FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

kniha jízd

Dobrý den, k daň.přiznání používám paušál výdajů 60 %, při podnikání používám své osobní auto které není v majetku firmy, jsem povinen evidovat uskutečněné cesty tímto autem a tudíž knihu jízd atd.? děkuji

Dobrý deň, prosím poradiť: Som štátny príslušník…

Dobrý deň, prosím poradiť: Som štátny príslušník SR, mám stále zamestnanie v ČR už niekoľko rokov, mám dlhodobé povolenie k pobytu a stále bydlisko v ČR, čiže som daňový rezident ČR. Rodičia (SR) mi chcú prispieť finančnou čiastkou na zakúpenie bytu - formou daru. Od dane z darovania bude zrejme oslobodenie, vzhľadom na skupinu I. v zmysle zákona č. 357/1992 Sb. §19 ods. 3. Ako je to v prípade dane z príjmu? - platí povinnosť zápočtu daru do daňovej povinnosti (ostatné príjmy §10) ? - ak áno, platí Zákon č. 586/1992 Sb. §3 ods. 4a (4) Předmětem daně nejsou a) příjmy získané nabytím akcií nebo podílových listů podle zvláštního právního předpisu, který upravuje podmínky převodu majetku státu na jiné osoby,1) zděděním, vydáním 2) nebo darováním nemovitosti nebo movité věci anebo majetkového práva...,? Vopred pekne ďakujem za Váš čas a ochotu poradiť.

daňová povinnost

Dobrý den, od ledna jsem začala podnikat a mým předmětem podnikání je hostinská činnost. Nejsem plátce DPH. Chci se zeptat, zda musím platit nějaké spotřební daně, když nakupuji (např. v Makru) cigarety a alkohol a ve svém baru je prodávám dál svým zákazníkům. Děkuji za odpověď. Kudláčková

odpisy FVE

Dobrý den, prosím o radu, od října máme na RD fotovoltaickou elektrárnu. Osvobození od daně z příjmu nevyužijeme. Chci uplatnit odpisy, ale u konstrukce se píše, že jde o technické zhodnocení střechy, co to tedy pro mě znamená, to nemůžu dát do odpisů, ani jinak do nákladů? RD v podnikání nemáme. Dále se odpisy prý mají krátit dle osobní spotřeby elektřiny, když máme FVE od října, tak mám spočítat prům. soukromou spotřebu a pokrátit odpis za rok 2010 jen za tyto 3 měsíce? nebo mám třeba čekat rok a pak to udělat průměrem za celý rok? Ale to bychom měli letos v nákladech odpis celý? Děkuji D. Růžičková

srážková daň

Od 1.1.2011 beru příspěvěk od státu který je daněn 15 ti. procentní srážkovou daní, tato sržka je cca. 2800,- Kč. měsíčně, roční příjem je asi 205000,- Kč. Budu v lednu přístího roku podávat daňové přiznání? Jedná se jediný příjem, jiný nemám, mohu si tedy něco odečíst z daňového základu nebo slevu na dani na poplatníka případně kolik a vjaké částce ? Za odpověď děkuji

vklad majetku

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele. Musím vložit pozemky (půdu, které vlastním jako soukromá osoba, do majetku firmy, pokud na nich chci podnikat? Děkuji.

podání přiznání

Jaké dokumenty přikládám k přiznání k dani z nemovitosti? Dobrý den, koupili jsme s přítelem v loňském roce byt v paneláku, musím tedy do konce ledna vyplnit daňové přiznání.. Ve formuláři se moc nevyznám, proto zajdu přímo na finanční úřad, aby mi pomohli. Zajímalo by mne, jaké dokumenty si mám s sebou vzít, a zda bude potřeba nějaké dokumenty k přiznání přiložit, a zda stačí obyčejná (neověřená) kopie? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den. Mám dotaz: Jsem důchodce s nadprůměrným důchodem, v roce 2010jsem dostal 284340 Kč spolu s vdoveckým důchodem. Mám nějakou daňovou povinost za rok 2010? Děkuji za odpověď.

oprava přiznání

Jsem společně s manželem vlastníkem bytu, který jsme před čtyřmi roky pronajali. Nenapadlo mě tuto částku, která se pohybuje asi kolem 40 000,- ročně zahrnout do daňového přiznání. Chtěla bych tuto chybu napravit. Jak na to?

doplnění odpovědi

P.JUDr.Dytrich Petr, přejí Vám dobrý den. Děkuji za Vaši rýchlou odpověď, i když pro nás není moc optimistická. Proto bych na Vás měla ještě jeden dotaz. Teď už vím, že jsme postupovali nesprávně, ale bylo to z důvodu neznalosti a bohužel i naši nedůkladnosti. Co by jsme ještě teď mohli udělat, aby jsme aspoň částečne eliminovali naše chyby a tím předešli případným sankcím a pokutám? Děkuji dopředu za Vaši odpověď. Kůhnová

zálohy pojistného

Jsem muž OSVČ od r.1992, ve stavu dočasně práce neschopných jsem byl od 1.9.2009 do 15.12.2010.Od 16.12.2010 jsem byl registrován na ÚP jako uchazeč o práci do 4.1.2011.Na tudo dobu jsem přerušil podnikání.Od 4.1.2011 jsem požádal o předčasný důchod(narodil jsem se 1/51). V důchodu si chci přivydělat tolik, abych se nemusel účastnit důchodového pojištění.Musím letos platit zálohy na sociální pojištění? Děkuji Val

