FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
| odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat, kde, jak a kdy je nutné se přihlásit k silniční dani. Děkuji za odpověď Klementová
Dobrý den. V minulém roce jsem účtovala výdaje paušální částkou 60%, předpokládám, že tak to bude i za r.2010. Vládní návrh nyní prý chce snížit výši paušálů opět na 40% (mimochodem to přinutí spoustu drobných živnostníků znovu vést podrobné účetnictví!). Chápu to správně tak,že pokud by mělo toto snížení platit už pro rok 2011,musel by návrh být schválen do 31.12.2010 ? Anebo je možné zákon schválit třeba v polovině roku 2011 s účiností se zpětnou platností? A ještě s tím související dotaz- z faktury vystavené v prosinci 2010, ale zaplacené až v lednu odvedu já hned DPH (do 25.1.2011), do účetnictí ale příjem započítám až za rok 2011. Je to správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, tohoto roku jsem zakoupil motocykl staršího data výroby.R.V. 1959. Po cca 3 měsících jsem motocykl prodal se ztrátou za méně peněz. Motocykl byl hlášený na D.I. s platnýcm technickýcm průkazem. S kupujícícm jsem neuzavíral žádnou smlouvu. Je nutné podat daňové přiznání,pokud mi nevznikl žádný zisk?
Děkujeme za odpověď ohledně nákladů na psa v objektu. Doklad o darování je vystaven na naši firmu. Nemáme ho zařazeného ve velkém HIM, ale pouze v ruční operativní evidenci DKP- karta DKP a jeho náklady sledujeme v účetn. na kalkulační skupině. Postačí toto pro uznání nákladů, nebo musíme zařadit do HIM s nulovou PC? Děkujeme ještě jednou.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s mýtem, zda je zdanitelné nebo ne? Děkuji
Dobrý den,chtěla bych požádat o radu,ukončili jsme pracovní poměr se zaměstnacem,výpověď byla dohodou,ale zaměstnanec hrubě porušil pracovní kázeň a teď po nás žádá, abychom mu dali doklady o vyplacených dietách za poslední tři roky. Chci se zeptat, zda jsme povini mu tyto doklady dát.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, plánuji založit americkou společnost LLC. Chci se zeptat na pár otázek, které se týkají této společnosti. Vím, že podmínky LLC se v různých amerických státech liší. Příklad - Koupím jako společnost LLC( se zaměřením na dovoz automobilů do ČR) automobil v Německu (daň na automobil v Německu 20%) a během několika dní ho prodám v ČR za xxx xxx korun. Vrátí mi tuto daň (myslím tím 20%). Chci se zeptat jestli je toto možné?? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat, když chci přijmout důchodkyni do své provozovny, a to pouze na dohodu o provedení práce, jak je to v tomto případě s placením daně, sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji Ondrová
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda může fyz. osoba, která má čtyřkolku v majetku používat na ni měsíční paušál 5.000,- Kč. V techn. průkazu je zapsána jako prac. stroj? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na sazbu DPH u stavby RD pro rok 2011. Letošní rok 2010 je snížená sazba 10 %, nicméně zaslechl jsem, že od roku 2011 by se měla zvednout na 20 %. Kvůli nějaké končící výjimce z EU, či něco podobného. Jsme ve výstavbě RD, tak bych rád věděl, jak se nám to promítne do ceny domu. Děkuji za odpověď, Hýbl
Dobrý den,jak je to se slevou na dani(2070)? Dne 1.11.2010 jsem byl zaměstnán ještě u bývalého zaměstnavatele (vybíral dovolenou) a od 2.11.2010 u nového zaměstnavatele. Teď jsem zjistil,že současný zaměstnavatel mi z hrubé mzdy neodečetl slevu na dani(2070kč) s tím,že tu slevu určitě uplatnil bývalý zaměstnavatel. Ale jak může odečíst slevu na dani-2070kč z částky,která je menší 700kč?Dorovná se to při daňovém vyrovnání? Nebo jak to je?Děkuji za odpověď
Dodatečné přiznání k dani z příjmů fyzických osob Dobrý den, za rok 2008 jsem nepodal žádné daňové přiznání. Za rok 2009 ano. Nyní jsem však našel potvrzení svého tehdejšího zaměstnavatele za zdaňovací období 2008 o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. Podle tohoto potvrzení byla Skutečná sražená záloha na daň z příjmu 8 010 Kč. Mohu v této době podat dodatečné daňové přiznání (a získat tak zpět tyto peníze), i když jsem za rok 2008 žádné daňové přiznání nepodal? A co mám napsat jako důvod dodatečného podání? Stačí uvést, že jsem našel Potvrzení, které jsem považoval za ztracené? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dostali jsme do našeho s.r.o. bývalého služebního psa-vlčáka od Policie. bez úplaty. Je o tom sepsán protokol. Tento pes je po skončení pracovní doby volně po areálu za účelem ostrahy objektu. Nakupujeme pro něj potravu a také zajišťujeme lékařské prohlídky. Máme nárok na daňové náklady? Musí být nějaká smlouva, že s ním někdo chodí, nebo podobně?
