FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V loňském roce došlo mezi mnou a ženou k úpravě SJM, kdy se jí vlastněná 1/4 rodinného domu nabitá před svatbou stala souástí SJM. Vlastníkem tak už není pouze ona, ale i má osoba. K zápisu o SJM došlo i na katastru. Je nutné v tomto případě podávat na FU oznámení (přiznání) k dani z nemovitostí, kdy na její výši a úplatě se nic měnit nebude a poplatníkem jako doposud bude tchán? Vztahuje se na toto rozšíření nějaká jiná daň jako je darovací nebo z převodu nemovitostí? Děkuji.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit v této situaci: 1) Minulý rok jsem 5 měsíců podnikala ve Španělsku, platila jsem tam sociální a zdravotní pojištění a odváděla daně. Mám trvalé bydliště v ČR, přičemž trávím víceméně půl roku v ČR a půl roku ve Španělsku. Příjmy v ČR nemám žádné, v ČR jsem osoba bez zdanitelných příjmů. Daňové přiznání za minulý rok podám ve Španělsku. Musím podávat daňové přiznání (za příjmy ve Španělsku) i zde v ČR? 2) musím nahlásit zde v ČR na Správě sociálního zabezpečení, že jsem podnikala 5 měsíců ve Španělsku? (kvůli zápočtu odpracovaných měsíců do důchodu) 3) Dále bych se ráda zeptala: Podnikám-li 5 či 6 měsíců ve Španělsku (ve službách, sportovní instruktor), musím platit sociální a zdravotní pojištění a daně ve Španělsku nebo je možné, abych ve Španělsku pouze podnikala a sociální a zdravotní pojištění a daně platila v ČR? Předem moc děkuji za Vaše odpovědi. Lucie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste uplatnil odpisy u následujícího majetku: ostřička motorových pil á 4638,-Kč a fréza (na broušení nožů) á 4.800,- Kč. Pokud ano, do které skupiny je zařadit. Děkuji
Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu. Má smysl žádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně za rok 2010? Od 4.1.2010 úřad práce, pobírání 5 měsíců podpory v nezaměstnanosti, péče o osobu blízkou, bohužel úmrtí otce, znovu ÚP, /žádné příjmy/, od 8.12.2010 nástup do zaměstnání,pracovní smlouva na dobu určitou do 5/2011, daňové prohlášení podepsáno, výdělek za 12/2010 pouze 8.000,- hrubého, mám životní pojištění /12x200,-/ a v 9/2010 jsem požádala o jednorázové vyrovnání-AXA penzijní připojištění /mohla jsem v 50-ti letech vybrat/, platby ve výši 1.500,-x9 byly předplaceny ještě z minulého zaměstnání. Děkuji.
Dobrý den, v listopadu 2010 mi otec daroval nemovitost. Jelikož jsem obdarovaná v řadě přímé, nebylo potřeba platit daň darovací. Daň z nemovitostí jsem řádně podala v zákonné lhůtě (31.1.2011) na veškeré nemovitosti (stavba + pozemky), které jsem touto darovací smlouvou ziskala. Je potřeba, aby dárce nějakým způsobem informoval příslušný finanční úrad, že již není plátcem daně za pozemky a že obdarovaná řádně podala daňové přiznání či si finanční úřad vykomunikuje/zjistí informace u přislušného Katastrálního úřadu? Děkuji za poskytnuté informace.
Vedu daňovou evidenci, výdaje uplatňuji paušálem, jsem plátce DPH. Faktura vystavená v prosinci mi přišla na účet až 4.ledna. Předpokládám,že do příjmů ji zahrnu tedy až v novém roce, stejně tak výdaje procentní sazbou uplatním v DE až v novém roce. Zatímco DPH musím odvést ještě za poslední kvartál minulého roku,tj.do 25.1. Je to tak správně? Nebo snad má na zaúčtování faktury vliv to, že uplatňuji výdaje paušálem a údajně jako plátce DPH ji musím proto zahrnout do příjmů ještě starého roku?
Dobrý den, jsem OSVČ uplatňuji výdaje procenty z příjmu a chtěla bych vědět zda mohu mimo tyto výdaje uplatnit i finanční dar, myslím tím o tento dar snížit ještě daňový základ. Někde jsem četla, že pokud uplatňuji výdaje procentem myslí se tím, že to zahrnuje veškeré výdaje, ale jiný plátce mi tvrdí, že to mohu uplatnit (dělá to tak),ale já bych nerada udělala chybu , tak prosím o radu. Děkuji Z.N.
