FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, naše firma si pořídila na ostrahu majetku hlídacího psa, jde tohoto pejska nějak zařadit do firmy, aby se všechny náklady spojené s pejskem, jako například krmivo, veterinární prohlídky atd. mohly dát do nákladů (prosím podle jakého zákona, či vyhlášky, abych to mohla vyhledat, abch měla nějaké podklady pro případnou kontrolu. Děkuji Svobodová
Dobrý den, právnická osoba zprostředkovává prodej strojního zařízení zahraničním firmám do tuzemska za provizi (nikomu nic nefakturuje, pouze dostává provizi od zahraničního klienta na základě smlouvy po dodání stroje). Zajímalo by mě, jestli je tento příjem předmětem daně z přidané hodnoty a jestli se musí firma zaregistrovat jako plátce DPH. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský
Dobrý den, prosím chtěl jsem se zeptat. Uvažujeme o směně novostavby domu za dům, které jsou ve stejné hodnotě a to mezi f.o. neplátcem a p.o.jakožto developer plátcem dph. Vztahoval by se na toto nutný odvod dph? Děkuji
Dobrý den. Potřeboval bych následující radu. K 31.12. končí můj zaměstnanecký poměr výpovědí ze strany zaměstnavatele, tedy i s odstupným. Od ledna mám podepsanou u jiného zaměstnavatele smlouvu na DPP (tedy na 150hod.), která je osvobozená od odvodů na zdravotním a sociálním pojištění. Od února potom nastupuji na nový zaměstnanecký poměr k dalšímu (ještě jinému) zaměstnavateli. Můj dotaz zní: Musím za leden platit zdravotní a sociální pojištění, zvlášť pokud budu pracovat na DPP které je od tohoto osvobozeno? Pokud ano, v jaké výši, komu a jak mám toto uhradit? Lze úhradu požadovat po "lednovém" zaměstnavateli u kterého mám podepsanou DPP? (případně jak jej mohu donutit). Nebo měl by úhradu platit někdo jiný? (např. stávající zaměstnavatel, úřad práce, apod.). Poraďte prosím. Děkuji. Zednek
Dobrý den, prosím o inf. ohledně daně z příjmu. Prodali jsme dům a máme inf., že osvobozením je prý uznáváno to, pokud použijete prostředky na zajištění bytových potřeb. Do jakého termínu by se to mělo zakoupit? Zakoupili jsme cca. půl roku před prodejem domu pozemek (ten by jsme si také mohli uplatnit jako náklad na byt.potřebu?) na kterém jsme začali stavět domek hned po jeho prodeji a k tomu máme na prodaný dům určité prokazatelné náklady. Chtěl jsem se zeptat, do jakého termínu po prodeji se dají uplatnit náklady na pořízení a zda je možné uplatnit i nákup před prodejem a pokud by jsme toto všechno sečetli - nákup pozemku, náklady na výstavbu nového domu a nějaké náklady na pořízení toho starého a částka by nebyla rovnoměrná, tak by jsme ze zbytku museli tuto částku zdanit? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně povinnosti podat souhrnné hlášení. Jsme plátci DPH a poskytli jsem dodávky a montážní práce související s zprovozněním výrobní /montážní/ haly, která se nachází na Slovensku. Služby jsme fakturovali české firmě, která má přidělené slovenské DIČ. Fakturaci služeb jsme provedli bez DPH. Máme povinnost spolu s priznanim DPH podat i souhrnné hlášení nebo nám tato povinnost nevzniká (zvláštní pravidla při stanovení místa plnění u nemovitostí)?
