FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dodanění závazků

dobrý den, platí stále zdanění závazků po lhůtě splatnosti nad 36 měsíců v r. 2010? děkujeme.

daňová povinnost

Dobrý den, mám syna rok narození 1994, studuje střední školu /denní studium/ a hraje hokej. V květnu 2010 podepsal s hokejovým klubem smlouvu, na základě které pobírá měsíční odměnu ve výši 7000,-Kč. Chci se zeptat, zda musí podat daňové přiznání k DPFO a daň zaplatit. Děkuji

nezdanitelné příjmy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se mi nedaří nikde najít: 1. jak se přesně jmenuje daňová částka, která je nezdanitelná i bez jakýchkoliv slev, darů, úroků, příspěvků, aj. tedy částka, do které nemusím podávat daňové přiznání, nýbrž pouze čestné prohlášení FÚ o tom, že jsem si v tom roce nevydělala. Ani na FÚ mi to neřekli. 2. jak je nyní vysoká? Podle FÚ loni byla 15000 Kč, zůstala tato částka stejná i v roce 2010? Předem děkuji P.S. nejde mi z vašich stránek stáhnout úplné znění zákona.

danění více příjmů

Dobrý den,v roce 2010 jsem pracovala část roku v ČR a část roku v Kanadě, kde mi příjmy byly zdaňovány Kanadským zaměstnavatelem. S Kanadou má naše republika uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění, ale nevím jakou metodu vyloučení mám v daňovém přiznání v ČR použít. Děkuji za odpověď.

přílohy k DAP

Dobrý den Jsem OSVČ a vedu účetnictví. K daňovému přiznání příloze č. 1 mám přiložit výsledovku a rozvahu nebo ještě něco dalšího. Děkuji. Hrubeš

dodanění ŽP

Manželka má u ČP sjednán produkt Dynamik od roku 2004. Původně měla smlouvu sjednanou na 22 let. Jelikož chtěla toto pojištění co nejvíce omezit, dodatečně si sjednala zkrácení na 10-ti letou lhůtu a minimální měsíční platbu. 10-ti letá lhůta by měla končit v r.2014. Na informacích v ČP nám první paní sdělila, že pokud smlouva dále pokračuje, je nutno v daň.přiznání přiznat odpisy ze základu daně za uplynulé tři roky. druhá paní sdělila, že musíme přiznat odpisy za celé období. Potom, ale nechapu, proč by měla platit další čtyři roky - to už by se vyplatilo zrušit pojistku rovnou celou. Poradíte nám nějakou třetí verzi a nebo se přikloníte k jedné z těch dvou dam? Děkuji za odpověď. LR

odpisy u pronájmu

Dobrý den,vlastním 3 byty,2 z toho jsou v osobním Vlastnictí,jeden byt je družstevní,,,tyto byty pronajímám bez živnostenského listu,čili jsem tzv,drobný pronajímatel,,,,jak je to u přiznání daně s odpisy bytů,je možné si dát do výdajů i odpis bytu v družstevním vlastnictví ?,tento byt sem kupoval za 550 000 Kč,je mi jasné,že nejsem vlastníkem tohoto bytu,ale podílníkem,,,

daňová povinnost

Dobrý den, koupili jsme vozidlo v 5/2010 na základě kupní smlouvy a auto bylo používáno k podnikáni již v tomto měsíci.Do technického průkazu jsme byli zapsáni jako vlastníci až v měsíci 6/2010. Zaplatím silniční daň od 5/2010 ale nevím, zda mohu již za 5/2010 uplatnit slevu dle §6 odst.6 ?(nárok by byl). Narazila jsem na větu v zákoně, že při změně provozovatele vozidla s nárokem na snížení sazby daně lze u nového provozovatele uplatnit příslušné snížení sazby nejdříve v kalendářním měsíci zápisu změny provozovatele v technickém průkazu. Mám zaplatit daň za 5/2010 v plné sazbě a snižit sazbu daně až od 6/2010? Díky

danění více příjmů

Dobrý den, chtěl sem se zeptat jak mám spočítat daň z příjmu FO. Když sel v létě změnil zaměstnavatele a ještě když sem byl u minulého zaměstnavatele v roce 2010 byl 3 týdny na nemocenské. A tak se ptám co vše potřebuji za dokumenty a jak mam v daňovém přiznání vyplnit údaje o tom že sem byl nemocný, zda se to nějak započítavá do danní a tím sou pak menší. Předem moc děkuji za odpověd Martin Vaněk

vypopřádání daně

Dobrý den, pracovala jsem jako studentka na DPČ s podepsaným růžovým prohlášením od ledna do září, s tím, že od ledna do června jsem měla hrubý příjem okolo 8000,- Kč, v červenci a srpnu 13 000,- Kč, v září 6000,- Kč. Vyplatí se mi žádat o vrácení záílohové daně? Kolik by mi asi tak zhruba bylo vráceno?

výnosy a náklady na přelomu roku

Dobrý den,jsem OSVČ,výdaje uplatňuji paušální částkou,jsem(momentálně dobrovolně)plátcem DPH. Prosím o radu kam pro účely daňového přiznání z příjmu FO započítat příjem(a vydání)z faktury vystavené v prosinci 2010 (DUZP v prosinci), ale na účet došlé až v lednu 2011. Daňovou evidenci NEVEDU. Děkuji za odpověď.

