FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, část roku 2010 jsem měla souběžně 2 zaměstnání. Účetnictví i mzdy zpracovávala pro oba zaměstnavatele 1 účetní. U obou výplat účetní uplatňovala měsiční slevu na dani (2.070Kč/1.995Kč). Nyní podávám přiznání k dani z příjmu fyzických osob, kde mám na dani doplatit poměrnš vysokou částku. Samozřejmě chápu, že byla sleva uplatněna neoprávněně a doplatek musím státu uhradit, ale tato pro mne nepříjemná situace vznikla chybou účetní, proto se chci zeptat, jestli mohu na účetní požadovat nějakou náhradu. Děkuji za odpověď
dobry den, prosim o radu jak nalozit s prevedením leasingu. Bohuzel nemame ted na splatky a sehnali jsme nekoho kdo by si byl ochotny leasing prevzit. zbyvaji nam asi tri mesice splaceni. otazka zni, jak nalozit s akontaci,ktera se uz neda cas. rozlisit u nas, ale byla zaplacena ? novy najemce ji hradit nam nechce. Dame si tedy do nedanovych nakladu ? jde takto ? musime odvest ze zbyle akontacky DPH,kdyz "nefakturujemeů ? dekuji za radu
Dobrý den, jsem majitelkou pozemku. Tento pozemek jsem v roce 2007 vyměnila za stejné m2 jako původní. V roce 2010 jsem tyto pozemky prodala. Mohu do výdajů dát všechny výdaje týkajicí se tohoto prodeje, i když jsou z roku 2007 nebo jen výdaje z roku 2010 ? Děkuji H.
Dobrý den, POtřebuji vyřešit situaci placeni daní. Dne 2.2.2011 jsem si založil Živnostenský list. Chtěl bych platit daň paušálně, jelikož nemá jak dokázat výdaje. Najednou se mě vyskytují následné problemy. - V roce 2010 v prosinci jsem prodal bez ŽL pár výrobku do částky cca. 7000. Musím si vyřídít přiznáni ? (pokud ano chtěl bych to řešit paušálně) - V roce 2011 za leden jsem prodal zboží za 22 000 bez ŽL. (taky bych chtěl řešit tento případ paušálně) - Od 2.2.2011 prodávám klasicky na ŽL - Prodám na aukčním portálu Aukro.cz a dovážím zboží z U.S.A. faktura musí být vystavena v dne nákupu nebo v den odeslání zboží zákazníkovi ??? Dočetl jsem se na internetu že výdaje paušálně musí byt nahlášena předem. Co ted mám dělat, když nemám jak dokázat výdaje a nenahlasil jsem finančním úřadu, že budu platit paušálně ??? Předem děkuji za odpověď Michael Mandík
Dobrý den, můj dotaz zní: podnikatel OSVČ bez zaměstnanců byl v roce 2010 celý prosinec práce neschopný (neschopenka vystavena, dobrovolně účasten nemocenského pojištění, takže i s výplatou nemocenského). K podnikání běžně používá své soukromé auto, takže platí silniční daň a uplatňuje od loňského roku paušální výdaj na dopravu dle §24 odst. 2 písm. zt) v krácené výši (4000 Kč/měsíc, protože užívá i soukromě). Dotaz zní, jak se nejlépe za měsíc prosinec vypořádat se silniční daní a pašálem na dopravu? Varianta 1) zaplatit za prosinec silniční daň i uplatnit krácený výdaj na dopravu, protože i jízdy k lékaři na kontrolu a pro neschopenku souvisí s podnikáním OSVČ? Varianta 2) nezaplatit za prosinec silniční daň a tudíž neuplatnit krácený výdaj na dopravu, protože nemohl kvůli pracovní neschopnosti vykonávat činnost? Varianta 3) zaplatit za prosinec silniční daň, ale přesto neuplatnit ani krácený výdaj na dopravu, protože by mohlo být namítáno, že byl v pracovní neschopnosti a tudíž nepoužíval auto k dosažení příjmů? Prosím o zvážení variant nebo o návrh jiného, optimálního řešení této situace. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych si vzít hypotéku na bydlení ale mám obavy že by mi banka nevyhověla kvůli výši mého platu. oficiálně mám plat 10 tisíc korun což je pro banku málo. ve skutečnosti mám měsičně 20 tisíc ale na to nemám žádný doklad. bylo by tedy možné, že by mi účetní firmy fiktivně zvýšila plat dejme tomu o 5 tisíc? je to nějak zjistitelné že by se jednalo o nereálná čísla? pokud by tady ta možnost byla, šlo by to i zpětně dejme tomu 3 měsíční platy zpět, jak to banky požadují? za odpověď předem děkuji
dobry den. Kdyz mam kancelar v byte kde ziju muzu si nakou cast najmu odecitat.
