FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den. nakoupili jsme v zemi mimo EU materiál, ze kterého zahraniční partner ze země mimo EU udělá pro nás vzorky zboží. Jak zaúčtovat nákup materiálu v zemi mimo EU, když nebyl dovezen do Česka, ale rovnou zůstal v zahraničí? děkuji.
Dobrý den. Zaměstnavatel zakoupil v řetězci TESKO pro zaměstnance k vánocům dárkovou poukázku na zboží v hodnotě 2000 Kč. Posoudili jsme to jako nepeněžní dar, a protože zaměstnanci nic jiného za celý rok nedostali, postupujeme podle § 6 odst.9 g - pro zaměstnance do 2000 Kč za rok osvobozeno od daně a pojistného. Je tato poukázka opravdu posuzována jako nepeněžní příjem? Setkala jsem se s názorem, že poukázka = cenina = účtováno na účt.skupině 21= tudíž to jsou peníze. Děkuji za odpověď Rosinová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro naší rodinu lepší nechat si udělat daňové přiznání od zaměstnavatele, nebo ho mám udělat já, jako doposud každý rok. Posledních šest let jsem byla na rodičovské dovolené a daňové přiznání jsem děla svému muži já, vzhledem k tomu, že jsem byla bez příjmů, uplatňovala jsem mu slevu na vyživovanou manželku. Tento rok jsem do dubna 2010 pobírala rodičovský příspěvek, pak jsem byla vedená na úřadu práce a od září jsem nastoupila do zaměstnání. Nejsem si jistá, zda je lepší udělat si daňové přiznání sama (sobě i muži - uplatňuje se ještě slevu ne děti a úroky), nebo mám věřit našim zaměstnavatelům. Je v tom nějaký rozdíl? Kdo dělá přiznání? Nemůžeme na tom být nějak bití? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat jestli musim platit dan z pronajmu bytu kdyz na tento byt mam hypoteku a celkove naklady na byt jsou 13.500 i s hypotekou a ja chci byt pronajimat za 8000 Kc. Mohu hypoteku započítat do nákladů za byt ?? Dekuji
Dobrý den, mám otaz ohledně daně z příjmu FO. Od počátku roku 2008 jsem vlastníkem bytu a spoluvlastníkem nebytové jednotky v bytovém domě, kde je založeno SVJ. V tomto domě mám trvalé bydliště. Celý dům kupovalo bytové družstvo za cenu určenou znaleckým posudkem, jako celek v privatizaci. V současné době prodáváme nebytovou jednotku tj. každý vlastník prodává svůj podíl na nebytové jednotce. Můj dotaz zní, zda jsem povinna z prodeje nebytové jednotky zaplatit daň z příjmu FO? Pokud ano, jak se v tomto případě určí cena za kterou se nebytová jednotka koupila resp. za jakou cenu kdo "koupil" svůj podíl na nebytové jednotce, když dům se kupoval jako celek a každý z družstevníků zaplatil podíl o velikosti jeho bytu a poté se byty z družstva "převáděly" na jednotlivé nyní již vlastníky. Cena nebytové jednotky nebyla samostatně vyčíslena ani v původním znaleckém posudku, na jehož základě dům kupovalo bytové družstvo. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat, jaké podmínky musím splnit, abych si mohla za rok 2010 uplatnit v ročním zúčtovaní daní zaplacené úroky z hypotečního úvěru? Koupila jsem si s přítelem společně byt v březnu 2010, prozatím zde ani jeden nemáme trvalé bydliště. Ve výpisu z katastru nemovitostí jsme oba uvedeni. Děkuji za odpověď. P.Kudláčková
Dobrý den, jsem fyzická osoba,plátce DPH. V říjnu jsem měla příjem podle §10- z prodeje medu a česneku soukromým osobám. Musím z tohoto příjmu odvádět DPH za 4.čvrtletí? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně příspěvkové organizace. V roce 2009 vykázala ztrátu jak z hlavní tak i doplňkové činnosti. V roce 2010 vychází v obou činnostech zisk. Je možné i u příspěvkových organizací uplatnit odpočet daňové ztráty dle § 34 zákona o daních z příjmů?
