FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pohledávek v daňové evidenci. Jedná se o pohledávku z roku 2007 a do dnešní doby není zaplacená a asi nebude. Jakým způsobem ji odstraním z evidence a promítne se mi tato skutečnost do přiznání z příjmu fyzických osob? děkuji moc za odpověď.
1. vyčetla jsem, že si prarodič může uplatnit slevu na dani na vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, ze kterých by si mohli slevu na dani uplatnit. můj bývalý manžel je uveden v RL mého dítětě, avšak mám podanou žádost o popření otcovství. je cizinec a pravděpodobně se zde nezdržuje, nepracuje, nejsem s ním v kontaktu. musím nějak dokládat, že ani jeden nemáme příjmy, i když to nemám šanci zjistit? 2. jsem zaměstnaná (HPP), od července 2010 jsem studentkou (kombinovaného studia), od září 2010 jsem na mateřské dovolené, jak mám postupovat při uplatňování slevy na dani na poplatníka studenta, pokud mám nárok?
Chci pronajmout byt a zajímalo by mne, z čeho se bude vypočítávat daň z příjmu z pronájmu?Např.nájemník zaplatí nájem 5tisíc a k tomu navíc 2tisíce.Která částka se zdaní a v jaké procentuální výši?
Dobrý den, od 24.4.2010 jsem ženatý, manželka byla od února 2010 do srpna 2010 na úřadě práce-před tím studium VŠ. A od září 2010 nastoupila do zaměstnání. Za uplynulý rok si vydělala cca 60 tis. Jakým způsobem mohu uplatnit slevu na dani za manželku, která měla výdělek nižší než 68 tis? Resp je nutno nějak krátit oněch 68 tis z důvodu, že jsme nebyli manželé celé zdaňovací období od 1.1.2010 do 31.12.2010 i když jsem spolu bydleli? Nebo toto zákon neřeší-sňatek během roku? Moc děkuji za odpověď. K. Novotný
Dobrý den, matka získala v restituci v roce 1994 1,1 ha lesa a v roce 1995 mi ho jako synovi darovala. Prosím, jak je to s daní z nemovitosti a nejsou-li tyto pozemky osvobozeny, popřípadě na jak dlouho. Děkuji
Dobrý den,můj dodaz se týká investičního životního pojištění a daňích.Vím,že v zákoně je kapitolová živ.poj. omezena a to tím,že musím mít na dobu 60let pojištěn v případě smrti,alespoň 70 000kč,abych mohl získat slevy na daňích. A na investiční živ.pojis. se tedy tento zákon nevzahuje?Už jsem se na to informoval na dvouch pojištovnách a všechny říkají,že nárok na slevu z daňe mám.Ale moje účetní,je proti a tvrdí mi,že na daň ze živ.poj.investiční,nemám nárok,jelikož jsem tam na smrt za 30 000kč a na za 70 000kč a tím mi odmítla daňový uznání a poslala mě na finanční úřad.A tvrdí mi,že kapitálová a investiční,že vtom ohledně daních není žádný rozdíl.Jinak dopis na odpočet daňích,mi od pojištovny chodí už 6let!A taky 6let jsem daňe uplatňoval!! Nyní máme v práci ovšem novou účetní a ta věci vidí,naprosto jinak. Jak to tedy je?Kdo má pravdu?Předem děkuji za odpověd!
Dobrý den, chci svůj RD darovat svým nezletilým dětem a s manželkou zde chceme doživotní užívání (věcné břemeno). Můžete mi prosím poradit, zda je třeba odhad nemovitosti(znalecký posudek) a zda budeme z převodu (zapsání věcného břemene) platit daň ? Dále zda budu za děti v tomto případě podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď. D.
Dobrý den, Patří v Přiznání k dani z příjmů fyzických osob, příloha č.1 ř.102/výdaje dle §7 zákona/ odpisy majetku a cestovné anebo to patří na ř.106? Dále bych prosila o odpověď, zda do Přehledu pro OSSZ a VZP se započítávají i částky odpisů a cestovné? Děkuji za odpověď
Dobrý den. V roce 2010 jsem obdržel nájemné 7500 za pronájem zemědělské půdy. Rád bych se zeptal, jestli musím přiznávat celou částku, nebo existuje nějaké osvobození, případně v jaké výši. A případně do jakého řádku přiznání mám tuto částku uvést. Předem děkuji za odpověď. Josef Zeman
Dobrý den,odpověď jsem obdržela,na dceru věk 20 let si mohu uplatnit odečitatelnou položku.Za rok 2010 jako studujíci to je tedy 11604:12x4=3868? jako za dítě i když jí je 20 let? Nebo se jí týká odpočet jako za dospělou? V první půlce roku 2010 byla v evidenci úřadu práce, nepobírala žádnou podporu v nezaměstnanosti. Prodleva mezi přerušením studia a znovu studováním s jiným (ne už denním režimem studia) byla 2 roky. Mohu si odečíst i za dobu kdy byla v evidenci úřadu práce nebo nikoliv? Jestli ano, tak částku pro dospělého nebo pro dítě? Děkuji za odpověď.
Chci si nechat dovézt k vlastní spotřebě ze španělska 300 lahví vína. Musím z toho ještě platit nějakou daň nebo clo?
