FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry dn, pri studiu jsem pracovala na DPC a odvadela jsem si SZP. Vzhledem k sleve na poplatnika a studenta, jsem mela 0 zalohy na dan. Pote jsem byla 2 mesice na uradu prace.Musim si podavat danove priznani? Platili by v nem zvyhodneni napriklad platba zivotniho pojisteni, kdyz jsem dan neplatila? Dekuji za radu
Dobrý den, v současné době jsem OBZP. Stále více a více mi ale přicházejí peníze z výdělků na internetu, kde mám provize za lidí, kteří se do různých projektů přihlásili nebo za to, že jsem vložil peníze, které se mi postupně zhodnocují a vracejí. Jakým způsobem mám tyto peníze danit a od jaké výše? Je vůbec na to třeba mít nějaké oprávnění nebo stačí podat daňové přiznání jako fyzická osoba? Děkuji.
Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Zrovna se v práci řeší roční zúčtování daně. Do zaměstnání jsem nastupoval v říjnu. Předtím jsem byl OBZP, nebyl jsem registrovaný na pracovním úřadě a byl bez příjmů. V případě, že bych byl registrovaný, tak prý stačí donést potvrzení. Existuje nějaký ekvivalent pro OBZP?
Dobry den, s moji pritelkyni jseme si vzali hypoteku ktera je psana na ni a ja jsem spoluucastnik a platim ji ja.manzele nejsme hypoteka vyla na vystavby pristavy k bemovitosti kterou vlastni jeji otec a bydlima tam i trvale bydliste ona ja zatim ne . muzu si odecist dan z prijmu ja kdyz platim hypoteku? Ona nemuze protoze je tehotna a na materske tedy nema prijem . co budem potrebovat dekuji moc
Dobrý den, prodal jsem pozemky (zděděná pole), které jsem vlastnil více jak 5 let a v prodejní (kupní) smlouvě je jasně uvedeno, že daň platí kupující. Takže daň z prodeje platit nemusím. ALE! - uvádím tuto skutečnost (transakci) v daňovém přiznání za loňský a pokud ano, tak co vše musím doložit? S velkými díky
Dobrý den, řeším podání daňového přiznání mamince a strýci. Maminka šla v na konci října do důchodu. V srpnu byla na dohodu-zastupovat. Zaměstnavatel jí potvrdil příjmy i s tím zástupem. Což by bylo v pořádku, jak mám zapracovat do přiznání důchod? Musím přikládat rozhodnutí o přiznání důchodu? Odečíst platbu za soukromé pojištění mohu? Strýc pracoval do konce srpna 2016 u jedné firmy, potom byl 3týdny na neschopence a od té doby je na úřadu práce. U zaměstnavatele jsme zažádali o potvrzení příjmů. Na ÚP potřebujeme nějaké potvrzení o vedení na ÚP? A co ta nemocenská? Ta se musí nějak doložit? Předem děkuji za odpovědi
dobry den prosim jak mam videt je na minule rok 2015 gdy si delala dane jak mam videt je moje agentura vibral moje dane a co mam delat pro videt dikuju
dobry den prosim vas pomoc na vypilnovat formular pro dane nevim a kolik mam iak se kalkula
Rád bych se Vás zeptal na podávání daňového přiznání. Jsem evidován na ÚP, podporu nepobírám,v prosinci jsem měl brigádu na základě DPP - měsíční výdělek byl 2800kč. Chtěl jsem se zeptat, zda mám v tomto případě povinnost podávat daňové přiznání či nikoliv.Děkuji
Dobrý den, prosím o ujasnění zda musím či nemusím podat daňové přiznání za rok 2016. Celý rok jsem zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele jako pedagog, ale jsem vysílaná jako předseda komise do jiných škol, kde na základě nepojmenované smlouvy mám také příjem. Nyní mi z té jiné školy přišlo "Potvrzení o zdanitelných příjmech" na částku 910,-. Znamená to, že musím podat daňové přiznání? Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Od listopadu 2016 jsem vedena na úřadu práce ale předtím jsem byla v práci na hlavní pracovní poměr. Chtěla bych se zeptat jak je to s vrácením zálohy daně z příjmu za rok 2016, když nejsem teď nikde zaměstnaná. Mám si o to nějak zažádat sama? Jaký formulář bych měla vyplnit a kde o to zažádat? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych jako zaměstnanec uplatnit slevu na manželku (24840kč) dle zákona o daních z příjmů. Vím, že se do příjmů manželky počítá mateřská (rodičovská ne) - manželka pobírala mateřskou na přelomu roku 2015 a 2016. Potřeboval bych vědět zda se do příjmu za rok 2016 počítá i dávka mateřské za prosinec 2015, která ovšem přišla v lednu 2016? Moc děkuji za odpověď. Jarek
Dobrý den, mám dotaz ohledně ročního zúčtování záloh. Do 31.8.2016 jsem byla studentem a v měsících únor-květen jsem pracovala na DPP, měla jsem zde podepsané prohlášení poplatníka a příjmy byly nižší než 10 000 Kč/měs. Od října 2016 jsem zaměstnaná na HPP, nyní chci požádat o roční zúčtování, jelikož jsem pracovala pouze část roku. Mám zde uvádět i příjmy od zaměstnavatele, u kterého jsem pracovala na DPP? Děkuji za odpověď.
