FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Nerezident a sleva na manželku

Dobrý den, Prosím o radu, zda zaměstnanec-cizinec se 3 zemi muže uplatnit slevu na nepracující manželku která je také cizinka a není evidovaná na úřadu práce ČR?

Maturita v září a daňové zvýhodnění

Dobrý den, měla bych dotaz, za kolik měsíců si mohu v daních odepsat slevu na syna. Syn ukončil střední školu maturitou, kterou udělal až v podzimním termínu v září a hned 25.září nastoupil do zaměstnání. Musím k daňovému přiznání přidat nějaké potvrzení? Děkuji

Daňové slevy v první výplatě

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli mám po nástupu do zaměstnání po RD nárok hned v první výplatě na daňovou slevu 2070,- a slevu na děti? Děkuji

Příjmový limit pro slevu na manželku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda manžel při hrubé mzdě 14.500Kč, kde uplatňuje měsíčně slevu na tři děti, může v celoročním zúčtování daní uplatnit slevu na vyživovanou manželku v celkové výši 24.840Kč? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Příjmy osvobozené od daně

Dobrý den, pokud jsem osvobozena od daně z příjmu při prodeji nemovitosti (bydliště déle než 5 let), musím stejně podávat daňové přiznání (s nulou), nebo se v těchto případech daňové přiznání vůbec nepodává? Děkuji, hezký den. M

Vrácení daně z DPP

Dobrý den. V minulém roce (2016)jsem ledna do června pracoval u jednoho zaměstnavatele jako student na DPP a mé měsíční příjmy se pohybovaly od čtyř do osmi tisíc korun. V prosinci jsem podepsal DPP u druhého zaměstnavatele a vydělal si krásných sedm set korun. Ani u jednoho z nich jsem nepodepisoval růžové prohlášení. Mám tak nárok na vrácení nějakých slev, záloh nebo něčeho podobného? A co pro to musím případně udělat? Děkuji. S pozdravem

Školkovné jako daňová sleva

Dobrý den, jsem na RD s mladším synem.Starší syn navštěvuje MŠ předškolního věku. Paní účetní mi dala doklad ke zdanění skolkovneho.Ptám se,mám s tím zajít na sociální úřad aby mi skolkovne propratili,když syn nemá v RL uvedeného otce? Děkuji za odpověď

Zaměstnanec s příjmy z podnikání

Dobrý den, v roce 2016 jsem měl souběh zaměstnání s drobným podnikáním. V rámci podnikatelské činnosti jsem měl ale minimální příjmy cca 5 000,- za rok a po odečtení výdajů bych měl stejně 0 základ daně. Vzhledem k tomu že zálohy na daň za mě odváděl zaměstnavatel a žádné další povinnosti mi nevznikly je nutné i při takto malém příjmu z podnikatelské činnosti provádět přiznání daně sám? Někde jsem se dočetl že jsou zde limity od kterých je tato povinnost ale lišily se v letech a pro rok 2016 jsem nikde nic nenašel. Děkuji za odpověď

Dálkové studium a sleva na studenta

Dobry den, chci se zeptat na dotas ohledne dani. Pracuju jako ucitelka Ms, mam smlouvu na HPP, a zaroven studuju kombinovanou formou studia na statni Vs. Studium jsem musela prodluzovat, proto musim platit kazdy semestr 18 000Kc. Zajima mne jestli si tenhle poplatek muzu odecist z dani, nebo ne. Mam vubec jako student komb.studia na Vs vubec nejake danove vyhody? dekuju za odpoved

Svatba během roku a sleva na manželku

Dobrý den, prosím o Vaši radu. Celý rok 2016 jsem byla na rodičovské dovolené. V září 2016 jsem se provdala. Žádám svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně za celý rok (jako příjem jsem měla pouze rodičovský příspevěk). Může si současně manžel odečíst slevu za manželku u svého zaměstnavatele (v měsících říjen-prosinec)? Děkuji

Příjmy manželky na dohodu a sleva na manželku

Dobrý den, manželka je na rodičovské dovolené a pracuje na dohodotu,kde vydělek nebyl vyšší jak 10 tisic měsíčně a byla odváděna srážkova daň.Máme nárok na uplatnění slevy na manželku když byl překročen limit 68 tisic při práci na dohodu?Děkuji za odpověď.

