FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

spolupracující osoba

Dobrý den, jsem OSVČ a přítelkyni mám vedenou jako osobu spolupracující od 1.1.2010. Přítelkyně pobírala do 5.2.2010 PPM, poté RP a je stále zaměstnána. a)kam do daňového přiznání přijde uvést příjem z PPM ? b)příjmy jako spolupracující osoba v max.výši 15.000,- může mít pouze za měsíce 03-12 nebo 02-12 ? c)bude mít po celý rok OSVČ jako vedlejší činnost ?

placení pojistného

Dobrý den, mám dotaz, zda jsem jako OVČ povinna platit sociální pojištění. Děkuji za odpověď.

vyměřovací základ pojistného

Dobrý den, prosím o radu jsem OSVČ uplatňující výdaje % z příjmu,jaký základ mám použít do přehledu pro výpočet soc. a zdrav.pojištění. Já si myslím , že sumu z řádku 45 daňového přiznání, ale účetní mi tvrdí, že z řádku 55, nemyslím, že má pravdu a proto Vás žádám o radu. Děkuji Z.N.

sleva na dítě

Dobrý den, jsem rozvedená matka, v péči s nárokem na výživné mám 17 letou dceru, na tu si uplatňuji úlevu na dani. Chci se zeptat: V domácnosti se mnou žije 20 letá dcera, tč. studující střední školu, kterou přerušila v 18-letech a nyní si školu dokončuje,je ve 3. ročníku, nedochází do školy denně, jde o individuální studium, které si hradí a 1x týdně dojíždí do školy a pak dělá výsledné zkoušky. Nepobírá od otce výživné, nemá zdanitelné příjmy, nemá ani jiné příjmy. Mohu si na tuto dceru také uplatnit úlevu na dani z příjmu? A stačí doložit toto studium potvrzením od školy? Děkuji za odpověď.

oprava dokladů

Dobrý den, naše firma vystavila v roce 2011 faktury, které měly mít DUZP v roce 2010, avšak tyto faktury byly chybně vystaveny s DUZP už v roce 2011. Rok 2010 máme již uzavřený a ani naše daňová účetní nechce dělat opravné hlášení, jelikož je jich všechno reportováno. Odběratel ale požaduje vystavení nových faktur se správným DUZP, jelikož na ně má dohadné položky. Hrozí nám nějaký postih, když opravíme pouze text na faktuře (že DUZP je v roce 2010), aby si ji dodavatel mohl spárovat s dohadnými položkami 2010 a my daň vykážeme až 2011? Jak jinak máme postupovat Děkuji,Jana

výdaje procentem

Dobrý den, OSVČ překladatelská činnost jako vedlejší činnost, mohu uplatnit výdaje paušálem - 60%? Faktura, která je vydaná v roce 2010 ale uhrazená až v roce 2011 se zahrne do příjmů také r. 2010?Závazky a zásoby žádné nemám.Děkuji.

jednorázová činnost

Dobrý den, zpracovala jsem účetnictví organizaci a ta mi vyplatila odměnu 10.000 Kč. Musím mít na tuto odměnu nějakou dohodu a odvést zálohovou daň nebo můžu vystavit fakturu jako fyzická osoba /nemám ŽL/ a brát to jako mimořádný nezdanitelný příjem do 20.000,--Kč ročně?

příjem manželky

Dobrý den, chtěl bych na manželku uplatnit slevu na dani podle paragrafu 35ba. Manželka bere rodičovský příspěvek a její vlastní příjmy nepřesáhly 68tis/rok. K tomu, na ni byli převedeny členská práva a povinnosti člena bytového družstva. Lze i přes to na ni uplaťňovat výše zmiňovanou slevu. Děkuji za odpověď.

převod nemovitosti

Dobrý den, na mého manžela (prasynovce) chce prateta převést své nemovitosti. Chci se zeptat do jaké skupiny v rámci daně darovací spadá prasynovec a pokud by se provedl úplatný převod těchto nemovitostí třeba jen za desetinu odhadované ceny jestli by rozdíl ceny mezi znaleckým posudkem a cenou kupní nepodléhal také dani darovací. Není mi jasné, kde je hranice daně darovací a daně z převodu nem. Děkuji

příjem manželky

Dobrý den, chtěl bych za zdaňovací období 2010 uplatnit odpočet na manželku. Ta pobírala v roce 2009 podporu v nezaměstnanosti, v roce 2010 tuto podporu pobírala pouze za leden. V roce 2010 tak dostala jak podporu za prosinec (vyplacenou v lednu), tak za leden (vyplacenou v únoru). Chci se zeptat, zda do vlastních příjmů manželky zahrnout podporu pouze za leden, nebo i za prosinec předchozího roku? Děkuji za odpověď.