Dobrý den, prosím Vás platí i pro rok 2010 pro OSVČ (projektant), který uplatňuje výdaje paušálem - 60%? Děkuji za odpověď
Dobrý den,OSVČ neplátce DPH v ČR poskytne plátci DPH -projektové kanceláři na Slovensku službu - projekt teplovzdušného vytápění budovy.Plyne z provedení této služby povinná registrace k DPH v ČR?
Dobrý den, s.r.o. měla v majetku byt na hypotéku. Tento byt byl převeden na majitelku(společníka) s.r.o., která hypotéku doplatila. Daň z převodu nemovitosti zaplatí s.r.o. S.r.o. odepíše zůstatkovou cenu bytu. Tento převod se má také vliv na daň z přijmu PO jako při prodeji, když majitelka si de facto vzala již vložené peníze do s.r.o.? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, cestovní kancelář(FO-vede daňovou evidenci) organizuje zájezdy do jiný států Evropské Unie. Pro stanovení obratu pro povinnou registraci k DPH musí sledovat své celkové příjmy za cestovní službu - celkové úplaty od zákazníků, nebo pouze výši své marže? dle mého názoru se i v jejím případě do obratu počítá celková úplata za zájezd. děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. podnikatel,fyzická osoba,vedoucí daň evedenci,čtvrtletní plátce DPH zemřel v listopadu. V podnikání pokračuje dědic.Dědické řízení ještě neproběhlo.Do 25.1. podá dědic přiznání k DPH za IV.čtvrtletí a po skončení dědického řízení podá ještě jedno přiznání s vypořádáním po zemřelém.Je tento postup správný? děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musí mít OSVČ vedoucí daňovou evidenci ale zaměstnávající 4 pracovníky vnitropodnikové normy... Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat, splácím poskytnutý úvěr ze stavebního spoření na bytové potřeby, ale v loňském roce jsem dům prodal, na který se právě vztahoval úvěr, mohu i přesto v daňovém přiznání z příjmu fyzických osob uplatnit odečet úroků? dále se chci zeptat, z prodeje domu jsem získala zisk 330 000kč, abych nemusela platit daň ze zisku, mohu pokrýt tuto celou částku výdaji? a dále, co mohu ve výdajích úplatnit: - fakturu za odhad domu?¨, fakturu za provizi realitní kanceláři? a může si uplatnit ve výdajích zaplacená daň z prodeje nemovitosti? Děkuji za Vaši odpověď. Eva Ryzí
Od dubna 2010 jsem provozovatel střešní solární elektrárny.V roce 2010 jsem měl z této činnosti příjem 30 tis.Kč a nebudu podávat daňové přiznání,neboť využiji daň prázdniny. Mohu v roce 2011 účtovat v DE ? Děkuji.
Dbrý den! prosím o zodpovězení dotazu: Onemocněla jsem a nemohu vykonávat práci, při které srávím denně několik hodin dojížděním. V součadné době jsem v pracovní neschopnosti. Dostala jsem nabídku na lehčí práci v místě bydliště, která je takové povahy, že neohrožuje mé zdraví. Mohu tuto práci přijmout, aniž bych ukončila stávající pracovní neschopnost? Nikde jsem se nedopátrala, že by toto zákon zakazoval. Děkuji.
jak spočítám koeficient vedlejších nákladů na pořízení zboží, které si mohu uplatnit do daňových nákladů? Děkuji
Dobrý den, jsme občanské sdružení (sportovní klub),založené v roce 2009, které nemá žádné zdanitelné příjmy (pouze drobné dary či dotace). Po konzultaci s FÚ (r. 2009) jsme se tedy ani neregistrovali na příslušném finančním úřadě. Zajímlo by nás, zda v návaznosti na nový daňový řád se pro nás v procesu povinnosti registrace něco změnilo. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o radu ohledně OSVČ- jakým způsobem může OSVČ postupovat, když podniká v sezoních pracech, konkrétně zámečnictví(výroba zábradlí, kovových částí atd.). Nyní v tomto období nemá práci. Je podmínkou přerušení živnosti, když nemá žádný příjem a tudíž nemá z čeho platit zálohy na OSSZ a VZP? v zákonech jsem pouze našla, že když se odhlásí ze sociálního pojištění, není mu za dané měsíce toto počítáno na důchodové zabezpečení, ale nenašla jsem kdo a jak bude platit zálohy na zdravotní pojištění. děkuji za odpověď
Zdravím - zaslala jsem Vám dotaz ohledně vyřazení auta z obchodního majetku, který byl předtím vzat na finanční leasing a po splacení zařazen do obchodn.majetku a tento dotaz jsem podala 9.1.2011 v noci, do dnešního dne jste mi neodpověděli. Moc Vás žádám o odpověď stejskalici1@seznam.cz Děkuji