FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Je možné uplatnit slevu na dani u studenta ve výši 24840,- Kč na příjem z brigády za rok 2010 ve výši cca 35000,-Kč a současně si uplatnit daňové zvýhodnění na dítě ve výši 11604,-Kč u jeho rodiče ? Děkuji
Dobrý den, vážený pane doktore, především Vám děkuji za všechny odovědi na mé otázky. Další problém-firma eviduje za jedním zákazníkem 4 pohledávky z roku 2010 v celkové hodnotě včetně DPH v částce 28 948,- CZK. Od jejich splatnosti ještě neuplynulo do 31.12.2010 6 měsíců. Závazky vůči této firmě odběrateli firma nemá. Takže zápočet není možný. Od likvidádora máme dopis, že tento dlužník vstoupil do likvidace dne 1. 10. 2010. Pohledávky ve výše uvedené částce jsou dopisem ze dne l2.ll.2010 potvrzeny a přihláška byla zařazena do seznamu přihlá šených věřitelů. Likvidátor nám současně v dopise oznamuje, že likvidovaná společnost je předlužena. 3.l. 2011 nám likvidátor oznámil, že od data 3.1.2011 podal návrh u Krajského soudu Hradci Králové na zahájení insolvečního řízení dlužníka. Vážený pane doktore, v roce 2010 nechám v účetní evidenci i v inventarizaci tyto pohledávky v plné výši? Jaké další kroky mám v účetnictví provést v roce 2011? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám krásné dny. S pozdravem Marie Volfová
prosíme o zodpovězení následujícího: zboží našemu odběrateli ve Švýcarsku jsme vyfakturovali s plněním v tuzemsku včetně DPH. Odbětatel uhradil fakturu včetně DPH a následně vyvezl toto zboží do další třetí země. Může v tomto případě tato švýcarská firma požadovat vrácení DPH a jak by měla postupovat? Děkujeme za odpověď
Dobrý den, jsem již téměř 3/4 roku v evidenci úřadu práce, měl jsem však dlouhodobou brigádu, měsíčně však tato výdělečná činnost nepřesáhla částku 4000 Kč, což byla podmínka úřadu práce. Kdyby odměna přesáhla tuto hranici,byl bych vyřazen z evidence ú.p. Potřeboval bych vědět, jestli musím podávat daňové přiznání (DPFO) za rok 2010? Když jsem si prostudovával daňovou problematiku, našel jsem paragraf, který se věnoval osvobození od přiznání DPFO. Dočetl jsem se, že pokud částka z brigád nepřekročí 20 000 Kč za celý rok, tak by měla být fyzická osoba osvobozena od podávání přiznání. Totéž platí, pokud by se jednalo o příjmy (stipendia) z např. vysoké školy atd. V mém případě se jedná o placenou dlouhodobou brigádu, která v průměru nepřesahuje 2000 Kč měsíčně, zaměstnavatelem je vysoká škola. Jak mám v té věci dále postupovat? Splňuji podmínky pro osvobození od přiznání DPFO? Musím finančnímu úřadu doložit nějaké dokumenty, např. potvrzení o evidenci na úřadu práce? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Václav Kvinta e-mail: chikvita@seznam.cz
Dobrý den, fyzická osoba má příjem ze zaměstnání a kromě toho příjem z pronájmu zemědělského pozemku ve výši 7.000,- Kč za rok. Musí dělat daňové přiznání nebo je pronájem osvobozen od daně? Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský
Dobrý den, jsem několik let zaměstnaná a daně za mě odvádí zaměstnavatel a tudíž za mě vyplňuje i daňové přiznání. V roce 2010 jsem začala podnikat na živnost a teď tedy musím odevzdat daňové přiznání za tento vedlejší příjem (pragraf 7). Chci se zeptat, jestli stačí udělat daňové přiznání jen na živnost a závislou činnost neuvádět, když už za mě daní a přiznává zaměstnavatel? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, v roce 2010 jsem pracoval u dvou zaměstnavatelů (1+6 měsíců), ostatní část roku jsem byl evidován na pracovním úřadě a bral podporu. Mám 2x potvrzení o výdělku a zaplacených zálohách a nevím, jak uvádět a počítat dobu (a příjmy), kdy jsem dostával podporu. Předem děkuji za odpověď. Zdraví Urban
