FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, vážený pane doktore,společnost s.r.o. chce zvýšit v roce 2011 obrat některých prodávaných školních a kancelářských potřeb, které dováží tato s.r.o. z Maďarska. Uvažuje tuto akci zahájit pravděpodobně v srpnu r. 2011, s tím, že by dala jednotlivým odběratelům seznam tohoto zboží a nejlepší odběratelé by odměnila za 1. místo 50.000,- CZK 2. místo 2 dvoudenní zajezdy 3. místo televize 4.-15. místo různé spotřební předměty. Nákup jednotlých spotřeb. předmětů bych účtovala Md 501/ Dal 211 nebo 221 Celý náklad by tato společnost uhradila a 70% by maďarská firma těchto nákladů uhradila společnosti s.r.o. Úhradu od maďarské firmi bych proúčtovala MD 221/DAL 501 Takže by firma s.r.o. měla v nákladach jen cca 30%. Bylo by těchto 30% daňově uznatelnými pro společnost s.r.o.. Obrat by byl doložen jednotlivými vystavenýmí fakturami odběratelům. Pane doktore předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Marie Volfová
Dobrý den, vážený pane doktore potřebovala bych poradit ohledně úroků z půjček poskytnutých s.r.o. společníky + dcerami těchto společníků. Bude se na tyto úroky vztahovat §25 ost.l,písm.w) ZDP ve znění účinném od 1.4.2009? Nevím jak správně vypočítat daňově uznatelné úroky. Vlastní kapitál l.l.2010 má s.r.o. 11,215.000,- CZK, stav půjček od těchto osob blízkých je 4,738.817,- CZK, zaplacené úroky těmto blízkým osobám 28.12.2009 jsou 199.o9O,- CZK. Nevím jaká část těchto vyplacených úroků bude daňově neuznatelná. Děkuji za řešení totoho problému. Dále s.r.o. má úvěr od ČSOB a zaplacené úroky ČSOB za r. 2010 byly 290.873,39 CZK. Ty budou zřejmě asi celé daňově uznatelné? Pane doktore, mnohokrát Vám předem děkuji za odpověď a přeji Vám a celému kolektivu pěkné dny. S pozdravem Marie Volfová Osoby blízké budou přiznávat přijaté úroky ve svých daňových přiznáních - přiznání dani z příjmů fyzických osob za r. 2010 do 31.3.2011.
Dobrý den, nyní v únoru jsme dostali několik dobropisů k fakturám z r. 2010. Mají DUZP v 02/11, takže DPH odpočteme v 02/11. Důvodem je chybná cena za jednotku. Neměli bychom snížit náklady ještě roku 2010? Nebo normálně zaúčtovat -501 v únoru 2011? Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, prosím jak se rozpočítávají náklady na vodu, plyn, el.energii při podnikání (kadeřnictví) v rodinném domě. Jsou nutné podružné hodiny, či se to dá nějak obejít a stanovit si přibližná procenta z celkové faktury domácnosti. Druhý dotaz, pokud si uplatňuje poplatník odečet úroků z úvěru na pozemek a do 4let nezačal stavět, musí zpětně daň vrátit nebo jen přestane uplatňovat nárok na odečet. Děkuji za rady!!!
Dobrý den pane Dytrichu, tak je tu obdoví daní a s tím spousta dotazů.Podnikatel se mi dostal letos do ztráty 117 tisíc.Od základu daně jsem mu odečítala 12tisíc na životní pojištění.Dotaz zní.Když je ve ztrátě,tak do přiznání už nemusím uvádět snížení základu o pojistné?Myslím si,že je to zbytečné. Podnikatel je fyzická osoba a příští rok,když bude v plusu, tak se daňová ztráta umořuje poměrnou částí,aspoň tomu tak dříve bylo,ale už přes deset let nikdo nebyl ve ztátě.Druhý podnikatel si začal šetřit na životním pojištění částkou 300 korun měsíčně o října 2010. O částku 900 korun mu mohu snížit základ daně? Myslím,že ano, ale radši si to nechám potvrdit,protože takovou to nízkou částku z podnikatelů nikdo nemá, vždy uplatňujeme po 12ti tisích.Děkuji Vám moc za odpovědi a přeji jenom krásné dny. Marie
Dobry den, obrdzela jsem penezni dar ze zahranici, od obcanky Velke Britanie. Jedna se o sestrenici meho manzela. Musim castku danit? Zda se mi, ze zakon o teto situaci nehovori. Dekuji. Nova J.
Dobrý den,ve sdružení jsou 2 fyzické osoby a dělí se 50% příjmy a výdaje. Jak si mezi sebou rozdělí zisk za rok 2010, když jedna z nich odešla od 1.5. na MD a ukončila činnost? Děkuji.
Od října 2010 jsem v důchodu a ukončil jsem živnost, mohu si odečíst 24tis.za rok a uvádím někde, že jsem pracoval jen do září? Děkuji pepa
Dobrý den! Jsem členem bytového družstva, bytové družstvo společně s městem jsou vlastníci bytového domu, na jehož výstavbu si braly hypotéku. Já jsem od družstva byt koupil, a splácím jej družstvu v pravidelných měsíčních splátkách. Zajímá mě, jestli mohu uplatnit odečet zaplacených úroků na ročním zúčtování daní? Předem děkuji za odpověď.
