FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Daňové přiznání a daňové zvýhodnění na dceru

Dobrý den, starám se o 6-ti letou dceru a jsem vedená jako OBZP. Občas mám prigádu (DOPP), nikdy si nevydělám více jak 6tis.Kč. Jiné příjmy nemám. Mám povinnost podávat roční daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

Dvoustránkové daňové přiznání

Dobrý den, letos je nový formulář "zjednodušený" jednolistový pro podání daňového přiznání (pro příjmy pouze z ČR) Volala jsem na FU, zda je možno ho použít a odpověď byla, že zatím o tom nic neví, že školení budou mít až v půli března. Může se formulář používat? děkuji za odpověď

Příjmy ze zaměstnání, podnikání a daňové zvýhodněn

Dobrý den,prosím o radu týkající daňového přiznání. Partner podnikal leden-červenec, uplatňoval výdaje paušálem, základ daně měl 58800,-. Od srpna je zaměstnán, ZD 180000 Kč, uplatňoval si slevu na dítě. Musí si sám podat daňové přiznání. V Potvrzení příjmů od zaměstnavatele má na řádku 16 vyplněn údaj o dceři, že si uplatňoval slevu za měsíce 8-12 (v řádku 13 nemá uvedenou žádnou částku). Můj dotaz zní, může si uplatnit slevu na dceru za celých 12 měsíců, tedy i za dobu, kdy podnikal? U zaměstnavatele ale tu slevu už využil, takže za 8-12 si ji asi už uplatnit nemůže, že? I když mi není úplně jasné, jak to do přiznání vyplnit… Děkuji za radu.

Zdanění daňového nerezidenta

Dobry den,jsem rezidentem v Rakousku (mam tam trvaly pobyt), kde jsem zamestnana, pobiram plat a platim dane.V CR vlastnim byt,ktery jsem zacala pronajimat.Musim do DAP udat vysi prijmu a dan zaplacenou v zahranici? Staci pokud vyplnim stranu 1+4 DAP plus Prilohu c.2? Dekuji za odpoved

Dlouhodobá nemoc a daň z příjmu

Dobrý den, mám dotaz ohledně vratky za dlouhodobou nemoc v ročním zúčtování daně. V r.2015 jsem pracovala u společnosti se smlouvou na dobu určitou. Měsíc před skončením prac. poměru (duben) jsem nastoupila na plánovanou operaci a v PN neschopnosti byla i celý květen. Od 6.6. jsem nastoupila do nového zaměstnání, jelikož jsem bála, že zůstanu bez práce. Můj zdr. stav mi ale nedovoloval setrvat v prac. poměru a musela jsem na další operaci a tím pádem znovu nastoupit PN od 8.6.2015 doposud. Prosím o informaci, zda mi i v tomto případě vzniká nárok na vrácení daně v ročním zůčtování? Mám ještě studující dceru na VŠ. Děkuji

Vrácení daně z příjmů

Dobry den, Mam prosbu. Zamestnavatel mi dal podepsat ruzove prohlaseni az nekdy tri mesice po zacatku pracovniho pomeru. Pani z mzdove uctarny mi rekla,ze v danovem priznani,ktere si podavam sama,si muzu kdesi uvest castku,kterou mi maji ve vyuctovani vratit. Netusim ovsem kde,v jakem radku a tak dale. Moc dekuji za pomoc :)

Příjmy z více zemí

Dobrý den, mám příjem z pozemků na Slovensku ( za rok 2016 poprvé - dědictví ). Tento příjem musím zdanit v ČR nebo na Slovensku? Jsem jinak zaměstnanec. Děkuji za odpověď

Odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec si chce od daní při RZD odečíst úroky z hypotečního úvěru a já si nejsem jistá, zda je to v tomto případě možné. Úvěr byl poskytnut na rekontrukci a úhradu členského podílu. V zajištění úvěru je psáno, že se dlužník zavazuje zajistit úvěr zřízením zástavního práva k nemovitosti ve prospěch banky. Byt bude do jeho vlastnictví přepsán až v červnu letošního roku (2017). Co mi musí vše doložit, abych mu mohla tyto úroky uznat. V náhledu z katastru, ale žádné zástavní právo na tuto bytovou jednotku nevidím. Můžete mi prosím poradit jak v této situaci postupovat? Děkuji

Platba na životní pojištění

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda si můžu uplatnit odpočet na dani z příjmů FO za zaplacené životní pojištění v případě že pracuji v ČR jako zaměstnanec, životní pojištění si platím na Slovensku (z mého českého příjmu). Děkuji

Daň z příjmu a pronájem bytu:

Daň z příjmu a pronájem bytu: Dobrý den, co vše se může vykazovat ve skutečných nákladech a co je k tomu potřeba za doklady? vím, že lze uplatnit úroky z hypotéky, fond oprav, dočetla jsem se, že i náklady za auto ve výši 4-5000 Kč měsíčně, lze to auto uplatnit, i pokud je ve vlastnictví manžela nebo jeho rodičů, ale já bych ho používala? Pokud by se jeden rok použily skutečné náklady, může se další rok uplatnit paušál? A jak je to v případě, že člověk v bytě bydlí cca 8 měsíců a 4 měsíce bude byt pronajímat, jak se to dělá? úroky z hypotéky by zřejmě nešly uplatnit - pouze ve skutečných nákladech, ale dají se tam použít za celý rok (12 měsíců) nebo by se to muselo podělit poměrnou částí? to samé se týká i dalších nákladů - auto atd. Celá část nebo poměrná? Předem děkuji za odpověď.

