FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpisy majetku

Dobrý den, prosím mohu uplatnit odpis na provozovnu, které stavební úřad vydal rozhodnutí o zkušebním provozu.Rozhodnutí vydáno v roce 2005, mohu za tento rok uplatnit odpis?Vedeme DE jsem plátce DPH.

zkusebni dotaz, neodpovidat

zkusebni dotaz, neodpovidat

daňová povinnost

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat že 22.11.2010 jsem získala darovací smlouvou polovinu rodinného domu a asi za dva měsíce budu mít druhou polovinu tak by mě zajímalo jak to bude s placením daně.

spolupracující osoby

Dobrý den,jsem OSVČ a mám jako spolupracující osoby manželku a dceru.Kolik procent příjmů a výdajů mohu na ně rozdělit nejvíce?Celkem jen do 50 procent mých příjmů a výdajů,což je mi jasné,ale mohu třeba na dceru dát 15 procent a na manželku 35?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den vcera jsem Vám psala,ale zapomnela jsem udat dulezite informace.Moje mamka si vzala v srpnu 2010 uved,ve smlouve je tudiz dluznikem ona,koupili jsme byt,a u realitky je uz me jmeno a najemni smlouva je take na me jmeno.Vlastnictvi je druzstevni.Mamka chodi do prace a ja jsem na MD.Potrebuji poradit jak je to s priznani dani v nasem pripade a co k tomu eventuelne potrebuji.Dekuji za odpoved, p.Beránková

zálohy na pojistné

V tisku kolují informace o zásadních změnách v placení záloh na důchodové pojištění a nemocenské pojištění. Situace: OSVČ a osoba spolupracující, která je v důchodu. Za OSVČ nyní platíme zálohy na nemocenské ve výši 200 korun, osoba spolupracující žádné zálohy neplatí. Na důchodové jak OSVČ , tak osoba spolupracující platí zálohy předepsané z roku 2010.Jaké zálohy musí být zaslány na OSVČ za leden 2011? Děkuji za odpověď. Marek Šváb

pohledávky

Dobrý den, můžete mi prosím poradit?Dostala jsem za úkol vyúčtovat ke konci roku 2010 pohledávky účtu 315.910.Co vše se tam vyúčtuje?Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, jaký paušální výdej platí pro účetní na ŽL pro rok 2010?

daňová povinnost

Dobrý den, před dvěma lety jsme si s přítelkyní vzali hypotéku na byt. Dnes jsme již manželé a byt podáváme. Budoucí majitelé převezmou naši hypotéku. Budeme muset zaplatit daň z převodu nemovitosti? A v jaké výši? Z aktuální odhadní ceny bytu? I když po dvou letech placení hypotéky toho moc zaplaceno nemáme? Děkuji za odpověď. Tomáš Kott

Dodatečné zaúčtování faktury

Dobrý den, teprve teď koncem ledne (29.1.) mi dorazila faktura s datem zdanitelného plnění v prosinci. Samozřejmě jsem už daňové přiznání za prosinec vystavila a poslala. Co mám teď dělat? Jde o snížení daňové povinnosti. Můžu si snížit DPH a zaúčtovat uskutečnění až do ledna? Domnívám se, že během roku jde posunout zaúčtování až o tři měsíce, ale na konci roku? Děkuji za radu.

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2008 jsem obdržela od České pojišťovny náhradu mzdy a bolestné za úraz při bouračce. Když jsem chtěla zpracovat daňové přiznání, vyžádala jsem si od pojišťovny doklad a příjmech jelikož jsem nevěděla, kolik mi vyplatili na bolestném a kolik za ušlou mzdu a jestli to zdanili. Bohužel ani po 3 urgencích mi nic neposlali. Dvakrát mi poslali dopis s informací, že přislušný Fin. úřad byl informován. Bohužel do dneška mi neposlali potvrzení o zdan. příjmech. Daňové přiznání jsem tehdy podala bez tohoto. Po dvou letech mi poslali kopii dopisu, který v roce 2008 poslali na Fin. úřad Prahy 4. Zjistila jsem, že se jednalo o nezdaněný příjem 26000. Teď bych to chtěla dodanit. Mám vyčkat až mě fin. urad kontaktuje ? Jak mám postupovat když bych chtěla daň dodanit sama.

náklady na auto

Dobrý den, prosím o radu.Jednatel(zároveň společník) používá vlastní auto při pracovních cestách. Je možné v rámci mandátní smlouvy stanovit cestovní náhrady a budou pro společnost daňově uznatelným nákladem? Druhý jednatel (společník) vložil automobil do s.r.o., jaké budou uznatelné náklady pro s.r.o. v jeho případě? Děkuji!