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda si může manžel uplatnit odpočet položky na manželku ve výši 24 840 Kč pokud jsem druhým rokem doma s miminkem a pobírám rodičovský příspěvek ve výši 7600 měsíčně od státu. Moc děkuji za info Burešová
Dobrý den, mám následující dotaz ohledně účtování. Německá firma poskytla nájemci čerpací stanice terminál na prodej německého mýta. Za zprostředkování prodeje mýta nájemce ČS fakturuje 1x měsíčně provizi – fixní a dle obratů. Prodeje mýta provádí nájemce ČS jménem a na účet německého prodejce mýta. Veškeré tržby za tyto prodeje inkasuje nájemce od zákazníků v korunách či eurech a mýtní společnost si každý den tyto tržby stahuje z nájemcova bankovního účtu. Nájemce si zřídil nový korunový účet pouze pro tuto činnost. Platby i inkasa probíhají jak v korunách tak eurech. Nájemce na účet každý den ( každý druhý den ) odvádí tržby ( jak koruny , tak eura, která banka nejdříve přepočte a vloží v korunách ) a německá firma si každý den tržby strhává inkasem ( opět jak v korunách tak i eurech ). Dotazy - jak účtovat vklady a inkasa – jedná se pouze o „přefakturaci“ – peníze nijak neovlivňují hospodaření nájemce – náklady, výnosy - jak účtovat vklady nájemce v eurech – kurz nižší než kurz ČNB – kurzová ztráta? - jak účtovat inkasa v eurech s ohledem na kurz - jak zvolit kurz – denní, měsíční? Potřebuji sledovat veškeré ztráty, které vznikají díky platbám v Eurech a následných přepočtech na Kč –rozdíl ( ztráta ) se bude přefakturovávat německé firmě. Děkuji za odpověd Petra Dočekalová
Dobrý den, platím úvěr, který je veden na otcovu smlouvu SS, chci se zeptat, zda si mohu odečíst úroky od základu daně pro vyúčtování daně z příjmu? Nebo to může uplatnit pouze otec? Je to úvěr na řešení mých bytových potřeb, ne otcových. Pak mám ještě MÚ, který je veden na mě, tam si lze úroky odečíst? Děkuji Jana
Dobrý den, můj dotaz se týká silniční daně. Používám své soukromé auto pro podnikání. Ročně pracovně najezdím asi 35 tis km. Chtěl bych si to dát do výdajů, ale neplatil jsem silniční daň. Je možné silniční daň zaplatit zpětně (že bych teď zaplatil za celý tento rok) Vzhledem k tomu, kolik najedu by se mi to asi vyplatilo, i kdyby to bylo možné s nějakým penále. Díky za Odpověď MR
Žena je zaměstnaná a zároveň OSVČ, plánuje otěhotnět. Chce si platit dobrovolně zálohy na nemocenské pojištění, aby jí případně šly nemocenské dávky jak ze zaměstnání, tak z podnikání. V r.2010 si nemusela platit soc. poj. z důvodu, že podnikání měla jako hlavní zdroj příjmu, chápu správně fakt, že od nového roku, pokud si nadále bude platit dobrovolně nemocenské pojištění, bude si muset zároveň platit i minimální soc. poj. a její podnikání tak bude jako hlavní činnost (i když to má orajově při zaměstnání)? Na OSSZ mi říkali, že se nemocenská počítá za posledních 12 měsíců průměrem z toho, co si člověk zaplatí, je možné platit si např. do listopadu menší částky a pak dát např. v prosinci jednorázově vyšší částku? Nebo se to po novém roce bude odvíjet od výše záloh na důchodové poj.? Předem velice děkuji za vysvětlení.
Podnikatel FO, plátce DPH si koupil ojetý Ford Transit kategorie N1 (nákladní automobil) za celkovou cenu 500.000Kč od plátce DPH na základě vystavené faktury. Částku 250.000Kč zaplatil hotově a na zbytek uzavřel podnikatel úvěr od FCE Credit s.r.o. Z přijaté faktury za auto jsem uplatnila nárok na odpočet DPH (snad je to v pořádku) a z pohledu daně z příjmů mám dotaz, jak zaúčtovat úhradu za auto a případně stanovit celkovou cenu pro odpisování hmotného majetku, podotýkám, že v TP je podnikatel uveden jako vlastník. V úvěrové smlouvě jsou ve splátkovém kalendáři uvedeny následující položky: jistina 7.000Kč, služba: 2400Kč celkem: 9400Kč. není zde žádné DPH. Tzn., že cena auta se tímto navýší o službu...??? Jaký tedy bude odpis pro rok 2010? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, mohl by jste shrnout používání kurzů při nákupech v EU? Myslím tím, když nakupujeme zboží v EU, na faktuře je datum vystavení, datum dodání, splatnost. Z jakého dne máme použít kurz pro výpočet DPH a nákladů, jak v účetnictví, tak v daňové evidenci? Děkuji
Dobrý den, OSVČ která je plátecem DPH použije pro účely výpočtu daně z příjmu příjmy a výdaje částku s DPH nebo bez DPH? Počítám že stejný postup by byl i kdyby uplatňovala OSVČ výdaje procentem, tedy např. 60% z celkové částky daňových příjmů (ale příjmů včetně DPH nebo pouze ze základu daňě?). Děkuji za odpověď
Prosím, u příspěvkové organizace bylo možné z hrubých mezd 2% příděl do FKSP, došlo od 2011 ke změně na 1%, je to schváleno v nějaké novele?
