FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

výpočet daně z příjmů

Dobrý den, žádám o radu výpočtu daně z příjmů právnických osob v případě, že firma je k 31.12. ve ztrátě (cca -400.000,-) a daňově neuzn. náklady jsou cca 200.000,- a rozdíl daň. a učt. odpisů je nulový. Předem děkuji. A.Man.

Nárok na nemocenské dávky

nemocensky pojištěn jsem jako osvč od 4.října 2010.kdy mně vznikne nárok na nemocenské dávky?domnívám se že až v unoru 2011.v roce 2010 jsem platil měsíčně 800.kč kolik mám zaplatit za leden 2011? a jaká bude přibližně výše nemocenské.děkuji za odpověd.

Pronájem pozemků

Dobrý den, mám příjmy z podnikání podle par.7, jsem plátce DPH. Vlastním jako soukromá osoba dva pozemky. První delší dobu pronajímám, nájemci vystavuji fakturu i s vyčíslením DPH a tento příjem daním dle par. 9 (jde o částku 17361,- bez DPH za rok).Druhý jsem začala v r.2010 pronajímat zemědělskému družstvu. Pozemek jsem získala od otce a protože jsem se s družstvem nedohodla na znění nájemní smlouvy, platí smlouva původní, tedy mezi družstvem a mým otcem. Nicméně jsem od družstva dostala cca 1500,- Kč nájemné za tento pozemek. Můj dotaz : platím i z této částky daň z příjmu? Měla bych jako plátce DPH vystavovat družstvu fakturu s vyčíslením DPH?Děkuji.

DPH u plateb předem

DPH z vloženého kreditu na zákaznický účet v případě, kdy není znám přesný účel platby? Jsme webhostingová společnost - pokud bychom našim klientům nabídli možnost vložit si libovolnou částku na "zákaznický účet" (jakýsi kredit bez známého účelu, na co přesně bude využit), musíme v momentě přijetí kreditu od zákazníka odvádět DPH již z této platby? Kredit je totiž automaticky využíván na úhradu všech v budoucnu vystavených výzev k úhradě (faktur), na kterých je společně s objednanou službou vyčísleno i DPH a ty teprve slouží jako daňové doklady. Děkujeme za radu.

Dodání zboží, použití soukromého vozidla

Dobrý den,založila jsem s.r.o. a jsem plátcem DPH, přefakturovávám zboží od dodavatele v ČR odběrateli na Slovensko, obě firmy jsou taky plátci DPH, chtěla jsem se zeptat, co bude místem plnění, když zboží fyzicky nedovážím na Slovensko a jak mám účtovat DPH od Slovenské firmy, faktura je vystavená bez DPH. Půjde o samovyměřění? A co bude v tom případě základ pro výpočet DPH. Jedná se o pneumatiky, čili DPH 20%. A ještě jeden dotaz, když si pronajímám auto do firmy na služební cesty od soukromé osoby, můžu si doměřit DPH i u tohoto nájmu a spotřebovaných PHM?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Náklady na vymáhání pohledávek

Hradíme vyúčtování nákladů právního zástupce firmy, která na základě soudního rozhodnutí zastupovala dodavatele, kterému jsme dlužili platby za faktury. Jsou náklady pro nás daňově uznatelné? Je možné si vybrat DPH? Děkuji.

Oprava nebo technické zhodnocení?

Dobrý den, prosím o radu. majitel vede DE a prodejnu má v obchodním majetku. Nyní na prodejně musel vyměnit kotel ústředního topení, celková výše včetně ost.materiálu a práce činí 55000,-Kč. Mohu tuto částku dát do nákladů jako opravu anebo je to nedaňový výdej a zaúčtuji jako HIM a budu odepisovat. Velmi děkuji za odpověď. Naďa

Přechod na výdaje procentem z příjmů

V letošním roce 2010 jsem koupil objekt který pronájímám firme. Budu podávat DP - pronájem §9. Mohu použít skutečné náklady a jak zohledním nákup nemovitosti - půjčku a její splácení? Mohu v příštím období použít na paušální výdaje? Děkuji Hana

příjmy při uplatnění výdajů procentem z příjmů

Dobrý den, manžel podniká v konzultantské činnosti. Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob využívá paušální výdaje. Manžel vyfakturuje firmě ABC např. 50 tisíc korun. Tato firma zase jemu vyfakturuje např. 10 tisíc korun. Manželovi přijde na účet 40 tisíc, jelikož firma ABC provedla zápočet. Má zdaňovat 40 tisíc, které mu přišly na účet mínus paušální výdaje, nebo 50 tisíc mínus paušální výdaje? děkuji Holčáková

účtování prodeje materiálu

Dobrý den, jsme výrobní závod. Dodavatel k nám přiveze nepotištěnou textilii, kterou potiskneme. Při potisku této textilie nám vzniknou 2 druhy odpadu, jeden odpadový materiál nepotištěný a jeden odpadový materiál potištěný. Oba tyto odpadové materiály dále prodáme. Nevím, jaké účty mám pro toto použít. Zda také 602-službu a nebo 601 (ale to se mi také nelíbí, protože se nejedná o výrobek). Mohli byste mi prosím poradit? Děkuji. Opltová

Vrácení poměrné části odstupného

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup v případě vrácení odstupného. Zaměstnanci bylo vyplaceno odstupné ve výši tří měsíčních platů. V této lhůtě však znovu nastoupil do stejného zaměstnání, takže vrací poměrnou část odstupného. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem vrácení odstupnéh účetně a daňově zprocesovat? 1) Můžu provést srážku ze mzdy v novém pracovním poměru? Tzn. za první odpracovaný měsíc vyplatit standardní plat a vymínusovat poměrnou část odstupného? Nebo bych měla postupovat jinak? Prosím o radu. Domnívám se, že by se tato vratka měla dostat do výplatní pásky. Děkuji Vám.

