FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jsem na mateřské dovolené už od 25.11.2009. V roce 2010 v květnu mi byla placena celá řádná dovolená, na kterou jsem měla nárok. Takže mám nárok na vracení daní za loňský rok? A kolik zhruba bych měla dostat, když jsem dostala proplacené dovolené 14000 hrubého? Děkuji za odpověď
Dobrý den od roku 2008 studuji a podnikám v Kanadě kde také platím daně vČR nemlatím ani sociální aní zdravotní pojištění máma zde však trvalé bydliště a nemovitý majetek. Mám dotaz zda mám v ČR doňovou povinost z podnikání. Děkuji Proňková
Dobrý den, výše mého příjmu k předchozímu dotazu činila od začátku podnikání 61664 Kč, bez odečtení výdajů. Proč si manžel na mne nemůže uplatnit žádný odpočet ? Považuje se rodičovský příspěvek také za příjem ? Děkuji za odpověď, Jitka Kovaříková Dotaz: Dobrý den, vyplňuji manželovi daňové přiznání a ráda bych se zeptala zda si může v části na manželku uplatnit mne, když jsem pobírala rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč. V lednu 2010 jsem ještě první dva dny pobírala peněžitou pomoc v mateřství, kterou jsem měla v maximální výši, následně od 3. ledna 2010 do konce roku jsem pobírala rodičovský příspěvek. Od 8.9.2010 jsem si zařídila živnostenský list, nicméně vedlejší pracovní činnost jsem začala provozovat až od začátku listopadu, kde jsem ovšem za první dva měsíce podnikání ve ztrátě. Zajímalo by mne zda manžel může uplatnit na mne daňový odpočet a pokud ano, ve kterých měsících ? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den, Jitka Odpověď: Jednak není rozhodující, zda jste či nejste z podnikání ve ztrátě nebo v ziuksu, rozhodující je výše Vašich příjmů bez odečtení výdajů z podnikání. A tento údaj mi v dotazu chybí. Ale i tak si manžel slevu na manželku neuplatní. Lituji.
dobrý den chtěla bych se zeptat co dělat když mi zaměstnavatel nevyplácí d.bonus na dítě a zda je zaměstnavatel povinen každoročně odevzdávat za zaměstnance přiznání k dani-vyrovnání daně je možné zpětně zjistit že toto podal
Dobrý den, prosím o radu ohledně daně z pronájmu: S bratrem vlastním činžovní dům s 10ti byty v Karlových Varech. V domě užívá bratr 1 byt, já a moje děti 3 byty. Do příjmů dáváme maximální možné regulované nájemné ze všech 10ti bytů a proti tomu skutečně vynaložené výdaje včetně odpisů v plné výši. Poslední 2 roky uplatňujeme, díky nové fasádě, i ztrátu z minulých let. Daňové přiznání podáváme každý zvlášť za jednu polovinu. Je tento postup v pořádku? Děkuji a zdravím, Božena
Dobrý den.Jsem OSVČ a plátce DPH.Ve velké privatizaci jsem koupil samostatně stojící patrovou obchodní budovu.Budova je v OM daňové evidence.Do roku 2009 jsem v této prodejně sám podnikal jako ve vedlejší provozovně.Předmět ŽL - nákup a prodej zboží.Od roku 2010 celou budovu včetně pozemku pronajímám jisté firmě ke stejnému účelu.Sám nadále podnikám v hlavní provozovně(trvalé bydliště).Pro DP chci tento daňový případ řešit následně. Nájemné do §9 snížený o paušál 30%.Nevím si rady s odpisy(zrychleně),jsou součástí paušálu,či je zapsat do přílohy č.1 DP? Taktéž se jedná obdobně o daň z nemovitosti a pojištění budovy.Je to samostatný výdaj a nebo je to součást paušálu? Jak je to s DPH z nájmu?(dotaz mimo DP) Za názor budu vděčný Vondráček
Dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s dotazem, který se týká mimořádného odpisování. Podnikám, jako OSVČ, vedu účetnictví a jsem plátcem daně z přidané hodnoty. Pokud jsem si zakoupil osobní automobil (nový) 30. dubna 2010, ale registrace tohoto automobilu proběhla, až 7. května 2010. Mohu si automobil zařadit do užívání, již v měsíci dubnu 2010, když oficiálně ještě nebyl registrovaný pouze zakoupený (mám k automobilu fakturu s datem 30.4.2010). Od kdy mohu uplatnit první mimořádný odpis? Děkuji za odpověď. Nashledanou.