Dobrý den, v roce 2010 jsem byla do 22.8. na rodičovské, při které jsem provozovala od 1.2.2010 vedlej.čin.Zaměstnavatel se mnou 23.8.2010 rozvázal prac.poměr a bylo mi vyplaceno odstupné a z něj odvedena daň.Od 1.9.jsem provozovala hlavní činnost.Příjmy z vedlejší čin. jsou do 10tis., z hlavní 60tis. a odstup.30tis. Všechny tyto příjmy zahrnu do daň.přiz. kromě rodičov.příspěvku? Chtěla bych uplatňovat výdaje paušálem, neboť skuteč.výdaje se mi nevyplatí. Postupuji správně?Po vyplnění daní mi vychází, že mi vrátí jen tu daň zaplacenou v odstupném. Mám nárok na slevu na poplatníka za celý rok ve výši cca 24000,- nebo jen na měsíce,kdy jsem vykonávala hlavní činnost. Mám ještě jako odčitatelné položky útoky z hypotéky, ale ty mi již přeplatek více nesnižují. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, OSVČ má v obchodním majetku od 2/2010 auto. Plánuje odpisy za 2 roky t.j.60% a 40%. Za rok 2010 by to bylo 60%, ale v 2/2011 došlo k havárii, auto je neopravitelné a bude se muset úplně zlikvidovat a tím i vyřadit z obchodního majetku. Prosím o radu zda odpis za rok 2010 se bude muset dodanit znovu v roce 2011. Děkuji za odpověď
Dobrý den ,,první rok pracuji na živnostenský list jako zedník a obkladač ,slyšel jsem že první rok živnosti jsou jaké si danové prázdniny a já mohu přiznat jakýkoliv výdělek aniž bych platil nějaké daně. chci se zeptat zda je to tak . díky P.H.
Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně daňového přiznání. Zda člověk, který byl celý rok nemocný si může udělat daňové přiznání a odečíst si dítě zda nemocenská je jako příjem. Děkuji
Jsem OSVČ. Dělala jsem taky na dohodu o provedení práce v roce 2010 za více než 25000. Mám to zahrnout do přiznání za rok 2010? A jak to pak je ze sociálním a zdravotním? Děkuji Helešicová.
Dobrý den, se strejdou chceme z třetí země dovážet cigarety jedné značky (slim) máme exklusivní smlouvu o dodávce tohoto tabákového výrobku. Máme i možnost to dovézt rozbalené, nedokončené nebo po kouskách... rád bych se zeptal, co mě bude stát ta možnost abych to mohl tady legálně prodávat a která možnost je levnější, jestli dokončený výrobek nebo nedokončený.
Dobrý den, vlastním část nemovitosti a mám přijmy z pronájmu v takové výši, že jakžtakž vyjdu a nemusím pracovat.Nejsem v žádném důchodu. Sociální si neplatím a zdravotní jen 1080Kč. Protože bych ale chtěl něco dělat, třeba prodávat kytky ve vlastním malém krámku, třeba 2dny v týdnu. Mám nějakou možnost, abych na tom ještě neprodělal? Jestli to dobře chápu, na prodej v krámku bych musel mít živnosťák a protože nemám jinou závislou činnost, musel bych platit 1670 a 1807 místo současných 1080Kč. Tak bych při malinkém obratu vlastně peníze jen posílal státu a můj zisk do 2397 nebyl žádný (naopak bych musel za práci doplácet ze svého)a pak teprve o 15 procent menší. Nebo je nějaká jiná možnost, třeba něco jako brigáda při prodeji nebo tak? Je to takhle normální i v civilizovaných zemích? Moc děkuji nza odpověď.
K datu 31.1.2010 jsem ukončila aktivní činnost OSVČ a odešla do starob.duchodu.(Podnikání na zákl. zvlášt. předpisů-lékařka- zrušení registrace na Kraj.úř.) Lékařskou praxi v pronájmu - movitý a nehmotný majetek- jsem postoupila a prodala nástupkyni dle smlouvy podepsané u advokáta 20.1.2010 za 700 000,-Kč, úhrada na splátky měsíčně 10 000,- po dobu caa 6 let, první splátka byla uhrazena v dubnu 2010.Celkem v r.2010 uhrazeno 90 000,-Kč. Dle daň. přiznání rozdíl mezi příjmy a výdaji za leden a zúčtování závazků a pohledávek činí caa 30 000,- Kč. Jak správně tyto příjmy zdanit? Jak v tomto případě správně uhradit soc. a zdrav. pojištění ? Zálohy za leden 2010 jsem řádně uhradila dle výpočtu za r.2009. Děkuji předem za kvalifikované odpovědi,s pozdravem Hana V.
Dobry den, pracuji na hlavni pracovni pomer, ale stale mam status studenta. Cely minuly rok jsem byl student a odpracoval jsem 6 mesicu v pracovnim pomeru. Zajima me, kolik dostanu vraceno na danich? Krome socialniho a zdravotniho pojisteni jsem v roce 2010 zaplatil zalohu na danich asi 11000 Kc. Platim si penzijni pojisteni a mohu uplatnit celou rocni slevu 12000, dale pojisteni kde mam slevu 4800, slevu na studenta jsem uplatnil po 3 mesice v roce 2010. V roce 2010 jsem uplatnil slevu na poplatnika 12420 Kc protoze jsem pracoval 6 mesicu, zbylych 6 mesicu jsem nemel prijem. Rocni zuctovani mi vyrizuje zamestnavatel. Kolik mi vyplati stat po rocnim zuctovani zpet? Dekuji, Z.