FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz, zda je postupováno správně v následují situaci: Užívám za poplatek ("pronájem") část prodejního místa v obchodě - provozovatel zprostředkovává prodej mého zboží. Já mu oproti tomu vystavuji fakturu na mé zboží, které prodá. a) Je tento postup účetně - daňově v pořádku? b) A jak postupovat v situaci, kdy by byl v obchodě umístěn můj vlastní platební terminál? Lze k paragonům vystavených provozovatelem provádět bezhotovostní platbu kartou rovnou na můj účet a snížit o tyto platby fakturaci pronajímateli? Nebo jak jinak situaci s mým platebním term. řešit, aby to bylo správně? Velmi Vám děkuji za odpověď
Dobrý den, měl bych dotaz týkající se DPH u cestovních služeb. Zakládám cestovní agenturu, jež bude zprostředkovávat ubytování v zemích EU. nebude tedy prostedníkem tuzemských cestovních kanceláří. Podnikám jako OSVČ musí být pro tuto činnost plátcem DPH, když nakupuji ubytování v zahraničí? Pokud ano dočetl jsem se, že DPH u cestovních služeb funguje v jiném režimu než klasické DPH. Znamená to tedy, že v zahraničí platím cenu včetně místního DPH a v ČR platím DPH z rozdílu mezi nákupem a prodejem? Děkuji
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ohledně daní . Letos budu podávat prvně daně po celou dobu jsem vystavovala paragony o prodeji zboží peníze chodily na účet , nákup zboží jsem realizovala dobírkou . Příjmy i výdaje mám zdokumentované v tabulce excelu . Účet jsem rušila (nebyl podnikatelský ) nejsem plátce DPH a zapomněla jsem si vytisknout všechny výpisy . Moje otázka zní jestli je nutné tyto výpisy mít zaarchivované společně s daňovým přiznáním a pokud tak neučiním co se může stát nebo stane.. Děkuji za odpověď
Dobrý den,jedná se o sro,měsíční plátce DPH.Fakturuji službu/internetová reklama/,klientovi se sídlem v Austrálii,pro kterého tuto službu pouze zprostředkovávám.Místo plnění služby je v Evropě,jak ve státech EU tak i mimo.Od těchto klientů přijímám faktury za služby/reklama/.Potřebovala bych vědět,jak je to s DPH jak u uskutečněného tak přijatého plnění. Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, zaměstnavatel poskytuje svým zaměstnancům stravenky v hodnotě 55 Kč za 1 stravenku. 45% hodnoty (=25 Kč) hradí zaměstnanec srážkou ze mzdy, 55% hodnoty (=30 Kč) hradí zaměstnavatel. Dle zákona o daních z příjmů si může tuto výši (55%) zahrnout do daňově uznatelných nákladů. Bylo by možné tuto situaci zjednodušit tím, že by zaměstnavatel poskytoval svým zaměstnancům pouze 30 Kč stravenky a celou hodnotu zahrnul do daňově uznatelných nákladů? A zaměstnanec by již nic neplatil? Děkuji za odpověď
Dobrý den, musí se OSVČ (grafik) stát plátcem DPH v těchto případech? 1/ při nákupu fotografií a grafik z fotobanky se sídlem v USA (obdobně při nákupu software) 2/ při prodeji vlastních fotografií na fotobance se sídlem v USA Děkuji předem
Jsem OSVČ /kadeřnictví/, chtěla bych od ledna 2011 zaměstnat svojí sestru, která je v současnosti evidována na úřadu práce, na dohodu o provedení práce /úklid/, s tím, že jí budu vyplácet cca Kč 3500,-- měsíčně. Jaké povinosti z toho vyplývají pro mě, a jaké pro ni /odvod daně, ohlášení na příslušném úřadě/? . Děkuji za odpověď.
Dobrý den, lze pro podnikání používat počítač, který má operační systém windows7 home premium pokud bude mít office profesional? Nebo musí být i operační systém profesional? Podnikatel pro svou práci potřebuje hlavně outlook a pak jiný speciální program, který má koupený. Počítač nebude vkládat do podnikání, resp. uplatňuje výdaje procentem.
Dobrý den, mám takový hloupý dotaz, jako ostatně asi poslední dobou hodně lidí. V červenci 2010 - prosinec 2010 jsem na aukčním serveru aukro prodala pár věcí. Zhruba 180 věcí, celková částka z prodeje 110 000 Kč, z toho výdělek nějakých 50 000 Kč, a to přeháním, jelikož si ciframi nejsem úplně jistá. Neměla jsem ŽL jelikož šlo opravdu jen o pokus zda by něco takového šlo provozovat a zda by šlo tímto vydělat. Došla jsem k tomu že ne. Problémem je že bych tento příjm ráda zdanila, aby nediošlo k problémům a k případnému penále jen nevím jak. A tak prosím o radu co vše mám udělat pro to abych příjem správně zdanila a nedošlo k problémům. Některé věci z prodeje byly věci nepotřebné z domu. Ale některé byly koupeny na Ebay a prodány na Aukru. Bohužel skoro za stejnou cenu. Tímto Vás moc prosím o radu. Předem moc děkuji S pozdravem Veronika
Prosím, jak se zaúčtuje v jednoduché daňové evidenci účetní případ: z běžného účtu byla odeslána částka na jiný účet- ve špatném formátu - úhrada neproběhla a částka se připsala zpět. Pak byla napsána dobře a platba proběhla. (takže 2x mínus a 1x plus stejná částka)? Děkuji.
