FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v průběhu minulého roku mi běžela platnost živnostenského oprávnění v oboru zprostředkování obchodu a služeb. Příjmy jsem však již měla minimální v řádech stokorun.Šlo o platby z jedné společnosti. Zajímalo by mne, jestli musím podat daňové přiznání a pokud ne, jestli je potřeba odeslat např. čestné prohlášení nebo něco podobného. Nerada bych něco promeškala nebo zanedbala. Děkuji za radu! Vránová
Dobrý den mám dotaz. Moje učetní mi tvrdí že mi zaměstnavatel špatně odváděl daň z mé výplaty. Že toho odvedli moc. Nezdá se mi to podle její výpočtu by mi měl finanční úřad vrátit přes 16000Kč. Tvrdí mi že za minulí rok je jednotná daň a to 15%. Jsem zaměstnaná na HPP a pak jsem OSVČ na vedlejší poměr. Dokonce mi sečetla přijmi ze zaměstnání s OSVČ a vyplnila mi jen jedno daňové přiznání. Je to správně? Jako zaměstnanec mám ZÁKLAD DANĚ UVEDENÝ 479627kČ, ÚHRN ZÚČTOVANÝCH PŘÍJMU ZE ZÁVISLE ČINNOSTI A FUNKČNÍCH POŽITKŮ 357921KČ, ÚHRN POVINNÉHO POJIŠTĚNÍ Z PŘÍJMU 121706kČ, SKUTEČNĚ SRAŽENÁ ZÁLOHA NA DAŇ Z PŘÍJMU 47190kČ, to sou čísla které mi zaměstnavatel uvádí na potvrzení o zdanitelných příjmech. Na OSVČ jsem si za 5 měsíců vydělala 32965Kč - základ daně mi vyšel na 13186kč. Dle tyhle čísel moje účetní přišla na to že mi mají vrátit 16365kč potřebuji vědět zda to je správně.
Je stanoven "strop", jakou výši mi vrátí FÚ při podání daně z příjmů? Pokud ano, tak jaký. Musím uvádět do daňového přiznání partnera pokud měl vyšší roční příjem než 68 000, ale přitom z příjmu neodváděl daně z důvodu, že jeho příjem je nízký? Děkuji Hamříková
Dobrý den, prosím, můžete mi vysvětlit způsob zdanění příjmy ze zahraničí (konkr. VB) a Česka. Příjmy z Česka 100 tis. a příjmy z VB v přepočtu 200 tis. Kč. Co přijde na řádky 31 - 36 v přiznání pro fyzické osoby?
zkouška
Jaká metoda vyloučení dvojího zdanění příjmů ze zahraničí bude použita pro příjmy fotbalisty z Nizozemska za rok 2010 - zápočtu, prostého zápočtu, vynětí, ... ? Děkuji.
Dobry den, Vyplnuji DP FO. Manzelka byla loni do prosince na rodicovske. Ma byt, ktery pronajima. Najemne 7000,-/mes + energie. Vydaje procentami z prijmu. Mohu si ji odpocitat v 65a)? Ona preci nema prijem 7000,-x12. Z toho se musi platit dalsi poplatky....Dekuji
Dobrý den,prosím o radu. Musí být v našem případě zpracována Zpráva o vztazích mezi propojenými osobami (dle par.66a,odst.9,obch.zak.)? Jedná se o s.r.o. - 2 jednatelé zároveň společníci,oba 50% podíl, oba mandátní smlouvy. V jedné publikaci (Pavel Běhounek - S.r.o. - řešení účetní a daňové problematiky) jsem totiž objevila, že i společník a společnost jsou propojenými osobami a musí být vypracována Zpráva a uložena s účetní závěrkou do sbírky listin, a že ji musí vypracovat prakticky všechny společnosti s.r.o. Možná to špatně chápu... Děkuji!