odpočet úroků z úvěru

Dobry den, jsem clenem bytoveho druzstva a za rok 2010 bych si chtela uplatnit odpočet uhrazenych uroku z hypotecniho uveru poskytnuteho na tuto bytovou potrebu. Uver byl bankou poskytnut druzstvu jako pravnicke osobe na koupi celeho domu (jednalo se o prodej obecnich bytu a podminkou obce byla koupe bytoveho domu jako celku) a ja jako clen splacim podil na uveru za svou bytovou jednotku. Mohu v tomto pripade uplatnit odpocet dle par. 15 odst. 3 Zakona o danich z prijmu, pokud si u banky/drustva vyzadam potvrzeni o uhrazenych urocich za splaceni meho clenskeho vkladu? Dekuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,chtěla bych uplatnit odpočet daní z hypotéky na dům (v zaměstnání, poprvé), kterou máme společně s přítelem. Mám připravený výpis z banky ve které jsem uvedena jako spoludlužník , který může uplatnit odpočet. Ve smlouvě jsem uvedena jako spoludlužník a přiložím kopii original smlouvy. Ovšem musím dodat výpis z katastru a zde je jako vlastník uveden pouze přítel. Můžu tedy uplatnit odpočet z daní i já? Děkuji za rychlou odpověď

danění více příjmů

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější dotaz. V roce 2009 jsem začala pracovat jako zaměstnanec v Německu, kde jsem také minulý rok podávala daňové přiznání. Od června 2010 jsem ale v Německu začala pracovat na poloviční úvazek, a od listopadu 2010 pak na poloviční úvazek v ČR. Obojí je zaměstnanecký poměr a obojí je přesně 0,5 úvazku. Bydlím také v obou zemích, trvalé bydliště mám na Praze 4, ale v Německu mám též adresu pobytu.. Můžete mi prosím poradit, jak postupovat, kde platit daně, případně jaké formuláře jsou potřeba? Předem Vám moc děkuji za odpověď, MUDr. Alena Trojanová

předmět daně

Dobrý den,prosím o radu,do lonského srpna jsem byla zaměstnanec a zároven OSVČ na vedlejši pr.činnost.Tu jsem pozastavila a zaregistrovala se na Ú.PRÁCE. Pobiram podporu a odpracovala na dohodu asi 50 hod.Jsem inval.1.stup.Nyní budu podávat danové přiznáni a nevím,zda se tyto příjmy zapocítavají.Můžete mi prosím poradit? Děkuji OLGA

daňová povinnost

Dobrý den, v průběhu roku 2010 jsme koupili pozemek o výměře 3 m2. Vztahuje se na nás povinnost podat ke konci ledna dílčí daňové přiznání?

danění více příjmů

dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a v prosinci minulého roku jsem měla dohodu o provedení práce (vydělala jsem si 700 kč hrubého, příjem byl daněn srážkovou daní. mimo to mám od listopadu uzavřenou dohodu o pracovní činnosti, zde mám podepsané prohlášení poplatníka daně, u tohoto zaměstnavatele, kde mám dohodu o pracovní činnosti mi bude uděláno roční zúčtování daně. musím někde hlásit i příjem sražený srážkovou daní od jiného zaměstnavatele? a hlavní dotaz při nástupu na brigádu - dohoda o pracovní činnosti jsem měla tady podepsané prohlášení poplatníka daně, u první výplaty za listopad (pouze jsem dostala zaplaceno vstupní školení v částce 134,-kč mi ale bohužel byla omylem vyměřena místo zálohové daně daň srážková a ta činila 20,- kč. je nějakým velkým problémem, když mám u firmy podepsané prohlášení poplatníka daně a účetní omylem příjem srazila srážkovou daní? bude pak problém v ročním zúčtování? další měsíc už příjem byl zdaněn v pořádku zálohovou daní. díky za rady

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, mám uzavřený hypoteční úvěr na financování bytových potřeb u Raiffeisen stavební spořitelny, jako úvěrový klient je uvedena moje matka, jako účastníci Smlouvy o úvěru na financování bytových potřeb já a můj otec. Nyní jsem dostal dvě potvrzení o částce zaplacené na úrocích, jedno na moje jméno a druhé na jméno mé matky, a zároveň výpisy, na nichž je uvedeno, že všechny platby jsem hradil já ( rodiče jsou již v důchodu ).Můžu předložit obě tato potvrzení do mzdové účtárny a odečíst si tyto částky ze základu daně u daně z příjmu? Dočetl jsem se, že odečet může provést osoba, jež je účastníkem úvěrové smlouvy, je-li účastníků více odečet provádí jedna z nich, nebo každá z nich rovným dílem. Děkuji za odpověď. JP

vyměřovací základ

Dobrý den,od 1.1.2010 jsem byla na nemocenské a hned následně na mateřské celý rok nemám žádný příjem,ale zbylo mi z roku 2009 v zásobách 28 080, teť musím uvést v přiznání,protože neobnovím hostinskou činnost do konce března, jelikož budu na rodičovské dovolené. Jednalo se o sortiment zboží,který podléhal záručním lhůtám, dále neprodejný. Zajímá mě jestli to musím podat i v přehledu OSSZ a na zdravotní pojištovně.

sleva na manželku

Dobrý den. Potřebuji poradit s tím, jestli si může manžel na mně uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku. Jsem na rodičovské dovolené, od listopadu jsem nastoupila do zaměstnání (celkový příjem cca 27000 čistého + podnikám na vedlejší činnost od května (kupuji zboží v EU a prodávám v čechách) - výdělek cca 14000 kč za tu dobu (poměr příjmů cca 165000 kč, a výdajů 151000 kč). Nevím jestli si mohu jako příjem brát až tu čistou částku (14000) nebo nehledě na vysoké výdaje musím brát 165000. Děkuji za odpověď. S pozdravem Horálková