FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňový režim

Dobrý den. Prosím Vás o radu pro svého známého,který začíná podnikat s auty. Je plátce DPH a vede daňovou evidenci. Nakupuje starší auta, které opraví a prodá dál. Nevím,jak je to s DPH, když tato auta nakupuje od neplátců a prodává neplátcům i plátcům DPH. Zda pro tohle podnikání je lepší zvláštní režim dle §90 o kterém jsem si již něco v zákonech přečetla, ale nevím jestli tomu rozumím dobře. Děkuji Dagmar

odpisy majetku

Dobry den, potrebovala bych poradit s danovou optimalizaci pronajmu DRUZSTEVNIHO bytu. Porizovaci cena bytu je napr. 1 000 000 Kc. Chci vyuzit zrychleneho odpisu. Je vypocet odpisu spravny? V 1. roce 1000000/30, v 2. roce: 2x (1000000 - 1000000/30)/(31-1) Dale by me zajimalo, co znamena zvysena vstupni cena? Dekuji moc Babeta Hálová

přefakturace plnění

OSVČ-projektant(plátce DPH, vede DE) pořídil potřebná vyjádření k plánované stavbě. Po dohodě s druhým projektantem pak přenechal tyto posudky jemu s tím,že projekt zhotoví tento druhý projektant. Posudky byly jeden od neplátce a druhý od plátce DPH. Jak mu má tyto posudky přefakturovat z hlediska DPH?Může fakturu od neplátce přeúčtovat bez DPH? Nepočítá si žádnou přirážku, přefakturovává původní cenu. Předem děkuji za odpověď.

sleva na dítě

Dobrý den,nejsem se jistá, na kolik měsíců mám nárok na daň. zvýhodnění u syna za r.2010.Syn v loňském roce odmaturoval v červnu, ale z jednoho předmětu opakoval a v zari dostal matur. vysvědčení. Zároveň v září se zaevidoval na úřad práce. Mám nárok na 8 měsíců daň. zvýhodnění, přesto, že škola vystavila potvrzení jen do června 2010, nikoliv do srpna? Děkuji za odpověď.K.

danění dotací

Dobrý den, zemědělské dotace - tzv. platba na plochu zemědělské půdy a podpora hospodaření v méně příznivých oblastech se zdaňuje podle par 10 ZDP? Částka činí kolem 37 tisíc, mohu zahrnout nějaké výdaje (např. z chovu ovcí)konkrétní paragony nebo stačí dát paušál v jaké výši? Jinak další příjem nemám jsem v domácnosti, - péče o 2 děti do 15 let, podnikání přerušeno. Děkuji.

danění příjmu ze zahraničí

dobrý den,mám na Vás dotaz.Zajímalo by mě jaká je výše daní pro podnikání v Norsku.Sídlo fa by bylo v Ćesku a také fa by byla česká.Je možné dostat nějakou ulevu na daních z norské strany při prvním roku podnikání?Děkuji za odpověď.Vilk

nárok na odpočet

Dobrý den. Při vrácení DPH cizincům přes firmu Global Blue jsou na dokladu dva datumy. Datum vystavení např. 31.12. a datum splatnosti např. 7.1. Do kterého měsíce si máme uplatnit nárok na vrácení daně? Do 12. měsíce dle datumu vystavení, nebo do 1. měsíce, až po zaplacení?

DPH u zřizovacích výdajů

Dobrý den,je možné odečíst si DPH z poplatku za zakladatelskou listinu,notářka vystavila zjednodušený daňový doklad se svým DIČ a uvedla jen celkovou cenu a u DPH uvedla jen sazbu 20%,vím,že se jedná o zřizovací náklad,jsem plátce DPH a jak je to s koeficientem pro výpočet DPH ze základu daně,musím provést samovyměřění 20% DPH a počítám jednoduše plus 20%, dělám to dobře? Moc děkuji za všechny odpovědi a přeji hezký den

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, jem plátcem DPH, poskytl jsem službu na Slovensku. Musím udělat souhrnné hlášení? Jak se tato služba uvede do daňového přiznání, když jsem na něm uvedl jen základ daně bez daně. Daň by měl platit příjemce, myslím si to dobře?

sleva na manželku

Dobrý den.Mám dotaz ohledně zákona o daních z příjmu § 35ba odst.1b.Zde se píše,že poplatník si může snížit vypočtenou daň o častku 24840,-Kč na manželku,jejíž vlastní příjem nepřesáhl 68000,-Kč.Chci se zeptat,jestli se vlastní příjem manželky posuzuje čistý nebo hrubý. Děkuji za odpověď

