FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Provozování vedlejší činnosti

Dobrý den,mám dotaz v roce 2010 jsem byl zaměstnancem a zaroven jsem podnikal mel jsem vedlejsi vydelecnou cinost,prosím o radu co vsechnu musím zaplatit jaké daně a jaké formulare k tomu pouzit,a co popripade musim jakemu uradu dokladat vydelek jsem mel po odecteni nakladu cca 66000,- děkuji za radu.

výdaje procentem z příjmů u živnosti volné

Dobrý den, Chci se zeptat zda z tržby za příjem z proavozování výherního automatu (není u toho hospoda) se mohou výdaje počítat 60% z příjmu, neo 40% Nikde to nemůžu najít. Jinak živnostenský list je na zprostředkování obchodu a služeb, což je 60%. Děkuji za odpověď Pavlová

Ocenění technického zhodnocení

Dobrý den, pokud mám v podnikání budovu, kterou odepisuji a dojde k jejímu zhodnocení. O jakou hodnotu navýšit zůstatkovou cenu odepisovaného majetku? Zůstatková cena se navýší o hodnotu stavebního materiálu?

Sazby DPH u smíšených staveb

Dobrý den,potřebovala bych prosím poradit s problémem DPH. Jsme firma a stavíme pro investora budovu, výstavba začla v roce 2010, dokončení se předpokládá na rok 2011. Budova bude mít dva způsoby využití v patře budou byty do 120m2 a v přízemí bude prostor ke komerčnímu využití (kanceláře,obchod), ale objekty jsou také do 120m2.Více jak polovina plochy celé stavby bude sloužit k bydlení. Investor nám sice podepsal prohlášení o snížené sazbě DPH, ale já si nejsem jistá, nedokázali mi úplně konkrétně poradit ani na finančním úřadě. Nerada bych udělala chybu.Nevím, zda vinu za špatně určenou výši DPH nese investor nebo my jako dodavatel.Potřebovala bych poradit, zda na celý objekt můžeme účtovat sníženou sazbu DPH nebo zda musíme náklady i výnosy rozdělit dle určení, přízemí s 20% patro s 10% a dle jakého klíče se ro bude rozdělovat, zda dle m2 ?Ve stavebním povolení je napsáno, že se jedná o polyfunkční dům, ale kolaudace by měl být s popisem bytový dům.Moc děkuji za odpověď

Zatřídění majetku do odpisových skupin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, do které odpisové skupiny patří vysokozdvižný vozík Desta, jímání vody studna a ocelokolna? Děkuji za odpověď

Krácení stravného při pracovní cestě

Dobrý den, ze služební cesty z Německa jsme obdrželi fakturu za ubytování, kde bylo uvedeno: ubernachtung 70.- EUR, frustuck(snídaně) 5.- EUR, celk. 75.-EUR. Podle našeho věstníku se stravné při poskytnuté snídani nekrátí. Můžeme si dát celou částku za stravné 45.-EUR i za ubytování + snídaně celk.75.- EUR do daňových nákladů?

Účtování úroků z úvěru

Dobrý den, firma si vzala úvěr na pět let a tento úvěr je splatný jednorázově za pět let vč. poplatků za zřízení a vedení a včetně úroků.Chtěla bych se zeptat, zda se musí poplatky a úroky časově rozlišovat do nákladů i když se nehradí nebo zda je lze uplatnit celkové v pátem roce, kdy bude úvěr s příslušenstvím zaplacen?Děkuji za odpověď

Daňová evidence - platby v EUR

Dobrý den , poprosila bych o radu Jsem Osčv nejsem plátce dph.podnikám v Čechách otevřela jsem si účet na Slovensku a dneska jsem narazila jak vystavit paragon jediné co mně napadá vzít cifru v € vynásobit jí kurzem čnb a tu napsat na paragon , který normálně zařadím do číselný řady danové evidence nebo je to uplně jinak ? děkuji za odpověď Kořínková

Prodej vozidla ve společném jmění manželů

Dobrý den, sdružení manžel a manželka, auto které měli ve sdružení, vyřadili do osobního užívání manžela, odvedli DPH a nyní auto prodali, kdo má zdanit, já si myslím, že každý 50 % v § 10, mají bezpodílové vlastnictví. Děkuji

uplatnění výdaje

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaplacené daně z převodu nemovitosti. V roce 2008 jsme prodali byt, jeho příjem jsme danili v roce 2009. Daň z převodu nemovitosti jsme zaplatili v roce 2009. V roce 2010 se na to zapomělo. Co vím, tak je to daňový výdaj. Můžeme si letos tento výdaj odečíst? V případě, že jo - kam to do přiznání uvést? Děkuji za odpověď

vedlejší příjem

Dobrý den, manžel měl za rok 2010 příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání) + k tomu 2020 Kč příjem z pronájmu nebytových prostor v domě, kde vlastní byt. Je povinen "díky" těmto 2000 Kč podávat daňové přiznání? Předem děkuji za odpověď. Romana D.