Prosím o odpověď na tento dotaz: Do kterého § spadá výnos z pronájmu. Pronajímám kompletně zařízenou garzonku, tj. vybavení nábytkem, elektrospotřebiči atd. Při poškození, nebo opotřebení některých zařízení koupím nové. Jedná se o výdaj k případnému příjmu za tento pronájem garzonky? Mohu dále uplatnit další výdaje, jako je spotřeba elektřiny, vody a tepla? Nevím jest-li zařadit příjmy a vydaje za pronájem do §7, nebo §9. Děkuji za odpověď. Hoffmanová.
Dobrý den, máme byt zakoupený letos v červenci. bydlíme v něm od srpna a zatím nemáme zde trvalé bydliště. chtěl bych se zeptat, zda je možné jej po 2 letech prodat bez nutnosti platit daň z příjmu nebo si musíme zřídit trvalé bydliště a od té doby běží lhůta 2 let. děkuji Š.
Dobrý den, Jsem OSVČ neplátce DPH v Česku, nakupuji zboží od firmy na Slovensku bez DPH a prodávám v Česku.Můj obrat není vyšší za rok 200 000,- kč.Musím odvádět DPH v Česku? Děkuji za odpověď Bílek
Dobrý den, prosím o radu. Finanční úřad u mě provedl kontrolu DPH za období 07-08,daň již byla provedena doměřena plus úrok a příslušenství.Bylo nám řečeno že máme daně přeházené.Doplatek byl vyšší než si vydělám za celý rok. Teď kontrolují za období 09-10. Byla jsem přesvědčena, že teď to bude dobře, protože jsem si dávala obzvlášť pozor. Jenže dle FÚ neni. Nevím ,kde může byt chyba. A nejsem si jista, že má FÚ pravdu. Jak mám postupovat a kdo mě to může zkontrolovat, nevím jak s nimi bojovat.Mám maličký obchůdek a výdělek je malý a bojím se do budoucna pokračovat. Děkuji H.D.
Dobry den,jsem v produktivnim veku,hodlam vyuzivat prijmu dle §8 nebo §10 Zakona o danich z prijmu (dividendy ci akcie drzene vzdy dele nez 6mesicu).Z techto prijmu mi bude strzena 15% dan (dividenda) nebo nebude zdanen vubec (akcie drzena dele nez 6mesicu).Zajima mne vsak,kdo za mne bude platit ZP a SP,kdyz se tyto prijmy udajne neuvadeji ani do prehledu pro ZP a OSSZ a ja jiz nebudu mit zadny dalsi zdroj prijmu (nebudu ani zamestanec,ani OSVC).To za mne bude vse platit stat,i kdyz bude muj prijem napr. 50t.mesicne? Dekuji.
Dobrý den,mám dotaz ohledně uplatnění zaplacených úroků z úvěru stavebního spoření do daňového přiznání FO.Může si manžel uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření, pokud není vlastníkem nemovitosti? Pokud ne, mohl by si je uplatnit za rok 2010, kdyby na něj byla převedena nemovitost na začátku roku 2011? Děkuji za odpověď
Od r.1997 mám živnostenský list, ale nepodnikala jsem na něj až do r.2008. Nepodávala jsem danové přiznání, z důvodu toho, že jsem si myslela, že když nepodnikám, nemusím podávat přiznání. Můžete mi prosím říct, jaké by bylo finanční postižení ze strany FU, kdybych toto přiznání podala poprvé v r.2011?
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jak vysoká je daňově uznatelná částka, co se týče dárků pro zákazníky, společenské akce pro zákazníky. V případě,že obdaruje firma svého zákazníka nějakým předmětem,kde je logo firmy,je to daňově uznatelný náklad? Děkuji za odpověď.Zdraví Jitka Pelikánová
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Jsem zaměstnaná ve firmě a tam používám pro potřebu firmy své osobní auto. Silniční daň za mě platí zaměstnavatel.Může mě organizace vyplácet paušální výdaj ve výši až Kč 5.000,- měsíčně, nebo jen Kč 4.000 a Kč 1.000,- je myšleno na osobní spotřebu. Děkuji Šťastná Eva
Dobrý den, mám prosbu ohledně informace způsobu výpočtu daně z příjmu u pronájmu bytu (fyzická osoba, běžné zaměstnání, tč. bydlí u rodičů). Je mi jasné, že daň z příjmu (tedy i za pronájem onoho bytu) činí 15 %. Zajímá mne případ, kdy za tento byt platím hypotéku ve výši 4 300 Kč bance, ale musel jsem jej z osobních důvodů pronajmout a za pronájem (tedy mimo reálné energie) je mi placeno 4 000 Kč (tedy mé osobní finanční náklady na byt jsou měsíčně vyšší o cca 300 Kč, než zisk z onoho nájmu). Přestože jsem tedy v tomto případě v reálném mínusu, musím zaplatit 15 % z 4 000 Kč za každý měsíc, nebo je možné, že můžu spadat do kategorie "jeho náklady jsou vyšší než příjem, daň je 0 Kč", popřípadě musel bych i takto podat daňové přiznání? Moc děkuji za reakci