Dobrý den,mohu v daňovém přiznáníza rok 2010 uplatnit ztrátu ještě za rok 2003?2004 už né a od roku 2005 zase ano?v roce 2007 jsem dala část na ztrátu,tak tuto částku mohu použít jako na ztrátu v roce 2004 nebo musím zkrátit poměrnou částí v r. 2003,aby to šlo chronologisky ?Děkuji Jana
Dobrý den, jsem jednatelem ve společnosti s r.o., která byla založena v r.2000, ale nikdy nezahájila činnost. Majiteli firmy jsou 2 občané Ruska, kteří s námi ale již 3 měsíce po založení firmy přestali komunikovat. Doporučené zásilky se nám vrátily. Svolání VH je nemožné. Problém: od r.2002 do současné doby každý rok podávám NULOVÉ daňové přiznání, které je každý rok naprosto shodné. Nicméně FÚ jej stále vyžaduje. Existuje nějaká možnost, jak definitivně ukončit nutnost podávání tohoto naprosto zbytečného, nesmyslného a byrokratického daňového přiznání ? Předem děkuji za odpověď. S úctou Brchel J.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daňové zvýhodnění na dítě, které je 967,-Kč. Od měsíce srpna 2010 jsem byla v neschopnosti a nyní jsem od konce října na MD, nemohla jsem tedy uplatnit bonus na ditě. Zájímá mě, jestli bývalý manžel, otec dětí, který s námi nežije, může tuto slevu uplatnit zpětně v ročním zúčtování. Popřípadě kdo ji může uplatnit (přítel žijící s námi v domácnosti nebo prarodič dětí)? Děkuji Ryzcová
Dobrý den, Vlastním provozovnu, kde se provozuje drobná výroba. Zde platím daň z nemovitosti dle finančního úřadu podle prováděné činosti. Na přilelém pozemku se nachází zpevněná asfaltová a oplocená plocha. Tato plocha slouží z části k parkování pracovníků, z části jako manipulační plocha pro vysokozdvižný vozík,z části jako přístupová a příjezdová cesta pro chodce a nákladní dopravu k provozovně. V katastru nemovitostí je tato plocha označená jako manipulační plocha. Na finančním úřadě mi řekli, že musím za tuto plochu platit stejnou daň jako za provozovnu. 1. Je to pravda ? 2. Pomůžu si, když pozemek nechám rozdělit na části - příjezdová cesta, manipulační plocha, parkoviště, zeleň a chodník ? Děkuji Standa
Prosím Vás, vyplácíme honoráře za články do časopisu do výše 7.000,- Kč. Srážíme 15%. Např. časopis vyšel v únoru 2011 a honoráře jsem zadala v únoru. Do kdy musím odvést daně z honorářů finanč.úřadu?
