FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Dobrý den, manžel po celý rok 2010 pracoval na HP ve firmě, kde měl podepsané prohlášení. Od prosince ale začal podnikat jako OSVČ (vedlejší pracovní činnost). Chtěla bych se zeptat, co mám požadovat po firmě mého manžela k doložení příjmů podle §6 a jak to asi bude s odečitatelnýma položkama v souvislosti s §7? Děkuji

Vozidlo na LPG

Dobrý den,jako OSVČ používám vlastní osobní automobil s pohonem LPG.Měl bych dotaz ,jak je to se silniční daní-s přiznáním k dani silniční a uplatnění odpisů.Děkuji za odpověd´.

Podání OSVČ za rok 2010

Dobrý den, chtěla bych se zeptat! Dne 28.2.2010 jsem zahájila volnou živnost!Jsem na MD!Byla jsem na živnostenském úřadu a pak na sociálce. Tam mi bylo řečeno že první rok se sociální a zdravotní pojištění neplatí.Jenže teď už to bude rok a já vůbec nevím kam a s čím jít. Stačí klasické daňové přiznání? a doložit ho kam?Na sociálku?Nebo na živnostenský nebo finanční úřad? Děkuji moc Podrabská

Dovoz zboží nepatrné hodnoty

Dobrý den, prosím o informaci, zda si může manželka vložit do daňové evidence platbu za zboží, objednané z eBay (zásilka ze země mimo EU, v hodnotě cca $30), ale je placena přes můj PayPal účet (tzn. je tam uvedena moje adresa) nebo si pro možnost zaúčtovat zásilku ze zahraničí musí založit svůj PayPal účet. A druhá otázka, jak je to s platbou cla a DPH pro takovéto zásilky nepatrné hodnoty. Jedná se komponenty bižuterie, ze kterých vyrábí své výrobky, které pak dále prodává. Děkuji za vaši odpovědď

vyplnění přiznání

Dobrý den, prosím o informaci, jestli mám do přiznání k dani z nemovitostí uvést ke zdanění mimo výměry bytové jednotky zvlášť výměru spoluvlatnického podílu ke společným částem domu. Předem děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2009 jsme si pořídili, před uzavřením sňatku, byt do společného vlastnictví (každý z nás 50% vlastníkem) a tento byt jsme financovali kombinací hypotéčního úvěru psaným na mou osobu a úvěrem ze stavebního spoření poskytnutého na manželku. V roce 2009 jsme úroky uplatňovali každý ve svém daňovém přiznání. V roce 2010 byla manželka již na mateřské/rodičovské dovolené a nemá tedy možnost si úroky ze stavebního úvěru uplatnit. Mohu tyto úroky, když jsme od počátku rovnocennými vlastníky bytu, jako manžel uplatňovat, aniž bych musel ke smlouvě přistoupit jako spoludlužník? Přistoupím-li k závazku v průběhu 2011 mohu si uplatnit úroky ze stavebního spoření za celý rok 2011 a zpětně i za 2010? Lze zpětný odpočet úroků ze stavebního spoření řešit v rámci řádného přiznání k dani z příjmu za 2011 nebo je nutné vyhotovit dodatečné daňové přiznání? Jaká je zákonná lhůta pro uplatnění odpočtu úroků od základu daně? Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

povinnost registrace

Dobrý den, rád bych se zeptal. Mám CZ s.r.o. jsem plátcem DPH. Jak je to s prodejem na Slovensku konečnému zákazníkovi. ( trhy,stánkový prodej)atd. Slyšel jsem něco o registraci v SK a zaplacení jednorázového poplatku, bez povinnosti stálé registrace DPH. Nikde jsem na tuto problematiku v diskuzích nenarazil. Děkuji za odpověď Marek

pořízení majetku v DE

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem: V loňském roce jsme uhradili polovinu podílu na zřízení elektrické přípojky ve výši 25000,--Kč. Žádný jiný doklad zatím nemáme, jen smlouvu s ČEZ, s vyznačením této částky. V letošním roce bude přípojka dokončena. Jak zaúčtovat platbu v loňském roce - jako daněný výdaj-zálohu, nebo nedaňový výdaj. Po dokončení a zprovoznění odepisovat, nebo mohu účtovat rovnou do režijních nákladů. Vedeme DE. Děkuji za Vaši odpověď.