Dobrý den mám dotaz uvedu příklad jedno dítě a dva rodiče jeden uplatní skolkovne ( sleva za umístění dítěte ) a druhý rodič uplatní slevu na dani za dítě je to možné ? Je to z důvodu že kdyby to uplatnil jen jeden z rodičů tak se mu započítá jen sleva na dítě těch cca 13 tis a skolkovne už by se mu nezapocitalo protože za rok nemá takové srážky na dani . Děkuji Filip
Dobrý den , 1.omezeni příjmů pro daňový bonus (sleva na dani za dítě ) Nově nejdou započítat příjmy z pronájmu od kdy změna platí ? Vyčetl jsem za rok 2016 ještě jdou za 2017 také za 2018 už ne , ale někde píšou že za rok 2017 už ne , přesný popis od kdy to platí zákon od ministerstva jsem nenašel , můžete mi poradit děkuji Filip
Dobrý den, jsem fyzická osoba a mám akcie ČEZ a E4U u Degiro. Bohužel mi strhli z dividend daň ve výši 35 % (pro nerezidenty Čr) přestože jsem rezident. Lze žádat po finančním úřadu v daňovém přiznání vrácení přeplacené srážkové daně z dividend (rozdíl 20%)? V daňovém přiznání budu mít pouze kapiálové příjmy. Výši daně pokryje sleva na poplatníka. Děkuji za odpověď
Dobrý den, nevím zda musím zdanit akcie, které jsem dostal od zaměstnavatele. Akcie jsou nejprve ve stavu "granted" což je jenom příslib firmy, že akcie v definovaných termínech dostanu. V těchto termínech se část akcií převede do stavu "vested", kdy je již vlastním a můžu je i prodat. V roce 2016 mi byla třetina akcií převedena do stavu "vested", ale já jsem je zatím neprodal. Musím tedy převedenou třetinu "vested" dolarových akcií danit pokud příjem (zisk = příjem neboť jsem akcie dostal) nepřesahuje částku 100 tis. Kč ? Pokud ano, kam tento příjem do daňového přiznání zapsat ?
Dobry den, chtela jsem se zeptat, kde mame danit prijem z pronajmu naseho bytu v CR, pokud jiz dlouhodobe pobyvame a pracujeme v Nemecku. Zde take odvadime dane z prijmu. Byt v CR jsme ale zacali pronajimat az tento rok, tak by nas zajimalo, v ktere zemi zaplatit dan z prijmu z pronajmu. Pokud je to v CR, mame uvest tyto jiz zdanene prijmy z pronajmu i v danovem prohlaseni v Nemecku? Dekuji,
Dobrý den. Potřebuji poradit, zda musí manželka odevzdat přiznání k dani z příjmu fyzické osoby za rok 2016. Byla od 05/2015 do 05/2016 na neschopence a v 05/2016 ukončila pracovní poměr u zaměstnavatele. Proplatili jí zbylou dovolenou a strhli zálohu na daň z příjmu. Dostala od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2016, kde je uvedeno, že byla z příjmů sražena záloha na daň z příjmů ve výši 750 Kč a že nebylo provedeno roční vyúčtování záloh. Od 05/2016 pobírá částečný invalidní důchod a od 05/2016 pobírá také podporu v nezaměstnanosti. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň vykonávám vedlejší činnost jako OSVČ. Daňové přiznání si sestavuji a nosím na finanční úřad sám. U zaměstnavatele uplatňuji základní slevu na poplatníka a také slevu na děti. Když si v březnu vyplňuju daňové přiznání (EPO) tak ho vyplňuji následovně: - Do odílu II., do tabulky Úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů, vyplňuji údaje tak, jak jsem je dostal na ročním přehledu od zaměstnavatele. - V oddílu V. se mi tím pádem automaticky objeví hodnota základní slevy na poplatníka ve výši 24480Kč - Zároveň v oddílu V. vyplňuji v tabulce o dětech osobní údaje svých dětí. Moje otázka zní, jesti to takto dělám správně, když, jak jsem psal výše, si odpočet za sebe a za děti uplatňuji už u zaměstnavatele? Děkuji za odpověď.