FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den. Mám nasledující problém a potřebovala bych poradit. V roce 2009 jsme založili bytové družstvo z důvodu odkoupení domu, který byl ve vlastníctví města. V tomto roce přibližně v srpnu-září 2009 jsme tedy založili družstvo a otevřeli jsme v bance běžný účet. Příjem na účte byl vytvořen pouze z členského zápisného. jiné přijmy v tomto roce 2009 nebyly. Výdaje z účtu byly na kancelářské potřeby a odměna právnikovi. Jedná se mi o následujíci problém. Byly jsme jako bytové družstvo povinni koncem roku 2009 vypracovat výkaz zisku a ztrát a rozvahu? A dále jestli pro nás vyplynula povinnost udělat přiznání o dani z příjmů? Dům jsme nakonec zakoupili až v roce 2010. Dopředu děkuji za odpověď. Kůhnová.

dodanění ŽP

Dobrý den, předčasně jsem zrušila životní pojištění a v minulých letech jsem uplatňovala slevu na dani. Teď musím všechny slevy na dani vrátit?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, měl bych otázku ohledně možnosti odečtu zaplacených úroků hypotečního úvěru ze základu daně. Jedná se o hypoteční úvěr k nebytovému prostoru, od začátku roku 2010 jsem jeho jediným majitelem. Po celý rok 2010 jsem hypotéku platil. Bydlel jsem zde rovněž po celý rok, adresu trvalého bydliště mám ale na občanském průkazu uvedenu jinou. Od 4.3.2010 jsem OSVČ a tento nebytový prostor mám uveden jako místo podnikání. Mohu i přesto, že adresu této nemovitosti nemám uvedenu jako trvalé bydliště, uplatnit odečet zaplacených úroků hyp. úv. za rok 2010 z daňového základu? Předem děkuji za odpověď. Martin Fiala

sleva na manželku

Dobrý den,s manželem jsme svoji od 10.7.2010,já jsem celý lonský rok pobírala pouze rodičovskou,jakou výši slevy na manželku může tedy manžel uplatnit a je potřeba k tomu něco doložit?Děkuji za odpověd Vičanová

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2010 bylo založeno obcanske sdruzeni za ucelem podpory motosportu reklamní činností. Sdružení vykonávalo činnost bez finančních příspěvků, které se dostavily až ke konci roku. Finanční příspěvek činí 298 000,- Kč. Jakým způsobem uzavřít rok 2010 vzhledem k FÚ, když k dani se sdružení zatím neregistrovalo.Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, musím platit daň a pokud ano, v jaké výši, pokud mám příjem z nájmu garáže ročně 12000 Kč. děkuji za odpověď. Martin

předmět daně

Dobrý den,v roce 2010 jsem byla na mateřské. V srpnu a září jsem si vybrala nevyčerp.dovolenou. V říjnu,listopadu a prosinci jsem pracovala na DPP (5tis hrubého). Chci si udělat daň.vyúčtování. Do příjmů se mi DPP počítat nebude - chci se ujistit. Díky

přepočet cizí měny

dobrý den. uzavřeli jsme leasingovou smlouvu, splátky v EUR, z našeho EUR-účtu. Referenční kurz smlouvy 1EUR = 26.465 vydaný ČNB dne 31.12.2009. 1. jakým kurzem budu měsíční splátky přepočítávat? 2. jakým kurzem jednorázovou splátku? děkuji.

odpočet úroků

Dobrý den. Mám dotaz ohledně odpočtu úroků z hypotéky. Začátkem loňského roku jsme byt pořízený na hypotéku prodali, do zástavy jsme dali jiný a hypotéku dále splácíme. Je možné si uplatnit odečet úroků za rok 2010? Děkuji.

sazba daně

fyziká osoba OSVČ - provádí montáže solárních zařízení v rodinných domcích (na střechách). Tuto činnost zdaňuje 10%. je to správné?

