FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vrácení bonusu

Dobrý den, prosím o radu ohledně dodatečného přiznání za rok 2009, které podávám z důvodu přechodu na paušální výdaje, které budu uplatňovat za rok 2010 . V roce 2009 jsem měl daňovou povinnost po uplatnění slev 0,- Kč (řádek 71), ale vzhledem k tomu, že jsem si uplatňoval daňové zvýhodnění na děti (první 12 měsíců + druhé od 7 měsíce) mě byl vyplacen daňový bonus 16 910,-. Nyní při podávání dodatečné přiznání do něj musím zahrnout pohledávky a závazky, které byly uvedeny ve zmíněném řádném daňovém přiznání. V tomto přiznání mě vyšla daňová povinnost po uplatnění slev 11 415,- (řádek 71). Po uplatnění daňového zvýhodnění by mě měl být vyplacen daňový bonu pouze 5 495,- . Otázka se týká toho, zda se vrací vyplacený daňový bonus a jaké hodnoty se vypisují do řádků v oddílu 6 daňového přiznání. Jaká částka se uvádí do řádku 78. Jaké jiné řádky je nutné vyplnit pro správnost vyplnění. Děkuji za odpověď Jiří Pěcha

přenos daňové povinnosti

Dobrý den, kde bych v daňovém řádu našla ustanovení týkající se nepřenositelnosti daňové povinnosti na jinou osobu? (Nějaká obdoba § 45 zákona o správě daní a poplatků)? Děkuji AK

evidence příjmů

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu: Chystám se stát OSVČ (neplátce DPH) a nemám s tím žádné zkušenosti - není mi úplně jasné, jak správně a zároveň co nejjednodušeji evidovat příjmy (výdaje chci uplatnit paušálem): 1/ v případě bezhotovostních příjmů: příjem dokládá kopie faktury a výpis z účtu - je to tak? 1a/ Musím fakturu poslat poštou s originálem podpisu nebo ji stačí po podepsání naskenovat a poslat emailem? Je třeba razítko? 1b/ Stačí mi elektronický výpis z účtu, který si sama doma vytisknu? 2/ v případě příjmů v hotovosti: musím zákazníkovi vystavit příjmový pokladní doklad a sama si nechám kopii - je to tak? 2a/zjistila jsme ale, že v papírnictví mají více různých typů PPD - jak poznám, který je vhodný pro mé potřeby? 2b/ stačí na PPD podpis, nebo je třeba i razítko? Předem Vám moc děkuji za odpověď. Na internetu jsem našla různé, často přímo odporující si rady a pokyny, tak věřím, že tady se mi dostane rady od odborníka, na niž se budu moci spolehnout. Ještě jednou děkuji. S pozdravem Petra

převod nemovitosti

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Bydlím v rodinném domě se svou tetou a babičkou, ale dům je majetkově rozdělen na osminy. 1/8 vlastní můj strýc a o zbytek se na polovinu dělím se svou tetou. 1/8 patřící mému strýci se dostala do exekuce a je plánovaná její aukce. Právě teď jednáme s tetou o vyplacení peněz a změny pouze na jednoho majitele domu. Chtěla bych vědět jaké daně a jak vysoké bychom museli zaplatit. Předem děkuji za odpověď

sleva na poplatníka

Dobrý den, jsem vedený jako OBZP, v roce 2010 (1.01-31.12) jsem měl příjem pouze podle §10 - ostatní příjmy. Nakupoval jsem a prodával akcie jako drobný investor, obrat v řádech milionů, zisk v řádech statisíců. Mohu si odečíst slevu na poplatníka (24840) a zaplacené zdravotní pojištění?

