FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, rad bych zacal provozovat cinnost v oboru Nakup/Prodej a SERVIS elektro.Jsem ale fyzicka osoba.. Musim si zazadat o ZL? V tom nakup prodej se jedna o zbozi z ciziny... Jakym zpusobem se resi treba dan a clo? Plati i zde limit 150 Euro jako plati ted? A jakym zpusobem vest ucetnictvi? Mohu si jako FO vest jen nejaky penezni denik a pak na konci roku udelat celkove vyuctovani a zaplatit dane pausalem? predpokladam ale ze na Nakup/prodej je jiny pausal nez na servis.A jak se plati socialni a zdravotni pojisteni? Jako FO by za me me uz mel toto platit zamestnavatel ne ?Asi by to mozna chtelo delsi rozhovor s nekym ze Zivnostenskeho uradu nebo s nejakym danovym poradcem..Ale co jsme koukal ta ksi uctuji i treba 400 kc za hodinu.. To neexistuje rada zdarma? I tady u vas me to stalo 15 kc :( Diky za pripadne odpovedi
Nově založená s.r.o. musí danit podvojným účetnictvím jakožto právnická osoba. Je to tak?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na metodu vynětí s výhradou progrese. Příbuzný je z Anglie, ale žije a pracuje v ČR (na částečný úvazek). V Anglii má peníze na účtu, ze kterých mu plyne úrok. Četla jsem, že úroky ze zahraničí se také mají podat v daňovém přiznání. Mám ale problém pochopit výše zmíněnou metodu. V Anglii je na daň z úroku rovná sazba 20%. Budu Vám velice vděčná za odpověd'.
Dobrý den,od 07/09 pobírám rodičovský příspěvek,jiný příjem nemám.Rodičovskou dovolenou mám plánovanou na dva roky,výše rodičovského příspěvku je tedy 11400Kč/měsíčně.Týká se manžela možnost odpisu z daně na manželku?Děkuji za odpověď Trnečková
Dobrý den, prodala jsem nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře a nyní musím zaplatit daň z převodu. RK si za své služby odečetla 4% z kupní ceny, což bylo 200.000,- Musím i tuto částku zahrnout do daňového přiznání nebo ji mohu odečíst? Vždyť tyto peníze jsem neobdržela, naopak se mi o ně snížila kupní cena a tak by je měla danit realitka jako svůj příjem, nebo se mýlím? Děkuji Vám za odpověď, hezký den. Jorga Šteflerová
Pracuji jako OSVČ a zároveň jako zastupitel dostávám odměnu cca 1500 měsíčně, má mi účetní tuto odměnu posílat celou a já si jí přiznám ve svém daňovém přizání, nebo mi to zdaní a já to ve svém účetníctví nebudu vůbec uvádět? Děkuji,MG
Společně se sestrou jsme se stali na základě rozhondutí o dědictví , vždy 1/2 vlastníky nemovitosti - dům a několik pozemků. Podaváme přiznání k dani z nemovitosti každý zvlášť za svoji polovinu? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pravda, že si manželka nemůže uplatnit slevu na manžela ve výši 24 840 Kč, když manžel po celý rok 2010 pouze podnikal jako OSVČ a vykázal ztrátu -20 000 Kč. Příjmy v daném roce byly např. 100 000 Kč a výdaje 120 000 Kč. Prý se příjmy manžela posuzují pouze podle příjmů bez odečtu výdajů. Přijde mi to pěkně nespravedlivé, protože manžel v podstatě neměl žádné příjmy, když vykázal ztrátu a já si na něj ani nemůžu uplatnit slevu. Pokud někdo podniká, tak je jasné, že příjmy může mít vysoké, ale neznamená to, že ty příjmy ve skutečnosti jsou jeho příjmem, který mu zůstane, má taky nějaké výdaje, které mu jeho tržby snižují, protože cena pořízeného zboží je vlastně i součástí tržeb, takže příjem by měl být až zisk a ne celá tržba. Děkuji za odpověď Hladíková
Dobrý den, jsem zaměstnanec, moje daňové přiznání zpracovává zaměstnavatel. Letos jsem začala pronajímat byt, který jsem koupila na úvěr a úvěr splácím. Ráda bych věděla, jak tyto skutečnosti zapracovat do daňového přiznání (splátky úvěru, zaplacené úroky, poplatky do fondu oprav, náklady na pronájem nemovitosti a odpisy na jedné straně, na straně druhé příjmy z pronájmu). Jak se vykazuje kauce? Musím si daňové přiznání zpracovat sama...? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně způsobu zdanění a vyplacení provize. Přítel pracoval pro jednu firmu na projektu a při realizaci projektu měl slíbenou provizi z prodejni ceny projektu. Bohužel práci neměl ošetřenu žádnou smlouvou. Nyní je v situaci, kdy firma mu nechce vyplatit provizi, na kterou má nárok, jako důvod uvádí, že nevědí, jak daňově tuto situaci ošetřit, protože provize vychází kolem 860000 Kč. Přítel nemá živnostenské oprávnění a pracuje v jiné firmě jako zaměstnanec. Navrhl jim uzavření dohody o provedení práce nebo příkazní smlouvy. Je možné tímto způsobem vyplacení provize (odměny) řešit a hrozilo by případně doměření sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji za odpověď
Dobrý den, dotaz ohledně DPH: česká firma, plátce DPH fakturuje reklamní služby do Německa - plátce DPH. Prosím jak postupovat, bude fakturovat s DPH, bez DPH, souhrnné hlášení, odkaz na paragrafy zákona. děkuji
Dobrý den. Pomáhala jsem známému, který je osvč se zakázkou. Tato práce trvala dva týdny a byla to jednorázová činnost. Vyděla jsem si 15000kč. Myslím, že z této částky nemusím odvádět daň, protože splńuje podmínky příležitostného výdělku. Jsem také osvč, ale na tuto práci nemám živnostenský list. Je potřeba sepsat nějakou smlouvu, aby si OSVČ, kterému jsem pomáhala mohl tuto částku 15000kč dát do nákladů. Děkuji za odpověď Anna.