daňové povinnosti

Dobrý den, prosím o informaci jakou a jestli vůbec musím zaplatit daň z příjmu : mám již dva roky trvalé bydliště na chalupě(objekt k rodinné rekreaci), kterou jsem koupil před třemi lety a nyní jí chci prodat - daň z převodu je asi ty 3% a ostatní ?. Z prodeje chci koupit byt, tak potřebuji vědět s čím počítat. Děkuji

povinnost vést DE

Dobrý den, můj manžel podniká na základě živnostenskéhooprávnění (volná živnost). Jendá se o balení zboží, nevznikají téměř žádné náklady, proto jsme se rozhodli zvolit pro daňové přiznání formu paušálu. Chtěla bych se zeptat, zda si i v tomto případě musí vést peněžní deník. Děkuji S pozdravem Victorie Malinká

daňová povinnost

Dobrý den, můžete mi sdělit názor k následující situaci: Společnost, plátce DPH , začátkem roku 2010 koupila automobil ( prostřednictvím zprostředkovatele od fyzické osoby nepodnikatele). Koupě se uskutečnila pouze na základě smlouvy, nebyl daňový doklad, tudíž nemohl být uplatněn odpočet daně. V tomtéž roce došlo k prodeji vozu soukromé osobě, byla sepsána smlouva, vystavena faktura. Podléhá tento prodej dani z přidané hodnoty? Má být z tohoto prodeje odvedena daň? Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dobrý den, mohu si uplatnit slevu na manželku, která sice neměla žádný peněžní příjem, ale zdědila v rámci dědického řízení po svém otci nějaké nemovitosti. (Dle odhadu jejich hodnota přesahuje 68000). Díky za odpověď. S pozdravem T.Chrt

daňová povinnost

dobrý den koupila jsem od města byt do osobního vlastnictví v domě je společenství vlastníků mám podávat přiznání daně z nemovitosti jako fyzická osoba nebo se mě to netýká děkuji

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, vlastníme s manželkou podílovým vlastnictvím (každý polovinu, není SJM) byt, který manželka pronajímá, tj. smlouva je psána pouze na ni. Dotaz zní, jestli přiznání k dani z příjmu za pronájem bytu přiznává pouze manželka nebo i já? Děkuji za odpověď. Jan Koláček

sleva na dani

Dobrý den,chtěla bych poradit ohledně daní.Muj bratr studuje na vysoké škole,nepracuje ani si nijak nepřivydělává.ydlí u rodičů,má pojistku na své jméno,ale platí mu ji mamka,která chodí do práce,je vůbec možnost úlevy na daních.Předem děkuji za odpověď p.Beránková

paušál za auto

dobrý den, Chci uplatnit paušál na tyto auta. Jedno v majetku od 1.1.2010 do 18.9.2010 (prodáno). Hned 11.10.2010 koupeno nové, jezdilo do 31.12.2010.Splňuji podpmínky pro uplatnění měsíčně 5.000 Kč. Jak to bude s uplatněním paušálu v měsící prodeje prvního auta a v měsíci koupě druhého auta? děkuji

sleva na dítě

Dobrý den,chci se zeptat na daňové zvýhodnění na děti,daňový bonus. S manželem jsme rozvedení a soudem máme určenou střídavou péči. Syn má trvalé bydliště hlášeno u manžela,přestože týden bydlí u mne a týden u bývalého manžela.Bývalý manžel podniká a v daňovém přiznání si za rok 2010 neuplatnil slevu na dani na syna. Tudíž bych si jí chtěla uplatnit já. Jde o to,že musím k daňovému přiznání doložit manželovo čestné prohlášení,že si neuplatňil odpis na dítě za loňský rok. Potud to vše chápu,ale musím doložit i rozsudek od soudu,že máme střídavou péči,jelikož syn není u mne trvale hlášen k pobytu? Děkuji Janoušová G.

podání přiznání

Dobrý den,v loňském roce jsem kromě stálého zaměstnání na klasickou pracovní smlouvu měla ještě dvě brigády na základě Dohody o provedení práce.ze kterých mi byla měsíčně zasílána mzda a platila jsem z ní 15% daň.Proto bych si letos chtěla podat daňové přiznání z příjmů FO sama,jen nevím,jak na to.Co vše potřebuju,aby mi zaměstnavatelé poskytli a co všechno musím doložit.A mám vůbec nějaký nárok na vrácení daně?Předpokládám,že ano,když jsem ji platila u více zaměstnavatelů.Děkuji Daňková

osvobození od daně

Dobrý den! Jsem plátce DPH a pronajímám nemovitost vyřazenou z obchodního majetku. Je třeba odvádět z nájmu DPH,když je nájemce také plátce? Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dobrý den, jsem OSVČ a ve společné domácnosti se mnou žije přítelkyně.Je nezaměstaná již 2 roky,nepobírá žádné soc.dávky ani podporu v nezaměstnanosti.Vstahuje se na mne nějaké daňové zvýhodnění když vlastně žije z mých příjmů? Děkuji Petr