FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v červnu 2010 jsem si koupil byt na hypotéku. Účastníky hypoteční smlouvy jsme byli já a rodiče. Byt slouží k mému trvalému bydlení, avšak nemám tento údaj změnění v OP. Rád bych se zeptal, zda-li si může můj otec v tomto uplatnit odpočet zaplacených úroků ze základu daně z příjmu. Díky
Dobrý den, mám Žl a podnikám na vedlejší činnost, ale ŽL mám až od března 2010, počítá se počet měsíců při výpočtu maximálního výdělku standartně 12, nebo je to jen za skutečné měsíce? A jak tedy postupovat když jsem teď už po skončení roku zjistil, že můj výdělek byl tedy vyšší než danných cca 56tis/8měsíců. A v případě že by to bylo i víc než 56tis/12měsíců, jak se postupuje zpětně? Děkuji Jiří Hála
Dobrý den,jsem OSVČ a osobní auto používám k podnikánín ,tudíž platím silniční daŇ.V lednu jsem si koupila auto,které jezdí na plyn i na benzin.Chci se zeptat jestli když bude auto osvobozeno dle zákona ze silniční daňě placení,tak dle čeho budu poččítat náhradu na cestovné??jestli z plynu nebo z benzínu??Děkuji
Dobrý den,jsem zaměstnanec a daňové přiznání si dělám sama za rok 2010 jelikož pronajímám chatu a daním jí §9.V roce 2009 jsem měla §9 daňovou ztrátu 99 010Kč,v roce 2010 mám v §9 daňovou ztrátu 44 000Kč.Můžu si uplatnit daňovou ztrátu ještě k tomu z roku 2009?a do jaké výše Kč?Odpověděl jste mi že není od čeho odčítat ztrátu z roku 2009?ani když mám jako zaměstnanec příjem §6 332000Kč za rok,jako dílčí základ daně?z toho si daňovou ztrátu nemůžu odečíst?aby se mi základ daňě snížil?
Dobrý den, jsem starobní, nepracující důchodce a také nejsem OSVČ. Chci si přivydělat příležitosnou prací u osoby OSVČ formou Smlouvy o dílo. Platím z převzaté částky (Příjmový doklad odevzdávám OSVČ)zdravotní pojištění? Daň z příjmu zúčtuji na FÚ. Děkuji za odpověď
Dobrý den, výdaje z příjmu podnikání stanovuji paušální částkou. V r. 2010 mě byl vrácen přeplatek daně, sociálního a zdravotního pojištění. Musím tento přeplatek přičíst k příjmům z podnikání v r. 2010? Děkuji za odpověď.
Dobrý den ! manžel měl od 04/2009 do 03/2010 nemocenskou následkem těžkého pracovního úrazu.Od podniku dostal vyplaceno odškodnění(ztráta na výdělku,bolestné apod),které mu vyplatila pojišťovna,u které je podnik pojištěn.Mám dotaz,zda-li se toto odškodnění má počítat do daňového přiznání.Děkuji za odpověď
Dobrý den, rád bych Vás požádal o zodpovězení dvou dotazů k účetnictví občanských sdružení. 1) zdali stále platí výjimka z roku 2008 a o.s. s příjmy do 3 mil. Kč ročně mohou vést jednoduché účetnictví, nikoliv podvojné; 2) jak vyúčtovat příspěvek dobrovolníkům, kteří nám pomáhají s organizací závodu a kterým chceme refundovat jejich náklady, např. benzín apod. Je možno to udělat "paušálně" - tedy např. že výkonný výbor na základě pravomoci vyplývající ze stanov a zásad hospodaření schválí přidělení konkrétní částky konkrétní osobě a pokladník tuto částku vydá z pokladny, vystaví výdajový doklad a zaúčtuje? Nebo každý účetní úkon musí být podložen prvotním dokladem, tedy např. účtenkou za benzín, jízdenkou na vlak apod. a každ takovýto doklad je třeba zaúčtovat separátně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na odečitatelnou položku - úroky z úvěru ze stavebního spoření. Jde mi o to, že platíme 2 úroky ze stavebních spoření, jedno je na mě a druhé na manželku. Manželka je však s dětmi v domácnosti a nemá tedy svůj příjem a ani nebude podávat daňové přiznání. Můžu v tomto případě odečíst zaplacené úroky z její smlouvy ve svém daňovém přiznání? Nebo za jakých podmínek? Děkuji za odpověď Ondřej Petrů
Dobrý den, mám takový účetnický problém. Firma koupila budovu s pozemky. V kupní smlouvě je uvedena cena celkem. Chtěla bych se zeptat, jak mám celkovou cenu rozdělita na pozemky a na stavbu, kvůli zařazení majetku a následného odpisování stavby? Musíme dělat znalecký posudek?Prosím o odpověď. Děkuji Alena Š
Dobrý den, pokud přeruším podnikání do např, 31.5.2010 a zároveň pobírám podporu v nezaměstnanosti do konce 9. měsíce 2010, jsem kvartálním plátcem dph, mohu si v období od 1.6.2010 do 30.9.2010 uplatnit výdaje a zároveň odpočty dph, pokud v tomto období nemám žádné příjmy. Jsem m povinen podat přiznání k dph za 3. Q roku 2010. Děkuji za odpověď