daňová povinnost

Dobry vecer,moje mamka si vzala v srpnu 2010 uver s meziuverem a za nej mikoupila byt,byt je muj a najemni smlouvu mam od zari 2010.Mamka chodi do prace a ja jsem na materske dovolene,chci se tedy zeptat ktera z nas ma platit dane nebo jak to vubec je,vubec se v tady tom nevyzname.A nebo jak mame pokracovat,porate nam,prosimPredem dekuji za odpoved

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2010 mi rodiče darovali polovinu domu. Musím podat daň z nemovitsti? Jsem povinna to hlásit na finanční úřad? Nebo jsem povinna k nějaké jiné dani? Děkuji

paušál za auta

Dobrý den,prosím o radu:manželé OSVČ,spolupracují osoby mají dvě auta na IČO,psány na manžela.Obě dvě auta používají k podnikání,platí silniční daň.Jedno je vedeno v majetku.Mohu tedy uplatnit paušál ve výši 5.000,-Kč na druhé 4.000,-Kč měsíčně?Nebo mohu jen na jedno auto?V případě,že jen na jednou auto paušál,tak na to druhé auto mohu uplatnit pohonné hmoty a parkovné do výdajů?Děkuji mnohokrát.

sleva na dítě

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na slevu na dítě - daňový bonus. Jsem matkou dcery (3r., 2 měs.), kterou mám soudně ve své péči, otec platí soudem určené alimenty. Žijeme v domě s mými rodiči. Dcera je držitelkou průkazu ZTP/P (od 1,5 roku), od 3 let byla posouzena posudkovým lékařem jako dítě zdravotně postižené. Byla mi prodloužena rodičovská dovolená do 7 let jejího věku. Pobírám pouze rodičovský příspěvek, jiné příjmy nemám. Můj otec, tedy dědeček dcery, je starobní důchodce a v roce 2010 si v měsících březen až červen přivydělal, měl běžnou pracovní smlouvu.Celkem hrubá mzda: 42 700 Kč, superhrubá mzda: 57 219 Kč. V termínech hrubáx superhrubá mzda se popravdě příliš neorientuji. Má prosím i můj otec nárok za svoji vnučku na slevu na dani - daňový bonus a případně v jaké výši, jedná-li se o postižené dítě. Děkuji mockrát za odpověď.

vyměřovací základ

Dobrý den, mám Žl a podnikám na vedlejší činnost, ale ŽL mám až od března 2010, počítá se počet měsíců při výpočtu maximálního výdělku standartně 12, nebo je to jen za skutečné měsíce? A jak tedy postupovat když jsem teď už po skončení roku zjistil, že můj výdělek byl tedy vyšší než danných cca 56tis/8měsíců. A v případě že by to bylo i víc než 56tis/12měsíců, jak se postupuje zpětně? To jsem psal včera. Jde mi o to, že budu podávat daňové přiznání a záloha na daň se, podle mých informací, platí jen v případě překročení výše uvedeného limitu, takže mi jde o to abych neplatit vysoké částky za pojištění, kvůli třeba malému překročení dané částky. Díky za odpověď Jiří Hála

vypořádání daně

Dobrý den, jakým způsobem bych měl postupovat pokud se mi stalo, že jsem v jednom měsící uplatnil u 2 zaměstnavatelů slevu na dani? Mou nepozorností jsem podepsal prohlášení k dani na jeden měsíc u dvou zaměstnavatelů. Děkuji za odpověď.

vyřazení majetku v DE

dobrý den. Vedu daňovou evidenci,nejsem plátce DPH. Auto odpisuji od roku 2007 rovnoměrně na 4 roky (tehdy odpisová skupina 1a).Každoročně jsem si však uplatnila odpisy v částečné výši (nikoli v plné, tak jak zákon umožňuje). Prý je to v pořádku. V roce 2010 auto prodáno.Můžu si uplatnit 1/2 odpis do N?Co se zůstatkovou hodnotou? Ta je samozřejmě jiná, než když bych odpisy uplatňovala v plné roční výši. Můžete mi poradit, jak vše zúčtovat v roce 2010?děkuji

podnikání při zaměstnání

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně příjmů dle § 7 - autorské honoráře. Mám normální zaměstnanecký poměr a k tomu spolupráciji s ČT v rámci autorských honorářů, tzn. vedlejší OSVC. Dotaz č.1 - Zahrnuji do DAP peníze které obdržím v lednu 2011 (nejbližším výplatním termínu), ale práce je odvedená již v prosinci? Dotaz č. 2 - zhruba ve třech měsících v roce 2010 jsem nepřekročil částku 7000 Kč, tzn. ze z odměny mi byla sražena 15% daň. Zahrnuji tento příjem do sociálního a zdravotního pojištění? Dotaz č. 3 - v jednom měsíci jsem činnost nevykonával - neměl jsem žádný honorář - znamená to, že jsem vedlejší OSVC vykonával pouze v 11 měsících nebo ve 12? Moc děkuji za odpovědi. S pozdravem