Kč za rok? A pokud nemusim nic odvádět, kolik mi můžou max poslat za rok, abych nemusela nic platit na daních. Děkuji za odpověď.

nájemné za byt

Dobrý den. Zaměstnanec - Slovak ( trvalý pobyt v Bratislavě) má v pracovní smlouvě na dobu neurčitou uvedeno, že mu naše organizace bude platit nájemné za byt v Praze k přechodnému ubytování. Zák. 586/1992 Sb. § 24 odst.2 písm.j) bod 5 a § 6 odst. 9 písm. j). Tento zaměstnanec požádal po 5 letech pobytu v ČR o trvalý pobyt v ČR (v Praze ). Zároveň jeho trvalý pobyt v Bratislavě nadále trvá. Jsou po povolení k trvalému pobytu v ČR pro nás tyto náklady na nájemné za byt v Praze vyplývající z pracovní smlouvy a) daňově uznatelné b) daňově neuznatelné Děkuji za odpověď Rosinová

oblek do nákladů

OSVč - obchodní zástupce - může si dát do nákladů oblečení a boty? Děkuji za odpověď.

krácení odpočtu

Dobrý den,jsem OSVČ (DE,plátce DPH). Chci pořídit do obchodního majetku firmy auto, které budu zároveň částečně používat i pro soukromé účely. Jakým způsobem musím krátit odpočet DPH na vstupu? Za odpověď předem děkuji.

převod auta

OSVČ ukončila činnost k31.7.2010 a založila s.r.o. Ve svém účetnictví měla pořízen os.automobil, který uhradila z části v hotovsti a z části na úvěr. Úvěr byl převeden na s.r.o a na zůstatkovou cenu automobilu byla vystavena faktura pro s.r.o. Jak účtovat o zbytku úvěru, úroku a pojištění u obou jednotek? Děkuji Tekos