dobrý den. dotaz k silniční dani. Prodali jsme auto dne 30.9.2010, (bylo v OM s.r.o.), platili jsme SD.Budu platit za tento měsíc ještě silniční daň? Dále jsme koupili nové auto dne 18.9.2010. Budu za tento měsíc již platit silniční daň? Prosím odpověď na obě otázky.děkuji.
Dobry den, pokud sef - zamestnanec jede do jineho mesta na jednani kde prespi. Ubytovani si zaplati firemni kartou. Jinak nic vic nenarokuje, diety nechce.Je treba k platbe na bance za ubytovni mit vystaveny cestak ? Nebo staci pouze ubytovani zauctovat na 518 a staci kniha jizd k tomu ?
Dobrý den, mám stručný dotaz. Vstupuje daň z pevných paliv (a ekologické daně všeobecně)do základu pro výpočet DPH? Jaký bude postup při výpočtu? Děkuji
Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba a zvažuji založit s.r.o. Chtěla bych se tedy zeptat, jaké změny mě budou čekat. 1) Co se týká mé osoby, pravděpodobně pozastavím své ŽL a nechám se zaměstnat ve společnosti. Druh činnosti v pracovní smlouvě si tedy můžu zvolit sám? Musím se tedy odhlásit na OSSZ a zdravotní pojišťovně a na finanční úřad také musím nahlásit ukončení? 2) Co s autem, které mám v podnikání, tedy přihlášené k silniční dani? Jak postupovat v tomto případě? Jakým způsobem ho převést na s.r.o.? 3) Jako právnická osoba budu ze svého zisku platit daň, a platí se také sociální poj. a zdravotní poj.? Musím tedy i na tyto instituce podávat přehledy? Nebo se toto týká pouze fyzických osob? 4) S tím tedy souvisí i otázka, zda se jako právnická osoba musím přihlásit kromě finančního úřadu ( k dani z příjmu PO) i na sociální a zdravotní poj.? 5) A jakým způsobem řešit své pohledávky a závazky, když k 31.12 ukončím činnost a od 1.1 budu již vystupovat jako právnická osoba? Děkuji za odpověď Ondrová 4)
Dobrý den. V letošním roce jsme konsolidovali hypoteční úvěr s půjčkou poskytnutou od príbuzného na rekonstrukci bytu. O výši půjčky byla navýšená hypotéka, tato částka byla následně vyčerpaná na náš běžný účet. Můžu si i nadále uplatňovat úroky z hypotečního úvěru jako odečitatelnú položku při dani z příjmu. Děkuji
Dobrý den, v tomto roce jsem měla dvě brigády na Dohodu o prac. činnosti, v jedné z nich jsem podepsala prohlášení, ale druhou mi výdělek (do 5 tis. měsíčně) zdaňovaly srážkou u zdroje. Chtěla bych vědět jestli můžu podat daň. přiznání, aby mi byly vráceny přeplatky a co všechno k tomu potřebuji. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem OSVČ a ke své práci potřebuji fotoaparát. Pokud cena přístroje překročí částku 40 000,- Kč, můžu si ji dát do nákladů v jednom roce? Pokud ne, do které odpisové skupiny tento přístroj patří a jak dlouho ho musím odepisovat? Díky