Mám životní pojištěni od roku 2006 do roku 2021 ( cíl.částka 50 000,-), mohu uplatnit pojistné za rok 2010 ( 5 760,-kč) ve vyúčtování k dani z příjmů FO ? Děkuji
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, snažím se dopočítat, zda na mě manžel může uplatnit slevu na dani za rok 2010. V prvních měsících roku jsem pobírala PPM, nevím, zda do příjmu za rok 2010 započítat i PPM za prosinec 2009, která na účet dorazila v lednu 2010. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem podnikatelka, plátce DPH. Mám možnost zakoupit osobní automobil z EU (Německa)Jak mám vyúčtovat tento nákup pro přiznání DPH v podvojném účetnictví ? Děkuje Hana
Dobrý den, jsem Češka, za manžela mám Kanaďana, žijeme zde v ČR. Manžel má trvalý pobyt v ČR, je zaměstnán v ČR. Jeho sestra, žijící v Kanadě, mu chce odkázat svůj majetek až zemře. Vím, že sestra-bratr patří při dědické dani do 2. skupiny a ta je osvobozena od daní dědických. Je tomu tak i v případě tomto? Dědictví by bylo asi jen finance převedené z KAN do ČR. Je v tomto případě nějaká vyjímka či jíný postup, nebo se mého manžel daň nadále netýká? děkuji moc za odpověď Andromeda
Dobry den, vlastnim polovinu nemovitosti a tento svuj podil chci prodat, tzn. prevest svuj podil na treti osobu za domluvenou castku. Na tuto nemovitost je vsak hypoteka. Je ve znaleckem posudku, ktery bude vyhotoven na mou polovinu, zbyvajici dluh bance odecten (respektive polovina dluhu pripadajici na me) a vyse dane z prevodu se tedy nasledne vypocitava az z vysledne castky (pokud nebude domluvena prodejni cena vyssi) nebo se ve znaleckem posudku s hypotekou nijak nekalkuluje? Dekuji velice za vasi odpoved.
Dobrý den, měl bych dva daňové dotazy. Za práci jsme odměňován autorskými honoráři a jsem tak OSVČ bez živnostenského listu, zároveň student do 26 let. Tím, že jsem nevěděl, že se do příjmů počítají jen ty platby, které skutečně skončí v rozhodném roce na účtu, loni jsem v přiznání započítal i odměnu za prosinec, která ve skutečnosti došla na účet až v roce 2010. Těsně jsem zároveň překročil částku, kdy je nutné platit sociální a zdravotní pojištění. Tím, že bysch prosincovou výplatu, která dorazila na účet až v lednu uvedl až v dalším roce, platit bych nemusel(tuším že tu hranici jsem překročili jen asi o sedm tisíc, výplatu v prosinci jsem měl výrazně vyšší). Je nějaká teoretickýá možnost ještě podat opravné přiznání i za rok 2009 a domáhat se vrácení navíc odvedené částky (zejména za sociální pojištění)? Dotaz číslo dvě. Letos mám příjmy z této činnosti nižší, hrubým odhadem mi žádná povinnost odvodu nevznikne. U malých částech mně ale zaměstnavatel rovnou strhával daň z příjmu 15 procent. Protože ale celkový příjem vůbec nedává povinnosti platby daně z příjmu vzniknout, dá se nárokovat vrácení daně jakožto přeplatku na zálohách? Díky!
Dobrý den. Pronajímám bytovou jednotku, jsem OSVČ. Zahrnují se do příjmu z pronájmu i náklady na bydlení (voda, plyn, elektrika, teplo, fond oprav, odvoz odpadu...). Tyto náklady spojené s pronájmem mám uvedené ve smlouvě (vč. ceny). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem FO, plátce DPH,v roce 2009 jsem vedl DE, na konci roku bez pohledávek a závazků. Za rok 2010 chci uplatnit výdaje paušálem. Počítá se do příjmů příjem včetbě DPH ? Děkuji. Pavel
Dobry den potreboval bych vedet jak si vypocitat cisty prijem dekuji.
Podnikám a chci užívat vozidlo k podnikání, abych tak mohla využít odpočet DPH (jsem plátce). Vozidlo je však přihlášeno na manžela (nepodnikatele). Abych mohla využít odpočtů DPH musím vozidlo dle info přihlásit na sebe. Můj dotaz je zda stačí, abych se do registru vozidel zapsala jako provozovatel což evidence registru vozidel umožňuje (tohoto využívají např. leasingové společnosti do doby než je vozidlo zaplaceno) a stačí tedy, aby majitelem (vlatníkem) zůstal manžel či musím být přímo vlastník. V případě, že by postačilo abych byla provozovatelka tak bych se vyhla spoustu poplatů. Děkuji za odpověď
Dobrý den . Prosím , jak začít vést účetnictví ? Mám jako první položku uvést nějakou částku ( dejme tomu 10000)pro "rozjezd" firmy?- abych nebyla při prvním nákupu účetně v mínusu . A jak tuto položku případně nazvat? Dává se tato položka do daně z příjmu? Jsem OSVČ a teprve začínám . Děkuji Pavla