FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, nedavno jste mi odpovidal na muj dotaz cituji: "Dobry den, vlastnim polovinu nemovitosti a tento svuj podil chci prodat, tzn. prevest svuj podil na treti osobu za domluvenou castku. Na tuto nemovitost je vsak hypoteka. Je ve znaleckem posudku, ktery bude vyhotoven na mou polovinu, zbyvajici dluh bance odecten (respektive polovina dluhu pripadajici na me) a vyse dane z prevodu se tedy nasledne vypocitava az z vysledne castky (pokud nebude domluvena prodejni cena vyssi) nebo se ve znaleckem posudku s hypotekou nijak nekalkuluje?" a vase odpoved znela: "V posudku se s hypotékou nepočítá. Tedy hypotéka ani neovlivní výši základu daně z převodu nemovitostí." Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Znamena to tedy, ze zastavni pravo banky se nepocita za vecne bremeno? Dekuji za vasi upresnujici odpoved. S pozdravem M. Krispinova
Dobrý den, kde najdu např. na internetu kalkulačku pro výpočet odpisů, nebo jak je vypočítám. Vím jen,že existují zrychlené nebo rovnoměrné. Děkuji
dobry den,chtel bych se zeptat,dcera chce darovat rodičum byt.musí byt znalecky posudek a bude platit darovací dan?dekuji
Dobry den, rada bych se zeptala, pokud chci pri vyplnovani danoveho formulare FO v priloze 1, uplatnit vydaj procento z prijmu, o jake procento se jedna resp. kolik procent si mam odecist? Dekuji
Prosím o radu ohledně účtování měsíč.příjmů společníků v.o.s., běžně tento příjem v průběhu roku účtuj přes úč.491, čímž se neobjevuje ve výkazu zisků a ztrát. Je jasné, že příjem je nedaňový výdaj, dala by se tedy tato měs.částka účtovat na "nějaký nedaňový náklad.účet"? U s.r.o. jsou odměny v nákladech a zisk tak není zkreslen. Díky
Dobrý den. Prodávám byt v OV. Ráda bych se vyhla placení daně z příjmu, neboť nesplňuji podmínky bydliště 2 roky bezprostředně před prodejem a prodáváaný byt vlastním 2 roky. Získané prostředky chci použít na financování bytové potřeby. Zajímá mne, co je bytová potřeba, mohu si zařídit interiér nového bydliště, nebo vyměnit okna za jiné, koupit sprchový kout, také uvažujeme o solárních panelech na ohřev vody. Děkuji za odpověď Marková
Dobrý den, chci se dotázat v loni jsem koupil družstevní byt za 900 000,- Kč, kde mi byla převedena členská práva a povinnosti a stal jsem se majitelem části základního jmění družstva ve výši 10 000,- Kč. Zbytek ceny by mělo být za vybavení bytu (nová koupelna a wc, kuchyň včetně spotřebičů, skříně vestavné, okna a el. rozvody.) toto je rozepsáno jako příloha ke smlouvě o převodu členských práv a povinností. Zde je můj dotaz: můžu částku 890 000,- Kč nebo nějakou část si dát do nákladu v daňovém přiznání pro fyzické osoby § 9? Děkuji za odpověď.
dobrý den. společnost s r.o. v roce 2010 ukončila svoji ekonomickou činnost(resp.přerušila), ale k výmazu z OR nedošlo. Předpokládá se, že společnost začne třeba v budoucnu zase ekonomicky fungovat.Došlo tedy jen k pozastavení činnosti. Oznámeno na FÚ i dalších úřadech. Ptám se: 1.Mám povinnost podat DP právnických osob za rok 2010? 2.V účetnictví roku 2010 proběhlo ještě několik málo účetních operací (doplatek SD, doplatek z kontroly na OSSZ, poplatky a úroky z banky, ale účet ke konci roku již zrušen... apod).Jsou to výdaje daňové či nedaňové v tomto případě? 3. Na účtech 022,082,211,411 a 429 zůstali ještě zůstatky.Co s temito zůstatky? Mohu je dál evidovat na těchto účtech, když se předpokládá, že s.r.o. začne někdy v budoucnu třeba s jinou ekonomickou činností zase ekonomikcy fungovat? děkuji předem za stručné odpovědi.
Dobrý den, zaměstnavatel poskytne zaměstnaci, který má bydliště 100 km od pracoviště 5 000,-Kč měsíčně na ubytování v penzionu. 1/ musí se dodanit a odvézt pojištění ze mzdy zaměstnance z částky, která je nad zdanitelnou část 2/ je daňový náklad pro zaměstnavatele 3 500,- a ostatní je nedaňový náklad?
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mohu prodat 8let starý os.automobil koupený jako nový v roce 2003 na firmu (osvč) obyčejnému zájemci (fyzické osobě)? Je nutno odvést DPH? Potřebuji před prodejem odhad nebo musím řešit prodej přes autobazar? Děkuji předem za odpověď. V.Dufek
dobrý večer,chtěla bych se zeptat :moje maminka zdědila po svém otci družstevní byt,její otec tam měl bydliště posledních 25 let.Následně chce byt převést do osobního vlastnictví a prodat.Bude v tomto případě platit daň z převodu a po prodeji i daň z příjmu?Aby mohla použít osovobození,kdy zůstavitel měl nemovitost ve svém vlastnictvídéle než 5 let,bylo by nutné,aby byl onen byt v osobním vlastnictví už za života jejího otce?Děkuji za odpověď.Dvořáková L.
