FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Příjem manželky pro slevu na dani

Při ročním zúčtování daně za r. 2016 si chce manžel uplatnit manželku, u které by příjem neměl přesahovat 68 000,-. Tato manželka je na rodičovské dovolené, půlroční PPM v r. 2016 nepobírala a rodičovský příspěvek se do příjmů v tomto případě nezapočítává. Začala ale v r. 2016 při rodičovské dovolené podnikat jako OSVČ. Počáteční investice do malého obchůdku byly vyšší a vysoce převyšují příjem. Jak se v tomto případě posuzuje příjem manželky, u které by příjem neměl přesahovat 68 000,- , aby si ji manžel mohl uplatnit při ročních daních? Je to u OSVČ rozdíl mezi příjmy a výdaji? Děkuji za odpověď.

Drobný přivýdělek zaměstnance

Dobrý den, jsem zaměstnán a několikrát do roka objednám na fakturu výrobky firmy JUST. Celková hodnota objednaných výrobků podle jejich katalogových cen nepřesáhne 15000 Kč za rok (někdy je to jen do 6000 Kč za rok). Živnostenské oprávnění k této činnosti nemám. Musím tyto příjmy zahrnout do daňového přiznání? Děkuji za odpověď. Václav Horský

Daň z příjmu při prodeji pozemku

Dobrý den. Vlastním asi 8 let 1/2 podíl na zemědělských pozemcích. V roce 2016 jsem koupil od tety druhou polovinu a stal se 100% vlastníkem. Nyní bych je chtěl prodat a peníze použít na dostavbu rozestavěného domu. Musel bych platit daň z přijmu z té poloviny od tety daň z přijmu nebo je nějaká možnost osvobození od daně?Děkuji

Uplatnění slevy na poplatníka

Dobrý den, jsem na mateřské a pracuji na DPP.U zaměstnavatele kde jsem na HPP mi byla proplacena v roce 2016 dovolená a u DPP jsem podepsala prohlášení o ročním zůčtování daně.Mám Potvrzení o zdanitelných příjmech odevzdat u zaměstnavatele na DPP?Můj měsíční výdělek na DPP je 5.000,-.A týká se mě sleva na poplatníka? Děkuji za odpověď

Osvobození daru

Dobrý den, jsem OSVČ, mám hendikepovanou dceru, které bych chtěla sponzorským darem přispět na nákup nového vozu. Zajímá mě otázka daňového zvýhodnění pro mě a případně, zda dcera bude muset platit darovací daň s částky, kterou bych jí darovala. Děkuji za odpověď. T.Křížová

Daňová vratka pro zaměstnance

Dobrý den, potřeboval bych vědět, jestli a kolik mi vrátí daně za minulý rok 2016. 1.-8.2016 jsem byl zaměstnaný ve firmě 9.-9.2016 jsem byl vedený na ÚP a neměl jsem žádné příjmy 2x jsem během roku daroval krev (1x během zaměstnání a 1x v evidenci ÚP) úhrn zúčtovaných příjmu: 223987 základ daně: 300147 záloha na daň: 28545 Můžete mi to prosím vypočítat s ohledem na darování krve (pokud to má vliv)? Děkuji Vám

Výpočet daně z příjmu

Dobrý den, potřeboval bych vědět, jestli a kolik mi vrátí daně za minulý rok 2016. 1.-8.2016 jsem byl zaměstnaný ve firmě 9.-9.2016 jsem byl vedený na ÚP a neměl jsem žádné příjmy 2x jsem během roku daroval krev (1x během zaměstnání a 1x v evidenci ÚP) úhrn zúčtovaných příjmu: 223987 základ daně: 300147 záloha na daň: 28545 Můžete mi to prosím vypočítat s ohledem na darování krve (pokud to má vliv)? Děkuji Vám

Přivýdělek zaměstnance

Dobrý den, jsem zaměstnán a několikrát do roka objednám na fakturu výrobky firmy JUST. Celková hodnota objednaných výrobků podle jejich katalogových cen nepřesáhne 15000 Kč za rok (někdy je to jen do 6000 Kč za rok). Živnostenské oprávnění k této činnosti nemám. Musím tyto příjmy zahrnout do daňového přiznání? Děkuji za odpověď. Václav Horský

Limit pro daňovou vratku

Dobry den,manzel si nechava daňové přiznání zpracovávat už několik let od účetní v zaměstnání. Tento rok mu vypsala ze mu má být finančním úřadem vyplacena částka na účet cca 80 000,-...ráda bych se zeptala zda mu opravdu dorazí tato částka nebo je nějaký "strop" pro vyplácení Děkuji za odpoved

Zaměstnanec a daňové přiznání

Dobrý den, jsem zaměstnán a několikrát do roka objednám na fakturu výrobky firmy JUST. Celková hodnota objednaných výrobků podle jejich katalogových cen nepřesáhne 15000 Kč za rok (někdy je to jen do 6000 Kč za rok). Živnostenské oprávnění k této činnosti nemám. Musím tyto příjmy zahrnout do daňového přiznání? Děkuji za odpověď.

Zaměstnanec a přivýdělek v roce 2016

Dobrý den, jsem zaměstnán a několikrát do roka objednám na fakturu výrobky firmy JUST. Celková hodnota objednaných výrobků podle jejich katalogových cen nepřesáhne 15000 Kč za rok (někdy je to jen do 6000 Kč za rok). Živnostenské oprávnění k této činnosti nemám. Musím tyto příjmy zahrnout do daňového přiznání? Děkuji za odpověď.