pojistné

Dobrý den, pečuji o čtyřletého syna, který navštěvuje mateřskou školu celodenně. Manžel je osvč, já spolupracují osoba. To znamená že oba platíme zdravotní a sociální pojištění. Existuje i osvobození od těchto plateb pro mě jako pro matku pečující o dítě? Která varianta je celkově výhodnější? Uvažuji o dalším těhotenství, nemocenské pojištění si platím. Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, mám dotaz ohledně příjmů ze zharaničí. Od února 2010 jsem registrovaná v ČR jako OSVČ. Do konce r. 2009 jsem pracovala ve Finsku současně jako zaměstnanec a živnostník na vedlejší činnost-překladatel A)V lednu mi přišel plat od finského zaměstnavatele za prosinec 2009 (daň: 0, stržené soc.poj.: 70 eur). B)V únoru mi přišly peníze za překlady provedené ve Finsku v prosinci 2009 (živnost). C)Od února do prosince 2010 mám v ČR jako OSVČ příjmy za překlady zahraniční příjmy z Irska, Nizozemí a Maďarska. Zatím jsem tedy nezaplatila daň za žádný z těchto 3 příjmů v roce 2010 a podle bilaterálních smluv mám vše platit v ČR. 1)Na kterou část daňového přiznání mám vyplnit které zahraniční příjmy a jak vypočítat daň? Vyplňuji 4 odlišná samostatná hlášení pro Fin, Ir., Niz., Maď.?? Předpokládám, že na Irsko, Niz. a Maď. uplatňuji 60% paušál a ze základu pak vypočítám 15% daň. U Finska nevím, zda mám vyplňovat dva samostatné listy - jeden za zaměstnání (počítat daň 15% z celkového příjmu) a jeden za živnost (mohu uplatnit 60% paušál na příjem z finské živnosti, protože mi příjem přišel v době, když jsem již byla český OSVČ?). Nebo mám vše z Finska napsat na jeden list a pak počítat daň 15% z celkového finského příjmu? 2) Jak mám vypočíst základ pro zaplacení soc. pojištění? (ve Finsku mi bylo strženo 70 eur na soc. pojištění z platu, jinak jsem platila zálohy od února na českou živnost)

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, máme úvěr ze stavebního spoření a v ročním zúčtování pro minulé roky jsme uplatňovali zaplacené úroky z úvěru. Nyní si budeme brát hypotéku, část hypotéky refinancuje úvěr ze stavebního spoření a větší část bude použita na rekonstrukci rodineho domu. Zajímalo by mě, zda i poté budeme moci uplatnit zaplacené úroky (tedy již z hypotéky), nebo zda refinancování úvěru na to má vliv a nebude již možné nic uplatnit.Děkuji za odpověď K.Petra

podání přiznání

Dobrý den. Má sportovní klub povinnost podat daňové přiznání, pokud jeho jediný příjem byl nezdanitelný dar a náklady jsou vyšší než tento příjem? Děkuji za odpoveď.

auto v podnikání

dobrý den. Jsem OSVČ (neplátce) a mám v OM automobil osobní.Uplatňuji veškeré náklady na PHM, opravy a leas.splátky. Tímto autem jezdím také pro Občanské sdružení. Tyto cesty jim chci nyní vyfakturovat a dát si do výnosů ke zdanění. Co je daňově uznatelným nákladem? Jak správně jízdy pro OS ocenit. 1.Tyto jízdy jsem ocenila jako počet ujetých km x náhrada za spotřebované PHM. Mohu uplatnit i amortizaci ve výši 3,90Kč? 2. Můžu uplatnit paušál na toto auto jako OSVČ, když tímto autem jezdím i pro jinou organizaci? Pokud ano, tak v jaké výši. děkuji

danění více příjmů

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na následující informace. V loňském roce jsem byla devět měsíců zaměstnaná a zároveň jsem obdržela na základě dohody o provedení práce v jiné instituci za dva měsíce 8000,-- korun. Musím tuto částku zdanit? Když jsem pracovala na dohodu, tak z toho jsem byla ještě 2 měsíce evidovaná na ÚP. Dále jsem se chtěla zeptat, jestli byste mi nemohl poradit nějaké spolehlivé publikace, webovou stránku, atd. kde najdu informace např. o změnách v daňových přiznání, apod. Děkuji Veronika

osvobození od daně

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď na můj dotaz, jestli kromě 3% daně z nemovitosti zaplatím ještě 15% z částky mezi odhadní a prodejní cenou. Bohužel nevím co znamená osvobození od daně z příjmů podle §4 nebo ZDP. Mohl byste mi to prosím vysvětlit. Děkuji za odpověď.

náležitosti dokladu

Dne 11.11.2011 jsem dostala odpověd na dotaz:Dotaz: Dobrý den, chtěla bych se zepta když osvč,která podniká v obchodu(nákup a prodej zboží),si doveze zboží z Velké Británie a na území české republiky jej prodá,jaký bude postup v účetnictví?osvč je plátce dph?Zboží zavede do účetnictví na základě čeho?A jak to bude s dph,nárok na odpočet bude nebo ne?Pokud ne, tak se pak následně tedy odvede dph.Děkuji za odpověď. Odpověď: Na pořízení zboží musíte mít řádný daňový doklad a na jeho základě provedete zaúčtování. Protože se jedná o pořízení zboží z EU a nakupujete od plátce, tak nakupujete bez DPH. Máte ale povinnost samovyměřit DPH podle českého ZDPH na výstupu a pokud máte řádný daňový doklad, uplatníte si stejné DPH i na vstupu. Tedy daňová povinnost k DPH je v tomot případě rovna nule. Pokud se jedná o jiný případ. doporučuji doplnit dotaz nebo se obrátit na daňového poradce v místě. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Chci se ještě zeptat zda stačí normální účtenka z obchodního domu jako řádný danový doklad?

registrace k DPH

Dobrý den,manžel je OSVČ od r. 1996. Vede daňovou evidenci,dosud nebyl plátceDPH.V letošním roce má pracovat pro firmu se sídlem v ČR na Slovensku, bude se muset registrovat jako plátce DPH. Chci se zeptat kde bude odvádětDPH, zda v ČR nebo na Slovensku. Jak je to s vedením účetnictví u plátceDPH? Stačí daň. evidence nebo nebo se účtuje jinak? Děkuji za odpověď

Hranice příjmů pro podání daňového přiznání FO

Dobrý den, podnikání mám ukončeno. V r. 2010 jsem byla celý rok na Úřadě práce - nic jsem nepobírala. Na konci roku jsem dostala 8.000,- Kč za pronájem pozemků. Musím podávat daňové přiznání? Děkuji. Neoralová