Dobrý den, firma v brzké době plánuje rozšířit výrobu na brusírně roštových tyčí. Za tím to účelem chce dovážet odlitky z Číny. Část těchto odlitků budeme opracovávat a část pouze skladovat. Konečný záklazník je v Německu, kterému budeme i fakturovat. Chtěla bych se zeptat jak to bude s DPH po 1.4.2011 a potažmo clem na předmětné odlitky. Jelikož budeme poskytovat i službu, kde bude místo plnění. Děkuji
Dobrý den. Mám dotaz ohledně sjednocení DPH. Jsem soukromě podnikající zemědělec a nejsem si 100% jistý tím, že se DPH zvýší i u obilí, popř. jiných produktů rostlinné výroby. Jen jsem se dočetl, že v zákl. sazbě mají zůstat brambory. Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych trvale odepsala závazek z účetnictví. Zaúčtuji ho do provozních (účet 648) nebo do finančních (účet 668) výnosů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ se ŽL na překladatelskou činnost. Pro výpočet výdajů pro DP jsem v minulých letech využívala výdajový paušál 60 procent. V souvislosti s novými předpisy nemám při vyplňování DP za rok 2010 úplně jasno. Na stránkách peníze.cz se uvádí: "V roce 2010 klesly výdajové paušály, tedy částky, kterou si mohou OSVČ (podnikatelé) odečíst z nákladů, pokud nepoužívají při výpočtu daní skutečně vynaložené náklady, a to z 60 na 40 procent. Týká se to OSVČ, podnikajících podle zvláštních předpisů (auditoři, právníci, lékaři a tlumočníci, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru), nezávislých povolání, tedy umělců, nebo třeba sportovců aj. Vyšší paušály zůstávají u příjmů ze zemědělské výroby (80 %), z řemeslných (rovněž 80 %) a dalších živností (60 %)." Pro mou činnost mi není úplně jasné, do které kategorie patřím: tedy zda podnikám "podle zvláštních předpisů" (a potom mám použít výdajový paušál 40 %) nebo patřím pod "další živnosti" (a výdajový paušál bude 60 %). Na překladatelskou činnost neuzavírám žádné smlouvy, ani smlouvy o dílo, ani smlouvy nakladatelské, moje finanční odměna nespadá do kategorie autorský honorář. Pouze po dodání zakázky vystavím fakturu, buď jednorázovou nebo u stálých klientů za kalendářní měsíc. Jaký výdajový paušál bych správně měla v DP použít? Za odpověď předem děkuji. J. Holanová
Dobrý den, vyplňuji manželovi daňové přiznání a ráda bych se zeptala zda si může v části na manželku uplatnit mne, když jsem pobírala rodičovský příspěvek ve výši 7.600 Kč. V lednu 2010 jsem ještě první dva dny pobírala peněžitou pomoc v mateřství, kterou jsem měla v maximální výši, následně od 3. ledna 2010 do konce roku jsem pobírala rodičovský příspěvek. Od 8.9.2010 jsem si zařídila živnostenský list, nicméně vedlejší pracovní činnost jsem začala provozovat až od začátku listopadu, kde jsem ovšem za první dva měsíce podnikání ve ztrátě. Zajímalo by mne zda manžel může uplatnit na mne daňový odpočet a pokud ano, ve kterých měsících ? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den, Jitka
Dobrý den,jsem státním příslušníkem ČR,mám slovenské i české občanství. V ČR mám trvalé bydliště, podnikám zde jako OSVČ a zároveň jsem zde i zaměstnána. V SR mám živnostenský list a také zde podnikám jako fyzická osoba. Musím příjmy ze SR uvádět na českém daňovém přiznání? V SR každoročně podávám řádné daňové přiznání a doposud jsem v českém přiznání nic neuváděla? Děkuji za odpověď. Bogarová