úroky z půjčky

Dobrý den, vážený pane doktore,firma má dosud nezaplacenu půjčku z roku 1997 - splatnost této půjčky společníkovi je až v roce 2012, úroky jsou vypláceny společníkovi každý rok. Společník podává přiznání,takže je zdaní. Půjčka ve výši 341.353,- CZK je od roku 1997, kde byl úrok 10,5% x 140% diskontní sazby ČNB tj. 14,7%. Muže se stále použít tento úrok, který je uveden ve smlouvě o této půjčce? Nebo se musí udělat dodatek smlouvy na nižší úrok? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné dny. S pozdravem M. Volfová

využití nemovitosti

Dobrý den, jsem fyzická osoba a kupuji nemovitost v dražbě (garáž), kterou chci obratem prodat. Při nákupu zaplatím pouze daň 3% za převod nemovitosti, je to pravda? Při prodeji mám více možností, jak jsem se dočetl a)darovat nemovitost-jaký je postup při této variantě? b)obvyklým prodejem přes kupní smlouvu-jaká se platí daň, případně jaký doporučujete nejvýhodnější postup při této variantě? Když použiji peníze z prodeje do výstavby vlastního dmu, případně nákupu nemovitosti, budu ušetřen od daně z příjmu? Existuje jiná varianta než z výže jmenovaných? Děkuji za odpověď. S pozdravem Roman Schelle

prodej movité věci

Dobrý den, jsem FO nepodnikatel, potřebuji prodat starší kus nábytku a kupující po mně, z důvodů daňové a účetní evidence, žádá nějaký doklad. Jaký doklad mohu v mém případě kupujícímu vystavit a jaké by měl mít náležitosti? Za odpověď předem děkuji.

daňový výdaj

Dceta OSVČ /kadeřnice/ absolvovala školení v zahraničí /Turecko/, pořádané firmou, od které nakupuje materiál. Bylo jí řečeno, že částku vynaloženou na nákup letenky je možné uplatnit, jako daňově uznatelný náklad. Je to, tak správně? Z uvedeného školní získala certifikát.Na faktuře je uvedeno-letenka školení Turecko. V případě, že ano, jaké dokladny musí doložit?

výdaje procentem

Dobrý den Mám ŽL na Poskytování software, poradenství v oblasti inf.technologie,tvorba web.stránek. Je to živnost volná. Mohu si uplatňovat za rok 2010 výdajový paušál 60%?. Děkuji za odpověď.

danění věcného břemene

Dobrý den, prosím chtěl bych se zeptat, zda se z věcného břemene na chatu či byt platí daň, či jiný polatek ? U notáře byla výše věcného břemene stanovena na 20.000,-Kč. Mám na mysli další daň, než je klasická daň z nemovitosti, kterou platí majitel. Děkuji za odpověď. stujan@4email.cz

pořízení zboží

Pokud nakupuji ve Velke Britanii zbozi od firmy, ktera ma na fakture ceske DIC (VAT) pocita se tento nakup do limitu 326.000,- (DPH limit) ?

sleva na poplatníka

Dobrý den,obracim se na Vas s prozbou o radu. Mám dvě zaměstnaní na HPP. První je na 40 hodin týdně a druhé na 30 hodin.U HPP na 40hodin jsem měl do prosince 2009 danovou ulevu která činila 2070kč měsíčně. V lednu 2010 jsem s tohoto pracovního poměru požádal o převedení ulevy na daních na druhej HPP s 30 hodinama týdně. Ted když jsem si připravoval danove přiznaní a kontroloval jsem vyplatní pásky zjistil jsem ze můj druhej zaměstnavatel tuto danovou ulevu ze mzdy neuplatnovl.Takze jsem s obou zamestnaní platil dane v plné vyši Mám nějakou moznost tuto ulevu získat zpět? Když jsem na interaktivních formulařích na internetu vymazal ulevu ktera tam skoci automaticky ve vyši 24840kč tak to hlasí chybu. Předem děkuji za odpověd.S pozdravem Pavel Kummer

sleva na manželku

Dobrý den, potřebuji poradit, jestli se započítává do příjmu renta Policie ČR, nemocenská a podpora pro správné podání daně z příjmu fyzických osob. Jestli je možné uplatnit na manželku slevu na dani v případě, že tyto čerpala. Nemocenská 2měs., 5měs., podporu a 12měs. rentu. Celková částka přesáhla 70.000,- a jestli musí také podat daňové přiznání Děkuji za Vaši odpověď René