FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, na mou činnost podnikání je stanoven výdajový paušál 60%, ale já chci použít v přiznání 40%, není to rozhodně letos v rozporu se skutečností, zaplatím sice víc, zato si budu na základě přiznání vyššího příjmu vzít vyšší úvěr od banky. Položky jsem si nikdy nevedl, takže to je zcela mimo. Rád bych věděl, zda by mohl finanční úřad něco namítat, poškozen přece nebude nikdo. Myslím hlavně ve chvíli, kdy bude stanovovat daňový výměr na základě mého přiznání. Aby to neopravili na oněch 60%, já to tak prostě nechci, je to pro mě kontraproduktivní výhoda.
Dobrý den,prosím o informaci, kdy je nutno registrovat se k DPH v následujících případech: jedná se o OSVČ sídlo ČR neplátce DPH 1)obrat za rok 2010 do 1.000.000,-Kč, v lednu 2011 poslytnuty služby (tvorba webových stránek a hostingové služby)pro firmu sídlící v Irsku 2)dtto1 v případě že má provozovnu v ČR 3)obrat nad 1.000.000,-Kč (přihlášení do 15.1. platce od 1.3. ???) a v lednu poskytnuta služba viz bod 1) Děkuji za informaci
Dobrý den, jsem OSVČ a v roce 2009 jsem měla přeplatek na zálohách zdravotního a sociálního pojištění. Musím si tyto přeplatky, které mně byly vráceny z VZP a PSSZ v dubnu 2010, započítat do příjmů roku 2010? Dále- je pravda, že si nemohu od roku 2008 platby sociálního a zdravotního pojištění započítat do výdajů snižující hospodářský výsledek? Děkuji mnohokrát za informaci,Petra Michopulu
Dobrý den,jsem zaměstnanec a kromě příjmů ze zaměstnání mám příležitostné příjmy nepřesahující částku 15 000,- Musím podávat Daňové přiznání?Děkuji za odpověď.Menčíková Jana
Za jak dlouho po podání daňového přiznání mi přijde přeplatek z daně na účet.
Dobrý den, budu prodávat polovinu pozemku, který jsem nabyl v dědickém řízení - zůstavitel zemřel v lednu 2006, dědická dohoda byla soudem schválena v červenci téhož roku. Podle §460 občanského zákoníku a §4 bodu 1. odst. b) zákona o dani z příjmu se domnívám, že v tomto případě jsem povinen uhradit pouze daň z převodu nemovitosti, ale od daně z příjmu jsem osvobozen. Mohu požádat o potvrzení?
Odpočet úroku ze stavebního spoření - lze uplatnit na byt, který v současné době pronajímáme, ale v budoucnu by měl sloužit pro potřeby syna? Jsme vlastníci jako manželé, smlouva o úvěru je na manželku. Připadá nám značně nefér, že bychom měli byt danit, ale nemůžeme si uplatnit úroky, které za něj platíme. Jaký je event. mechanismus kontroly? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v loňském roce jsem zrušila životní pojištění, na které jsem uplatnila odpočet ve výši 12000 Kč. Chtěla bych se zeptat, zda jsem povinna podat daňové příznání? Děkuji
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně daně z příjmu. Jsem student zaměstnaný na 0.5 úvazek u soukromé firmy. Daňové přiznání si budu podávat sám. Prohlášení od zaměstnavatele mám, pro univerzitu jsem dělal na DPP, toto prohlášení také mám, dále budu uplatňovat slevu za odběry krve, to jsem si už pořešil.. Měl bych dotaz ohledně autorské smlouvy, kterou jsem uzavřel s univerzitou. Ve smlouvě je napsáno cituji "Autor bere na vědomí, že odměna dle článku IV. odst. 1 této smlouvy je příjmem z podnikatelské činnosti ve smyslu ustanovení paragrafu 2 odstavce 2 písmena c) zákona č. 513/1991 sbírky, obchodní zákoník a je povinen tuto odměnu řádně přiznat ve zdaňovací období za příslušný kalendářní rok, a to jako daň z příjmů z podnikatelské činnosti. Autor má možnost ve smyslu zákona o daních z příjmů uplatnit pro účely výpočtu daně z příjmů paušální náklady ve výši 40% vyplacené odměny." Autorská smlouva byla na 38500,-. Z této částky jsem měl i nějaké výdaje (nákup materiálu..), celkem asi za polovinu částky. Zbytek je odměna za práci. Nevím, jakým způsobem si tento příjem vyúčtovat a jak doložit v daňovém přiznání. Účty z nákupu materiálu mám. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. S pozdravem Jiří Kocián
