FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
| odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím musím vést PÚ když licence na výrobu elekřiny z FVE mi byla udělena 8.6.2010?Slyšela jsem,že jsou v tom rozpory.Lektorka z MF při školeních tvrdí, že je možné vést DE ale nikde to není fyzicky napsané.Děkuji
Dobrý den, na jeden osobní automobil uplatňuji paušální výdaj 5.000,-Kč měsíčně, tuto částku účtuji měsíčně pokladna - výdaj. Vedu DE. Je to velká chyba? Dočetla jsem se, že by se o této položce nemělo účtovat, pouze promítnout v příloze č. 1 E - úpravy, následně ř. 106. Je to zásadní a je nutno opravit? Základ daně se nemění. Děkuji. Selingerová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od února do srpna 2010 jsem byla na mateřské a zároveň jsem podnikala na vedlejší činnost a od září do prosince 2010 jsem podnikala na hlavní činnost. U vedlejší č. se jednalo o jiný druh podnikání než u hlavní čin., musím v daňovém přiznání tyto příjmy rozdělit nebo je mohu spojit dohromady? Výdaje budu uplatňovat paušálem.Ještě jsem během roku obdržela od minulého zaměstnavatele odstupné, to zapíši do závislé činnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, při zpracování přiznání za rok 2010 jsem zistila,že jsem si v minulých letech chybně zvolila výší paušálu-místo 80% pouze 60%,na výši daně ani sociální a zdravotní pojištění to vliv nemá,jsem na minimálních zálohách,dan z příjmu je 0.Mám nebo musím přiznání opravovat? Děkuji za odpoved Horáková
Jako OSVČ používám vlastní auto pro podnikatelské i soukromé účely. Auto není v majetku firmy. Náklady na provoz odečítám paušálem 4000 /měs.+ ostatní náklady krácené 20%. Je to v pořádku a lze do těchto ostatních nákladů zahrnout i povinné a havarijní pojištění?
Dobrý den.Mám tady faktury a dobropis od společnosti Shell.Dobropisují nám dph o které jsme si u nich žádali.Nevím jak mám zaúčtovat tu vratku dph a nevím zda to musí být někde uvedené v přiznání dph.Vedem DE.Děkuji za názor
Dobry den, mela bych dotaz tykajici se me danove povinnosti vuci CR. Ziji od roku 2008 trvale v zahranici, kde si platim pojisteni, dane atd. Ze socialniho i zdravotniho pojisteni CR jsem celou dobu odhlasena, nyni jsem zrusila i trvaly pobyt. Loni jsem prodavala na serveru www.aukro.cz, prijem danim zde. Muj dotaz je, jestli mam jakoukoli povinnost vuci FU v CR, zda-li maji pravo me kontaktovat, prestoze nejsem v CR danovym residentem a nyni ani s trvalym bydlistem. V pripade, ze budu kontaktovana, na jake adrese, respektive jakym financnim uradem, nemam-li tam pobyt. Pokud budu kontaktovana, jsem povinna dokladat FU CR danove priznani podane v zahranici nebo pouze doklady dokazujici, ze cely rok ziji zde, platim si zde pojisteni, pojistku auta, najem atd.? V CR vlastnim napul s bratrem nemovitost, ve ktere neziji a ani zit neplanuji, dan z nemovitosti je kazdorocne odvadena radne. Dekuji Vam za odpoved, Veronika
Dobrý den, leasingová smlouva na nákl. automobil byla změněna: 8/2007 na 48měsíců, 1/2009 na 71 měsíců, 10/2010 na 51 měsíců. Leasing od 8/2007 do 9/2011. Kupní cena 1000,-. Splňuje podmínky pro daň.uplatnění finanční služby-nájemného do nákladů a můžu si dát do běžných nákladů poplatek za změnu smlouvy 5000,-? A ještě prosím, zůstatek akontace jsem vždy po změně smlouvy rozpočetla na nový počet měsíců a uplatnila podle příslušného počtu měsíců a při další změně zase, co zůstalo, vydělila počtem nových zbývajících měsíců, je to správně? Předem děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu. V loňském roce jsem byla OSVČ do 27.11.2010, od 28.11.2010 mám pozastavenou živnost a jsem na ÚP. Pobírám již od 11/2010 podporu. Dotaz spočívá - zda-li se uvádí do DAP příjem od ÚP (prosím kam?) a uvádíli se tam případně zapl.zálohy na soc. a zdr. pojištění - a zda-li si mohu odečíst celou částku 24 840,- Kč Předem moc děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - pronajímám byt,uplatňuji skutečné výdaje, občas musím použít vlastní vozidlo - odvoz věcí do a z bytu, cesty do bytu za účelem inkasování nájmu apod. Dočetla jsem se, že můžu započítat paušální výdaj na dopravu mot. vozidlem - měsíčně 4000,- a ani nemusím platit silníční daň, ani vést knihu jízd. Je to pravda? Děkuji za odpověď. D. Rubicková
Dobrý den, prosím o radu. Sepsala jsem v rodině Smlouvu o pronajmu bytu za 200,- měsíčně tj. 2400,- za rok. Je povinnost tento příjem zahrnout do ročního zdanění 2010 a zdanit? Děkuji za odpověď.