Dobrý den, prosím,dotyčný je zaměstnaný a nově OSVČ.Toto probíhá souběžně. Jako zaměstnanec za něho firma odvádí SP a ZP. Je povinné se přihlásit k placení záloh na zdravotní a sociální pojištění coby OSVČ a platit minimální zálohu? Děkuji za odpověď. Zdraví J.Pelikánová
Dobrý den, jsem OSVČ,za rok 2010 uplatňuji výdaje paušálem 80%.Současně jsem dostal příspěvek od Úřadu práce o zřízení společensky účelného místa ve výši 70000Kč. Tento příspěvek použiji dle smlouvy na nákup drobného zařízení k podnikání (vše je do 40000Kč pořizovací ceny). Předpokládám, že tento "příjem" zahrnu do zdanitelných výnosů a otázkou je zda k tomu mohu uplatnit paušální výdaje opět 80% ? děkuji za odpověd
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Soukromý zemědělec /SHR/ s živnostenským listem, měl v zásobách 1ks býk. Úbytek zvířete, tzv. "domácí porážkou". (přes veterinu atd.) Jakým způsobem je správné ocenění do daně z příjmů? Živá váha zvířete (700kg * cena obvyklá za kterou se prodává běžně zvíře na jatka tzn. 39Kč/kg do přiznání příjem Kč 27300,-) nebo váha masa (250kg masa * obvyklá cena kg za maso, tzn. např. 100Kč * 250kg) do přiznání příjem Kč 25 000,-? Jaký je správný postup? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych poprosit o kontrolu správnosti výpočtu daně z příjmu FO. Poplatník podepsal prohlášení na zdaňovací období 2010 na měsíce 01 až 12. Manželka nepracuje, bez dětído 15 let. ř.31 Příjem 62495,- (zůčtováno v měsících 01,11,12 ; zbytek nemocenská) ř.32 Pojistné 21249,- ř.56 Základ daně 83700,- ř.57 Daň 12555,- ř.64 Sleva základní 24840,- ř.65a Sleva na manželku 24840,- ř.71 Daň po uplatnění slev 0,- ř.84 Úhrn sražených záloh na daň 6375,- ř.91 Zbývá doplatit -6375,- Ptám se z toho důvodu, jelikož paní v účtárně mi říkala že je možné aby mi vrátili 2070,-Kč za každý měsíc nemocenské. Což je podle mě nesmysl. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat na roční zúčtování DPFO a uplatnění slevy na dítě a také na platbu zálohy na zdravotní pojištění. Jsem zaměstnanec na HPP po celý rok, mám ŽL na VPČ. Z této činnosti jsem měl výdělek v minulém roce pouze v jednom měsíci a současně jsem byl stále zaměstnán. Uplatňuji výdaje procentem z příjmu, jsem neplátce. Hranici pro platby zálohy na sociální pojištění jsem nedosáhl. Chci se zeptat, zda se platí nějaké zálohy na zdravotní pojištění, když jsem zaměstnanec na HPP se ŽL. Dále budu sestavovat roční zúčtování DPFO a chci se zeptat, jak se zohlední odpočet slevy na dítě, který bude za 6 měsíců v roce 2010. Zaměstnavatel to uvadí v Přehledu o zdanitelných příjmech a zálohach za r. 2010, kde jsou uvedené v ř. 14 za měsíce 7-12 děti uplatněné jako vyživované. Uvede se toto také, v ročním zúčtování na ř. 72 ta sleva 6x967 tj. 5802,- za 6 měsíců na dítě. Děkuji za informaci a za odpověď Hašek
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, OSVČ,vede daňovou evidenci a má 1 zaměstnance,-je socialní., zdravotní a povinné pojištění(1.Q- platí se kooperative). za tohoto zaměstnance daňově uznatelný výdaj? Děkuji FIngrová
Dobrý den, můj dotaz je ohledně ukončení předčasného leasingu, jestli jsem pochopila správně par.24 odst.6 - leasing.společ. zaslala fa na škodu vzniklou s předčasným ukončením - účtovat nedaňově,kupní cenu vyšší než 1000 kč, účtovat daňově, a dobropisuje část splátky nájemného hrazené předem- účtovat nedaňově do příjmů, protože 1.splátka se účtovala nedaňově do výdajů a daňově se dostávala do daňové evidence alikvotní částí za rok,auto se za měsíc prodalo- účtovat daňově příjem, poměrná část nájemného zaplaceného do doby ukončení, zůstává v daňových výdajíćh,protože tato doba je vyšší než poměrná část ukončení leasingu. Děkuji za odpověď Jiřina Skrbková
V jaké maximální výši lze v daňovém přiznání za rok 2010 uplatnit jako odpočitatelnou položku ( nezdanitelnou část) důchod. Tato položka v předchozím roce byla ve výši 288000 CZK. Důchod je jediným zdrojem mých příjmů.