Dobrý den, v loňském roce nám byly převedeny byty do osobního vlastnictví ( jeden byt zůstal družstevní). V letošním roce nám vznikla povinnost zaplatit daň z nemovitosti (bytu). Od roku 2011 může dle nového Daňového řádu může podávat přiznání také společný zmocněnec u nemovitostí, u kterých je poplatníkem více než jeden daňový subjekt. V tomto případě je nutné, aby spoluvlastníci nemovitosti k tomuto úkonu společného zmocněnce zplnomocnili. V případě, že si každý podává přiznání daně z nemovitostí po jednotlivých bytech je daň téměř dvojnásobná, než když se podává daň za celou nemovitost (bytový dům). Musí být daň podána po bytových jednotkách nebo může být podána vlastníky za bytový dům podle podílu který na bytovém domě vlastní a nebo může být podáno přiznání s využitím společného zmocněnce za celý bytový dům?. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych požad o radu z hlediska DPH. Firma PO staví třípatrový bytový dům. Dvě patra budou sloužit k bydlení (pronájem prostor) a přízemí bude sloužit ke komerčním účelům. Chtěla bych se zeptat, jakou sazbu firma použije u nákladů za výstavbu? Spadnou práce spojené s výstavbou bytového domu do snížené sazby? Co se stane, když např. po dvou letech se změní účel stavby? Prostory v ostatních patrech budou sloužit také ke komerci (ne k bytovým potřebám?). Prosím ještě o jednu odpověď a to: když si firma bude stavět tento bytový dům svépomocí, budou se muset mzdové náklady převést do ceny pořízení? (tedy z účtu 521 na účet 042? Moc děkuji za všechny odpovědi. Alena Š
Dobrý den, mám dotaz, zda mohu dělat účetnictví pro neziskovou organizaci, když nemám ŽL.Jsem členem této organizace - kde to účto nikdo neumí.Já jsem se naučila program a z účta mám i matur.ale ŽL mít nemohu protože můj zaměstnavatel to nepovoluje. děkuji
Dobrý den, v roce 2008 jsem si založila životní pojištění na které jsem uplatňovala daňové úlevy a v roce 2009 jsem si udělala druhé.Loni jsem jedno z nich zrušila a musím ho dodanit.Potřebuji k tomu nějaké potvrzení pro FÚ nebo stači pouze do daň.přiznání napsat příslušnou částku a jak je to,když jsem uplatňovala obě dvě,ale částka přesáhla 12000,-,dodanim víc než jsem uplatňovala,nebo se to dá nějak přesně spočítat?
Dobrý den. Při lonském danovém přiznání jsem uplatnoval slevu na poplatníka na svojí ženu,která byla celý rok na rodičáku.Při letošním přiznání byla do dubna na rodičáku a do konce roku brala mateřskou.Mohu uplatnit slevu na dani za celý rok,nebo jen za ten rodičák.Děkuji Josef Kurfiřt. jfk06@seznam,cz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daňové přiznání- daň z příjmů. V roce 2010 jsem měla následně po sobě 2 zaměstnání na HPP. Od těchto zaměstnavatelů jsem obdržela potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků,sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. Poslední pracovní poměr skončil 12.11.2010 od té doby jsem v prac.neschopnosti. Od 15.2.2011 již nastupuji do nového zaměstnání.Chtěla bych se zeptat, zda si musím daňové přiznání z příjmů za rok 2010 podat sama nebo to automaticky vyřizuje nový zaměstnavatel, či ten poslední.A co k tomu potřebuji. Velice děkuji za radu S pozdravem Jiřina
Dobrý den, add1. osobní automobil (10let starý) v majetku firmy chci "vyjmout" z majetku prodejem sobě pro osobní potřebu. Je mi jasné zdanění, odvod DPH. Ale za jakou cenu "si ho prodat"? Zažádat o odhad nebo za nějakou běžnou cenu na trhu(bazary)? add2. Jsem plátce DPH, krizí se snížili tržby a nedosahuji obratu k povinnému plátcovství DPH, za jakých podmínek se lze odhásit z plátcovství DPH?
Dobrý den, sestra na mě převedla 50% bytové jednotky. Dosud platila daň ona. Musíme podat oba nové daňové přiznání každý na svých 50% nebo stačí když sestra bude dal platit 100%
Dobrý den.Jsem od února r.2010 ve starobním důchodu.Může na mne můj pracující manžel uplatnit odpočitatelnou částku a v jaké výši.Děkuji Witlichová