Dobry den , rada bych se poradila o nutnosti podavat daňove přiznani. Jsem na rodičovske dovolene, v loňskem roce jsem mimo to pobrala 75 000 na dohodu o pracovni činnosti, kterou firma danila 15%. Je v mem pripade nutne nebo nejak vyhodne podat daňove přiznani. Predem děkuji
Dobrý den,prosím o radu ohledně silniční daně.Služební auto - objem 1198 cm3 má roční sazbu 1800 Kč. Ve vlastnictví firmy je od 2.2.2011 - takže za rok 2011-1650 Kč. Ale datum 1.registrace v TP je 10.11.2008 - jak to bude se slevou - týká se nás sleva 48% nebo jen 40% když 36 měsíců od registrace končí 10.11.2011? Jaká by byla pak roční sazba? děkuji moc!!!
Dobrý den, jsme s.r.o.Můžeme jako PO uplatňovat výdaje na PHM na auto ve vlastnictví firmy paušálem ve výši 5000/měsíc? Auto bude používáno jednatelem pouze pro služební účely.Zároveň jsme plátci DPH a pokud bysme uplatnovali i odpocet DPH z uctenek z benzinu musime vest knihu jizd nebo staci pouze nejaka evidence (např. k uctence kde narokuji odpocet, napisu udaje o sluzebni ceste)? Pokud bysme na odpocet DPH z benzinu rezignovali, knihu jizd vest vubec nemusime? Musim vest knihu jizd u druheho jednatele ktery poziva soukrome auto ke sluzebnim ucelum nebo staci vyplnit ke kazde ceste cestovni prikaz? Velmi dekuji!
Dobrý den, moc prosím o radu. Převzala jsem účetnictví s.r.o. a zjistila, že mají na Drobný hmotný majetek sepsaný sezanm na papíře,ale v účetnitví není jeho evidence na účtech 02. a 08.-je 100% odepsán,takže by se oba účty rovnaly. Je to chyba? Nebo mám oba účty zavést? Při pořízení ho účtovali rovnou do nákladů. 2) Loni jim FÚ vyřadil z nákladů(2007) dopravu na pořízení DHIM ve výši 12000,- Kč A dodanil. Jenže se o tom nijak neúčtovalo, takže teď nesouhlasí účet 02.(DHIM) se seznamem,kam se těch 12tis přidalo k pořizovací ceně majetku. Jak to mám zaúčovat? Mohu na 02./5..(nedaňový)? Majetek není odepsán. Nebo co stím? Moc děkuji. Jana
Dobrý den. Jsem studentem a mám u jedné agentury podepsané prohlášení poplatníka daně. Poslední práci jsem přes tuto agenturu měla v únoru tohoto roku. Nyní jsem si našla brigádu u jiného zaměstnavatele a chtěla bych u něj využívat slevu na dani, ale nevím jak to udělat, protože vím, že prohlášení poplatníka daně můžu mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele. Moc děkuji za odpověď!
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Budu si nyní podávat sám daňové přiznání kde budu uvádět příjmy ze závislé činnosti - jsem běžný zaměstnanec. Mimo to jsem měl příjmy z dividend ze zahraničí, které však nepřevyšují částku 6.000 Kč. Musím toto uvádět do daňového přiznání, když si ho podávám sám nebo se na to vztahuje §38g. K prohlášení k dani jsem podepsal, ale prohlášení si podávám sám. Děkuji za radu.
Dobrý den, žádám o radu v souvislosti s poskytováním příspěvku zaměstnavatele na životní pojištění. Poskytujeme zaměstnancům na základě směrnice příspěvek za životní pojištění, všechny podmínky daňové uznatelnosti těchto nákladů zaměstnavatele jsou splněny. Můj dotaz se týká ale povinností v momentě zrušení některé z pojistných smluv. K tomuto zrušení dojde buď ze strany zaměstnance a nebo ze strany zaměstnavatele, který z důvodů porušení pracovních povinností chce jednomu zaměstnanci přestat přispívat. Nedojde tedy k ukončení pracovního poměru. Lze v tomto případě ponechat v minulosti zaplacené příspěvky v daňových nákladech, nebo by se správně mělo podat dodatečné přiznání? A jak na straně zaměstnance neměl by se mu tento nepeněžní příjem přidat? Děkuji za informaci. Větrovská
Dobrý den, prosím o radu. Vlastním chatu jako soukromý majetek a tu jsem pronajala dle dohody na dva měsíce. Přitom jsem byla na MD. Jsem povinna tento příjem uvést do přiznání? A pokud ano, stačí k tomu doložit zmíněnou dohodu, nebo je zapotřebí ještě nějaké papírování? Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ a používám osobní automobil. K vůli poruše na vozidle jsem 2.a 3. měsíc používal osobní automobil své známé, která si platí silniční daň. Zaplatil jsem ji 5,50Kč/1Km celkem částka činila 8.497,50Kč. Chci se zeptat, zda tuto částku mohu zahrnout do výdajů, i když nemám doklady za nákup pohonných hmot a také se chci zeptat, zda tuto částku musí známá zahrnout do své agendy jako příjem a zdanit ji. Děkuji za Vaši odpověď