sleva na dítě

Dobrý den chtěla bych se zeptat, zda když jsem nastoupila do zaměstnání v půlce prosince a před tím jsem byla na rodičovské dovolené, zda si můžu udělat daňové přiznání a odečíst si dítě za celý rok nebo jestli se přiznání dělá jen od určité částky. Děkuji Dvořáková

dotace na pracovní místo

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji se zeptat: podnikatelka, FO, dostala od úřadu práce na základě dohody o vyhrazení společensky účelného pracovního místa a poskytnutí příspěvku spolufinancovaného ze státního rozpočtu a Evropského sociálního fondu částku ve výši 60 000,- Kč, kterou použila na výplaty mezd a odvody sociálního a zdravotního pojištění.Výdaje uplatňuje paušálem a já se táži, zda musí poskytnutý příspěvek zahrnout do příjmů, které ovlvňují základ daně? Mockrát děkuji za odpověď, Zemanová. Email: ezemanova@ceska-kamenice.cz

přepočet cizí měny

Dobrý den, mám na Vás tento dotaz.Naše firma je s.r.o., jsme měsíční plátci DPH.Firma vyváží zboží do třetí země. Faktura je vystavena v EUR.Pro úplnost uvádím data,kterých se vývoz týká.Faktura je vystavena 8.1.2011(DUZP=datu vystavení faktury),firma používá při vystavování faktur denní kurz ČNB t.j. faktura je vystavena kutrem 8.1.2011.Zboží opustilo EU 13.1.2011,potvzeno na JSD.Jakým kurzem máme tento vývoz úvést do daňového přiznání za 1/2011(kurzem 8.1.2011 nebo 13.1.2011. Děkuji za odpověd a přeji hezký den.

práce v zahraničí

idem do anglie ,som na slovensku živnostník a v anglii môžem byť aj ako živnostník alebo HPP pracovník a tak sa spytujem čo je vyhodnejšie ? a či si môžem nejaké položky na slovensku uplatníť ako odpisy ,náklady atď. ako je strava ,ubytovanie atď.

sleva na dítě

Dobrý den, v minulém roce jsem u zaměstnavatele uplatňoval slevu na dani za dítě (únor-říjen) to mám zaznamenáno v ř.14 v potvrzení od zaměstnavatele - mám slevu na dítě za tyto měsíce uvést i v daňovém přiznání (tab.2 - Údaje o dětech v domácnosti) za r.2011, anebo už neusím, protože se to ve sražené dani již projevilo? Musím přiložit kopii rodného litu dítěte a prohlášení manželky (které jsem dal již zaměstnavateli)?

předmět daně

Dobrý den, Vlastním provozovnu, kde se provozuje drobná výroba. Zde platím daň z nemovitosti dle finančního úřadu podle prováděné činosti. Na přilelém pozemku se nachází zpevněná asfaltová a oplocená plocha. Tato plocha slouží z části k parkování pracovníků, z části jako manipulační plocha pro vysokozdvižný vozík,z části jako přístupová a příjezdová cesta pro chodce a nákladní dopravu k provozovně. V katastru nemovitostí je tato plocha označená jako manipulační plocha. Na finančním úřadě mi řekli, že musím za tuto plochu platit stejnou daň jako za provozovnu. 1. Je to pravda ? 2. Pomůžu si, když pozemek nechám rozdělit na části - příjezdová cesta, manipulační plocha, parkoviště, zeleň a chodník ? Děkuji Standa

pronájem bez živnosti

Dobrý den, vlastním budovu (ubytovnu), ve které poskytuji ubytovací služby (např. pro dělníky,...) a doposud podnikám na ŽL. Jsem již ve starobním důchodě, chtěl bych se tedy zeptat, zda musím tyto služby provozovat na základě ŽL, nebo můžu podnikání ukončit a příjmy z pronájmu zdaňovat bez podnikání?

zůstatková cena prodaného majetku

Dobrý den, v roce 2007 jsem pořídila automobil, nebyly uplatněny všechny odpisy,odpisování bylo přerušeno, proto ZC je 180 000,-- . V roce 2010 byl automobil prodán za 105 000,--. Vedu daňovou evidenci. Mohu použít ZC jako položku snižující rozdíl mezi příjmy a výdaji - viz. Příloha č. 1 k přiznání z příjmů FO nebo jen výši prodejní ceny a zbytek nedaňově? Prosím odkaz na příslušný zákon. děkuji moc.

