FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, manželka pobírala podporu v nezaměstnanosti. Počítá se to do příjmů při uplatnění odpočitatelné položky na manželku? Děkuji za odpověď.
Hezký večer, předčasně jsem ukončila životní pojistku,měla bych dodanit částku 9500 Kč. Do které položky v daňovém prohlášení bude částka uvedena. Od odborů jsem obdržela potvrzení, že jsem v roce 2010 uhradila částku 1557Kč do které položky v daňovém prohlášení bude tato částka uvedena.Díky.
Dobrý den, prosím o radu, zda musím/nemusím za rok 2010 podávat daňové přiznání. Jsem na rodičovské dovolené, tzn. za rok 2010 příjem 12x7600kč. Další příjem jsem měla z dohody o provedení činnosti 9440Kč. A také jsem v roce 2010 prodala byt, prodej byl ale od daně z příjmů osvobozen (trvalý pobyt déle než 2 roky). Na rok 2010 jsem podepsala prohlášení poplatníka. Vždy mi daňové přiznání připravovala účetní v práci, ale nyní tvrdí, že i když je prodej bytu osvobozen od daně, tak bych ho měla do přiznání uvést a formulář si tak vyplnit sama. Kolonku jsem našla, nicméně nevím, jak tam označit, že prodej byl od daně osvobozený. Podle informací z internetu si myslím, že prodej bytu do přiznání uvádět v tomto případě nemusím. A vzhledem k mým celkovým příjmům za rok 2010 se domnívám, že daňové přiznání vůbec vyplňovat nebudu.. nebo se mýlím?
Syn je plátcem DPH,chce odvést daň za rok 2010 FO procentem z příjmu. Musel by napřed dodatečně dodanit nezaplacené faktury? Týká se to taky zdravotního a socialního? A ještě jeden dotaz, chce ukončit registraci DPH. V roce 2007 ukončil užívaní os. auta ve firmě. Bude vracet DPH? Zdravím a děkuji Helešicová.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sazbu DPH při prodeji nakoupených lázeňských pobytů(lázeňská léčba,služba ubytování,doprava,stravování...10% i 20%DPH),kdy plátce DPH nakoupí lázeňské pobyty od hotelů a pak je sám prodává klientům.Může pak klientům fakturovat stejné sazby DPH(10% a 20%),které mu byly fakturovány od hotelů, samozřejmě navýšené o marži. Nebo se toho týká zvláštní režim pro cest.službu dle §89, kde se daň vypočítá z úplaty. Cest.služby jsou poskytnuty pouze v tuzemsku.Při zvláštním režimu, nevím jak zaúčtovat v peněžním deníku. Děkuji za pomoc
Dobrý den,pracuji v soukromé firmě jako všeobecná hlavní účetní,kde dělám také mzdy,včetně personalistiky.Zde pracuji 4 roky,ale má praxe v tomto oboru je 20let.Má mzda je 15 000Kč hrubého.Chtěla jsem se zeptat zda-li je tato má mzda zaručená.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, OSVČ soukromě pronajímá byt od 1.7.2010 (do té doby jej užívala k bydlení). Byt byl koupen v r. 2004, rekonstruován v r. 2005. Je možné jako daň. výdaj uplatnit odpis (půlroční), vypočítaný z kup.ceny + výdajů na rekonstrukci? Je možné zvolit zrychlený odpis a je OSVČ povinna vést nějakou evidenci odpisů? A je výdajem na rekosntrukcti kromě faktury od stavební firmy také faktura na nákup elektrospotřebičů?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mohu uplatnit slevu na dani na syna( 17 let),minulý rok chodil 6 měsíců do školy, 6 měsíců na Úřadu práce.Mohu uplatnit slevu za celý rok nebo jen za dobu co navštěvoval školu?
Dobrý den, otec v dědickém řízení odkázal budovu jednomu synovi. Druhému synovi zřídil věcné břemeno užívání nebytových prostor po dobu podnikání v těchto prostorách. Můj dotaz:musí plati nájem bratr který má k užívání tyto prostory? A může si náklady spojené s nebytovými prostory,/různé opravy/ dát do nákladů z daň.hlediska? děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám příjmy podle § 7 odst.2 písm. a). Mohu do daňových výdajů uplatnit zaplacený zahraniční kurz anglického jazyka (kurzovné, letenka, ubytování, pojištění...)? Případně uplatnit sazbu zahraničního stravného za dobu trvání kurzu? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem na rodičovské dovolené a za loňský rok za měla příjmy ze závislé činnosti za 3 měsíce. Nejsem si nyní jistá, jakou si mohu uplatnit slevu na poplatníka. Zda celou částku Kč 24.840,-- nebo jen poměrnou část za 3 měsíce Kč 6.210,--. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz na účtovánítohoto případu: jsme stavební firma a od jiné stavební firmy jsme si pronajali osobní automobil, byla uzavřena smlouva o nájmu dopravního prostředku s násl. odkoupením předmětu nájmu. Smlouva je uzavřená tak, že nájemce zaplatil pronajímateli vratnou kauci 102 000,-a každý měsíc splácí 8 135,- + DPH po dobu 5ti let. Ve smlouvě je uvedeno: po uplynutí nájmu má nájemce exkluzivní právo na odkup předmětu nájmu za zůst. účetní hodnotu. Jak postupovat při účtování kauce a měs, nájemného?...Kauci bych zaúčtovala na posk. zálohy 314 a měs. nájem bych dávala na 518... Děkuji za odpověd, MJ.
