FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda mohu uplatnit paušální výdaje na dopravu (a v jaké výši 5000 či 4000 za měsíc) pokud jsem používala jako OSVČ pro svoji činnost (3 měsíce, smlouva o výpujčce) osobní automobil, který má manžel (OSVČ) zahrnutý ve svém majetku. Manžel v tomto případě uplatňuje výdaje i v měsících, kdy jsem automobil využívala i já dle skutečných výdajů za PHM?Děkuji
Dobrý den,jsem OSVČ,poskytuji služby v ČR,nejsem plátce DPH,vedu daňovou evidenci.Nyní bych chtěl začít poskytovat služby občas i přeshraničně na Slovensku.Budu mít tedy některé tržby v EUR.Musím vést dvě daňové evidence (v EUR a Kč),nebo bude stačit přepočíst tržbu v EUR v denním kurzu na Kč? Děkuji za odpověď,I.Pleva.
Dobrý den, dotaz k silniční dani: od listopadu si naše společnost pronajala osobní automobil z Německa. Je naše firma povinna za toto auto odvést silniční daň? Prosím napište mi odkaz na paragraf v zákoně. Děkuji moc. Řeháčková
Dobrý den - jaké je vypořádání DPh při vyřazení vozidla z obchodního majetku, který byl pořízen formou finančního leasingu a do obchodního majetku zařazen v hodnotě zůstatkové ceny do drobného hmotného majetku. Jedná se mi o stejný případ u dvou vozidel, obě byly na finanční leasing, jen u jednoho se prováděl odpočet DPH při splátkách a u druhého ne. Obě jsou již zařazeny do drob.hmot.majetku, vedu daň.evidenci. Děkuji
Dobrý den.Zkusila jsem použít vaši kalkulačku pro výpočet Cestovních náhrad a zjistila jsem,že pro spotřebu PHM používáte průměr všech tří spotřeb(město, mimo město a kombinovaná). Na školení nás pí. Salačová upozorňovala na to,že je nutné pro tento výpočet používat výhradně jenom kombinovanou spotřebu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Mám dotaz ohledně zauctování vlastní spotřeby el. energie při provozu FVE. Jsem plátce DPH a každý měsíc svoji vlastní spotřebu dodaňuji. Jakým způsobem ji zaučtuji? Děkuji za info
Dobrý den, vedu daňovou evidenci,k datu 31.12. 2010 jsem se odhlásila z DPH (nesplňuji 1 mil. obrat). V rozhodnutí o zrušení registrace, které jsem obdržela je uvedeno, že jsem povina snížit uplatněný nárok na odpočet u majetku, který je k datu zrušení registrace mým obchodním majetkem. Plátcem DPH jsem byla cca 3 roky a odpočet jsem uplatnila na některé kusy nábytku, LCD monitor,atd., které vedu v evidenci jako krátkodobý hmotný majetek. Cena jednotlivých kusů nepřesáhla 6.500,-Kč (tedy žádné odpisy nebyly). Jakým způsobem se provede výpočet, nebo je možné tento majetek vyřadit, přesto že ho stále užívám? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Eva Novohradská
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, otec používá soukromý automobil ve firmě (řemeslník), každý rok si uplatňoval cestovní náhrady v účetnictví, ale nyní již druhým rokem uplatňuje paušální výdaje 80% při výpočtu daně, není tedy trochu zbytečné platit ještě silniční daň, když si nepotřebujeme uplatnit cestovní náhrady... Loni jsme ji zaplatili, ale přijde mi to jako zbytečnost...Má velmi malý roční obrat, cca 500.000,-. Dále jsem se chtěla zeptat, zda tedy odhlásit soukromé vozidlo na finančním úřadu, zda je na to nějaký formulář... Moc Vám předem děkuji za odpověď... S pozdravem, Alena Čermáková
Jsem nájemcem bytu, který dále pronajímám ke krátkodobým pobytům. Mám ŽL na ubytovací činnost a správu nemovitostí. Lze v tomto případně danit podle §7, nebo protože se jedná o pronájem musím danit podle §9? Lze do výdajů zahrnout i vlastní nájemné hrazené vlastníkovi bytu a náklady na energie (elektřina, plyn, poplatky sat. televize, internet)?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,manžel podniká a dříve měl práci na dojíždění do vzdálených míst .Na dopravu používal vlastní auto na které podává každý rok daň silniční mimo to platíme pojistku jako každý co užívá auto vlastní ale již druhý rok platíme daň silniční i když je vždy cesta za podnikání v okolí ,která se zvládne pěšky a nebo je spojena se soukromou cestou.Není zbytečné platit nyní na jedno auto dvakrát. Do dańového přiznání cestovné neudává a ani si je sám neúčtuje Prosím jak postupovat Čechová Miloslava cechmilus@seznam.cz
Dobrý den, vlastníme pozemek 3 roky a v roce 2010 jsme ho prodali. Zaplatili jsme daň z převodu nemovitosti,teď ještě musíme uhradit příjem za prodej, daníme to 15 % ? Děkuji Blanka
Paušální výdaje Dobrý den, prosím o informaci v jaké výši (%) si může uplatnit výdaje za r.2010 sportovec a ten kdo má živnost na stavební práce. Děkuji Helena R.