Dobrý den, chtěl bych se prosím touto cestou zeptat na přesný výklad daňový rezident české republiky. V roce 2010 jsem pracoval delé než 183 dní ve statě bez bilateralní smlouvy a dvojím zdanění s ČR. V české republice jsem měl nadále hlašen trvalý pobyt ( a manželku) a zároveň jsem měl v cizím státě roční povolení k trvalému pobytu a ze svého platu jsem odváděl i daně. Je nutné znovu zaplatit daně v ČR nebo jsem daňový rezident cizího státu o odvádět daně znova nemusím? A jakým způsobem se potom řesí daňove přiznání v ČR na tu menší část v roce? Zvláště když myslím roční odečítatelné položky, které dle mého názoru nemohu uplatnit, protože nejsem daňovým rezidentem české republiky. Děkuji za odpověd, v případě že nejsem daňovým rezidentem české republiky a přesto je nutné podat daňové prohlášení alesoň za tu menší čast roku, jsem ochotný za přijatelných finančních podmínek přijmout i vaše placenné poradenství. S pozdravem pěkného dne PZ
Dobrý dne, když uplatňuji výdaje % k příjmům, dávám do příjmů jen příjem co jsem obdržela, nebo přičítám i příjmy co jsem neobdržela od l.l.-31.12. /pohledávky/ Děkuji Příhodová
Dobrý den, OSVČ pořídila v roce 2010 z osobních prostředků automobil za 261417,- Kč bez DPH a zařadila ho do obchodního majetku. Za rok 2010 použila mimořádných odpisů /2roky/ a odepsala 60% t.j. 130708 Kč. Zůstatková cena je 130709 Kč. V únoru 2011 došlo k havarii a totálnímu zničení auta. Plnění od pojišťovna je 161790 Kč a havarované auto bylo prodáno za 33526 Kč /bez DPH/. l. Do zdanitelných příjmů zaúčtuji plnění pojišťovny+prodejní cenu auta t.j. 161790+33526? 2. Do výdajů uplatním zůst.cena sníženou o poloviční odpis t.j. 130709-65355? Děkuji za odpověď
Dobrý den, naše v.o.s. se kromě jiných aktivit zabývá též zprostř.kazykových kurzů v zahraničí. Na veletrhu v Praze začátkem r.2010 jsme na našem výstavním stánku jako reklamu použili též výhru pro 2 zájemce o námi zprostředkovávané kurzy jazykový kurz zdarma. V jednom případě byl kurz v hodnotě 471,- GBP, ve druhém 407,- GBP. Je možné toto zaúčtovat do nákladů, popř.jak ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, FO jíž bylo přiděleno IČ měla příjem z provozování fotovol. elekrárny na svém domě cca 70tis. Dle toho co jsem se dočetla by měla být ještě za rok 2010 možnost příjmy nedanit. Jak se postupuje při vyplnění DP? Je možné použít nějaké procento k nákladům nebo se musí použít skutečné náklady tj. v tomto případě jen odpisy. Děkuji
Dobry den.V danovem priznani osvc. Dan vychazi 24720. Po odecteni 24840 na poplatnika vychazi dan nulova. Osvc ma ale jedno dite, ktere uplatnuje. Kdyz ho zadam do priznani, tak mi vyjde preplatek 11604 Kc. Ma narok osvc na tuto castku ? I kdyz zadne zalohy na dan behem roku neplatila ? Je to v poradku, ze si necha tuto castku od financniho uradu poslat ? Dekuji
Prosím o radu,zda mám/OSVČ/ slevu na dani z příjmu na syna nar. 1985,nepracujícího plně invalidního důchodce s měsíčním důchodem 2000,-Kč Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak správně zahrnout spotřebu elektrické energie do nákladů. Plánujeme zřídit malou provozovnu prádelný u rodinného domu ve kterém bydlíme.Faktura za odebranou elektřinu je vystavena na otce. Lze spotřebu elektrické energie v prádelně měřit podružným elektroměrem? Jaký doklad bude po nás vyžadovat finanční úrad. Děkuji
Dobrý den, v loňském roce jsem měla pojistnou událost s vozem, který mám v obch.majetku. Vůz byl opraven v servisu, část faktury uhradila servisu pojišťovna, druhou část faktury vč. DPH jsem uhradila já. Po několika měsících mi pojišťovna dodatečně uhradila na účet i druhou část faktury. Je tento příjem od pojišťovny daňovým příjmem? Děkuji. Tolarová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, známá je na rodičovské dovolené, má 3 nezletilé děti, s otcem dítěte nežije. Má nárok na podání daňového přiznání a uplatňovat slevu na děti ikdyž vlastně nemá příjem. děkuji moc
Přeji krásný den,jsem jediným jednatelem v s.r.o. zapsané v obchodním rejstříku od 25.10.2010,musím podávat daňové přiznání právnických osob k 31.12.2010,nebo můžu až za účetní období k 31.12.2011? A ještě jeden dotaz, v zakladatelské listině mám uvedenou tvorbu rezervního fondu,bude tato rezerva daňovým nákladem? Moc děkuji za odpověď.