daňová povinnost

Dobrý den,vlastníkem vozidla jsem já a manželovi ho půjčuji k podnikání. Manžel bude podávat daňové přiznání za rok 2010 a výdaje budou paušálem. Jsem povinna podat přiznání k silniční dani jako vlastník vozidla? A lze při výdajích paušálem zaplatit silniční daň jen za měsíce, v kterých používal moje auto k podnikání?Děkuji

zahájení podnikání

Dobrý den, jsem studentka denního studia na VŠ , je mi 22 let a pobýrám sirotčí důchod. To by bylo asi tak úvodem. V lednu 2011 jsem se dala na práci na livechatu - německých chatech. Nepracuji pod žádnou agenturou a ani nemám ŽL .Mám svůj účet na mé jméno v německu, kam by mi měli dorazit peníze. Problém je ale v tom, že absolutně nevím jak mám danit, kdy a kolik.Jestli tahle práce nějak ovlivní můj sirotčí důchod a nebo ne. A také jestli si mám tedy hradit pojištění (soc. a zdrav.) když mi ho vlastně hradí stát, jako studentce. Nevím ani kam se mám zeptat a svým způsobem se i stydím se jít někam na tohle zeptat. děkuji za radu

předmět daně

Dobrý den, v roce 2010 jsem koupila byt v bytovém domě. Současně s bytem mám i spoluvlatnický podíl na zastavěném pozemku pod bytem, ale i podíl na společném dvoru, podíl na obou pozemcích je vyjádřen jedním podílem. Nyní zpracovávám přiznání k dani z nemovitosti a chtěla jsem se zeptat, zda budu vyplňovat i daň z pozemku za spoluvlastnický podíl na pozemku. Zastavěná plocha pod bytem není předmětem daně, ale co podíl na společném dvoru? Je předmětem daně a v jakém poměru? Děkuji za odpověď.

dodanění ŽP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně nezdanitelných částí základu daně.Jedná se o to, že jsem si uznávala životní pojištění a v roce 2009 jsem tuto pojistku zrušila, žádné peníze mi vyplaceny nebyli, ještě jsem nějakou částku musela doplatit.Dozvěděla jsem že tyto uplatněné částky v daňových přiznáních budu muset vrátit?

pořízení majetku z EU a jeho prodej

Dobrý den, prosím o radu: Majitel dovezl ojetý vůz audi z EU na firmu s.r.o..K vozu je vystavena faktura od prodejce ze země EU na firmu a doklad je s daní a taktéž zaplacen s daní v eurech. Je možné zaúčtovat celou částku jako náklad a neuvádět v přiznání dph? Nebo je nutno vystavit samovyměření dph? V případě prodeje vozu fyzické osobě fakturovat dph pouze z rozdílu? Děkuji Vám.Monika Vlnatá

slevy na dani

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem pro danove priznani 2010. Zda invalidni a starobni duchodce zivnostnik ma narok odpoctu 24840,-Kc a invalidni duchodce 5040,-Kc na invaliditu.

danění příjmu z pronájmu

Prosím o vysvětlení jakým způsobem přiznat daň z příjmu za pronájem bytu a co je k ní potřeba doložit za papíry jako třeba smlouvu o nájmu a podobně a jaké náklady si možno odpočítat když byt ještě splácím na úvěr jestli možno toto použít jako náklad

rozdělení podnikání

Dobrý den, se společníkem provozuji restauraci, oba jsme OSVČ a registrovaní plátci DPH, plátcovství DPH je pro nás z hlediska agendy účetnictví a nákladů s tím spojených nevýhodné. Lze rozdělit provoz na dva samostatné subjekty, tak abychom rodělili obrat na polovinu a přešli zpět na neplátce DPH? Naše vize je následující, jeden by provozoval pivnici a druhý restauraci s kuchyní se samostatným vchodem, tak bychom jednotlivě nepřesáhli obrat 1 mil.Kč. Lze tuto změnu provést reálně? a pokud ano jak? a jak vůči fin.úřadu postupovat, aby vše bylo v souladu se zákonem? Předem děkuji za odpověď.

souběh pracovních poměrů

Dobrý den, mám dotaz ohledně dohody o provedení práce. Je možné mít u jednoho zaměstnavatele trvalý pracovní poměr (úvazek 0,5) a zároveň na jinou činnost (taktéž u něj) dohodu o provedení práce? Lze na tuto jinou činnost uzavřít dohodu na celý rok a podle pracovních možností a "nárazovek" potom mzdu vyplácet? Dohoda o provedení práce je limitována jen maximem 150h, jinak žádným finančním stropem, že? Z dohody se odvádí daň 15 nebo 20%? Je něco, na co si dát pozor (např. při sepisování smlouvy, atd.)? Předem moc děkuji za odpověď.

vypořádání daně

Dobrý den, Jsem studentkou VŠ a již celý rok pracuji na částečný úvazek s výdělkem okolo 12000 čistého. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda se mi vrátí nějaké peníze ze záloh na dani a zda má tedy vůbec cenu tuto žádost podávat. Děkuji za odpověď Lenka Studecká