Dobrý den, syn studoval VŠ neúspěšně, v únoru ztratil status studenta, podal si znovu přihlášku na VŠ a byl přijat a tím získal opět status studenta. Mám nárok i po půlroční pauze, kdy nebyl studentem a tím přerušil soustavné připravování na budoucí studium nárok na daňový bonus a další výhody jako u nezaopatřeného dítěte? Je mu méně než 26 let. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz,který se týká odvodu DPH ze zálohového listu. Chtěli bychom vystavit zálohový list na 600.000,-Kč.Tuto sumu nám odběratel nezaplatí najednou,ale 5 dílčími úhradami v průběhu 3 měsíců.Kdy máme povinnost odvést DPH? Vždy když odběratel zaplatí dílčí úhradu,pouze z výše dílčí úhrady nebo v nejbližším období odvodu DPH celý zálohový list , byť nebyl ještě celý zaplacen? Děkuji za odpověď Marie Hönigová
Ovlivní výše vyměřovacího základu OSVĆ-starobního důchodce povinnost zdanit starobní důchod,který nepřevýšil částku 288.000
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. Rád bych uplatnil slevu na dani na manželku, ale nejsem si jist, zda limit příjmu 68000 Kč nepřekročila. V části roku 2010 totiž pracovala a v části pobírala podporu v nezaměstnanosti. Uvedenou podporu pobírala už na podzim roku 2009 a já bych potřeboval vědět, zda do úhrnu příjmů za zdaň. období 2010 patří i podpora v nezaměstnanosti za měsíc 12/2009, když byla Úřadem práce vyúčtována 7.1. 2010. Při zahrnutí této částky totiž limit 68000Kč přesahujeme. Děkuji za odpověď, s pozdravem Víšek
dobrý den, mám dotaz: kdo bude moci uplatnit nárok na odečet úroků z daň. základu, když rodiče a jejich dcerka na své 3 smlouvy stav. spoření koupili byt pro synka, byt vlastní pouze synek a v něm bydlí. rodiče a dcera bydlí stále v původním bytě, který vlastní pouze rodiče. byt rodičů se bude převádět na dceru v budoucnu. a dále, pokud lze odečty uplatnit, co je třeba doložit na finančák, kromě smluv o spoření, zaplacených úroků a potvrzení o příjmech od zamestnavatelů (jde o řádné přiznání i za minulé roky). výpis vlastnictví čeho? čili otázka zní, lze uplatnit dceru jako vypořádání a rodiče jako koupě bytu či vypořádání? díky st vlk
Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Obchoduji s věcmi pro zvířátka, nakupuji z internetových obchodů ze třetích zemích. Problém je v tom, že mi v balíku neposílaj žádnou fakturu.Doposud to nevadilo, protože jsem zboží nakupoval jen pro známe ale chtěl bych to nyní dodávat i do zverimexů atd. Můžu jim vystavit fakturu na zboží aniž bych já měl fakturu o koupi tohoto zboží ? A ještě jedna otázka: Balík mi zasíláj jako dárek, tudíž ani neplatím CLO. Poraďťe mi prosím jak to udělat aby bylo vše OK z pohledu finančního účadu.Mám někam dojít a přihlásit se o zaplacení CLA ? Jsem živnostník neplátce DPH. Děkuji Jejkal
Dobrý den, vlastníme s manželem byt v OV, který jsem zakoupila za svobodna a v červnu 2010 ho nechala zahrnout do společného jmění manželů (rozšíření SJM). Byt pronajímáme a zajímalo by mne, zda příjmy z pronájmu za rok 2010 mohu rozdělit tak, že do června je uvedu v DP já a za období, kdy již byl byt v SJM manžel? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se v mém případu jedná o souběh příjmů a zda jsem proto nucen podat daňové přiznání. V průběhu minulého roku jsem pracoval u 5 různých zaměstnavatelů na DPP, doba práce se různě překrývala. U prvního zaměstnavatele jsem podepsal prohlášení k dani. Pouze jedenkrát se stalo, že můj příjem u jednoho zaměstnavatele (u něhož prohlášení k dani neuplatňuji) byl vyšší než 5000Kč. 1. Znamená to, že musím podat daňové přiznání - i když tato částka, která nebyla daněna srážkovou daní je menší než 15000Kč? 2. Počítá se do 5000Kč, které jsou daněny srážkovou daní veškeré příjmy za měsíc od všech zaměstnavatelů dohromady, nebo je limit nastaven na 5000Kč u každého?