pojistné na zdravotní a důchodové pojištění

Hezký den, od roku 1989 podnikám jako OSVČ-hlavní činnost. Od 15.11.2010 jsem nastoupila do zaměstnání a podnikání jsem nepřerušila pouze bych jej chtěla jako OSVČ-vedlejší. Nyní bych potřebovala poradit s platbami zdravotní poj. a OSSZ. Zaměstnavatel mi odvádí z platu jak zdr. pojištění tak i důchodové na OSSZ. Pokud budu OSVČ-vedlejší činnost jaké mám platit zálohy z této činnosti? Do daňového přiznání za rok 2010 započítám i příjmy ze zaměstnání a uvedu celkové odvedené platby na zdravotní a důchodové?

pojištění

Dobrý den, jako hlavní výdělečnou činnost mám zaměstnání, jako vedlejší příjem mám OSVČ a tudíž jsem nebyl povinen platit zálohu na zdravotní pojistné. Ale není mi teď jasný formulář "Přehled OSVČ" Konkrétně řádek 6 - Počet měsíců, ve kterých pro OSVČ platil minimální vyměřovací základ - mám do tohoto řádku tedy napsat nulu ?

výdaje procentem

dobrý večer,manžel má živnost jako těžba a přibližování dříví a zajímalo by mě kolik procent si může odečíst při výpočtu DZFO procentem?A jestli musí mít všechny pohledávky zaplacené.A ještě jeden dotaz,co je pravdy na tom,že si nějakým způsobem můžu dát do odečítatelných položek rodiče,kteří jsou ve starobním důchodu.Někdo to tak údajně dělá,ale nic jsme k tomu v žádném zákoně nenašly.Tudíž si myslím že to je nějakej výmysl.Děkuji,pěkný večer Strnadová

paušál za auto v účetnictví

Dobrý den, prosím, jak se účtuje v podvojném účetnictví daňově uznatelný paušál na auto.Děkuji za odpověď.J.Pelikánová

danění příjmu

Dobry den, privydelala jsem si cca 800Euro praci z domova pro nemeckou firmu. Dohodli jsme se, ze prijmy zdanim v CR, ale od firmy jsem pres upominky neobdrzela potvrzeni o prijmu. Castka, kterou jsem obdrzela na ucet vedeny v CZK, obsahoval i proplaceni nakupu nezbytnych pomucek pro administrativu. Prosim o radu, jak mam takovy privydelek zdanit. Momentalne jsem na rodicovske dovolene. Dekuji za odpoved.

pojistné

Dobrý den, přišel mi Přehled předpisů plateb z MSSZ v Brně. Na jeho druhé straně je uvedeno: UPOZORNĚNÍ: OSVČ vykonávající vedlejší činnost, tzn., že trvá důvod pro posouzení výkonu činnosti jako vedlejší, která je ale zároveň účastna nemocenského pojištění, bude od ledna 2011 považována za OSVČ vykonávající hlavní činnost. Minimální výše měsíčního vyměřovacího základu této OSVČ činí od ledna 2011 nejméně částku 6185,-Kč, tj. minimální záloha činí 1807,-Kč. Nechápu co tím chce "básník" říci. Člověk, který vykonává vedlejší činnost, je také většinou zaměstnancem na HPP a tudíž tam platí nemocenské pojištění (jinou možnost totiž ani jako zaměstnanec nemá). Mám to tedy chápat tak, že zaplatím odvody MSSZ 2x? 1x jako zaměstnanec a podruhé OSVČ s vedlejší činností? Děkuji za vysvětlení.

přeplatek na sociálním pojištění

JAK VYŘEŠIT PROBLEM DUPLICITNÍ PLATBY OSVĆ OSVČ jednak platila zálohy na sociální pojištění, ale také byla zároveň část roku nezaměstnaná takže po dobu 3měsíců pojišťovna dostávala platby od 2 subjektů. Jak lze tuto situaci vyřešit