Dobrý den,jsem OSVČ, manžel je OSVČ od října 2010 a spolupracuje se mnou. Chtěla jsem využít v DP rozdělení příjmů a výdajů na spolupracující osobu.Nyní jsem četla ,že se toto musí na FÚ nahlásit dopředu, je to pravda? Jestli ano, lze to i zpětně? Za odpověď předem děkuji.
Používám paušální odečet výdajů za rok 2010. Mám živ. list "Zprostředkování obchodu a služeb"(Příloha 4, živ. zákon, živnost volná). Z dikce dostupných předpisů a zákonů mi vychází, že mohu uplatnit 60%. Převážně vyvíjím činnost jako pojišťovací zprostředkovatel (98%) a zbytek různá podobná činnost. Názory se velice různí, např. dnešní Mladá fronta Dnes ve své příloze uvádí u pojišťovacího agenta 40% a u finančního poradenství 60%. Další odborníci jsou vesměs rozpolceni. Názory jsou černobílé, věc je jasně nejasná. Jako OSVČ jsem ve vedlejší činnosti, jinak jsem penzista. Jak se na to dívat? Prosím o jakékoli vyjádření.
Odpisy při pronájmu části nemovitosti-zjištění reprodukční ceny domu Dobrý den, pronajímáme 1 byt v RD, ve zbytku RD bydlíme my a rodiče. RD je v našem SJM. Byt pronajímáme od roku 2010. První polovinu domu jsme nabyli úplatně Kupní smlouvou v roce 1990. Druhou polovinu domu jsme nabyli bezúplatně od rodičů Dohodou o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitostem v roce 2010. Nebyl to ovšem dar, neboť, jak stojí v Dohodě, získali jsme to za to, že jsme dům naším nákladem přistavěli a zvětšili 2x a naším nákladem zrekonstuovali i původní starší část, to vše průběžně v letech 1990-2010. Nicméně, dle FÚ daň darovací v tomto případě jsme platit nemuseli. Dle notáře by se to v případě dědictví za dar nepovažovalo. Nyní bychom rádi zjistili reprodukční cenu domu k 1.1.2010. Musí na to být soudní znalec? Nebo ji může stanovit nějaká realitka? Nebo ji můžeme stanovit sami podle někajého předpisu? Dále jsem četl, že odpisy nelze uplatnit u darovaných nemovitostí. Jak by to bylo posuzováno v popsaném případě? Děkuji za odpověď
Dobrý den, OSVČ pronajímá byt zamestnanci firmy XY, v najemni smlouve je sjednano najemne 8 000 + zalohy na sluzby spojene s uzivanim bytu (voda, elektrina ) 4500. Prijem z pronajmu na bank. ucet je tedy 12 500, ale OSVČ sama mesicne hradi najemne spolecenstvi vlastniku jednotek 3396 (energie krome elektriny+prispevek do fondu oprav), zalohu na elektrinu, a poplatek za TV a rozhlas 180. Jaka castka bude prijmem z pronajmu (12500 nebo 8000) a co lze uplatnit jako vydaj, pokud by se uplatnovali skutecne vydaje a ne pausal 30 procent? Děkuji za odpoved.
Jsem FO, plátce DPH, Pořídil jsem vůz v hodnotě 480.000 Kč bez DPH. Budu-li výdaje uplatňovat % z příjmů, mohu rozdíl mezi příjmy a výdaji ponížit o odpisy vozu (je to můj jediný hmotný majetek)? Kdy musím na vyplňovat pole "uplatněné odpisy celkem" v 2. části přílohy č.1 ? Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu: manžel podniká, manželka je ve starobním důchodu. Chtějí pronajmout družstevní byt ve společném jmění. Je možno příjmy z pronájmu vykázat pouze u manželky nebo musí polovinu příjmů vykázat manžel ve svém přiznání k dani z příjmu? Děkuji Nová
Dobrý den, prosím o odpověď na otazku daňového přiznání. Jako soukromá osoba jsem koupila byt do osobního vlastnictví a tento byt pronajímám. Můžu si cenu bytu uplatnit jako výdaj? A podle jaké odpisové skupiny mám při odpisu postupovat? Děkuji za odpověď. EL
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového zvýhodnění na vyživované dítě. Moje dcera se 1.10.2011 vdala, je jí 19 let, studuje denní studium na Vš a trvalé bydliště má u nás. Její manžel byl po celý rok 2010 také studentem. Mohu na ní uplatnit daňové zvýhodnění za celý rok 2010 ? Děkuji za odpověď. L.Ledvinka
dotaz pro pani Sedlackovou Dobry den pani Sedlackova, obracim se na Vas ohledne planovaneho sjednoceni DPH. Mam podepsanou predkupni smlouvu s developerem, v roce 2011 probehne nekolik uhrad, ale finalni platba probehne po kolaudaci v roce 2012. Muj dotaz zni, budou platby roku 2011 dodaneny v roce 2012, nebo budou aplikovany 2 sazby dph podle toho, kdy byly provedeny; jak bude daneno? Dekuji, Vackova.