Daňové zvýhodnění a daňový bonus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daňové zvýhodnění na děti. V loňském roce jsem byla na rodičovské dovolené, nikde jsem nepracovala a tak si daňové zvýhodnění uplatňovala mamka. Od 1.11. jsem nastoupila do práce, mamka zrušila daňové zvýhodnění na děti a mám je sama na sebe. Problém je to, že mi paní účetní neudělá daňové přiznání, jelikož jsem si v červnu zřídila živnost. Nevím jak to mám udělat s daňovým zvýhodněním na děti v daňovém přiznání za loňský rok. Mohu si uplatnit celou výši slevy na děti či jen poměrnou část? Děkuji moc

Daňová sleva na poplatníka

Dobrý den, můžete mi prosím poradit. Nastoupila k nám zaměstnankyně 1.9.2016 , která byla žena v domácnosti (nepobírala rodičovský příspěvek, protože si neprodloužila původně stanovenou dobu, která byla 2 roky rodičovské dovolené, ale stát za ni platil sociální a zdravotní odvody. Mohu ji udělat DPFO za zaměstnavatele? A má nárok na slevu na poplatníka (2.070 Kč) za celý rok? Děkuji Hedvika

Odepsané auto a daň z příjmu

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale ptal jsem se ještě zda musím příjem zdanit dle § 7 nebo mohu dle § 10, když jsem auto vyřadil z majetku před prodejem.

Prodej auta a daň z příjmu

Dobrý den, 7.4.2016 jsem prodal firemní auto, které bylo již od roku 2008 odepsané.Nejsem plátce DPH. Musím příjem zdanit a pokud ano tak dle § 7 nebo § 10? Děkuji za odpověď.

Dva příjmy a daň z příjmu

Dobrý den, od 2.1.2017 jsem u druhého zaměstnavatele podepsala DPP ke své stávající smlouvě na HPP. Chtěla bych se zeptat jak v tomto případě musím postupovat ohledně daní? Růžové prohlášení mám podepsané ve společnosti, kde jsem na hpp. Práci u druhého zaměstnavatele (DPP) budu vykonávat pouze do konce února 2017 a měsíční výdělek by neměl převýšit částku 10 000 Kč. Druhý zaměstnavatel mi tedy z výdělku strhne 15%. Musím poté ještě něco splnit? Předem velice děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne

Kapitálový příjem důchodce

Dobrý den, prosím Vás, pokud mám babička (již důchodce), pobírá jen starobní důchod, peníze v investičním fondu a odtud ji plnou výnosy (zhodnocení 2 %) za minulý rok to bylo kolem 13 000,- má tedy povinnost podat daňové přiznání a do jaké kolonky se toto uvádí? Děkuji Vám. S pozdravem

Potvrzení o přiznání důchodu

Dobrý den.Do 31.12.2016 jsem pobírala invalidní důchod 1. st a pracovala na zkrácený 4 hodinový úvazek. Od 1.1.2017 přecházím do starobního důchodu a pokračuji v předešlé práci. Nyní k mému dotazu: zaměstnavatel po mě vyžaduje rozhodnutí o výměře starobního důchodu, nevím k čemu jej potřebuje, když starobní důchod v daňovém přiznání není nijak zohledněn. Musím mu jej tedy vydat? Děkuji za odpověď.

Daňové přiznání invalidního důchodce

Dobrý den, mám invalidní důchod 3 stupně (12000,-Kč). Současně nově pronajímám byt, čistý nájem je 4000,- Kč měsíčně. Musím podávat daňové přiznání? A jak se to dělá? A kolik asi zaplatím? Velice děkuji

Základ daně při prodeji nemovitosti

Dobrý den. v roce 2016 mi otec daroval pozemek. v témže roce jsem pozemek prodala. Vím že si musím podat daňové přiznání ale bylo mi řečeno, že si mohu od částky odečíst hodnotu pozemku z data darování? je to tak? Na hodnotu pozemku si musím nechat udělat odhad? Pokud ano odhad bude z ceny úřední nebo tržní? Díky za radu V.