daněný příjem

Dobry den, v průběhu loňského roku jsem pobíral 3 měsíce podporu v nezaměstnanosti, po těchto třech měsících jsem obnovil živnostenský list. Zahrnuje se podpora do příjmů ke zdanění? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v loňském roce jsme koupili byt na hypotéku, začali ho užívat, ale nemáme do něj převedeno trvalé bydliště. Je možné si odečíst úroky z hypotéky v daňovém přiznání? Děkuji. M. Hynšt

auto do podnikání

Dobrý den, mám dotaz ke spolupracující osobě, nejsem si zcela jistá s touto otázkou: otec se synem provozují řemeslnou činnost jako spolupracující osoby, v průběhu r.2011 otec zamýšlí odejít do důchodu, z tohoto důvodu si syn ve 12/2010 vyřídil ŽL a otec na něj nechal bezúplatně přepsat automobil, který vedl v evidenci majetku a který bude za r.2010 plně odepsán, s převodem byly spojeny některé výdaje, které byly již dokladovány na syna. Po odchodu otce do důchodu začne syn provozovat činnost svým jménem. Jak to bude s výdaji za automobil přepsaný na syna a jakým způsobem syn pak vloží automobil do podnikání - musí ho nechat ocenit? Iva Čermáková

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se paradit jestli mám povinnost podat daňové příznání za rok 2010. Od začátku ledna do 25.3.2010 jsem byla na neschopence, pak od 26.3.2010 jsem poberala mateřskú až do 7.10.2010. Následně po mateřské (8.10.2010)jsem čerpala řádnou dovolenu z práce do 29.11.2010 bylo to 35 dní a hrubá mzda za tuhle dovolenú byla celkem 36220Kč. Do konce roka jsem pak pobírala rodičovský příspěvek 7600Kč. Děkuji za odpověď V.G.

daňová povinnost

Dobrý den, jak se z hlediska daně z příjmů FO posuzuje soukromý internetový prodej ? Při placené inzerci na věřejném portálu Mimibazar jsem prodala sbírku historických kočárků a dále oblečení po mých dětech ( nošené) . Prodala jsem každý měsíc něco z oblečení a hraček a v průběhu 5 měsíců se rozprodala ta sbírka kočárů . Celkový příjem za rok byl 25000 (bez odečtení pořizovacích cen) . Jsem na MD , nejsem podnikatel. Posuzuje se to jako prodej movitých věcí osvobozených od daně ? Je v rozporu s nějakým zákonem prodávat takto oblečení po dětech stále ( myšleno každý rok ) ?Děkuji za odpověď.

převod dluhů

Dobrý den, potřebuji se poradit se záležitostí ohledně děd?ctví dluhů. Moje matka má dluhy, předpokládejme že je nesplatí. Mohou tyto její dluhy být převedeny na mě, bez mého souhlasu za jejího života?, Dále pak případně po její smrti, pokud nepřijmu dědictví, mohou být dluhy převedeny na mě? mnohokrát děkuji za odpověd

dar

Dobrý den, prosím o radu. Naše firma (s.r.o.) poskytla jiné s.r.o. sponzorský dar ve výši 10000,- Kč a pořádání kulturní akce (Pivní festival). Jak to správně zaúčtovat? Bude účet 543 daňově uznatelný nebo ne? A můžeme si uplatnit odpočet v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den Chtela bych se zeptat, pritel jezdil dostihy v zahranici, je zivnostnik, ma vypisi mesicni o vyhrach ale nevi jak je ma zdanit za rok 2010 apopripade jak dolozit jejich zdaneni v zahranici.

výše daně

Dobrý den. Vlastním dům v hodnotě 800000Kč. Chtěl bych vědět kolik zaplatím z dané částky na dáni ze zisku kdybych nemovitost (dům) prodával za danou částku (dům je zatížen úvěrem ze stavebního spoření). Jsem fyzická osoba. Děkuji

pojistné na SP

Dobrý den, chci se Vás zeptat na zdravotní a sociální pojištění. Nedávno jsem ze zdravotních důvodů musela ukončit studium, ale zatím jsem ještě práce neschopná, takže si zdravotní pojištění platím sama. Měsíčně platím 1080 Kč. Chtěla bych se zeptat, jestli je v tom započítané i sociální pojištění, nebo jestli se to platí zvlášť a pokud ano, tak kde se můžu domluvit, abych si ho mohla platit sama. Velmi děkuji za odpověď, Andrea