Dodatečné daňové přiznání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu letos podat přiznání k dani z příjmu za rok 2015. Jsem starobní důchodce a v roce 2015 jsem pracovala 10 měsíců na dohodu o provedení práce v rozsahu 25 hod./měs., odměna měsíční 5.000 Kč hrubého tj. čistého 4.250 Kč. Prohlášení jsem u zaměstnavatele nepodepisovala. Myslím si, že jsem měla nárok na vrácení daně ze mzdy (15%). Děkuji za odpověď.

Změna uplatnění výdajů

Dobrý den. Mám příjmy z pronájmu bytu,pozemku /ne v OM/, dosud jsem danila procentem z příjmu a nyní jsem zjistila, že je výhodnější uplatnit náklady /paušál vůz apod./ Mohu zpětně prostřednictvím dodatečného přiznání změnit daňovou povinnost a pokud ano, tak kolik let zpětně. Děkuji. J.Švecová

Uplatnění daňového zvýhodnění

Dobrý den. Prosím o radu ohledně uplatnění slevy na dítě. 1-9/2016 HPP u zaměstnavatele - hrubý příjem 92.tis. 10-12/2016 OSVČ - příjem 16.tis /-60% paušál- zdanitelný příjem 6,4tis. Lze si uplatnit slevu na dítě za 9 nebo 12 měsíců? Není mi jasná tato formulace zákona, jestli tedy mám nárok nebo nemám. Děkuji. Cituji: Na daňové zvýhodnění a daňovou slevu na vyživovanou manželku máte v případě uplatnění výdajového paušálu nyní nárok jen za situace, že součet vašich dílčích základů, u kterých paušál uplatňujete, nepřesahuje 50 % celkového základu daně.

Daňové zvýhodnění a daňový bonus

Dobrý den, mám dotaz ohledně vracení daní. Dne 1.12.2016 jsem nastoupila po rodičovské dovolené do zaměstnání. V tomto zaměstnání pobírám úlevu na dítě měsíčně, předtím tuto úlevu nikdo nevyužíval. Chtěl jsem vědět zda mi budou něco vracet na daních po vyúčtování? A dotaz číslo dvě: Manžel je OSVČ, v roce 2016 zaměstnával po dobu 3 měsíců brigádníka na DPP s výdělkem 3000,-, jaké formuláře musí nyní podat na finanční úřad? Také nějaké přiznání nebo něco podobného? Děkuji za rady Markéta

Provedení ročního zúčtování daně

Dobrý den, jen bych se Vás potřebovala zeptat na podání daňového přiznání. Minulý rok jsem pracovala do 17. 10. 2016 pak jsem byla do 23. 12. na neschopence a potom do konce roku na mateřské. Predpokladam že tedy daňové přiznání musím podat sama nebo nemusim podávat vůbec? Nemám s tím žádnou zkušenost tak prosím o radu. Děkuji

Vrácení daně z příjmu

Dobrý den, v roce 2016 jsem byla zaměstnaná 3 měsíce a pak jsem byla 8 měsíců na ÚP.Úhrn zúčtovacích příjmů ze závislé činnosti je 83 453 Kč, kolik mi bude vráceneno na daních?Děkuji za odpověď.

Nízký příjem z pronájmu

Dobrý den Pronajimám garáže a je to múj jediný příjem,který bude asi 43000kč za rok.Budu z tohoto příjmu platit daně,když nemám žádný jiný příjem?Nebo co z této částky mohu vše odepsat na snížení základu daně.Garáže mám měsíc a platila jsem kupní cenu a budu platit ještě kupní daň z nemovitosti.Jsem vdaná,ale v domácnosti ze zdravotních důvodů.Nemám žádný jiný příjem. Dškuji

Zrušení smlouvy o životním pojištění

Dobrý den. Potřebuji poradit ohledně Daňového přiznání. Od 10/2014 do 7/2016 jsem byl v Pracovní neschopnosti.Po jejím ukončení jsem okamžitě ukončil pracovní poměr u zaměstnavatele a zároveň jsem od té doby v invalidním důchodu prvního stupně a evidován na úřadu práce. Při ukončení prac. poměru jsem obdržel náhrady cca 6.000,-kč a k 31.3.2016 došlo k ukončení pojistné smlouvy (životní pojištění) a následné poskytnutí jednorázového vyrovnání částkou 71.129,-kč. Jsem v tomto případě povinen podávát daňové přiznání z příjmu za rok 2016? Velice Vám děkuji.

Mateřská a rodičovský příspěvek a daň z příjmu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak vytvořit daňové přiznání pro manželku. Od 09/2015 byla vedena na pracovním úřadě. Od 10/2015 do 03/2016 čerpala mateřskou. Od 04/2016 dosud čerpá rodičovský příspěvek. Jiné příjmy neměla. Chci se zeptat, zda musí daňové přiznání podat? Musí se do daňového přiznání uvést jako příjem ta mateřská (i když byla vyplácena po době, kdy byla manželka na úřadu práce)? Děkuji.

Příloha k daňovému přiznání

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám hypotéku na dům, kterou splácím. Musím každý rok k daňovému přiznání přikládat vždy kopii smlouvy o úvěru a hlavně jestli musím každý rok si nechat dělat nový výpis z katastru nemovitostí? Děkuji za odpověď. Jindřich