Uvažuji o založení firmy v Anglii. Kde budu platit daně? Podnikala bych na území ČR. Děkuji za odpověď
Dobrý den, laskavě prosím o radu, jako s. r. o. jsme vystavili fakturu na zahraniční společnost za služby v částce uvedené v CZK, úhrada nám však přišla na valutový účet v EUR, je toto účetně v pořádku? (na faktuře máme pro platbu uveden jak korunový účet v czk, tak valulový v eur). Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se informovala o formulářích a lhůtach, ve kterych musi obdarovaný přiznat nově získaný nemovitý majetek na příslušném finančním úřadě. Ukládá zákon určitou lhůtu od podpisu darovací smlouvy a přiznání majetku na finančním úřadě? Jaké formuláře je třeba vyplnit - postacuje pouze DP k dani z majetku a nem.majetku? Předem velice děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím o radu při odpisu a správném zaúčtování auta. Jsem FO,plátce DPH a mám koupené osobní auto na úvěr. Hodnota auta bez DPH je 186250,-Kč. Splátka nájmu hrazená předem byla 120000,-/tím, že jsem Škofinu za smluvní cenu prodal auto/. Myslím, že do odpisu dám auto v částce 186250,-Kč. Pokud to auto jsem Škofinu prodala za 120000,-Kč, tak to musí jít v daň přiznání do příjmu?
Dobrý den,FO používá auto k podnikání. V techničáku je uveden benzín, ale zároveň je tam uvedeno že je instalován plyn. Výdaje chce uplatňovat sazbou na km, může tuto sazbu spočítat na benzín? Díky
Dobrý den,FO chce podnikat nákup-prodej.Lze u této živnosti také odečítat náklady %?Rozhodnout se může až na konci roku? Díky
Zda při vystavování faktur mám k mýtu připočítat DPH. Děkuji
Dobrý den, bratr byl zaměstnán do 30.11.2010.Nyní je na pracovním úřadě. Od 10.1.2011 bude opětovně zaměstnán u jiné firmy. Kdo mu provede roční vyúčtování daně? A jak se na tomto vyúčtování projeví daň, která mu byla stržena při vyplacení 5ti měsíčního odstupného. Děkuji. Hrubá
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si může podnikatel, který vede daňovou evidenci a přerušil (ukončil) podnikání k datu 30.11.2010 uplatnit do přiznání k dani z příjmů i výdaje, které budou zaplaceny až v době, kdy už je přerušené podnikání. Jedná se mi například o vyúčtování elektřiny za objekt, který sloužil k podnikání. Jednalo by se ale o vyúčtování, které by se vztahovalo k době podnikání tedy platba elektřiny spotřebované do 30.11.2010. V případě, že by tato faktura na vyúčtování elektřiny přišla až v prosinci 2010 a byla také zaplacena, je možné si toto uplatnit jako daňově účinný výdaj v přiznání k DZPFO za rok 2010, i přesto, že to bylo zaplaceno až v době, kdy už podnikatel nepodnikal? A jak by to bylo v případě, že by faktura přišla např. až v lednu 2011 a v lednu 2011 byla také uhrazena. Děkuji za odpověď Štěpánka Hladíková.
Dobrý den, v jakých případech není při prodeji orné půdy, která je v územním plánu a v katastru vedená jako orná půda potřeba odhad ? Je půda již oceněna podle bonity a jsou jnformace na internetu ? Pokud ano, lze při prodeji pak vycházet z prodejní ceny a pokud bude vyšší než publikovaná, platit daň z převodu z vyšší ceny ? Nebo musím mít v každém případě odhad ?
Dobrý den, ukončila jsem po třech měsících podnikání (oděvy) a co jsem neudala tak jsem rozdala známím nebo ještě něco mám doma a za pár korun to prodávám na internetu. Jedná se o stovkové položky. V únoru budu přiznávat daň z příjmů (účetnictví mě dělá kamarádka)a prý po mě budou chtít i nějaký stav zásob. Tak nevím co tam mám napsat, že jsem to vetšinu zboží věnovala?
Dobrý den, prosím Vás potřebuji se zeptat: Podnikatel, FO, plátce DPH, si v roce 2010 koupil automobil do podnikání a ještě asi za měsíc dokoupil různé doplňky k autu v celkové částce 37 000,- Kč. Mohu tyto doplňky zahrnout jednorázově do režie nebo musím cenu za ně přičíst k ceně auta a udělat odpisy z ceny auta + doplňků, budu uplatňovat mimořádné odpisy. mockrát děkuji za odpověď. Zemanová