Potvrzení od zaměstnavatelů pro daně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu otázku. Budu si podávat daňové přiznání za rok 2016. A můj dotaz zní: Musím v daňovém přiznání uvést i brigády(dohody o provedení práce), kde jsem si vydělal maximálně 10 tis. a podepsal jsem "tzv. růžový papír k dani"? Jelikož co jsem od Vás zjistil, tak když jsem jej podepsal a vydělal těch max. 10 tis., tak po daňové slevě je daň 0kč. Tím pádem je důvod toto uvádět v daňovém přiznání? Všechno bylo oficiálně, jde mi jen o ušetření času, než obíhat několik minulých zaměstnavatelé, když to vlastně není nutné. děkuji moc za odpověď

Více příjmů od zaměstnavatelů a daňové přiznání

Dobry den, Chtela jsem se zeptat ohledne danove vratky. V cervnu 2016 jsem dokoncila VS. Behem roku 2016 jsem pracovala v jedne firma na dohodu o provedeni prace, zaroven jsem od 1.brezna pracovala na polovicni uvazek, pote od 1.zari na plny uvazek v druhe firme. Chci se zeptat, jak postupovat, pri podani danoveho priznani a vraceni danove vratky? Dekuji. PO

Sleva na poplatníka v daňovém přiznání

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání. V loňském roce jsem byla cca 3 měsíce v evidenci ÚP a to od srpna do 23.10.. 24.10. jsem nastoupila do nové práce. Slevu na poplatníka mám tedy počítat jen za měsíce, kdy jsem byla v pracovním poměru? Tzn. leden - červenec a říjen - prosinec? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Práce na dohody během roku 2016

Dobrý den, děkuji Vám moc za odpovězený dotaz. Chtěl bych se ještě zeptat na jednu věc. Jak si budu podávat daňové přiznání. Jelikož jsem měl brigád (DPP) po více, dvě na delší dobu a tři jen po jednom dni. Je povinnost uvést i ty jednodenní (jednorázové) brigády(jsou to na dohodu o provedení práce)? Jestli je to povinné tohle prokazovat? Jelikož mi přijde zbytečné to obcházet tyto zaměstnavatele kvůli skoro ničemu. Děkuji moc

Pojistné plnění

V roce 2016 jsem dostala vyplacenou zálohu pojistného plnění z pojištění automobilu za úraz při autonehodě. Jedná se o zdanitelný příjem? Musím si sama podat daňové přiznání a uvést "někam" částku plnění? Jestliže ano, musím si vyžádat a doložit dokladem od pojišťovny? Musím to ještě danit?

Příjmy ze dvou zemí

Dobrý den.Do dubna 2016 jsem pracovala v ČR a potom jsem byla poslaná do Dánska,kde jsem dosud.Česká firma patří ke stejné skupině ,kde pracuji nyní.V ČR mám neplacené volno a v Dánsku řádnou pracovní smlouvu.Co všechno budu potřebovat k vyplnění daňového prohlášení?Děkuji za odpověď.

Daňové zvýhodnění na děti

Dobrý den.Manžel byl loni od 1.1.2016 do 31.5.2016 hlášen na úřadu práce. Od 1.6.2016 nastoupil do nového zaměstnání, slevu na dani na dítě v měsíční mzdě neuplatňoval.Já - manželka také slevu na dani na dítě neuplatňovala.Ani nikdy nepodávám daňové přiznání, jelikož má mzda je velmi nízká a ani já jako daňový poplatník vlastně kvůli nízké mzdě daně neplatím, jelikož mi to je jakoby hned vráceno ve výplatě a to jako sleva na dani na daň. poplatníka.Chtěla jsem se zeptat, jestli, až se bude podávat daňové přiznání v březnu 2017 za rok 2016, tak jestli dostaneme slevu na dítě za každý měsíc - tedy 12 x, tedy i od ledna do května, když manžel nepracoval.Stačí, že podá daň. přiznání on a odečte si jakoby dítko 12 x danou částku, nebo musím kvůli těm 5 měsícům podat daň. přiznání i já? Předem moc děkuji za odpověď...

Prohlášení k dani

Dobrý den, prosím, mám dotaz ohledně daně a práce na dohodu o provedení práce(DPP). Pracuji momentálně na DPP. Měl jsem na hodinu 100 kč hrubého, po sražení srážkové daně 15% mám 85kč čistého na hodinu. Teď 1.2. volala paní účetní z firmy, proč si nejdu podepsat ten "růžový papír" kvůli daním, že tím pádem budu mít 100kč čistého. Tak jsem to šel podepsat. Jaktože podepsáním tohoto papíru mám ze 100kč hrubého, 100 kč čistého? Nebo hlavně se ptám, kde jsem tedy odvedl daň? Podávám si vždy daňové přiznání poslední 3 roky sám a příští rok budu znova, a nerad bych, abych tuto daň doplácel nějak. Tím, že jsem podepsal tento papír (při DPP) platím daň srážkově. Ale kde? Když mám 100kč na hodinu hrubého 100kč je čistého, tím jsem nic neodvedl. Moc prosím o radu, vysvětlení děkuji Tomáš

Darování krve a daň z příjmu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na odpočitatelnou částku za darování krve za rok 2016 a kam se tato částka vepisuje. děkuji předem za zodpovězení dotazu