Dobrý den, je sirotčí důchod nezletilého dítěte vyplácený na mé rodné číslo brán jako můj příjem při uplatňování manželovy slevy na dani na manželku? Jsem v domácnosti s dalšími malými dětmi a nevím, jak toto posuzovat. Je to příjem dítěte nebo můj. Já důchod nemám - jsem znovu vdaná. Děkuji. Iva
Dobrý den, potřebuji poradit, jak je to s placením DANĚ Z PŘÍJMU FYZICKÉ OSOBY, V PŘÍPADĚ PRODEJE ČLENSKÝCH PRÁV K BYTU V DRUŽSTEVNÍM VLASTNICTVÍ. Nemohu využít osvobození od daně (nepoužiji peníze na zajištění bydlení atd, a nevlastním členská práva déle než 5 let). Mám povinost zaplatit daň pouze ze zisku? Tzn. cena členských práv v tom nehraje roli? Příklad: Koupil jsem členská práva k bytu v DV za 1 mil.kč, ale musím "byt" (členská práva)nyní prodat. Ve stejném roce. Prodám členská práva opět za 1 mil.kč. Znamená to, že cenu, kterou jsem zaplatil za byt vyplním do nákladů a cenu, za kterou byt prodám vyplním do příjmů a z rozdílu zaplatím daň z příjmu 15%? Pokud tedy nemám žádný zisk, bude daň 0 kč? Pokud bych byt prodal např. za 1,2 mil, daň by se vypočítala ze zisku tzn. 200 tis.? Co když se mi členská práva nepodaří prodat ani za 1 mil., budu v tom případě ve ztrátě a daň také platit nebudu. Děkuji.
Dobrý den, partner se rozhodl přepsat na mě movitý majetek. Chci se zeptat jak v tomto případě postupovat a zda je možné se vyhnout dani či různým poplatkům a pokud toto není možné, tak jak uskutečnit tento převod za co nejmenší poplatek? Sice společně žijeme již 17 let, ale nejsme vedeni jako druh a družka. Děkuji Jarmila
Dobrý den, mám s přítelem hypoteční úvěr na bydlení, ale jelikož se jednalo o pořízení ideální poloviny nemovitosti, není na výpisu z katastru nemovitostí uvedeno zástavní právo, protože to v tomto případě nelze, ale máme ručení nemovitostí rodičů, u kterých je na výpise uvedeno zástavní právo smluvní. Mohu uplatnit úroky z úvěru? Potvrzení je vedeno na jméno přítele, ale jelikož mám vyšší příjem je výhodnější abych žádala já, smlouva je vedena na oba dva..
Dobrý den, živnostník, vede daňovou evidenci, plátce DPH. Na konci roku se nám podařilo přemluvit odběratele aby nám podepsal vydané faktury na 1 mil. Kč za provedené práce na začátku roku 2010. Nezaplatil nám je a vypadá to že peníze už ani neuvidíme. Mám o vydané faktury navýšit příjmy v daňovém přiznání FO? Děkuji