Dobrý den, v roce 2010 mi bylo vyplaceno sedmiměsíční odstupné. Celý rok jsem na rodičovské dovolené, chtěla jsem nastoupit už do práce, ale bohužel se pro mě nenašlo vhodné místo, tak mi vyplatili odstupné! Chtěla jsem se zeptat zda si mám podat daňové přiznání za tento rok! Děkuji za odpověď!
Dobrý den, mám pronajaté prostory, které dále pronajímám OSVČ na jejich činnost. Budu fakturovat pronájem s DPH ( a jakou sazbou), když jsem sama plátce DPH. Musím toto uvést v nájemní smlouvě? Děkuji
Dobrý den, prosím o sdělení jakou sazbu DPH mám dát při pronájmu plochy pro vystavovatele při kongresu pro FN, dále se jedná o registrační poplatek za přihlášení jednotlivých členů. Děkuji Hana
Dobrý den, mám dotaz jak zaúčtovat dobropis, který jsme obdrželi ke konci roku. Dodavatel nám v něm uděluje bonus za včasné hrazení faktur ve výši 2% z hodnoty těchto faktur. Zaúčtovat tuto částku jako mimořádny výnos?
Dobrý den,prosím o kontrolu správnosti mého postupu: Jsem osvč a bydlím jinde než mám provozovnu,tudíž si chci dávat phm do nákladu,auto mám soukromé a používám ho jak pro soukromé jízdy tak i služební.Chtěla bych uplatnovat paušál tak i uplatnovat dph.Zaúčtuji to v jednoduchém účetnictví takto,měsíční paušál ve výši 4000 uplatn¨ím v danovém přiznání a lístky na ph budu dávat do peněžního dneníku a cenu bez dph dám jako výdaje bez vlivu na zisk?phm doložím v případě kontroly cestovním příkazem kde budou uvedeny jednotlivé jízdy mezi místem bydliště a provozovnou?Bude to takto postačující?Děkuji
Dobrý den,nezlobte se, že se ještě jednou vracím k výpočtu DPH,ale nechtěla bych udělat chybu v přiznání DPH. Jsem plátce DPH a kupuji zboží od českého plátce DPH a prodávám slovenskému plátci DPH bez dopravy,už od vás vím,že u slovenského plátce musím provést samovyměřění. Jde o to,že dodavatel má vypočítané DPH: základní sazba x 0,2,to je pro mě DPH na vstupu a já počítám u samovyměřění: základní sazba x 0,1667,to bude DPH na výstupu. Počítám to dobře? Je v tom u větších částek docela velký rozdíl. Ještě jednou děkuji za všechny odpovědi.
Dobrý den,prosím Vás chci si otevřít e-shop s airsoftovou tématikou.Ale nevím jaký typ učetnictví mám zvolit jestli poddvojné účetnictví s daňovou evidencí nebo jen poddvojné účetnictví.Děkuji Sejkora
Dobrý den, prosím o radu: jsem OSVČ (projekční činnost ve výstavbě) a podnikám ve vlastním bytě. Chci zakoupit malý trezor do zdi (na písemnosti, razítka, doklady a projekční podklady ve stupni utajení pro případné zakázky pro státní sektor-má certifikát na stupeň tajné). Mohu cenu trezoru dát celou do výdajů (cca 15 tis.Kč) i když bude zabudován v soukromém bytě?