Dobry den. Posilam podrobnosti ohledne meho dotazu. Jsem cely rok na materske dovolene behem roku jsem nepravidelne pomahala se spravou domu. Castka presahuje za rok 20 tis. korun. Muze mi majitel (fyz. osoba)vystavit na tuto cinnost doklad ? Nebo vice dokladu ? Dekuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na odpočet úroků z HÚ. V roce 2007 jsme s manželem koupili byt do SV. Úroky si odečítal manžel na konci roku. V letošním roce v polovině 07/2010, jsme ale byt pronajali. Proto bych se chtěla zeptat, jak to bude s úroky. Vím že po dobu nájmu si je mohu dávat jako daňové výdaje. Ale jak to bude s dobou před pronájmem a v měsíci, kdy jsme byt pronajali? Mohu si tyto úroky uplatnit jako odpočet snižující daň? Navíc jsme v tomto bytě měli trvalé bydliště do 09/2010. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den, mám dotaz ohledně provozu malé solární elektrárny. FO podnikající na ŽL v projekčním oboru, si na domě instalovala sol. panely a bude prodávat energii. V této chvíli vede daňovou evidenci. Dočetla jsem se, že od 1.1.2011 není nutný přechod na podvojné účetnictví, je to pravda? A jak postupovat, když ji byla udělena licence v září letošního roku ale prodej začne probíhat až od ledna 2011, je i tak nutný přechod na podvojné účetnictví. Neexistuje nějaká vyjímka. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v lednu, únoru a březnu jsme v DPH dodaňovali příspěvek na stravné zaměstnancům. Po novele ZDPH ze dne 29.4.2010 je možné žádat o vrácení thoto DPH za leden až březen dodatečným daňovým přiznáním z DPH. Musíme podat dodatečné přiznání za každý měsíc (leden, únor, březen) zvlášť? Nebo stačí jedno dodatečné přiznání v březnu, kde zahrneme všechny dohromady?
Dobrý den pane JUDr.Dytrich Včera jsem se dotázal na dovoz zboží z EU, zda musí OSVČ plátce daně na celnici. Děkuji za Váš odpověd' a chci se ještě zeptat jak to evidovat když to zboží (třeba brambory nebo cibule) je koupeno na tržnici od vice prodejců (rolníků) a běžně nevystavujou doklad.S pozdravem I.
Dobry den. Jsem na materske dovolene. Zacala jsem pomahat jako spravce domu. Muze mi majitel domu vystavit vydajovy doklad ? A ja si pak sama udelam danove priznani za rok 2010 ? Nemusim tento prijem resit na Vzp a socialce ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jaké jsou postupy pri dovozu zboží ze zemi EU osobou OSVČ, plátce daně v ČR. Zboží by přivezl sám s osobním autem. Musí na nějaké celníce? Děkuji za odpověd'.
Dobrý den,od minulého měsíce jsem zaměstnaná a při nástupu jsem podepsala přihlášení k dani a uvedla jsem,že chci uplatňovat slevu na jedno dítě.Teď jsem ale zjistila,že nemám ve výplatě ani základní slevu na daň a už vůbec ne slevu na dceru.Účetní se se mnou odmítla bavit,jen mi zdělila,že nedostala včas podklady a,že se mi to vrátí v ročním vyúčtování.Já jsem teď přišla o tři tisíce korun.Můžu se nějak bránit a nebo opravdu musím počkat na roční vyúčtování.Jsem samoživitelka a je to pro mě dost peněz.