Vyřazení vozidla z obchodního majetku

Dobrý den, děkuji Vám za Vaši odpověď viz dotaz "Osvobození příjmů z prodeje majetku, DPH při prodeji". Měla bych ještě doplňující dotaz. 1) V případě daňové evidence můžu vyřadit vozidla z IČO a převést na RČ i bez titulu prodeje či darování. Je to tak? 2) V případě, že bych vyřazovala vozidlo z daňové evidence (převod z IČO na RČ), u kterého jsem nárokovala odpočet DPH (cca před osmi lety), jsem povinna odvést DPH při vyřazení? V případě, že ano, tak z jaké ceny? Velice Vám děkuji za odpověď.

Osvobození příjmů z prodeje majetku, DPH při prode

Dobrý den mám dotaz v oblasti DPFO a DPH. Otec má přerušenou živnost a v evidenci majetku má několik nákladních vozidel a strojů. V tuto chvíli jsou převedeny na depozita, ale stále vedeny na IČO. Chtěla bych se zeptat, zda 5ti letá lhůta pro možnost prodeje osvobozeného od DPFO počíná běžet dnem úplného převodu vozidla z IČO na soukromou osobu, nebo již v okamžiku přerušení a převodu vozidla na depozita. Současně bych se chtěla zeptat, zda otci plynou případným převodem těchto vozidel na soukromou osobu nějaké daňové či jiné povinnosti (kromě jednoho vozidla jsou všechny daňově odepsány, u vozidla, které odepsané není jsou pozastaveny daňové odpisy z titulu přerušení živnosti). Velice Vám děkuji za odpověď.

Úprava odpočtu DPH při přerušení živnosti

Dobrý den, můj dotaz je z oblasti DPH a uplatnění nároku na odpočet. V roce 2009 jsem uplatnila nárok na odpočet při pořízení osobního automobilu a to v poměru 80%(pro podnikatelské účely) a 20% (pro osobní užití). Od ledna 2010 mám přerušenou živnost a zatím ji nechci obnovovat. Dotaz zní: 1) jsem povinna za rok 2010 vrátit poměrnou část nárokovaného DPH? A tuto vratku zohlednit v DPH za IV.Q 2010 (jsem čtvrtletním plátcem). 2) v případě, že bych nechala živnost přerušenou po dobu pěti a více let a po této lhůtě živnost zrušila, jsem povinna i přesto vracet poměrnou část DPH a v jaké výši?

Úlevy pro invalidní OSVČ

Dobrý den Přemýšlím o živnosti v oboru těžba dřeva. Jsem invalidní mám kartu ZTP 2. stupně- nedoslýchám. Prosím o informaci jestli mám nárok na úlely daní:DPH, sociální p., zdravotní p., daň z příjmu atd. Jestli ano , prosím jaké. Předem děkuji Blažek Miloslav

Odpis pohledávek za mateřskou společností

Dobrý den, Společnost sro,se sídlem v CZ, dodává služby firmě se sídlem v Německu, která je majetkově propojena s firmou, která je jediným vlastníkem firmy v CZ. V roce 2010 firma pohledávky za služby v celkové výši cca 5369 eur nezaplatila a podala vlastní návrh na zahájení insolvenčního řízení.O návrhu jsme nevěděli a pohledávky k insolvenčnímu řízení nepřihlásili. Obvodní soud v Ingostadtu návrh dlužníka na zahájení insolvenčního řízení zamítl, protože není k dispozici podstata pokrývající náklady řízení. Můžeme provést odpis pohledávek na základě tohoto rozhodnutí na vrub daňových nákladů. Děkuji. Malinová

Přivýdělek k důchodu

Dobrý den. začal jsem si přividělávat k důchodu na živnostenský list a chtěl bych tet prosím poradit jak s daněmi. ročně to děla tak 51 000 kč hrubého. děkuji vitek

Výdaje na sociální a zdravotní pojištění

Jako OSVČ dávám do výdajů platby na své soc. a zdrav. pojištění. Při výpočtu daně z příjmu stavím tyto výdaje oproti příjmům z podnikání. Je to takto správně?? děkuji Novotná

Roční obrat pro DPH

Dobrý den, prosím o informaci ohledně DPH. Plátcem DPH se stáváme jakmile překročíme roční limit příjmů 1 mil. Do toho se počítají všechny příjmy? Jsme zájmové sdružení a naše příjmy jsou tvořeny z dotací, reklam, pronájmu, darů,čl.příspěvků, vstupného na sportovní utkání. Některé z těchto příjmů nesjou předmětem daně z příjmů PO.Z čeho tedy počítat limit DPH? Děkuji za odpověď

Zdanění neuhrazených závazků

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zdaňování neuhrazených závazků. Jedná se o společnost s podvojným účetnictvím, která má neuhrazené závazky z roku 2007 na účtě 321, ale i na účtě záloh, půjček od společníka a půjček od jiných věřitelů. Prosím, kterých závazků se toto zdańování týká - všech nebo pouze na účtě 321? A jakým způsobem provedu zdanění - závazky nechám v evidenci a zdanění provedu pouze v daňovém přiznání - prosím, který řádek? Děkuji moc. druhý dotaz : zdaňování závazků v daňové evidenci. je to tak, že zdaňovat budu pouze ty závazky např. z titulu nákupu majetku, u kterých byl použit odpis? A jak se zdańují závazky, které nebyly výdajem (ani nebyl použit odpis majetku)? děkuji moc Řeháčková