Chtela bych zadat o osvobozeni dane z prijmu z prodeje nemovitosti na zaklade toho, ze jsem v dane nemovitosti bydlela s detmi 2 roky pred prodejem(manzel zil v UK, ja jsem ho navstevovala). Trvale bydliste jsem ale mela uvedene u bratra a na neho byly take sepsany smlouvy se sluzbami(v ramci plne moci, kterou jsem mu dala behem stavby te nemovitosti).Pred stavbou nemovitosti jsem zila v UK. Jak mohu legalne dokazat me bydliste na dane adrese, mam smlouvu na likvidaci odpadku na me jmeno za dane obdobi 2 let a na danou nemovitost a prohlaseni sousedu, ze jsem bydlela v nemovitosti. Je to dostacujici dukaz meho bydliste? Jak jinak bych mohla dokazat me bydleni na dane adrese? (Nebyla jsem zaregistrovana u zadneho doktora a deti nechodili do zadne materske skolky). Dekuji
Dobry den, planuji spolupracovat s farmaceutickou firmou jako obchodni reprezentant, kdy ja budu pouze prostrednikem sjednani obchodu - mym ukolem bude vyrobky odprezentovat tak, aby si zakaznik tyto objednal primo u vyrobce (pod hlavickou me registrace). Zbozi bude pak distribovano zakaznikum, faktury jim vystavuje vyrobce a odmena za prodane zbozi mi bude proplacena na ucet jako provize z uskutecneho obchodu, aniz bych za tuto sluzbu vystavovala fakturu. Musim si v takovem pripade zrizovat zivnostensky list? Pokud ne, mohu v danovem priznani uplatnit odpocet nakladu pausalem? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, chci se zeptat, jak občanské sdružení zaúčtuje získanou dotaci od MŽP na projekt ekologické výchovy a osvěty mládeže, pokud částku dotace obdrží na účet v průběhu roku 2010. Dotaci následně čerpá po zbytek roku a případně i v roce 2011 (pokud realizace projektu do té doby neskončí). Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můžu Vás požádat o radu ohledně daně? Převádíme družstevní byt do osbního na základě smlouvy: Smluva o převodu družstevního bytu (nebytového prostoru) do vlastnictví člena družstva. Předmětem smlouvy je vyčlenění bytové jednotky, pozemku pod bytovým domem, spoluvlastnický podíl na objekt technického vybavení včetně pozemku na které stojí a další obj. tech. tech. vybavení, ale bez pozemku. Vše tohle je vymezeno podílem a číslem parcel vedených na katastru nemovitostí. Můj dotaz zní. Musíme podávat daňové přiznání k dani darovací? Ve smlouvě se píše jen o převodu, o darování nic. Jinou smlouvu nemáme k dispozici. O této dani nás totiž informovala právnička, co smlouvy vyhotovovala a mě se to nějak nezdá. Nevím co by mělo být předmětem darování ???? Po převodu je potřeba podat do 30 dnů DaP k nemovitosti? Předpokládám, že pro letošní rok 2011 by daň měla být uhrazena a přiznána bytovým družstvem, takže my bychom měli DaP pouze podat, ale platit až v roce 2012. Je tak? Děkuji Vám za odpvěď. Zdenka
Dobrý den,prosím o radu.Je možné do mandátní smlouvy jednatele,kde je mu stanovena odměna a cestovní náhrady,uvést také,že mu budou propláceny telefonní účty(k práci jednatele používá svůj soukromý telefon)?Bude to daňově uznatelné? Jak byste to ve smlouvě nejlépe formuloval? velice děkuji
Dobrý den, potřebuji zjistit kurz eura u ČNB ze dne 26.6.2010 a nevím kde se obrátit. Děkuji.
Dobrý den, prosím o informaci zda je povinnost neziskové organizace podat na FÚ vyúčtování daně z příjmu fyzických osob za zaměstnance i tehdy pokud nevznikla žádná daňová povinnost. Děkuji Křoustková
Dobrý den, zdědil jsem byt po otci a chci ho prodat. Znamená to, že budu platit dań z převodu nemovitosti 2x ? I když ho prodám do 3 měsíců od zapsání do KN?
Dobrý den, jsme s.r.o.a vystavili jsme v lednu 2010 fakturu,kterou nám klient nezaplatil.Chci se zeptat, zda existuje možnost jak si uplatnit DPH které jsme zaplatili,ale nedostali?Děkuji.P.Bezrouková
Dobrý den: kamarád prodal byt,ve kterém dlouhodobě bydlel a finanční částku převedl na účet své matky.Ta poslala jeho 1.000000,- na moje sporožiro pro něj, který peníze čerpá platební kartou.Teď jsem si uvědomil,že to je složitější a stojím před otázkou, zda musím zaplatit daň z přijmu FO, i když jsem se ve skutečnosti neobohatil.Děkuji, Jiří Brabec
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je možné uplatnit celou odečitatelnou částku na maželku, pokud byla evidována celý rok na úřadu práce, podpůrčí doba trvala 8 měsíců, během této doby podpora nepřesáhla výši 68000,- Kč, ale po dobu prvních dvou měsíců činila 7280,- Kč. Mohu odečitatelnou částku použít za 12 měsíců nebo jen 10 měsíců? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jsem OSVČ jako automechanik jedná se o vedlejší zaměstání. Zajímá mne zda jsem povinen podat přiznání k dani silniční, když občas použiji osobní vozidlo které není zapsáno v o.r. a jezdí vylučně na pohon LPG. s pozdravem Tichý