Daňový bonus na dítě Dobrý večer, chtěla bych požádat o radu. S mým současným manželem jsme manželé od 08/2010. Mám z předchozího manželství 2 děti. Nyní jsem na RD s naším společným (třetím) dítětem. Všichni žijeme ve společné domácnosti. Může můj současný manžel na děti z předchozího manželství ve svém daňovém přiznání uplatnit daňový bonus na dítě? Pokud ano, lze uplatnit za celý rok 2010 nebo jen za měsíce trvání našeho manželství? Pokud jen za měsíce, lze už za O8/2010 jako u nově narozeného dítěte nebo až od 09/2010. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřeboval bych ujasnit, zda když neplátce DPH vede daňovou evidenci a odbdrží doklad od plátce DPH, uplatní do nákladů celou částku vč. DPH? Děkuji
Dobrý den, OSVČ soukromě pronajímá byt od 1.7.2010 (do té doby jej užívala k bydlení). Byt byl koupen v r. 2004, rekonstruován v r. 2005. Pokud chci uplatnit jako dan. vydaj odpis, pak prvnim rokem odepisovani je rok 2010 (od 1.7.) nebo je treba zpetne zacit odepisovat od data porizeni bytu, pripadne jineho okamziku?. A jeste dotaz k urokum z hypoteky k tomuto bytu, lze je uplatnit jako odcitatelnou polozku v cele vysi, nebo pomerne zkratit, protoze uz OSVČ nepouzival cast roku k bydleni? Dekuji
Dobrý den, OSVČ má dceru, která studuje na denní studiu, ale byla v roce 2010 od července do prosince OSVČ s příjmem ke zdanění 2400,-.Může si rodič na tuto dceru uplatnit daňový bonus? Děkuji Janušová
Dobrý den,prosím o radu.Jednatel prodal automobil do obchodního majetku s.r.o. Pokud v smlouvě o výkonu fce jednatele uvedeme, že jej bude používat pouze pro firemní účely - odkud může být v knize jízd evidována služební cesta - z místa jeho bydliště nebo ze sídla firmy? Jak finanční úřad případně kontroluje, že stav knihy jízd souhlasí, kontroluje reálný stav tachometru v autě? Pokud bysme do smlouvy dali, že jej může použít i pro soukromé účely, musím mu přidanit 1% z ceny auta už jen za samotnou možnost využívat auto soukromě nebo v měsíci, kdy v knize jízd vykáže soukromou cestu? Jak se to řeší s platbami za benzín? Děkuji
Dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s dotazem, který se týká mimořádného odpisování. Podnikám, jako OSVČ, vedu účetnictví a jsem plátcem daně z přidané hodnoty. Pokud jsem si zakoupil osobní automobil (nový) 30. dubna 2010, ale registrace tohoto automobilu proběhla, až 7. května 2010. Mohu si automobil zařadit do užívání, již v měsíci dubnu 2010, když oficiálně ještě nebyl registrovaný pouze zakoupený (mám k automobilu fakturu s datem 30.4.2010). Od kdy mohu uplatnit první mimořádný odpis? Děkuji za odpověď. Nashledanou.
Dobrý den, dotaz se týká činnosti na mandátní smlouvu pro podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele (bez živnostenského listu). Příjmy se uvedou do daňového přiznání jako příjmy podle §7 (do přílohy č. 1), tzn. započítávají se do vyměřovacího základu pro soc. a zdravotní pojištění. Je to tak správně?