Děkuji JUDr. Ditrichovi za odpověď a omlouvám se, že nejpodstatnější údaj jsem do dotazu nenapsala. Dodávám tedy, že předmětné poukázky ( viz dole uvedený dotaz ) zaměstnavatel poskytl ze zisku po zdanění. V tomto případě jsme tedy postupovali správně podle § 6 odst.9 g ? Děkuji za odpověď Rosinová Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den. Zaměstnavatel zakoupil v řetězci TESKO pro zaměstnance k vánocům dárkovou poukázku na zboží v hodnotě 2000 Kč. Posoudili jsme to jako nepeněžní dar, a protože zaměstnanci nic jiného za celý rok nedostali, postupujeme podle § 6 odst.9 g - pro zaměstnance do 2000 Kč za rok osvobozeno od daně a pojistného. Je tato poukázka opravdu posuzována jako nepeněžní příjem? Setkala jsem se s názorem, že poukázka = cenina = účtováno na účt.skupině 21= tudíž to jsou peníze. Děkuji za odpověď Rosinová Odpověď: Lituji, ale Vámi citované ustanovení se na tento případ nehodí a nepoužil bych jej. Postupoval bych obdobně, tedy, že se jedná o jinou formu mzdy se všemi důsledky, pokud tato odměna nebyla poskytnuta z FKPS nebo ze zisku firmy. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, jsem student VŠ a od 1.7.2010 pracuji na DPČ u jednoho zaměstnavatele, kde jsem však nepodával prohlášení o dani (tzv. růžovku), tento zaměstnavatel mi strhává daň z příjmu zálohou. V září jsem byl ještě na jedné brigádě (DPP), kde jsem prohlášení podal (protože ho po mě vyžadovali) a vydělal jsem si tam cca 500Kč. Od října pak souběžně se stávající DPČ pracuji na DPP u dalšího zaměstnavatele, kde si vydělám cca 2000Kč měsíčně (také bez prohlášení). Chtěl bych se zeptat, zda budu mít na konci roku nárok na vrácení záloh na daň, které mi strhává zaměstnavatel, u kterého pracuji na DPČ. Děkuji
Dobrý den, prosím o inf. ohledně daně z příjmu. Bydleli jsme v domě 2 roky od kolaudace, ale neměli jsme v domě trvalé bydliště, vstahuje se na nás ta 2 letá lhůta na osvobození daně z příjmu?
Dobrý den, prosím o informaci ohledně vlatnicví pozemku právnické osoby (právnickou osobu vlastníme) na kterém stavíme soukromě dům. Chtěli jsme se zeptat zda by to byl nějaký problém právní nebo daňový, pokud by jsme bydleli v soukromém domě na pozemku naší rodinné firmy? A nebo pokud by byl i dům p.o. a my tam současně bydleli a měli provozovnu nebo sídlo a v tomto by jsme si uplatnili vrácení dph (na stavební materiál a dodávku práce)? Děkujeme
Dobrý den, momentálně podnikám jako OSVČ a cca od nového roku se z důvodu překročení milionového ročního obratu stanu plátcem DPH. Už delší dobu uvažuji o koupi nového auta výhradně pro podnikání (pro soukromé účely mám ještě jedno, které nemám v podnikání zavedeno)..teď když se stanu plátcem DPH mi to přijde jako nejvýhodnější doba, když budu moct žádat o vrácení DPH. Můj dotaz zní: Byl by nějaký problém, pokud by mi třeba za půl roku zase obrat klesl a přestal bych být plátce DPH a dál využíval pro podnikání to auto? Nebo už bych nic z toho vráceného DPH nikam odvádět nemusel. Případně v jakých intervalech se může měnis stav PLÁTCE / NEPLÁTCE DPH. Díky moc za odpověď