danění fotovoltaiky

Prosím o informaci k dani z příjmu OSVČ podnikající v energetice ( provozovatel fotavoltaické elektrárny na rod. domku o výkonu 8,28 kWp)v režimu ZELENÝ BONUS. 1. Jsou odpisy zahrnutelné do nákladů ( pořízení FVE v roce 2011) a v jaké výši ( rovnoměrný odpis na dobu 20 let ?). 2. Jaká sazba daně bude použita ( při rozdílu příjmů a výdajů=daňový základ cca 25000 Kč/rok ). 3. Je pravdou, že od roku 2011 - začátek podnikání ve fotavoltaické výrobě elektřiny v roce 2011 , může daňový subjekt vést pouze účetní evidenci ? Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat. OSVČ zednictví nemá auto zařazené do obch. majetku. Používá své auto k podnikání i k soukromým jízdám. Rozhodl se využít krácený paušální výdaj na dopravu. Tudíž nevede knihu jízd(neplátce DPH).Auto, ale využíval k podnikání jen 6 měsíců, z důvodu, že prováděl práci v místě svého bydliště nebo se do práce dostal s někým jiným.Takže měl nadále příjmy z podnikání, ale auto využil jen k soukr. účelům. Ptám se, zda může v daň. přiznání k dani silniční uvést jen těchto 6 měsíců(měsíce v kterých podléhá automobil silniční dani) a zaplatit tudíž poloviční daň? Nemusí se to nějak prokazovat? Je to stejné, kdyby nevyužil paušální výdaje na dopravu,ale paušální výdaje u daně z příjmů?Vzhledem k siln. dani?

prodej nemovitosti a výdaje

dobrý den, mám dotaz, zda můžu v přiznání k dani z příjmu FO v paragrafu 10 zahrnout do výdajů souvisejících z prodejem nemovitosti i koupi malého pozemku od obce náležícího k domu, dále fakturu za geodetické práce související s koupí pozemku a dále jestli stačí pouze paragony se zakoupeným materiálem na opravy domu. děkuji za odpověď

příležitostné příjmy

Dobrý den měla bych dotaz. Pracuji jako OSVČ a v loňském roce jsem vyplácela svému příteli a kamarádce odměnu za doporučení klienta. U obou se jednalo o částky zruba kolem 15.000Kč. Budou mít s tím nějaké komplikace pakliže jsou zaměstnanci a vše za ně hradí zaměstnavatel? Loni to šlo, zajímá mě zda se letos v tomto ohledu něco nezměnilo. Děkuji za odpověď. Silvie Bočková

prodej použitého zboží

Podnikatel (nákup-prodej,autodoprava)zakoupil jednorázově ojetý osobní automobil přes bazar jako zboží a obratem ho prodal. Dotaz: Jak má vystavit fakturu - Může použít §90 Zákona o DPH a vypočítat DPH pouze z přirážky nebo se tento paragraf týká pouze bazarů, antikvariátů apod.? Pokud se ho tento paragraf netýká, jak má tedy DPH vypočítat? Předem děkuji.

vyplnění přehledu pro ZP

Dobrý den, chci se zeptat, jak mám vyplnit přehled pro VZP: jsem student (nad 26), OSVČ jsem byla v roce 2010 jen 8 měsíců, 4 měsíce jsem měla přerušeno a jen jsem studovala (OBZP) - platila jsem menší zálohu 1080kč. Byl pro mě stanoven minimální vyměřovací základ na 8 nebo na 12 měsíců? Děkuju.

mateřská a další dávky

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Jsem zaměstnanec 10let. Od počátku roku 2011 jsem spolumajitelkou firmy s.r.o.která zazím nevykazuje žádné příjmy. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a ihned nastoupila na nemocenskou. Zajímalo by mě, zda budu mít nárok na stejnou částku nemocenské, mateřské a rodičovského příspěvku, jako když jsem byla pouze zaměstnanec. Nebo mé spoluvlastnictví firmy toto nějak ovlivní. Velice Vám děkuji za odpověď S pozdravem Danielisová Z.

vyřazení majetku

Dobrý den, manžel je OSVČ zedníctví, od roku 2003 má zařazenou míchačku na maltu za 9800,-(při pořízení, již nebyla nová), trubkové lešení 10200,-(nebylo nové též)do DHIM, neboli zásob. Míchačka již není funkční a lešení je téměř postráceno. Chci se zeptat, zda může přestat o tomto evidovat a rovnou dát do spotřeby. Dále jsme si v roce 2008 pořídili také již starší počítač v hodnotě 6000,-, z toho do výdajů si dal 30%. Sestavu také zařadil do zásob. Může to z evidence vyřadit? Chystá se za rok 2011 uplatnit paušální výdaje 80%.Tudíž, kdyby vše vyřadil, nemusel by podávat Dodatečné daň. přiznání, když by neměl žádné pohledávky,závazky ani zásoby. Nejsem si jistá, zda vůbec má povinnost tyto věci evidovat(viz předchozí). Děkuji mnohokrát

vyřazení auta

dobrý den. r roce 2010 jsem přerušila podnikání jako OSVČ. V OM jsem měla automobil, který je již plně odepsán, pořízen v období 5 let před ukončením registrace k DPH. Z hlediska DPH tedy v pořádku, úprava odpočtu se mě netýká. 1.Nyní bych tento automobil chtěla vyřadit z OM pro soukromé využití. Jak to mám provést? Co vše to obnáší? 2. Co kdybych ho chtěla vyřadit z OM prodejem? 3. Co je výhodnější z hlediska daňového?