Dobrý den,po celý loňský rok (2010) jsem byl student a měl jsem tyto příjmy: dle § 51 Občanského zákoníku jsem měl podepsanou smlouvu se sportovním klubem a náležela mi za to odměna ve výši 30 000 Kč a dále jsem měl pracovní poměr v délce 15 dní přes léto (brigáda, ale formou pracovní smlouvy) za kterou jsem dostal 9 000 Kč. Musím podat daňové přiznání z přijmu FO? Děkuji
Dobry den, obracim se na Vas s prosbou o radu tykajici se uvedeni adresy pobytu v danovem priznani FO 2010. Jsem vdana v zahranici a v soucasne dobe na materske dovolene. V CR vlastnim byt, kde mam vedene trvale bydliste. V CR se vyskytuji pouze 2 tydny v roce. Zmineny byt pronajimam. Smlouva s najemniky je vzdy na dobu 1 roku, tedy neni mi kdykoliv k dispozici. V danovem priznani v 1. oddile je uvedena adresa mista pobytu v den podani DAP. Muj dotaz tedy zni: musim v tomto oddile uvest moji soucasnou zahranicni adresu? Vzhledem k tomu, ze jde o zahranici si dovedu predstavit, ze na danove sprave vzniknou otazniky ohledne mych dalsich pripadnych prijmu ze zahranici. Zadne ostatni prijmy krome prijmu z pronajmu z bytu nemam. Mela bych i presto vyplnit i danovou cast prijmy ze zahranici s cislici nula? Nevim,jak tuto situaci resit. Muj posledni dotaz zni: jsem z vyse uvedenych informaci danovy nerezident? Predem dekuji mnohokrat za odpoved.
Dobrý den, chystám se si otevřít malý eshop. Potřebovala bych se zeptat, jak je to se zdaněním poštovného. Musím jako neplátce daně danit poštovné? Pokud ano, jak se to účtuje do daňové evidence? Je rozdíl mezi poštovným od České pošty, nebo přepravců PPL? Moc děkuji za odpověď
Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli mohu podat daňové přiznání za rok 2010.Do konce února 2010 jsem byla na MD,od 1.3.2006 do 30.6.2010 mi trvala pracovní smlouva.Peníze od společnosti,která mě po skončení MD stále zaměstnávala jsem dostala v červenci 2010 i s odstupným.Účetní z firmy ve které pracuje můj manžel mi poradila abych si podala daňové přiznání,že bych měla nárok na nějakou vratku.Bohužel si s tím vůbec nevím rady.Poradíte mi jak na to?Moc vám děkuji Töpferová
Dobrý den, účtuji v.o.s. a dostala jsem od vás odpověď na dotaz, zda lze promítnout do "nedaň nákladů" měsíční příjmy společníků v.o.s.,aby nebyly účtov. přes úč. 491. Dotaz jste mi zodpověděli, že mohu použít úč. 522 či 523 samozřejmě jako nedaňový. Ale ještě mne tedy zajímá, zda někdo nemůže zpochybnit skutečnost, že takto tyto příjmy nemusí podléhat odvodům jako mzda? Po skonč.roku klasicky rozdělujeme zisk na polovinu a takto podléhá odvodům a zdanění, tzv. příděl na společníky je tedy snížen o tyto měs příjmy,na kt jsem se ptala. díky za odpověď
Dobrý den, měl bych otázku, která se týká vrácení daňí. Má smysl vyplňovat přiznání daňe z příjmu fyzických osob, když jsem promarodil celý rok 2010? Zaměstnán jsem byl, ale naposledy jsem pracoval v roce 2009 a poté byl na hospitalizaci po celý rok 2010. Stále v pracovním poměru. Takže se ptám, jestliže přiznání odevzdám, mohu počítat s vrácením nějakých peněz? Díky za odpověď. Martin
Vážený pane doktore, firma vystavila několik dobropisů v lednu a v únoru 2011 k fa, které byly vystaveny v roce 2010. Musím k těmto vystaveným dobropisům, které se týkají fa vystavených v roce 2010 udělat do roku 2010 nějaké doklady? Na příklad dbp., který se týká r. 2010 bude mít v roce 2011 kontaci MD 311 - 304,- CZk/DAL 604 - 304,-CZK výdej ze skladu MD 504 -200,-/DAL 132 -200,-CZK. Musím do r. 2010 udělat vnitřní doklad s výše uvedenou kontací, nebo mám použít MD účet 383, nebo si těchto dobropisů nevšímat a účtovat je jen v roce 2011? Předem Vám děkuji za odpověď. Přeji Vám pěkné dny. Marie Volfová
Dobrý den, rád bych se zeptal na dotaz týkající se výdaje na auto, které mám bezplatně zapůjčené od fyzické osoby, která nepodniká. Jedná se mi o to, že toto auto budu používat k firemním cestám. Nebudu mít lístky za benzín, proto budu počítat cenu dle tabulek státu pro daný rok. Můj dotaz se týká tohoto: když mám lístek, tak si můžu odečíst DPH. Pokud však nemám lístek a cenu na 1 km bude 3,70+ cena benzínu pro daný rok. Mohu si já od této částky za benzín odečíst 20%DPH, nebo nemohu. Děkuji za odpověď.